Einde van De Stemmenkampioen
From the desk of Filip van Laenen on Mon, 2007-02-26 20:59
Knack meldt vandaag dat De Stemmenkampioen afgeschaft wordt. Het «progressieve» verbond van VLD en De Morgen tegen De Stemmenkampioen haalt daarmee haar slag thuis.
Het zag er verleden week al niet goed uit, toen geen nieuwe weekvraag gelanceerd werd, en deze week ziet het er al niet veel beter uit. Het bericht van Knack dat De Stemmenkampioen afgevoerd wordt is dus niet helemaal een verrassing, maar een spijtige zaak is het wel. Nog opmerkelijker is dat Knack schrijft dat Het Laatste Nieuws de resultaten van de peiling van februari zelfs niet durft te publiceren, uit vrees voor meer controverse. Dit is toch wel iets om even bij stil te staan. Durft die krant de resultaten niet te publiceren omdat de cijfers geen steek houden, of vreest ze voor meer problemen met De Morgen of de VLD? Als het laatste het geval is, zegt dat iets over de toestand waarin de «democratie» in Vlaanderen zich vandaag bevindt. Dat uitgerekend een krant als Het Laatste Nieuws bang is van enige controverse zou toch de wenkbrauwen moeten doen fronsen.
Hoe dan ook, als het definitief gedaan is met De Stemmenkampioen betekent dit ontegensprekelijk een enorme verschraling van het peilingslandschap in Vlaanderen. De laatste peiling van Le Soir en RTBf is al meer dan anderhalf jaar oud, en dus resten enkel nog de driemaandelijkse peilingen van De Standaard/VRT en La Libre Belgique/De Morgen/VTM/RTL TVi. Die twee peilers samen produceerden in de loop van één jaar ongeveer acht peilingen, terwijl De Stemmenkampioen in z'n eentje al meer dan tien maandelijkse peilingen leverde. Alleen wie problemen had met de boodschap die De Stemmenkampioen bracht kan dus met het einde ervan tevreden zijn.
pover bewijs
Submitted by George2 on Thu, 2007-03-01 13:52.
Ik vind dat Filip van Laenen (deze keer) inderdaad wat povertjes is met zijn bewijslast.
Dit neemt niet weg dat er met de Stemmenkampioen weer eens een mogelijkheid verdwenen is om zijn stem te laten horen. Men hoort vooral een kleine bijzonder vocale linkse groep. De rest is stilletjes en stemt ... grote verassing ... rechts. De Stemmenkampioen was een manier om voor de stille meerderheid om toch iets van zich te laten horen. Blijkbaar stoort dit. En zeg nu, waar zit het grote werk om vanuit een database met wekelijkse stemmen enkele grafiekjes te maken? Mijn vraag is dus: waarom heeft men de Stemmenkampioen, een instrument dat de democratie sterk vooruit helpt, opgedoekt? Waarom zijn de vroegere voorstanders van referenda nu opeens dit instrument niet meer genegen.
Heeft men schrik van de stille meerderheid? Heeft men schrik dat men er constant attent wordt op gemaakt wat de werkelijke wens is van het Vlaamse volk? M.a.w. dat de stilte doorbroken wordt? Schrik dat men niet rustig kan verder klooien? Schrik dat men niet meer met de verkiezingsuitslag uit de lucht kan vallen en na enkele maanden de uitslag weer kan vergeten om rustig verder te boeren? Heeft men schrik van de stem van het volk of m.a.w. schrik van de democratie?
Einde van De Stemmenkampioen
Submitted by Roger Knaepen on Thu, 2007-03-01 02:55.
@ Peter Vanderheyden:
Is het onnozelheid of is het kwaadwilligheid? Ik gok op het laatste.
Problemen met de VLD
Submitted by Filip van Laenen on Tue, 2007-02-27 18:06.
Ik neem aan dat een levensgroot gebrek aan realiteitszin aan de basis ligt van uw vraag, maar goed:
Een politieke partij die o.a. een aantal ministers in de verscheidene regeringen heeft kan bijvoorbeeld weigeren nog interviews toe te staan of persmededelingen door te spelen naar een krant, en dat kost. Men kan journalisten ook de toegang weigeren tot persconferenties. Nog erger is de informele banden over te snijden, want dan kom je als krant helemaal niets meer te weten over wat er gebeurt binnen de partij. Verder kan men ook de relaties van de krant treffen, bijvoorbeeld adverteerders intimideren, contacten (familieleden en vrienden) dwarsbomen in hun carrière, inwerken op de eigenaar van de krant, enz... Een regeringspartij als de VLD kan echt behoorlijk wat schade aanrichten voor een krant als Het Laatste Nieuws als ze het echt wil.
Wat die barslechte voorspelling voor de laatste verkiezingen betreft vrees ik dat u vooral barslecht geïnformeerd is.
realiteitszin
Submitted by peter vanderheyden on Thu, 2007-03-01 00:03.
Rarara, wie kan het meeste schade aanrichten. De pers de politici of de politici de pers? Het Laatste Nieuws wijgeren op persconferenties, met als reden slechte peilingen, krijg dat maar eens aan het publiek uitgelegd.
"Adverterens intimideren, familieleden en vrienden dwarsbomen...", mijnheer Van Laenen, u kijkt te veel TV. Bij ons zeggen ze tegen zo iemand:
"Ga naar huis manneke, moeken hé viskes gebakke..."
@Van Laenen
Submitted by peter vanderheyden on Tue, 2007-02-27 11:07.
"meer problemen met De Morgen of de VLD?"
Wat moet ik mij daar eigenlijk bij voorstellen? Hoe gaat dat in zijn werk "Problemen met De Morgen of de VLD". Ik veronderstel niet dat ze rotte eieren tegen de gevel komen gooien. Maar wat doen ze dan wel, de De Morgens en VLD'ers van deze wereld?
Ok. De Morgen doet laatdunkend over de stemmenkapioen, en de VLD uit regelmatig zijn misnoegdheid over de resultaten, maar dat kan bezwaarlijk als een "ondemocratisch" iets worden bestempeld, wel in tegendeel.
Wees eens wat meer concreet. Hoe dwingen ze het Laatste Nieuws om de laatste resultaten niet te publiceren?
zou het ook niet kunnen dat de stemmenkampioen het slachtoffer is geworden van zijn bar slechte voorspellingen bij de laatste verkiezingen?