Doe De Rijken Bloeden!

Brief uit Amerika

Obama stelt voor de vierde keer in een goeie zes maanden een plan voor om het begrotingstekort te verminderen. Dit na eerst het wereldrecord ‘deficit’ gebroken te hebben in minder dan drie jaar. Net zoals zijn vorige drie plannen, wordt ook dit voorstel verticaal geklasseerd. Zowel Democraten als Republikeinen in het Congres kunnen de massale belastingverhogingen niet goedkeuren. En dat wist de President op voorhand. Hij speelt politiek theater. Alleen zijn job, zijn herverkiezing is belangrijk voor hem. Hij doet waanzinnige voorstellen, en wanneer het Congres niet akkoord gaat, trekt hij met trompetgeschal de boer op. De Republikeinen, niet de Democratische senatoren die hem ook niet volgen, krijgen de schuld van de stilvallende economie. Obama beledigt de Republikeinen, en stelt hen voor als obstructionisten, die grootmoeders van de rotsen gooien, die de scholen sluiten, die het wetenschappelijk onderzoek stil leggen, enz. 

Deze strategie moet enerzijds zijn linkse basis weer aan hem koppelen, en moet anderzijds de niet-gebonden kiezers terugwinnen. Tenminste, dat is wat Obama’s adviseurs hopen. Obama riskeert namelijk een aanval op zijn linkse flank, dus is het hoog tijd om de linksen wat rauw vlees toe te werpen. Links probeert een voorverkiezing in het Democratische kamp af te dwingen door een kandidaat tegen Obama in het strijdperk te brengen. 

Onafhankelijken worden verondersteld de Republikeinen de schuld te geven van de politieke impasse. Maar dat zal niet lukken. Het is zo ver gekomen dat de woorden van de President van de VS niet meer te vertrouwen zijn.

Obama wil de top-verdieners in de VS nog eens extra belasten. Zijn jongste steeds herhaalde onwaarheid is dat de rijken procentueel minder belastingen betalen dan de middenklasse. De jongste officiële cijfers (2009) spreken dat tegen. Gezinnen met een inkomen van 1 miljoen dollar en meer, betalen gemiddeld 29,1% van hun inkomen aan federale belastingen. De middenklasse met een inkomen tussen de 50 en 75 duizend dollar, betaalt slechts gemiddeld 15% op hun inkomen aan federale belastingen. De miljoenenverdieners maken tezamen slechts 0,3% uit van van de belastingbetalers, maar betalen samen 20% van alle federale belastingsinkomsten. De top 1% verdieners betalen 40% van alle federale belastingen. De VS heeft reeds het meest ‘progressieve’ belastingstelsel van de gehele wereld. De overgrote meerderheid van de individuele staten heffen ook nog eens ‘progressieve’ inkomstenbelastingen, die tot 10% kunnen oplopen.

Maar de verdomde feiten tellen niet voor Obama. De klassenstrijd weer invoeren is zo veel leuker, en zo veel gemakkelijker dan de VS werkelijk uit het economisch dal te leiden.