Gaybashing: Man En paard Noemen

brief-uit-borgerhout.jpg

Zaterdag was ik op een feestje bij vrienden. Er waren minstens zeven homo’s aanwezig en het gespreksonderwerp was ondermeer gaybashing. Binnen de kortste keren ging het over de daders, die door de homo’s onmiddellijk aangeduid werden als jonge mannen van Marokkaanse origine. En ja, in Antwerpen is het nog te doen, maar in Brussel loopt het helemaal uit de hand.

Homofoob geweld en gescheld krijgt de afgelopen dagen wat meer aandacht in onze vaderlandse pers naar aanleiding van de lancering een smartphone-applicatie die via Google-maps de locaties waar homofoob geweld wordt gepleegd in kaart wil brengen. Op enkele dagen tijd zijn er al een vijftigtal meldingen binnen gekomen. Wat De Standaard zich doet afvragen of de homo’s overdrijven. De reportages in het artikel spreken echter boekdelen. Ook op mijn feestje bleek dat zowat iedere homo negatieve ervaringen heeft gehad op straat. 

Het blijft vreemd dat de homo’s in mijn kennissenkring het onmiddellijk over moslims hebben wanneer het onderwerp wordt aangesneden, maar geen woord daarover in de pers. Noch in het artikel van De Standaard hierboven, noch in Het Laatste Nieuws noch in de Gazet van Antwerpen bij een artikel over de parlementaire bespreking van een beleidsnota over gaybashing. Laat ons de waarheid ontkennen, al bijt ze ons in de neus! Het zijn bijna altijd jongeren met een islamachtergrond die op straat naar homo’s spugen, schelden, schoppen en slaan. En het is deze reuzegrote spagaat tussen politiek correct denken enerzijds en onmiskenbare stukken realiteit anderzijds die een linkse politicus als Luckas Vander Taelen tot boze wanhoop drijven. Wat hem dan weer zijn plaats bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen heeft gekost.  Gij zult de waarheid niet spreken, tenzij je het rustig doet, met inpakpapier en een strikje errond. 

Zelfs onze roze staatssecretaris voor gelijke kansen, Bruno De Lille (Groen!) kreeg al met gaybashing te maken en neemt op straat in Brussel niet meer spontaan de hand van zijn man “zonder eerst goed rond te kijken”. Benieuwd waar hij dan naar kijkt. Of er geen rondhangende groepjes Vlamingen zijn? Het zou een verademing zijn indien een journalist hem die vraag zou stellen.

Pravda?

Ik kreeg inderdaad tijdens de betreffende uitzending op VRT ook een onaangenaam gevoel. De ene had het over zijn relatie met (waarschijnlijk die éne) marokkaanse homo, die problemen had, en dan kreeg ik een filmpje waar (waarschijnlijk die andere) marokkaanse jongen "gematigd" deed over homo's.

Blijkbaar kwamen de meldingen dus allemaal van mensen die door Vlamingen waren lastiggevallen, vermits er totaal niet de indruk werd gegeven dat ook dit een probleem van allochtonen met islamitische achtergrond is.

is marteling in België nog financieel interessant?

Enkele weken terug was ik te lui om een reactie te zetten onder de terugblik van Filip van Laenen op 2011. Het zou over het artikel gaan dat ik gemist heb in 2011. De reactie past even goed hier.

We zijn allemaal terecht verontwaardigd over het wangedrag van bepaalde Amerikaanse soldaten in Irak, Afghanistan en mogelijk elders in de wereld. De daders worden berecht en gaan voor jaren achter de tralies.

Eind 2010 kwam hier in België aan het licht dat een man in een Waals bedrijf jarenlang gepest en gemarteld is geweest onder andere door een vakbondsman. De daders werden uiteindelijk ontslagen. Mooi. Maar dan spande de vakbondsman met juridische ondersteuning van de vakbond een rechtszaak aan tegen het bedrijf. Wegens zijn statuut had hij niet ontslagen mogen worden. De man kreeg gelijk en streek een kwart miljoen euro op, de waarde van een mooi huis in Wallonië.  Dit in tegenstelling met de daders aan de andere kant van de oceaan.

Wel, het artikel dat ik gemist heb in 2011 ging over het feit of deze walgelijke rechtspraak nog altijd mogelijk is in dit sociaal vooruitstrevend land. En wat is de rol geweest van de vakbond in dit wansmakelijk verhaal? Wie heeft de beslissing genomen om deze vakbondsman juridisch te ondersteunen? Tot waar in de vakbondsorganisatie was deze beslissing gekend? Waar zat het CGKR? Waar zitten de journalisten? Schrik om dezelfde richting gestuurd te worden als Belien omdat ze hun job doen, omdat ze de vraag stellen: is marteling in België nog financieel interessant? Mogen Belgische vakbondsmensen meer dan VS soldaten?