De Schandpaal van Filip Dewinter en een Leuke Persblunder
From the desk of Johan Bellens on Tue, 2010-04-20 20:28
Ze staan met hun mening over het absolute recht op privacy duidelijk alleen. In een online bevraging van Gazet van Antwerpen zei 94% van de respondenten dat het publiceren van beeldmateriaal van criminelen moet kunnen.
Zo kon een Antwerpse winkelier zonder problemen een week lang foto’s van stelende studenten in zijn zaak hangen met de boodschap: Deze studentjes denken dat ze niet moeten betalen. Wie kent hen? Laat hen maar weten dat de rekening klaarligt. Ze zijn hun rekening komen betalen. Het is de moderne versie van die goede, oude schandpaal. Die schandpaal had één groot voordeel: hij was verduiveld efficiënt. De kosten voor de gemeenschap waren miniem. Er waren geen gevangenissen te bouwen of cipiers te betalen en na een dagje aan de schandpaal hangen was de zin tot recidiveren bij de stelende medemens naar verluidt bijzonder klein.
Ook de moderne variant werkt blijkbaar. De klungelaar van Dewinter werd op de beelden herkend door de politie en kon ingerekend worden. Het gaat om een 20-jarige uit Borgerhout. Hij bekende deze en ook nog andere feiten. Net dit laatste is heel opmerkelijk. Elke agent zal bevestigen dat criminelen van Marokkaanse origine normaal gesproken nooit bekennen. Zelfs niet als ze op heterdaad betrapt worden. Dat zal wel met hun geloof te maken hebben. De islam staat liegen tegenover ongelovigen expliciet toe. Maar wanneer er beeldmateriaal van een Marokkaanse crimineel in actie op het net wordt verspreid, bekent die plots deze en andere feiten. Om te onthouden.
Nog een leuke persblunder als afsluiter. De ‘kwaliteit’ druipt weer van De Standaard. Dicht bij de luchthaven van Zaventem hangt een enorme reclameboodschap op de zijkant van een flatgebouw met de tekst “Blijf volgende keer wat langer weg.” De Standaard ziet daar, met het oog op de vulkaanuitbarsting en de gevolgen voor het vliegverkeer, een provocerende reclamecampagne in en stelt dat het niet duidelijk is welk bedrijf achter die campagne zit. Uit de eerste drie reacties op het artikel blijkt al meteen hoe de vork in de steel zit. De slogan is van AXA en de boodschap hangt er al van in december. Vele lezers van De Standaard stellen zich nu in de reactiemodule bij het artikel vragen over de grondigheid waarmee journalisten tewerk gaan. Benieuwd hoe lang De Standaard dit artikel nog laat leven, enkele felle lezersreacties zijn intussen wel verwijderd.