Waarom Volkswagen Vertrekt

In de Verenigde Staten zijn er bijna 1.000 voertuigen per duizend inwoners. In België zijn er dat 620. In China echter slechts 9, en in India 11. Uiteraard is de hoge loonkost één van de redenen waarom de auto-industrie uit ons land vertrekt. Een andere reden is echter dat de automarkt bij ons verzadigd is. In de aardrijkskundeles in het secundair onderwijs leert men dat de afzetmarkt een primaire lokalisatiefactor is voor de industrie: Een fabriek wil zich graag zo dicht mogelijk bij zijn kopers vestigen. Elke scholier die een beetje nadenkt, begrijpt dat het nogal wiedes is dat Volkswagen zijn activiteiten naar China en India verhuist. Dààr zitten immers de toekomstige kopers.

In Knack doet Rik Van Cauwelaert deze week heel schamper over de nieuwe baas van Volkswagen die de arbeiders in Vorst dagenlang in het ongewisse liet omdat hij het belangrijker vond om “naar de autoshow van Peking” te gaan. Van Cauwelaert’s VW-stukje staat bol van de morele verontwaardiging over “Chinezen en Indiërs die gedwongen worden tegen het allerlaagste loon te werken.” Hij besluit: “De lonen en werkomstandigheden voor Chinese en Indiase arbeiders worden nu en dan samen met de lonen en de productiviteit van de werknemers in Vorst in computermodellen gestopt. De uitdraai daarvan levert de oplossing: een nieuwe autofabriek in India.

Dat is regelrechte onzin. Het gaat niet om de “uitbuiting” van de Chinese en Indiase arbeiders, het gaat om de toekomstige koopkracht van die Chinese en Indiase arbeiders. De lonen in China en India stijgen, en uitgerekend daarom zullen de arbeiders er straks (heel spoedig) in staat zijn om auto’s te kopen. Het kapitalistische model buit mensen niet uit, het geeft ze producten waarnaar ze vragen. Een bedrijf zoals VW stopt geen gegevens in computermodellen om te bepalen wie ze het meest kan uitbuiten, het stopt gegevens in modellen om te bepalen waar ze mensen het best van dienst kan zijn.

De vrije markt draait niet op de wet van uitbuiting en slavernij, maar op die van vraag en aanbod. Wie daar verontwaardigd over doet, moet beseffen dat hij China slechts 9 en India slechts 11 auto’s per duizend inwoners gunt, terwijl wij er 620 hebben. Is dat een eerlijke verdeling? De markt is geheel spontaan bezig met ontwikkelingssamenwerking die de Derde Wereldlanden, die zich voor de markt openstellen, uit hun achterstand tilt. En uitgerekend onze syndicalisten en linkse “wereldverbeteraars,” die jarenlang zeurden over het gebrek aan ontwikkelingssamenwerking, beginnen thans te klagen. De lectuur van Mo*, het gratis links pamflet dat Knack-abonnees maandelijks ongevraagd wordt toegestopt, doet Van Cauwelaert duidelijk geen goed.

Vivant-voorzitter Roland Duchâtelet, nochtans zelf een succesvolle bedrijfsleider, laat weten dat met de sanering van VW in Vorst de maat vol is. “Indien men nu niet beseft dat het moet veranderen, stop ik met politiek. Dan zijn de mensen te dom, het is de moeite niet waard dat ik mijn Latijn daar verder in steek.”

Duchâtelet bezweert “de sociale en politieke partners” hun strategie tegenover de mondialisering te wijzigen. Hij wil een “sociale BTW” invoeren. “Een auto die aan 20.000 euro verkocht wordt en in België gemaakt wordt bevat ongeveer 6.000 euro aan belasting op de arbeid van de werknemers in de autofabriek en bij de toeleveranciers. Wanneer de fabrikant beslist dezelfde auto in China te maken, dan daalt de kostprijs ongeveer met 8.000 euro, namelijk 2.000 euro omwille van de lagere lonen in China en 6.000 euro omdat er geen belasting is op het werk van arbeiders in China. Indien wij in heel Europa zouden beslissen de belasting op arbeid te vervangen door sociale BTW, zodat de sociale zekerheid gefinancierd wordt door sociale BTW in de plaats van belasting op arbeid, dan zouden de auto’s die hier gemaakt en verkocht worden niet duurder worden, want eerst daalt de kostprijs met 6.000 euro  door de afschaffing van de belasting op arbeid, waarna er 6.000 euro sociale BTW bijkomt. De prijs blijft gelijk,” aldus Duchâtelet.

Dat is allemaal waar, maar naast de kwestie. Het punt is dat men bij VW in Wolfsburg -- en bij alle autoproducenten ter wereld -- beseft dat er in het komende decennium miljoenen auto’s verkocht zullen worden in China en India, en slechts een fractie daarvan in Europa en Amerika. De “sociale BTW” gaat de fabrikanten niet hier houden als hun klanten elders zitten. De enige manier waarop Van Cauwelaert, Duchâtelet, Luc Cortebeeck, Guy Verhofstadt, Yves Leterme, en andere zageventen de auto-industrie hier kunnen houden, is door auto’s te kopen. Dat is het wat de Chinezen en de Indiërs doen. Daarom was de nieuwe VW-baas op het autosalon van Peking in plaats van in Vorst. Een bedrijf moet naar de toekomst kijken.

"Van Cauwelaert’s

"Van Cauwelaert’s VW-stukje staat bol van de morele verontwaardiging over “Chinezen en Indiërs die gedwongen worden tegen het allerlaagste loon te werken.”"

Uiteraard is Van Cauwelaert van fout. Het zijn de bedrijven die door de vakbonden gedwongen worden om hier totaal asociale lonen (mondiaal gezien) uit te betalen. Men is hierin veel te ver gegaan en nu begint men heel druk naar anderen te wijzen voor deze fout.

Jarenlang heeft de Belgische staat VW uitgemolken. Dit om sociale redenen: het financieren van het sociale systeem. De derde wereld mag men niet bij dit sociaal systeem rekenen, of enkel pro forma voor enkele tienden van een procent. Net zoals VW zijn de Belgische staat en de vakbonden even kapitalistisch: ook zij hebben een deel van het productie apparaat in handen: de arbeiders en bedienden. Ook zij willen hun winsten maximaliseren. Wel, ze hebben hun hand overspeeld. De Indische, Chinese en andere staten beginnen steeds betere kaarten in hand te krijgen: steeds beter opgeleide, gemotiveerde en goedkopere mensen. Daarvoor hoeven de Belgische staat en de vakbonden niet naar VW te wijzen, maar hoogstens naar zichzelf.

Jarenlang hebben de Belgische Staat en de vakbonden meewarig gedaan over de sukkelaars van de derde wereld, zonder er iets subtantieels aan te doen. Enkele tienden van een procent van het BNP is belachelijk. De vakbonden houden hun vetpotten in Zwitserland voor eigen volk. En nu willen ze dat de derde en zich ontwikkelende wereld hun eigen kapitaal (hun mensen) niet uitspelen? Hoe uitermate asociaal.

Niet enkel VW Vorst gaat dicht

Niet enkel VW Vorst gaat dicht

Het artikel is bijzonder evenwichtig en bijzonder dicht bij de economische realiteit. Heel wat anders dan de China-bashing van Rik Van Cauwelaert of de naamloze VB schrijver.
Maar het artikel schijnt te suggereren dat de voornaamste reden waarom Volkswagen zijn fabrieken in Europa sluit, te zoeken is in de stijgende vraag naar auto's in China. Dat speelt natuurlijk wel mee, maar in het gehele plaatje is dat slechts een kleine factor.
Auto's worden gemaakt op de plaats waar dit economisch het best rendeert. Dat is niet noodzakelijk de plaats waar verkoop van auto's stijgt. Taksen, loon- en transportkosten spelen daar een belangrijke rol in.

Ondanks de transportkosten worden er massaal auto's verscheept van Brazilie, Korea, Japan, USA en andere landen naar Europa. Anderzijds worden er in zeer kleine onrendabele hoeveelheden Europese auto's geassembleerd in bijvoorbeeld Thailand en andere landen. De importtaksen zijn er zo hoog dat de auto's er ter plaatse "gemaakt" worden. In feite worden ze in grote modules in containers verscheept en ter plaatse geassembleerd, enkel maar om de importtaksen te omzeilen.

Mag ik bij deze nog eens hartelijk en luidop lachen met al wie beweert dat het allemaal de schuld is van de Chinezen ?

Niet enkel Volkswagen in Vorst gaat dicht. Op termijn gaan alle autofabrieken in Europa dicht.
Zelfs al zouden we volgende week al onze economische factoren (lonen, taksen, materiaalkost,.. ) op hetzelfde niveau hebben als de Chinezen, dan nog blijven er voldoende andere argumenten om de autofabrieken in Europa te sluiten. De enorme gedrevenheid, de zelfdiscipline, het nieuw bloed, de creativiteit, het onbegrensde potentieel van hoog opgeleide ingenieurs, ja zelfs de technologische voorsprong op bepaalde vlakken, dat alles zijn bijkomende argumenten om de focus op China te richten.
Niemand kan dat nog voorkomen, zeker niet Van Cauwelaert, Duchatelet, Cortebeeck, Verhofstadt, Leterme, of andere mooipraters. Precies zij zijn het die het zo ver hebben laten komen.

En die 'andere argumenten' die ik opsomde, daar gaat zo mogelijk nog meer werk aan zijn dan aan de economische factoren. Gaan onze geachte heren politici daar ook wat aan doen ?

____________________________________
To govern a big country is like cooking a small fish.
Stir as little as possible.
- Lao Zi, Daode Jing 256 BC

In het ongewisse gelaten

Ook ik heb mij geërgerd aan het gemekker over dat "ongewisse". Is het niet net naar aanleiding van de Renault-wet dat er verplicht via een ondernemingsraad aan de werknemers (via de vakbondsvertegenwoordiging) informatie over collectieve ontslagen moet worden meegedeeld ? Was het niet in afwachting van die OR dat er eerst radiostilte moest heersen ?

Ik begrijp wel dat de aankondiging van Renault - via een droge persconferentie - bijzonder ongelukkig overkwam. Maar het moet nu eenmaal eerst aan *iemand* op een of andere manier gezegd worden. Welke wetten men ook bijstemt, men zal op blijvende menselijkheid van de werkgever moeten rekenen opdat het op een menselijke manier wordt meegedeeld. En zeker na de Renault- en Ford-gebeurtenissen zou het mij sterk verwonderen dat de werkgevers niet met die vraag bezig zijn, al is het maar in de hoop op mildere acties en minimale slechte PR.

Ook de kapitalist is slechts een slachtoffer van de onderbouw...

Niet zelden verexcuseert met het gedrag van baldadige jongeren in de pers aan de hand van hun leefomstandigheden en het gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt.
Deze jongeren en hun gedrag zijn slechts het gevolg van de wetmatigheden van de infrastructuur. Hun vrije wil is als het ware onbestaand.

In de optiek van Karl MARX is de kapitalist echter even machteloos als de proletariër. Ook de kapitalist dient de wetmatigheden van de infrastructuur willoos te ondergaan. Het zou inderdaad van intelectuele eerlijkheid getuigen indien de pers dit gegeven niet uit het oog zou verliezen.