Linkse en Rechtse Media
From the desk of Koenraad Elst on Sat, 2006-08-12 08:33
Een jaar of wat geleden speculeerde een ochtendkrant over een eventuele uitstap van Alexandra Colen uit haar partij en parlementair mandaat. De lezer vernam dat het gezin Belien-Colen volledig aangewezen is op het loon van mevrouw het kamerlid. Het stond in De Morgen dus het kan best uit de lucht gegrepen zijn, maar het leert ons wel iets over wat die krant meent te weten inzake de machtsverhoudingen in de media. Zij meent namelijk (en schijnt ook normaal te vinden) dat duizendpoot Paul Belien aan zijn vele publicaties geen noemenswaardig inkomen overhoudt. De literaire output van dr. Belien is een veelvoud van die van pakweg Marc Reynebeau, zijn rivaal in de belgiologie, maar anders dan laatstgenoemde zou hij daar niet van kunnen leven.
Ik weet niets over dit individuele geval, maar als ruwe algemene regel is de veronderstelling van De Morgen volkomen juist. Wie als rechts bekend staat, zal in de media niet aan een normaal inkomen geraken. Yves Desmet beweert graag dat “de politieke correctheid van links naar rechts verschoven is”, maar gelooft tegelijk dat de rechtse journalist bij uitstek geen eerlijk loon naar werken kan vinden terwijl al die linkse journalisten op zijn eigen redactie dat wel kunnen. De macht in de media ligt dus nog steeds nadrukkelijk bij links. Ook een vermeend rechtse kapitalist die zijn geld in media belegt, genre André Leysen, waagt het niet om daar tegen de linkse hegemonie in te gaan.
Links heeft tijdens zijn lange mars doorheen de instellingen één voor één bijna alle media gekaapt, samen met alle ideologisch gevoelige segmenten van het uitgeverswezen en het hoger onderwijs. De overmacht van links in de culturele en intellectuele sectoren is overweldigend en het waakt erover dat niemand met een rechts stempel er een voet aan de grond krijgt. Rechts, of wat zo heet, was te dom om ervoor te vechten. Zo betreurde Annemie Neyts het eens dat de liberalen het rijksonderwijs zonder slag of stoot door de socialisten hadden laten inpalmen. En rechts verliest nog steeds terrein. Een recent geïncasseerde dreun was bv. de beslissing van cultuurminister Bert Anciaux om vzw’s op basis van “kwalitatieve” (in plaats van objectieve) criteria voor subsidies in aanmerking te nemen en vervolgens het mes te zetten in de financiering van onvoldoende “multiculturele” organisaties, zoals het Zangfeest.
De enige verschuiving in rechtse zin die de jongste decennia plaats gevonden heeft, is die binnen de linkerzijde, zowel media als partijpolitiek, namelijk van socialisme naar linksliberalisme, van economisch marxisme naar cultureel marxisme. Die is echter niet het gevolg van enige actie van de wegdeemsterende rechterzijde, maar louter van het besef binnen de oppermachtige linkerzijde dat het socialisme economisch failliet was. Je moet nog steeds links zijn om bij het Bestel binnen te mogen, maar eens binnen mag je wel af en toe een rechts geluid uitstoten, genre Louis Tobbacks “meeuwen op een stort” of Yves Desmets fameuze “kutmarokkaantjes”.
Rechtse journalisten zijn bijgevolg marginalen aan wie in het mediabestel geen plaats gegund wordt. Dat is niet alleen in ons land zo. U dacht misschien dat er in de VS veel geld in omloop is plus een sterke rechterzijde. Feit is echter dat rechtse journalisten en columnisten er zeldzaam zijn en meestal aan de bedelstaf. We moeten dan wel onderscheid maken tussen de echte conservatieven, nu paleoconservatieven genoemd, en de neocons, die op cruciale punten zoals het immigratiedebat duidelijk links staan. Laatstgenoemden hebben een heel netwerk aan media en denktanks, minder prestigieus dan de linkse New York Times, Newsweek e.d., maar toch genoeg om mensen een baantje te bezorgen. De paleocons daarentegen zijn schooiers.
De onlangs overleden dr. Sam Francis was na zijn ontslag (wegens te rechts) bij de neoconservatieve Washington Times aangewezen op wat aalmoezen bijeensprokkelen via gelegenheidsartikelen in marginale blaadjes. Joe Sobran verdient wat bij met gimmicks zoals het aanbod om voor zoveel dollar eens met hem te dineren. Wel leuk voor gearriveerde middenstanders om op feestjes iets te laten vallen over “toen ik laatst bij mijn vriend Joe Sobran was”, maar mij lijkt dat een verdunde vorm van prostitutie. De wetenschapsjournalist Steve Sailer geniet het speciale voorrecht dat de immigratiekritische webstek VDare (volgens hem het enige rechtse medium dat zijn medewerkers eerlijk betaalt) bij de lezers geld inzamelt om hem enkele jaren voltijds te kunnen in dienst nemen voor onderzoekswerk inzake hete hangijzers als “ras en IQ” of de economische effecten van immigratie. Dat betekent dat van alle kapitalisten die doorlopend mensen inhuren en salarissen betalen, er geen enkele is die het geld op tafel wil leggen voor het loon van één rechtse journalist.
En dat waren dan nog maar de grote namen. Klagen kunnen verschopte rechtse journalisten nergens, want het antwoord van bemiddelde Amerikanen is voorspelbaar: “Als jij toch zo slim bent, waarom ben je dan niet rijk?” Dus maar flink de handen uit de mouwen steken. Een eigen blaadje beginnen, waarvan de beperkte inkomsten meteen opgaan aan de materiële producenten (drukker) terwijl de intellectuele producenten slechts kruimels krijgen. Zij zullen toch niet weglopen, want voor hen geldt: “Publiceer of crepeer”, dus beter gratis stukjes schrijven dan in de vergetelheid belanden. Velen hebben een eigen webstek waarop ze permanent om sponsoring bedelen, soms met een boze dreiging van ermee te stoppen als de lezers niet eens gauw hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Of hoe rechts het stakingsrecht ontdekt! Ziedaar dus de vrije markt in actie, maar het is toch erg zielig in vergelijking met de comfortabele positie van de linkse intelligentsia.
Ter rechterzijde overheerst de tendens om mekaar te laten stikken in de naam van het “rugged individualism”. Dat is het egalitarisme van rechts: iedereen moet maar zijn plan trekken. Er is maar één God, en dat is de markt. Heeft Adam Smith ons immers niet geleerd dat het eigenbelang nastreven de beste manier is om via een onzichtbare hand het algemeen belang te dienen? Linksen daarentegen zorgen voor mekaar. Niet uit eigen zak, natuurlijk, maar nu ze de instellingen plus de ideologisch gevoelige delen van de privé-sector controleren, kunnen ze postjes uitdelen. Wie blijk geeft van ijver voor de linkse zaak, mag rekenen op een benoeming ergens waar zijn talenten maximaal kunnen renderen. Rechts kan de overheidsnetwerken niet voor zijn kar spannen, en de geroemde vrije markt blijkt geen alternatieve oplossing te bieden.
Deze neoliberale toestand staat in contrast met de premoderne tijd en met de oude conservatieven die nog premoderne gewoonten hooghielden. Toen wendde men geen gelijkheid voor, de rijken beseften dat ze hun rijkdom aan toeval van geboorte en chance te danken hadden, terwijl die van vandaag aannemen dat ze hem eerlijk verdiend hebben en dat anderen hun armoede evenzeer verdienen. Dus beschouwden zij het toen als een ereplicht om al eens een intellectueel of artistiek veelbelovende armoezaaier onder hun financiële hoede te nemen. Daar moet je nu niet meer op hopen. Aan jongelui met ambities in deze richting zou ik zeggen: bekwaam je maar in een eerlijk doch lucratief ambacht, loodgieterij of zo, en bewaar je pen en je goeie ideeën voor zondag.
Wat er bestaat aan rechtse media, is grotendeels parasitair. Hun medewerkers verdienen elders hun brood en schrijven hun bijdragen in hun vrije tijd, of als het even kan in de “tijd van de baas”. Je vindt er zelfs die deze stand van zaken met een Olympisch argument rechtvaardigen: de deugden van het amateurisme. Iemand die in het volle leven staat heeft minder tijd om iets te zeggen, maar wát hij dan zegt, is waardevoller dan de broodschrijverij van de beroepsjournalisten en, erger nog, beroepscommentatoren.
Er is echter een diepere reden waarom de rechtsgezinde kapitalist er weinig voor voelt om in rechtse media te investeren. En we bedoelen dan niet zijn vrees voor negatieve publiciteit zodra de linkse media de aandacht trekken op zijn rechts engagement. Veel belangrijker is dat de geschiedenis, over langere termijn beschouwd, uitwijst dat de media heus niet zoveel gewicht in de schaal werpen.
Links gelooft in ideologische strijd en investeert dus veel energie in het verwerven van machtsposities in de media. Rechts vertrouwt erop dat de werkelijkheid zelf alles wel weer in orde brengt, en laat de machtsverhoudingen in de media maar op hun beloop. Pravda’s vol met propaganda voor het socialisme hebben niet kunnen verhinderen dat dit systeem aan zijn eigen contradicties ten onder gegaan is. Evenmin heeft de bekering van de Vlaamse pers tot een militant belgicisme in de jongste twintig jaar kunnen verhinderen dat terzelfder tijd steeds meer niet-flaminganten in sleutelsectoren (economie, politiek, zelfs sport) op basis van hun reële ervaringen besloten hebben dat België vierkant draait en beter gesplitst kan worden. De aanvankelijke vastbeslotenheid van de linkse media om de problemen van de multiculturaliteit onder het tapijt te vegen is onder druk van de feiten flink verwaterd. Kortom, laat de partij van de leugen gerust de media in handen hebben, de waarheid zal toch overwinnen.
rechts moet eigen medianetwerk hebben
Submitted by Tom Potoms on Wed, 2006-08-16 10:06.
We moeten een eigen netwerk uitbouwen, los van het linkse en centristische netwerk. De morgen VRT, VTM, Het Nieuwsblad, het Laatste nieuws, etc. zijn op dit ogenblik dé heersers van medialandschap, de centrum- rechtse Kanaal Z scoort niet goed en is niet echt politiek van aard, het is louter economisch gericht, Knack en Trends zijn wel goed bezig om de Paarse, linkse leugens in een kruistocht te bestrijden, Kanck heeft wel bedreigingen gekregen van advocaten van Tony Mary, maar toch gaan ze verder, doe zo voort zou ik zeggen, dan hebben we, gelukkig, nog de rechtse weblogs, The Brussels Journal(Paul Beliën), Vlaamseconservatieven(Matthias Storme),LVB.net(Luc Van Braekel), etc. maar dat is nog niet echt een coherent netwerk, dat het breede publiek kan bereiken, vandaar moeten we allemaal, rechts, conservatief(neo- en paleo), separatist, anarcho-kapitalist, libertariër, rechts-liberaal, allemaal moeten we ons verzamelen, in een hecht front om dat linkse mediaimperium te slopen.
re:rechts moet eigen medianetwerk hebben
Submitted by USAntigoon on Thu, 2006-08-17 19:37.
Hoe kan dat werkelijkheid worden. De Vlaams Belgische media, vooral radio en TV, zijn in handen van het "polieke" establishment.
De hoofredacteur van de GVA is vervangen als gevolg van politieke druk enz.. Of ben ik dan zo slecht ingelicht.. Welke bewegingen moeten er in gang komen om dat te veranderen.. Elke rechtse beweging of opbouw van een rechts medianetwerk in Belgie zal onmiddelijk verweten worden van "racisist" te zijn.. Zolang men "realisme" vertaald in "racisme" is der geen schijn van kans..
@USAntigoon
Submitted by traveller on Thu, 2006-08-17 21:24.
Hoe? Met geld en veel. Dat is de enige mogelijkheid, maar de mensen met initiatief zijn er, ze zijn alleen nog niet in de juiste positie en ze hebben het geld niet. Ik hoop dat de warande meeleest.
wat ligt er aan politiek
Submitted by Jari on Fri, 2006-08-18 00:26.
Laat ze met pen en inkt en al in hun sop gaar koken. Aan Politiek de taak om onnozelen met woorden te overreden. Tot nu toe moet ik de eerste rechterlijke uitspraak over racisme - zoals een aantal belangrijke onnozelen die denken te kunnen veroordelen - in Belgoland nog zien. Of heb ik iets gemist?
re: wat ligt er aan politiek
Submitted by USAntigoon on Fri, 2006-08-18 01:15.
Werd destijd het Vlaams Blok niet veroordeld voor racsisme of heb ik als buitenlander iets gemist..?
wat ligt er aan 'verwijten' ?
Submitted by Jari on Fri, 2006-08-18 08:35.
Vlaams Blok? Wat is dat?
Ik meen me te herinneren dat de koers m.b.t. vrije meningsuiting zoals die op dit moment door een aantal belangrijke onnozelen gevaren wordt, van iets recentere datum is.
@ Tom Potoms
Submitted by George2 on Wed, 2006-08-16 15:47.
Ik ben volledig met je eens, behalve met de laatste halve zin: er moet helemaal niets gesloopt worden. Leven en laten leven. Rechts moet niet dezelfde fout maken als links: door ondemocratische middelen anderen fnuiken.
Laat die linkse media rustig bestaan. Het maakt de zaak enkel interessanter.
VDare
Submitted by Avondlander on Mon, 2006-08-14 14:59.
Leuk eens een verwijzing naar Steve Sailor te zien. Sailor schrijft zeer intereressante stukken. Het onderwerp is vaak van sociale of politieke aard maar hij heeft, in tegenstelling met vele journalisten, een stevige wetenschappelijke onderbouwing voor zijn standpunten. Een van de beste blogs die ik ken. Zijn bijdrage van 13 augustus is laat ook niet aan duidelijkheid te wensen over!
Cultureel marxisme
Submitted by marcfrans on Sat, 2006-08-12 17:20.
Dat de naief-linkse orthodoxie in Belgie een raciaal multiculturalisme nastreeft met uniformiteit van denken, in plaats van ideeendiversiteit of echt pluralisme, is al lang duidelijk. De term "cultureel marxisme" is daar wel toepasselijk.
Het beeld dat Koenraad Elst afschildert van het huidige Vlaamse medialandschap is wel erg triestig. Maar ik denk dat hij te pessimistisch is omtrent het amerikaanse medialandschap. Dit laatste is in recente tijden wel sterk verbeterd, in de zin van grotere diversiteit en minder orthodoxe uniformiteit. Dat is vooral duidelijk op het televisie scherm tegenwoordig. De redacties van enkele 'grote' kranten, zoals de NY Times, de LA Times, en de Washington Post zijn nog wel naief-links, maar er komen daar wel conservatieve stemmen aan bod in die kranten. En de Washington Post redactie is ook niet meer naief-links wat betreft buitenlandse politiek. En in de wereld van thinktanks en 'serieuse journals' (maandelijks, bi-maandelijks, kwartaal...) moeten rechtse stemmen zeker niet onderdoen voor linkse. Ook centrum magazines, zoals Atlantic M. bijvoorbeeld, laten 'rechtse' kwaliteitsstemmen horen.
Zoals ik hier reeds eerder zei, het onderscheid tussen paleoconservatieven en neocons is te simplistisch en beperkend in de amerikaanse contekst. Er bestaat een veel rijkere schakering dan dat onder conservatieve denkers.
Rechtse/linkse journalistiek
Submitted by traveller on Sat, 2006-08-12 10:40.
Ik lees normaal nooit DM, maar gisteren had ik een ingeving gezien de gebeurtenissen in Engeland en vlam: het was raak. Suslov-Desmet schreef letterlijk dat de gebeurtenissen in Engeland voor rekening van het westen komt door hun keuze met de wapens te reageren. Om kotsmisselijk van te worden, maar ik hoop dat ze zo verder doen, de Lamme Goedzakken in Vlaanderen zullen daardoor wel wakker worden.
Met alle respect voor je gedrevenheid.
Rechtse journalistiek
Submitted by Paul Belien on Sat, 2006-08-12 09:10.
Van rechtse journalistiek kan je in het door het Belgische regime dom gehouden Vlaanderen inderdaad niet leven. Men aanvaardt dergelijke "extremistische" standpunten immers alleen van "excentrieke" buitenlanders (zoals D.J. Eppink, en zelfs hij werd uit de beroepsjournalistiek gewerkt). Mijn enige uitlaatklep was een wekelijkse column in 't Pallieterke en een maandelijkse bijdrage in het VVB-blad Doorbraak. Een column in 't P bracht 50 euro per week op. Ik werk zo'n vier tot zes uur aan zo'n column.
Dat lijkt misschien lang voor wat sommigen beschouwen als het zomaar neerschrijven van een paar gedachten, maar journalistiek is een ambacht. Je moet een interessante, confronterende mening hebben en brengen, je moet de aandacht van de lezer trekken (hetgeen vereist dat je bij voorkeur visuele beelden opwekt) en je moet die gedachte ontwikkelen en afronden binnen een vast, vooraf bepaald ruimtelijk kader (bv 5.000 lettertekens). Je moet dus zaken altijd scherp stellen en je besteedt doorgaans meer tijd aan het inkorten en gebalder herschrijven dan aan het neerschrijven van de opinie zelf.
Per uur bracht zo'n column me dus 12,50 euro op. In het "wit," terwijl geen enkele vakman bereid is om voor zo'n bedrag zelfs maar in het "zwart" te werken. Je schrijft dus niet voor het geld maar uitsluitend pro Deo (een roeping) of omdat je absoluut gelezen wil worden (ijdelheid). Zodra je kinderen daarvan de dupe worden, omdat ze (na aanvallen van linkse inquisiteurs die zich journalist en verdedigers van de persvrijheid noemen) door vrienden geconfronteerd worden met de vraag "Is die racist familie van jou?" stop je daarmee. Ik schrijf enkel nog in het Engels. Dat haalt je uit de marginaliteit in plaats van je erin te brengen. België is immers de navel van de wereld niet, al denken de reguliere Vlaamse media van wel.