Cochonerie
From the desk of Paul Belien on Tue, 2006-12-19 10:02
Tom Cochez van De Morgen schreef vorige week een stukje (excuus dat ik het nu pas zie, maar ik lees geen Belgische kranten) naar aanleiding van het standpunt van Filip De Man over het broeikaseffect. De Man noemt dit “een bijna collectieve verdwazing.”
Ziehier de volledige inhoud van Cochez’s artikel: (1) Filip De Man ontkent het broeikaseffect; (2) De Man is een collega van Alexandra Colen; (3) Colen is de vrouw van Paul Belien; (4) Belien is de stichter van het Centre for the New Europe (CNE); (5) CNE wordt gesponsord door ExxonMobile; (6) ExxonMobile ontkent het broeikaseffect. Conclusie: Vlaams Belang en ExxonMobile, twee handen op dezelfde buik.
Cochez laat echter het standpunt van CNE over het broeikaseffect onvermeld. Op de CNE-website staat uitdrukkelijk: “CNE will not be in the business of being ‘climate change deniers’, in the broadest sense of that phrase. Whatever individual writers on CNE sites might publish, as an organisation our stance will be that climate change is real, is dangerous, and is affected by man’s behaviour.”
Een volk krijgt de pers die het verdient.
Cogito
Submitted by Cogito on Sat, 2006-12-23 19:27.
Very disappointing to see that CNE sticks to politically correct lies that are ought to bring "climate management" under state control much alike "economy management".
Mars and Jupiter are experiencing global warming too. It is the sun.
It may be real, it may be dangerous, but it is very unlikely to be caused by humans.
The only hope that rests me is that "is affected by human behaviour" is meant in a marginal manner.
@ pvdh
Submitted by George2 on Fri, 2006-12-22 17:54.
"Het grootste deel van de wetenschap wordt beoefend bij handopsteken."
Dit is volkomen fout en leidt tot manipulatie en gevaarlijke toestanden; zie de affaire rond de Brent Star, waar Greenpeace doelbewust foute gegevens verspreidde en dit met veel lawaai (wereldwijde boycot van Shell) tot algemeen aanvaarde wetenschap rond schalde.
Wetenschap wordt beoefend d.m.v. wetenschappelijke methodes. Populisme, handopsteken, veel lawaai maken en moedwillig verdraaien van gegevens zijn geen wetenschap. Het kan eventueel deel uit maken van de verspreiding van een (verkeerde) wetenschap. Men kan de volgende (niet-wetenschappelijke) vuistregel hanteren: zo veel te meer men veel tamtam nodig heeft om een bewering te verspreiden zonder dat deze ondersteund wordt door harde wetenschappelijke bewijzen, zo veel te minder waarde dat de bewering heeft.
Voor de klimaatsveranderingen zijn er statische aanwijzingen dat er verband is met de uitstoot van bepaalde gassen. Zo ver ik weet zijn er (voorlopig?) nog geen keiharde chemische/fysische bewijzen dat dit ook daadwerkelijk zo gebeurt in de lucht/atmosfeer. Dit neemt inderdaad niet weg dat voorzichtigheidshalve met een mogelijk wetenschappelijk verband moet rekening gehouden worden. En weer, veel tamtam maken verheft iets niet tot wetenschap. Vraag dat maar eens aan Copernicus, Galilei, Newton enz. Zij werden een stevig potje tegengewerkt door de Kerk omdat hun wetenschap niet in het kraam van de Kerk paste. De moraalridders van deze tijd, groen en links, passen dezelfde methode toe (zie Greenpeace). Degene die de beste marketing heeft of het luidste roept heeft het niet automatisch juist.
De geschiedenis heeft aangetoond dat wetenschap dmv hand opsteken bijzonder gevaarlijk is. Het neemt de onafhankelijkheid van de wetenschapper weg. Bijzonder gevaarlijk en verwerpelijk dus. Het leidt tot: "Je hebt natuurlijk ook mensen die vooral geloof hechten aan wat ze graag zouden willen wat waar is." Zie weer Greenpeace, de Kerk gedurende de Middeleeuwen en andere extremistische organisaties en religies.
"Overigens, om bij de vergelijking van de brandverzekering te blijven, vraagt groen enkel om het overtollige zwaar ontvlambaar materiaal uit het huis te verwijderen als preventiematregel. Een maatregel die niet enkel de brandveiligheid ten goede komt, maar de leefbaarheid in het algemeen.": volledig met eens.
Cogito
Submitted by Cogito on Sat, 2006-12-23 19:35.
"Overigens, om bij de vergelijking van de brandverzekering te blijven, vraagt groen enkel om het overtollige zwaar ontvlambaar materiaal uit het huis te verwijderen als preventiematregel. Een maatregel die niet enkel de brandveiligheid ten goede komt, maar de leefbaarheid in het algemeen.": volledig met eens.
Helemaal niet mee eens!
Bedoeld wordt namelijk de tafel, de kasten, de stoelen, de mat, de kleding, de gordijnen enz.
Het venijn zit hem in het woord "overtollig".
Loop eens rond in Uw huis en verwijder eens wat "overtollig" is. Behalve dat U veel onenigheid gaat krijgen met Uw huisgenoten wat dat nu precies betekent, "overtollig", gaat U verrast zijn over de grote hoeveelheid spullen die U en Uw huisgenoten eensgezind niet overtollig zullen vinden. De verwijdering van de spullen die "overtollig" genoeg zijn zal Uw huis geen sikkepit minder brandbaar maken. Daarvoor zult U essentiële zaken moeten buitengooien, die de "leefbaarheid in het algemeen" helemaal niet ten goede komen, maar wel integendeel.
Gevaarlijk
Submitted by Johan B on Wed, 2006-12-20 21:04.
@Paul Belien
Kan je misschien eens uitleggen waarom de CNE de klimaatsverandering beschouwt als gevaarlijk en veroorzaakt door het gedrag van de mens?
Ik ben maar een simpele ziel die denkt dat dergelijke klimaatsveranderingen al eerder voorgekomen zijn in de menselijke geschiedenis (bv. tijdens de middeleeuwse warme periode) zonder rampzalige gevolgen en misschien niet door de mens veroorzaakt zijn, maar bv. door verhoogde zonne-activiteit.
Klimaatverandering
Submitted by Bart Vanhauwaert on Thu, 2006-12-21 14:06.
Het is onzin om te roepen dat het klimaat om zeep gaat en dat we allemaal mordicus moeten gaan consuminderen. Maar het is even grote onzin om te roepen dat onze activiteit zeker geen klimatologische gevolgen heeft. Integendeel, iedereen kan vaststellen dat een niet onaanzienlijk deel van gespecialiseerde klimatologen klimaatsverandering door menselijke activiteit als een realiteit beschouwen.
Zolang er een kans is dat menselijke activiteit een weerslag heeft op het klimaat en zolang die potentiele klimaatsverandering een negatieve impact op onze welvaart kan hebben, is het gewoon verstandig om proportioneel maatregelen te nemen.
Vergelijk de situatie met een brandverzekering. Zelfs al is de kans op brand klein, dan nog kan het verstandig zijn te investeren in een brandalarm. Wat belangrijk is, is de proportionaliteit. Als je huis 300 000 euro waard is, dan is een brandalarm van 50 000 euro waarschijnlijk geen goede investering (de positie van Groen!). Maar jou standpunt, een brandalarm al op voorhand afwimpelen, is even dogmatisch en irrationeel.
Irrationeel?
Submitted by Johan B on Thu, 2006-12-21 19:42.
@Bart Vanhauwaert
Ik heb voorzichtig de mogelijkheid geopperd dat klimaatveranderingen "misschien niet door de mens veroorzaakt zijn". Wat is daar "dogmatisch" en "irrationeel" aan?
Jij lijkt er vanuit te gaan dat wetenschap beoefend wordt met handopsteken. Dat is pas irrationeel.
Ook je vergelijking met een brandverzekering deugt niet, want van brand is met zekerheid geweten dat hij schade aanricht, van de huidige klimaatverandering niet. Het zou best kunnen dat de huidige opwarming de welvaart ten goede komt (zoals met de middeleeuwse warme periode) en in dat geval is het nadelig om maatregelen te nemen, ongeacht of de opwarming door de mens veroorzaakt wordt of niet.
handopsteken
Submitted by peter vanderheyden on Thu, 2006-12-21 23:32.
"Jij lijkt er vanuit te gaan dat wetenschap beoefend wordt met handopsteken"
Het grootste deel van de wetenschap wordt beoefend bij handopsteken. Dat betekent dat we er vanuitgaan dat alles waar een brede consensus over bestaat waar is. Of heeft u zelf ooit de snelheid van het licht nagemeten, de samenstelling van de Chromozonen ontleed of het spectrum van het zonnelicht geanalyseerd om de chemische samenstelling te achterhalen? Waarschijnlijk niet. Toch twijfelt u niet aan deze bevindingen. Dat komt omdat "gezaghebbende" instanties u hebben verteld dat het zo is. Hoe meer gezaghebbende instanties hoe groter de zekerheid. De believers van de opwarming door menselijk toedoen zijn mijns inziens in deze waardemeter duidelijk beter geplaatst dan de nonbelievers. Je hebt natuurlijk ook mensen die vooral geloof hechten aan wat ze graag zouden willen wat waar is. Dit leidt in de limiet echter zelden tot de waarheid.
Cogito
Submitted by Cogito on Sat, 2006-12-23 19:39.
Dit houdt geen steek.
De snelheid van het licht is nooit bepaald door "handen opsteken", maar altijd door met diverse metingen dezelfde resultaten vast te stellen, reproduceerbaar en falsifieerbaar.
Handen opsteken blijft dus een onwetenschappelijke manier om iets bewezen te achten. Wetenschappers zullen iets waarover terecht geen consensus bestaat gewoon als een vermoeden bestempelen.
@Bart Vanhauwaert
Submitted by peter vanderheyden on Thu, 2006-12-21 16:42.
Indien de gevolgen van de opwarming (overstromingen van kustgebieden en de gevolgen voor de landbouw en dus voedselproductie) echt zo erg zijn als voorspeld, dan is de prijs van groen echt niet te hoog. Overigens, om bij de vergelijking van de brandverzekering te blijven, vraagt groen enkel om het overtollige zwaar ontvlambaar materiaal uit het huis te verwijderen als preventiematregel. Een maatregel die niet enkel de brandveiligheid ten goede komt, maar de leefbaarheid in het algemeen.
verzuurd cochon
Submitted by George2 on Tue, 2006-12-19 18:50.
'k Heb even het stukje van Cochon gelezen ... de enige reden die ik uit zijn betoog kan opmaken waarom hij tegen een verwerping van het greenhouse effect is, is gewoon weg de bron van de verwerping. Het komt van Exxon Mobile en van het VB, dus is het verkeerd. Waar voert hij zijn pro-argumenten voor het greenhouse effect aan? Neen, Cochon kan enkel tegen zijn. Over verzuring gesproken. Hebben die mensen vrijwillig hun hersens uitgeschakeld?
CNE en klimaat
Submitted by Emigrantus on Tue, 2006-12-19 16:53.
Is het gewoon zo dat het CNE zich als instituut onbevoegd acht om uitspraken te doen over het klimaatverhaal? Of geloven jullie daar echt dat menselijke CO2 uitstoot ons regelrecht naar een nieuwe ijstijd voert? (...of Europa in een woestijn zal veranderen -- afhankelijk van het gebruikte computermodel :-)