Open Brief aan Amina
From the desk of Marij Uijt den Bogaard on Tue, 2007-03-20 12:19
Lieve Amina,
Ik ben blij dat jij, samen met drie andere moslima’s, regelmatig aan het woord komt op zondagavond in het zo goed bedoelde programma “Moslima’s” op Canvas. Toch twijfel ik er erg aan dat jouw mening zal bijdragen tot positieve beeldvorming, weg van stereotiepe opinie over vrouwen met hoofddoek, in een betere samenleving waarin iedereen, moslim of niet, zich thuis zal voelen.
Ik wil je even herinneren aan jouw uitlatingen tijdens de laatste aflevering zondag in verband met radicalisering en terreur. Volgens jou bestaat dit helemaal niet, hoort het thuis in de fabeltjeskrant en is er niets anders dan onterechte angst van bange Vlamingen. Bang voor mannen met baarden, in traditionele kledij die bommen leggen in metro of station.
Amina, de gemiddelde Vlaming is geen bange kwezel vol angst voor een moslim in de kast of onder ons bed. Evenmin verdenken wij iedere traditionele moslim ervan een bommenlegger te zijn. Wel ontgaat ons niet de internationale spanningen tussen moslims onderling, en anderen. Evenmin de invloed die dit heeft op de samenleving hier, waarvan radicalisering als maatschappelijk proces, ook onder moslims wel degelijk ook in Vlaanderen plaats vindt. Daar je kop voor in het zand steken helpt niemand vooruit.
Volgens jouw, als deskundig verkondigde, mening in het programma op Canvas, zitten de moskees vol mensen die voor opruiende taal helemaal niet vatbaar zijn, omdat ze als Berbers geen Arabisch spreken en dus ook niet begrijpen wat de imam zegt. Je gaf jezelf als voorbeeld. Hier en daar verstond je wel een woordje van wat de imam vertelt tijdens je bezoek aan de moskee, maar begrijpen? Nee dat deed je niet, verklaarde je met brede glimlach op mijn buis.
Amina, wat doe je eigenlijk in een moskee als je niets begrijpt van wat een imam zegt? En hoe kun je dan oordelen? Bovendien klopt wat je vertelde helemaal niet met wat ik zag en hoorde in de moskees.
Natuurlijk worden koranteksten en hadith in het Arabisch voorgelezen, maar daarna licht de imam toe, in de taal van de gelovigen. Vaak dus Turks of Berbers. Mensen verstaan dus wel wat er gezegd wordt, en zitten niet passief erbij, maar nemen actief op wat hun als richtlijn voor gelovigen meegegeven wordt. Waarom vertel jij dit niet? Waarom zeg je niet gewoon de waarheid?
Er zijn moskees die haat prediken en daar wordt naar geluisterd, ook al speelt dit zich buiten jouw “kennis van zaken” af. Ook leek jij niets af te weten over de organisaties die zich vooral op kansarme jonge moslims richten, en daarvoor de Vlaamse taal gebruiken, via websites en gesloten zittingen voor broeders en zusters, om aan te zetten tot het “ware geloof.” Weet jij eigenlijk wel wat er leeft onder mensen, moslim of niet? Wat is nu jouw droom en visie op de toekomst, die je aan de kijker zondag wereldkundig maakte? Vrouwen met hoofddoek, die het nieuws lezen, op de buis!
Amina, we beginnen opnieuw, tot ook jij het begrijpt. Het is als moslima jouw recht om een hoofddoek te dragen. Maar het is het recht van een samenleving om niet goed te vinden dat de hoofddoek altijd en overal kan. Dat is geen provocatie van het Westen tegen islam, zoals graag door strijdsters voor Allah wordt voorgehouden, of gebrek aan respect. Maar wel een duidelijk standpunt: Jij mag beslissen een hoofddoek te dragen, maar daarom keurt de samenleving het gedachtengoed waarvoor dit staat nog niet goed. Omdat wij het helemaal niet eens zijn over standpunten zoals gelijkheid tussen man en vrouw, hebben we dus spelregels nodig. Die zijn simpel, Amina, geen enkele levensbeschouwing staat boven een andere, dus ook niet de islam. Wij willen niet evolueren naar een samenleving waar de hoofddoek altijd en overal kan, omdat wat voor jou een uiting van overtuiging betekent, voor een Westerse samenleving de guillotine van vrouwenrechten is.
Hardop mijmerde je over de samenleving van vandaag, die voor nieuwslezeressen met hoofddoek nog “te jong” en “onrijp” is. Dat, Amina, stoort me en geen klein beetje. Wanneer houden moslims nu eens eindelijk op, hun overtuiging op te dringen. Wij willen niet, klaar! Jouw hoofddoek is van jou, een individuele keuze. Hou dat dan ook daar!
Amina, je bevestigt in wezen iedere cliché over moslima’s met hoofddoek. Je weet amper wat er binnen moskees gebeurt, laat staan binnen een Marokkaanse gemeenschap. Je blik blijft hangen achter je fornuis! Je vertelt precies wat mag en moet vanuit traditionele islam, en steekt daarbij in het Canvas-programma schril af bij een vrouw als Hind, die ongehinderd door hoofddoek, wel weet wat er leeft, in moskees en op straat, in de harten van kansloze, uitgebuite jongeren. Ook Hind is moslima. Zonder hoofddoek en bijbehorende levensstijl lukt haar, wat jij niet kunt, mag of wil: nadenken in vrijheid, op basis van een eigen opinie, los van dogma’s die worden opgelegd door boven- of onderaf.
Voor die wereld, Amina, hebben vrouwen gevochten en die wereld laten we niet meer los. Amina, ik respecteer jouw geloof. Wanneer komt de dag waarop jij mijn “ongeloof” respecteert. Mag ik daarvan dromen?