Alleen Slecht Klimaatnieuws op De VRT?

In zijn boek The Sceptical Environmentalist betoogt Björn Lomborg dat er een milieucoterie is met een gevestigd belang om alleen slecht nieuws te brengen over het milieu. Academici zouden al on-menselijk zijn als ze niet beïnvloed waren door pessimistische resultaten van milieustudies.  Die hebben namelijk meer kans op latere opdrachten en budgetten voor verder onderzoek dan goed nieuws. Dat ondervond een professor die 20 jaar geleden al in een moedige studie stelde dat zure regen eigenlijk niet het problem was dat zijn confraters (en de media) ervan maakten.

Hetzelfde gebeurt in de media waar correspondenten die voor milieu-berichtgeving verantwoordelijk zijn toch moeilijk kunnen geacht worden niets neer te pennen omdat alles goed gaat, vandaar een niet-aflatende stroom van louter slecht nieuws over het milieu. De meest alarmerende berichten worden in de wereld gestuurd, als het goed gaat met aanhalingstekens rond de citaten,  zonder die in context te plaatsen.

Recent waren er de berichten die voorspelden dat de Golfstroom wel eens zou kunnen stoppen, wat tot een katastrofale daling van temperaturen in West-Europa zou leiden. Maar wanneer sommige experts de dag nadien aangeven dat beide zaken heel onwaarschijnlijk zijn, dan horen wij dat natuurlijk nooit op media zoals de VRT.

Vandaag is het weer zover. Er wordt door de VRT gerapporteerd dat het ozongat boven de Zuidpool momenteel groter is dan ooit en dat de dichtheid van de ozonlaag lager is dan ooit. Weer een bericht in een niet aflatende stroom van doemdenken die de kijker/lezer moet laten besluiten dat het met ons allen steil bergaf gaat.  Dit lijkt me een erg selectief en onvolledig verhaal.

The really big picture schijnt te zijn dat de ozonlaag zich langzaam aan het herstellen is. Dat ga je natuurlijk nooit op de VRT horen, hoewel zoiets toch voorpaginanieuws zou moeten zijn. Er wordt verwacht dat aan de huidige trend binnen 60 jaar het zogenaamde ozongat volledig zal hersteld zijn.

Als je het VRT-artikel goed leest, dan staat er op het einde, bijna weggemoffeld, “Woordvoerder Oliver van de WMO herhaalde dat er de komende twintig jaar nog steeds grote gaten in de ozonlaag gaan voorkomen, vooraleer ze zullen verminderen.” Met andere woorden, deze uitspraak schijnt eveneens aan te geven dat het WMO nu reeds voorziet dat het ozongat zal verdwijnen. Zou dat niet de titel van het artikel moeten zijn? Het lijkt me alvast veel belangrijker nieuws.

De conclusie lijkt me te zijn : de langetermijntrend gaat in de goede richting (maar daar rept de VRT niet of nauwelijks over), maar door een extra koude winter is er momenteel een piek, die echter niets afdoet aan het feit dat dit probleem aan de beterhand is.

Gelukkig zijn er nog andere media dan de VRT.

Koude winter?

Een extra koude winter! Dat past niet in het broeikasparadigma, dus dat komt niet op de BRT.