Laat Kosovo Los

De VN-organisatie garandeert in haar charter de soevereiniteit en territoriale integriteit van al haar lidstaten.  Maar sommige lidstaten zijn gelijker dan andere, want momenteel werkt zij naar het verdere verknippen van lidstaat Servië toe.  Niets om van wakker te liggen?  Toch wel, het is weer eens één stap in de ontmanteling van de moeizaam opgebouwde internationale rechtsorde, die parallel verloopt met de binnenlandse ontmanteling van de vrijheden via muilkorfwetten, antiterreurwetten die de vrijheid van vereniging aantasten, en Patriot Acts die de ongrondwettige bevoegdheden van de veiligheidsdiensten uitbreiden. 

Tegen Servië is alles geoorloofd omdat het land nog steeds aan de schandpaal staat.  Terwijl de Serviërs na 1991 gewoon hun eigen woongebieden in het verbrokkelende Joegoslavië trachtten te behouden, werden zij beschuldigd van het nastreven van een “groot-Servië”.  Zij hebben het vervolgens ook wel voor zichzelf verbrod door zich, zonder acht te slaan op de camera’s, inderdaad ernstig te misdragen tegenover niet-Serviërs die in diverse enclaves van Kroatië en Bosnië onder hun gezag kwamen.  Terwijl de moslimse geheelonthouders in Sarajevo hun beperkte middelen met maximale efficiëntie inzetten en met behulp van New-Yorkse PR-firma’s een buitengewoon succesrijk propaganda-offensief ontplooiden, gooiden de aanvankelijk zegevierende Servische zuipschuiten hun eigen ruiten in.

Een noodlottige vergissing was de Servische “genocide” op Bosnische moslims in Srebrenica in juli 1995, met volgens de media 8000 slachtoffers.  De Canadese generaal-majoor Lewis McKenzie (“The real story behind Srebrenica”, The Globe and Mail, 14 juli 2005), oud-bevelhebber van de VN-vredesmacht in Sarajevo, rekent voor dat 2 à 3.000 een veel realistischer schatting is: “Bewijsmateriaal dat op het oorlogsmisdadentribunaal in Den Haag gegeven is, trekt het cijfers van ‘tot 8000’ gedode Bosnische moslims ernstig in twijfel.  In dat cijfer zijn ‘tot 5,000’ mannen begrepen die als ‘vermist’ geklasseerd zijn.  Er zijn ruim 2,000 lijken teruggevonden in en rond Srebrenica, met daarbij slachtoffers van de hele drie jaar strijd in de regio.  Het rekenwerk ondersteunt de schatting van 8.000 niet.” 

Maar die onjuiste schatting heeft allang haar werk gedaan.  De Bosnische moslims hadden duizenden strijders in de “safe haven” van Srebrenica geïnfiltreerd om van daar uit de omliggende Servische dorpen aan te vallen.  Na de dooi in 1995 verwachtten zij een Servisch tegenoffensief, waarop de meesten de enclave tijdig verlieten.  De Bosnische regering had correct ingeschat dat de Servische inname van een onverdedigde stad onder VN-bescherming, zeker in opgeklopte versie, tot internationale mobilisatie tegen de Serviërs zou leiden.  Enkele weken later maakten NAVO-bombardementen gecombineerd met een Kroatisch grondoffensief een eind aan de Servische posities in Kroatië en een deel van Bosnië.  VS-buitenlandminister Madeleine Albright drong de vredesregeling van Dayton op, waarin de Bosnische Serviërs niet eens gehoord werden, want de Servische handtekening was die van rest-Joegoslavisch president Slobodan Milosevic.  Deze had nochtans altijd beweerd dat hij niet bij de oorlog in Bosnië betrokken was, hetgeen in een recent vonnis van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (een oude en eerbiedwaardige instelling, niet te verwarren met het Joegoslavië-schertstribunaal van Carla Del Ponte) ook erkend wordt.  Maar onder Amerikaanse druk was hij bereid om zijn volksgenoten in Bosnië in de rug te schieten.

Het heeft zijn land weinig opgeleverd.  In 1999 werd het scenario nog eens overgedaan binnen Milosevic’ eigen staat, in de provincie Kosovo.  De Westerse media gonsden van verhalen over een Servische “genocide” op de Albanezen.  Een kwart miljoen slachtoffers in massagraven, zo werd beweerd, genoeg om een militair offensief tegen Servië te rechtvaardigen.  Vandaag houdt alleen Mark Eyskens dit indianenverhaal nog vol, maar het heeft destijds wel zijn werk gedaan.  Kosovo is de facto aan de Servische soevereiniteit onttrokken.  De Albanese meerderheid, zelf het product van de anti-Servische bevolkingspolitiek van Mussolini en Tito en van recente Albanese terreur, is er vastbesloten om zich volledig van Servië los te maken.  Het VN-plan van Marti Ahtisaari willigt haar wensen bijna volledig in. De louter papieren band die nog met Servië zal bestaan, zal niet kunnen verhinderen dat de eigen bestuursinstellingen van Kosovo straks een referendum organiseren en, daardoor democratisch gelegitimeerd, de formele onafhankelijkheid uitroepen. 

’t Is allemaal niet eerlijk, wat de “internationale gemeenschap” Servië aandoet, maar hoe kunnen de Serviërs er concreet het beste van maken?  Zij mogen zeker niet opnieuw de fout maken die in de jaren ’90 tot de hele Joegoslavische burgeroorlog geleid heeft, namelijk vasthouden aan de bestaande grenzen.  Men moet de mens centraal stellen, niet de grenzen, dus de grenzen hertekenen in functie van de menselijke, ook de etnische realiteit. 

Nu zij wettelijk nog in het bezit zijn van Kosovo, zouden de Serviërs een genereus gebaar kunnen stellen door een deel van Kosovo de onafhankelijkheid te schenken.  Gebiedsdelen waar nog een Servische meerderheid overblijft, plus het fameuze Merelveld waar de Serviërs graag hun nederlaag tegen de Turken komen herdenken, blijven bij Servië, en de rest wordt afgestoten, naar schatting driekwart van het grondgebied.  Zo kunnen de Serviërs nog redden wat er realistisch te redden valt.  De Albanezen zullen teleurgesteld zijn dat ze niet het volledige grondgebied in handen krijgen (waaruit zij de resterende Serviërs wel zullen verjagen), maar ook blij dat ze dan meteen onbetwist de onafhankelijkheid in handen hebben.  Als de VN-instanties van de redelijkheid van deze opsplitsing overtuigd kunnen worden, zullen zij de Albanezen wel onder druk zetten om haar te aanvaarden. 

Vandaag zijn de machtsverhoudingen nog niet volledig in het nadeel van de Serviërs.  Maar zij worden gestadig slechter, vooral door de demografische ontwikkeling.  Zoals Mon Detrez eens opgemerkt heeft, hebben de Kosovo-Albanezen het hoogste geboortecijfer in Europa, de Serviërs het hoogste abortuscijfer.  Men rekent vooruit dat de Kosovo-Albanezen bij behoud van het huidige staatsverband binnen enkele decennia zelfs de meerderheid zullen vormen in heel Servië.  Alle overwegingen over “historische rechten” terzijde latend, kunnen de Serviërs met het oog op de toekomst maar best de schade beperken en Kosovo loslaten, en als ze het handig spelen daarbij zelfs de niet-Albanese delen van Kosovo voor Servië behouden.

Kosovo onafhakelijk? NEEN!

Kosovo onafhakelijk? NEEN!

Net nu onze vriend Koenraad Elst zo ziek is, moet ik hem in de rede vallen. Zijn visie over Kosovo kan ik niet volgen. Waarom? In grote lijnen heeft Elst gelijk waar hij stelt dat Kosovo hoe dan ook Servisch is. De Skypetaren (een allegaartje afstammelingen van de Ottomaanse huurlingenlegers, gelukszoekers, ontheemden en anderen die zich beroepen op het Turkse leger dat Skopje overwon – vandaar de naam Skypetaren) die geen Albanezen zijn maar zich wel met de Noord-Albanese bevolking vermengden, eisen dus Kosovo op. Zoals ze er geen eigen toponiem voor konden vinden, zo spreken ze geen Albanees. Wel een afgeleide platte taal vol Turks, Servisch (al willen ze dat niet geweten hebben), Romane, Grieks, Roemeens en nog wat. Kortom, een compromistaal om elkaar te verstaan en niet in Babylonische toestanden te verzeilen. De zogenaamde Albanese Kosovaren zeggen het zelf, ze spreken Skip en een Albanees uit Albanië begrijpt hen niet. Lees maar eens Albanees uit een echt Albanees boek voor aan de massaal analfabetische Skypetaren. Ze begrijpen er amper een jota van. Dit om wie het niet wil geweten hebben in onze Vlaams neoromantische middens: KosovO is het  Servisch hart.

U kon lezen in Elst zijn bijdrage hoe Kosovo zijn identiteit verloor en dit met handgeklap van zowel imperialisten als kortzichtige onwetende Vlaams nationalisten die de geschiedenis van die regio absoluut niet (willen) kennen. De niet willen kenners zijn diegenen die vastzitten in een overjaars anti communisme.  “De Serviërs zijn de communisten!” en “Zij hebben toch de Kroaten aangevallen?” Iets wat ook niet helemaal zo is. Kortom, men vertrekt vanuit een subjectief standpunt zonder objectief de dingen te willen zien.

Kosovo moet Servisch blijven. Waarom? Als er wordt toegegeven aan de indringers die nu in de meerderheid zijn, dan schept men een aartsgevaarlijk precedent. Brussel is ook al lang niet meer in Vlaamse handen, al zo lang als Kosovo een Skyptaarse meerderheid heeft, zolang heeft Brussel een anti-Vlaamse meerderheid. Moeten we Brussel dan maar om de lieve vrede afgeven? Want volgens de stelling van Elst komt er vrede als je de indringer uw stuk taart geeft zonder er zelf ook nog wat van te proeven. Neen, vrede komt daar niet van, integendeel. De indringer zal zich sterker dan ooit voelen en steeds meer en meer gaan eisen. We zien het bijvoorbeeld in de Vlaamse Rand. Daar is straks ook een niet Vlaamse meerderheid. Zullen we de Rand maar afgeven dan? Ondermeer om die reden moet ook Kosovo Servisch blijven. Om die reden spreken we nog van Frans Vlaanderen en is er nog steeds een onderstroom die onopgemerkt groter wordt, die van het opnieuw samenvoegen van de Lage Landen. Vrede komt er niet door grondgebied af te staan. Vrede komt er alleen als iedereen in zijn eigen tuin wiedt. In Europa zal dat een Europa der Volkeren zijn, niet der staten. Die laatsten maken een provincie onafhankelijk als dat een nationaal bewust volk krenkt en vernedert. Zie naar de domme onafhankelijkheid van Cerna Gora / Montenegro (ooit een Italiaanse provincie). Servisch naar volk, taal en algehele cultuur en nu toch onafhankelijk door geil opportunisme met de vuile steun van anti volks Europa. Diezelfde historische blunderfout dreigt nu Kosovo te ondergaan. Als dat kan, wel, dan mag van mij Brussel bij de Magreb. Het is toch al bijna zo  ver. En maak Zaventem dan in eens keer een Waalse luchthaven. Er wordt toch meer Frans dan Vlaams gesproken. En, en, en, en…

Nationalisten, leer de geschiedenis der volkeren, en steun ze in hun rechtmatige eisen. Ook als ze toevallig enige tijd door het communisme overheerst werden.

 

kosovo

Vier van de zes verdachte terroristen die onlangs gearresteerd zijn in de VS komen uit Kosovo.

Antwerpen next?

Hebben we binnen een paar jaar een "rogue-state" in het midden van Europa...

En wie is de volgende kandidaat voor een onafhankelijke moslim-staat in Europa? Antwerpen?