Fatima Bali en de Talibanisering van Borgerhout

Voor wanneer deze nieuwe vlag voor Antwerpen?

Toen ik gisteren de krant las viel ik bijna van mijn stoel: Fatima Bali in een interview met De Standaard, die daar verklaringen aflegde die zo weggeknipt leken uit een verkiezingsbrochure van het Vlaams Blok van jaren geleden. Inderdaad, Vlaams Blok, want het Vlaams Belang van vandaag zou zoiets niet meer durven schrijven, en met reden, want het zou prompt een nieuw racismeproces aan zijn broek gelapt krijgen.

Wat zegt Fatima Bali daar immers allemaal? «We zitten nu met jongeren die geen voeling meer hebben met de samenleving, agressief worden, geen respect hebben of hun heil zoeken in fundamentalisme.» En over het alcoholverbod in sommige allochtone (nieuw-Vlaamse?) winkels: «het fundamentalisme is een realiteit». En nog een citaat, speciaal opgedragen aan Marij uijt den Bogaard: «Als moderne jonge gasten plots beginnen rondlopen met een lange baard en zich beginnen afsluiten van de maatschappij, moet je dan niet alarm slaan?» De correcte vraag is misschien eerder of we vandaag eindelijk al over zoiets alarm mogen slaan, en indien –indien– ja, sinds wanneer dan wel? Schreef het Vlaams Blok in de jaren negentig in meer dan twee pamfletten of brochures na mekaar wat Fatima Bali vandaag zegt, werden de teksten op het beruchte proces als bewijsstukken aangebracht om het racisme en de kwade wil van de partij aan te tonen. «Systematisch», weet je wel.

Over Vlaams Blok/Belang en deze ware talibanisering van Borgerhout gesproken, zouden er nog zo van die dingen zijn die het Vlaams Blok verkondigde, waar het voor veroordeeld werd, maar die feitelijk waar zijn? Die no go-zones in Brussel bijvoorbeeld, waar de politie niet meer mag binnenkomen, zou daar dan toch iets van aan zijn? Dat er allochtone meisjes lastiggevallen worden, ja zelfs verkracht, omdat ze geen hoofddoek gebruiken, zou dat waar kunnen zijn? Het past immers allemaal nogal goed in het rijtje van lange baarden, alcoholverboden en verbod op muziek… En ik die dacht dat immigratie en multicultuur één groot feest was, om over de verrijking van ónze cultuur nog maar te zwijgen.

Ondertussen vraagt Fatima Bali met aandrang «dat het debat gevoerd wordt». Meer zelfs, het moet «in zijn globaliteit» gevoerd worden. Of misschien toch niet, want Fatima Bali heeft de conclusie eigenlijk al klaar: «Moet je dan niet tegen de stad en de Vlaamse regering durven te zeggen dat er wat misloopt met het tewerkstellingsbeleid.» En «[v]oor Borgerhout vraag ik de komst van een diversiteitambtenaar». Hoewel: «We hebben hier een legertje aan welzijnswerkers, die lovenswaardig werk doen, maar er is hier geen basiswerk meer waarmee de allochtonen worden bereikt.» Wat doen die welzijnswerkers dan wel dat zo lovenswaardig is als het toch geen effect heeft? Het is hoe dan ook duidelijk dat Fatima Bali weet wie schuld heeft aan de problemen van vandaag: de stad en de Vlaamse regering, uiteraard, en de oplossing is eenvoudig: een diversiteitsambtenaar die het groepje professionele pamperaars nog moet komen vergroten. Diversiteitsambtenaar, het woord alleen al! Maar enige reflectie over wat er misschien wel eens fout zou kunnen zitten bij de allochtonen zelf is er dus niet bij, maar het was waarschijnlijk ook helemaal de bedoeling niet dat het debat in zo'n globale globaliteit gevoerd zou worden.

Helemaal grotesk, of is pathetisch een beter woord, wordt het op het einde van haar interview: «Ik was deze week op een feest van allochtone kinderen, de zaal zat vol enthousiaste allochtone moeders. Die vragen dan ook, waar zijn de media nu?» Moeten de voltallige nationale media nu ook al opgetrommeld worden telkens enkele allochtonen eens een feestje organiseren zonder dat er relletjes uitbreken? De komende weken worden er over het hele Vlaamse land talrijke communiefeesten georganiseerd, telkens zalen vol enthousiaste autochtone kinderen, moeders en vaders. Ik twijfel er niet aan dat ook zij zich ettelijke keren vertwijfeld en in zijn globaliteit de vraag zullen stellen, waar zijn de media nu? Ja toch?

@ witte sokken: problemen met de multiculturele samenleving?

Niet naar school gaan, stelen, mensen in elkaar slaan, verkrachten zijn geen problemen van de multiculturele samenleving. Dit gedrag behoort helemaal niet tot de cultuur van Algerije, Marokko enz. En ze behoren ook niet tot de onze.

Het is een linkse leugen om dit afwijkend gedrag onder het tapijt van 'de problemen met de multiculturele samenleving' te vegen. Dit is onacceptabel gedrag zowel hier als gelijk waar anders. Daar is geen vaag vergoelijkend excuus voor nodig.

Ga maar eens kijken in Algerije en Marokko hoe er met dit soort gedrag omgesprongen wordt. Ouders worden heel degelijk aangesproken als hun kinderen niet op school opdagen. En de bewoording laat geen enkel twijfel mogelijk: niet naar school -> de school uit. Problemen met de multiculturele samenleving? Wat een giller! Als ik vanwege een bepaalde genetische eigenschap meer mag of minder hard wordt aangepakt dan anderen, dan zal ik mijn gedrag ook aanpassen. Dit is puur racisme. De noemer 'problemen met de multiculturele samenleving' is een schaamlapje voor racisme. Vanwege bepaalde genetische eigenschappen mogen bepaalde individuen hier meer doen dan anderen. Ze mogen hier meer doen dan dat ze zelf mogen doen in het land waar hun genetische eigenschappen de 'norm' zijn.

Begin van besef

Laat ons blij zijn dat er bij mevrouw Bali een begin van besef is van de problemen met de multiculturele samenleving. Het is misschien nog niet de lente, maar toch al een stukje zwaluw.

 

Witte sokken

Twee maten en gewichten

Als Filip Dewinter zegt dat hij bang is van de islam dan wordt hij vervolgd voor racisme. Al snap ik nog altijd niet wat een achterlijke ideologie met rassen te maken heeft.

Indien FDW dezelfde uitspraken had gedaan dan kon niet alleen hij maar meteen de hele partij 10 juni wel vergeten.

Maar misschien kan het nu toch weer door zich te beroepen op hun onschuld wegens ... mentaal gehandicapt?

Angeltjes