Corruptie, België en Armoede

Tijdens het middagjournal op 6 november meldde de VRT triomfantelijk dat er “maar 19 landen zijn ter wereld die minder corrupt zijn dan België” volgens de laatste lijst van Transparency International.

Er is echter een andere manier om naar deze gegevens te kijken, want dit is niet echt iets om trots op te zijn. De werkelijkheid is dat elk land in de EU15 dat niet ten zuiden van Belgiė ligt minder corrupt is (Finland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Luxemburg) en dat dit land qua corruptie halverwege Latijns Europa en Protestants Europa ligt. Het zou interessant zijn mocht er ooit een rangschikking komen die een onderscheid maakt tussen het noorden en het zuiden van dit land (zoals de OESO rangschikking van scholen wel doet, met zeer grote verschillen voor beide landsdelen). Zolang men kan ingehaald worden aan meer dan 120 kilometer per uur in een 50 kilometer per uur zone door een limousine met een P (met een klein nummer) plaat is er nog werk voor de boeg en geen reden tot zelfgenoegzaamheid.

De VRT kan het ook weer niet laten om te stellen dat “armoede is een voedingsbodem voor corruptie” en dat dit in het rapport van Transparency International zou staan. Zoals we gewoon zijn van de VRT is dit maar de halve waarheid en typisch voor onze politiek correcte media: geen enkele misdaad is nog de schuld van de dader zelf - tenzij de enige resterende doodzonden, namelijk mielieuvervuiling en racisme - maar die van de maatschappij. Volgens de VRT is het dus echt niet de schuld van arme landen dat ze meestal corrupt zijn, maar de schuld van hun armoede (impliciet dus van het kapitalistische Westen). Transparency International daarentegen stelt dat er een “sterke correlatie” bestaat tussen armoede en corruptie en beveelt aan dat arme landen éérst hun corruptie aanpakken zodat ze minder arm worden - “corruption traps millions in poverty”, m.a.w. arme landen zouden rijker zijn als ze niet zo corrupt waren.