Hoofddoeken

Hoofddoeken lijken wel het maatschappelijk thema voor de volgende verkiezingen te worden als strijdbijl tussen ‘links’ en ‘rechts.’ De media besteden dan ook veel aandacht aan ‘de strijd om de hoofddoek’ tussen voor en tegenstanders. Aanleiding is de dresscode in Antwerpen waar de ambtenaren die direct contact hebben met de burger, geen hoofddoeken meer mogen dragen. Tijd om spijkers met koppen te slaan, want er wordt wat afgeleuterd in de media dezer dagen!

Om de hedendaagse betekenis van de hoofdoek te begrijpen en de reactie die hierop komt, verwijs ik naar een uitspraak van Finoor Jajai, docente aan de universiteit in Teheran en voorzitster van de Iraanse martelarenvereniging die 60.000 leden telt.

Binnen de Islam worden vrouwen gezien als het hoogste goed van een volk, aldus Finoor. Volgens haar valt het Westen juist de Islam via vrouwen aan en dit door de hoofddoek te bekritiseren en te verbieden, wat als rechtstreekse aanval op vrouwen en op de Islam, hun overtuiging, wordt gezien. Dat moet met alle middelen bestreden worden, aldus deze docente, en ze is er zeker van dat dit ook zal gebeuren. Ze heeft gelijk, zo blijkt.

Het kost tijd om de achterban, die opkomt voor de rechten van moslima’s met hoofddoek, te mobiliseren. Het brede protest vandaag tegen een bestuursakkoord in Antwerpen wat toch al enkele maanden oud is, doet vermoeden dat vooral een aantal drukkingsgroepen het huidige debat beheersen.

Finoor geeft met haar visie in ieder geval de mening van een steeds groter aantal moslims weer en dit leeft evengoed in Antwerpen. Al in 2004 was via Salafistische organisaties in zaaltjes in Borgerhout de visie op de hoofddoek, zoals Finoor ze verwoordt, te horen: “Een goede moslima draagt een hoofddoek omdat dit door Allah aan haar wordt opgelegd, zo simpel is het en daarmee uit, de rest is flauwe kul en in tegenspraak met de ware Islam.” Dat die mening ernst is, bleek uit de kritiek die kwam van moslims op vrouwen zonder hoofddoek of op vrouwelijk moslima’s die genuanceerder dachten tijdens debatavonden, en blijkt uit het dagelijks straatbeeld, waar de Antwerpse Brederodestraat zelfs meisjes van amper negen laat zien met hoofddoeken. Bij navraag waarom dit op zo een jonge leeftijd gebeurde, was het antwoord eenvoudig: “Zo wennen ze alvast en is er minder weerstand.”

Natuurlijk zullen ook veel moslims het hier helemaal niet mee eens zijn en hun eigen visie, al of niet voor hoofddoek en vrije wil, verdedigen. Maar dat verandert niets aan de realiteit. Er zijn steeds meer moslims die wel bovenstaande visie aanhangen, waar komen anders al die vrouwen met hoofddoeken vandaan? Die keuze zullen we in haar individueel leven horen te respecteren, maar moet daarom een samenleving die zich richt op diversiteit in overtuigingen  dit delen? Is respect voor de hoofddoek als individuele keuze gelijk aan ‘altijd en overal’? Is het hebben van respect gelijk aan  kritiekloos accepteren?

Volgens de koran moet je ook vijf keer per dag bidden. Betekent dit dat er gebedsplaatsen zullen komen in bedrijven? En wat met het gemengd sociaal verkeer? Gaan we zoals in sommige wijken van Parijs naar winkels met gescheiden bediening? En wat met het begrip democratie? Op internet loopt een oproep aan moslims om niet te gaan stemmen, en dit omdat de wetten van de mens niet boven het Goddelijke mogen staan, het zou afkomstig zijn uit een Brusselse Salafistische moskee. Dit debat gaat dus niet enkel over de hoofddoek maar wel over hoe individuele vrijheid van religie zich kan plaatsen binnen een diverse samenleving. Daar lijkt niemand in Antwerpen een probleem mee te hebben, behalve een aantal groepen moslims.

Los van de theologische discussie wat de profeet ooit precies heeft bedoeld met zijn adviezen tegenover vrouwen en het bedekken van hun schoonheid, kun je niet om de realiteit heen. De hoofddoek is in ieder geval in relatie tot de wettelijke rechten van vrouwen in het Westen, het symbool van seksuele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ook daarover kan geen discussie meer zijn.

Daar mogen moslima’s anders over denken, maar dat verandert die realiteit niet. De plicht je te bedekken, geen ‘aanleiding’ te geven, jezelf te verbergen om mannen niet in verleiding te brengen, mag door moslima’s zelf gezien worden als een vorm van zelfrespect en van verzet om als lustobject bekeken te worden. In Vlaanderen echter worden vrouwen niet beschermd door de koran of het woord van de profeet, maar door de wet! Dat willen we echt zo houden. Dus, zuster met hoofddoek, respecteer de mening van anderen die in jouw hoofddoek de guillotine van vrouwenrechten zien. Dit is geen minderheid. Volgens een peiling van Het Laatste Nieuws heeft 91.58% van de stemmers een bezwaar tegen het dragen van hoofddoeken in openbare functie.

Gezien de diversiteit in opvatting, moeten er dus spelregels zijn. Wordt dit; omdat sommige moslims denken dat de hoofddoek moet, mag de samenleving hier geen beperking aan stellen? Dat lijkt op dwang! Of wordt het; de samenleving mag dit wel, omdat er buiten de standpunten van deze moslims ook nog andere opvattingen zijn die evenzeer recht hebben op respect? Mij lijkt een neutrale houding waar niemand zijn overtuiging opdringt, de meest rechtvaardige, voor iedereen, moslim of niet, een basis voor een diverse samenleving.

Gezien de ontwikkeling van het protest wat voor alle duidelijkheid zou moeten gaan over de vraag die diversiteit te respecteren en niet over een ‘verbod op de hoofddoek’, zou de kreet “baas op eigen hoofd” ( BOEH) dan ook in de juiste context moeten worden gezien. Het gaat niet enkel over het standpunt van moslims, maar over de vraag waar wij als samenleving naartoe willen, samen. De groepen die dit recht op hoofddoek opeisen als een absoluut recht, nemen in wezen het standpunt in van vrouwen als Finoor, ‘het moet omdat wij dit zeggen, en verzet is een aanval op Islamitische waarden?’

Gezien de volslagen onterechte verwachting gesteld aan de vrouwelijke allochtone politica’s in het Stella Maris-instituut in Borgerhout, die verbaal werden aangevallen omdat zij onvoldoende de rechten van deze groep moslima’s hadden verdedigd, is een discussie ten gronde over spelregels over diversiteit van overtuigingen binnen de samenleving meer dan nodig. Politici horen de visie van het stadsbestuur zoals weergegeven in het bestuursakkoord te verdedigen. Blijkbaar bracht enkel Mimount Bousakla die moed op. Het is op zich al volslagen onterecht van deze politica’s zonder hoofddoeken te verwachten dat zij op basis van etnische of religieuze identiteit een standpunt moeten verdedigen ten voordele van de hoofddoek en niet van een diverse samenleving waar ook alle moslims deel van uitmaken! Als dit op gebied van samenleven de strikte interpretatie islam wordt, mij goed maar dan ook ten gronde. Dit betekent dus ook dat werken voor vrouwen niet hoort, want het is de plicht van de man haar te onderhouden. Het ontvangen van geld zonder arbeid hoort ook niet, en dus vervalt het hele debat over de dresscode bij het stadspersoneel in Antwerpen en hoeven we wie de Islam boven de wet stelt ook geen uitkering meer te betalen, want ook dat mag niet volgens de profeet. Kan iemand eens berekenen hoeveel dit scheelt bij de sociale zekerheid?

@peter vanderheyden

"Naturlijk zou iemand “Hallo ik ben Nazi” met een swastika kunnen roepen”. Dat kan niet, omdat nazisme verboden is. Misschien willen we niet dat Moslima’s Moslima’s ZIJN. Omdat we in onze paranoia à la Marij Uijt den Bogaard ze allemaal als Iranese martelaren of Salafistes zien. Dan moeten we de Islam verbieden, net zoals we het nazisme verbieden."

Interessant punt. Nazisme en Islam prediken beide het antisemitisme. Beide promoten ze haat tegen andersdenkenden. En beide vinden ze in hun Grote Sprookjesboeken geweld gerechtvaardigd om hun doelen te verwezenlijken. Waarom is het ene dan verboden en het andere niet?

Haat tegen anders denkenden

Dag Rock, je vraag is inderdaad interessant.
Vandaar dat ik in december 2006 tijdens het interview met de standaard reeds stelde dat het vreemd is dat er wel commentaar is op het Vlaams belang maar helemaal niet op radicale moslims die in wezen veel verder gaan dan het Vlaams belang ooit deed.( en tegelijkertijd ook raakvlakken hebben)
Voor alle duidelijkheid , ik ben het wat visie over samenleven betreft met het Vlaams belang niet eens!
Ik geloof niet in assimilatie, wel in integratie, wat twee verschillende dingen zijn.
Volgens mij moet je zowel met het Vlaams belang als met radicale moslims de dialoog aangaan, iemand op basis van gedachtegoed uitsluiten van op zijn minst dialoog is fout.
Dat verwijt ik dan ook aan Groen, het is erg makkelijk om van het Vlaams belang de zondebok te maken,en uit naam van de ''democratie'' die dialoog te weigeren, terwijl je ondertussen andere en even ''radicaal'' gedachtegoed op je affiche zet!
Volgens mij stelt het Vlaams belang heel terecht een aantal problemen in vraag, maar hun antwoord daarop is niet juist.

Het antisemitisme neemt in Antwerpen toe, ookal zwijgt de media, er waren incidenten in verschillende wijken,waar Annick de Ridder van getuigde wat Oud Berchem betreft. Vaak zijn dit Marokkaanse jongeren en de invloed van internet speelt hierbij een grote rol, daar moet nu aandacht naar gaan, maar zoals bij ieder probleem binnen het multicultureel samenleven gebeurt dit pas als het veel te laat is.
Dat is jammer want daardoor spelen we een hele generatie Marokkaanse jongeren langzamerhand kwijt!Daar zou in Antwerpen nu aandacht naar moeten gaan, naar bijvoorbeeld de beeldvorming van
Marokkaanse jongeren over Joodse burgers en omgekeerd ,maar wie neemt dit op of durft eraan te beginnen?

een stukje stof

@Marij,
Ik apprecieer uw opmerkingen omdat ze een discussie ten gronde mogelijk maken.

Het eerste waar we duidelijkheid over moeten hebben is de betekenis van de hoofddoek.
Ik stel een opdeling in klassen voor, zonder mij uit te spreken over de aantallen.

Ik kan me zo voor stellen dat er gelovige redelijke moslima’s zijn, die in een gematigde humane Islam geloven, en die uit respect voor hun godsdienst vinden dat ze een hoofddoek moeten dragen. Hun symbool is voor mij niet meer dan een stukje stof, en het stoort mij generlei. Hen verbieden in sommige posities de hoofddoek te dragen vermindert hun kansen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Het drijft hen in de richting van de fundamentalisten. Een verschrikkelijke vergissing dus.

Maar misschien is die andere klasse wel veel groter: Vrouwen die gedwongen worden door de moslimgemeenschap om deze doek te dragen, Op straffe van uitstoting, verkrachting en diens meer. Een afschuwelijke situatie. Stel zo een vrouw slaagt erin om een job te vinden in het stadsbestuur. Dan is zo wat het ergste wat we kunnen doen haar verbieden haar hoofddoek te dragen. Want dat staat gelijk met haar dwingen haar job op te geven, waardoor ze nog dieper het verstikkende moeras van religieus fanatisme en sociale bekrompenheid wordt ingeduwd. Alweer een verschrikkelijke vergissing dus.

Ik wou me niet uitspreken over aantallen. Maar de kans om moslima’s te treffen in de volgende klasse lijkt mij toch bepaald klein:
Een vrouw wordt gedwongen om het vermaledijde ding te dragen. Omdat het stadsbestuur het haar verbiedt beslist de moslimgemeenschap waartoe ze behoort dat ze dan toch maar zonder kan rondlopen. Het gevolg zou een ontdooiing kunnen zijn. Een absolute weldaad. Maar ik durf echt de waarschijnlijkheid van zo een scenario te betwijfelen.

Daarom zeg ik uit puur praktische overwegingen. Laten we het ding zien zoals het is: Een stukje stof.

Mocht, zoals u beweert, het zo zijn dat het grootste deel van de moslima’s tot de tweede groep behoort. En dus bij uitbreiding, dat hun mannelijke familiegenoten menen dat niet gesluierde
Vrouwen verkrachtingsrijp vee zijn, dan moet dit probleem absoluut worden aangepakt. Het verbieden van een hoofddoek, een symbool, gaat hier natuurlijk geen fundamentele verandering in brengen. En al zeker niet als het alleen maar achter het loket geldt. Integendeel, het verbieden van een symbool zou het terugplooien op zichzelf uit woede en verbittering alleen maar vergroten. Mochten we door het verbod het onderscheid tussen te-verkrachten-vee en niet-te-verkrachten-vee hebben weggewerkt, zou ik er nog een voordeel in zien. Maar ik vrees dat er nog voldoende onderscheid overblijft om dit voordeel teniet te doen.

Ik ben er van overtuigd dat de tweede groep bestaat. Maar ik durf te betwijfelen dat ze de meerderheid uitmaakt. Om de eerste groep hun waardigheid te laten en de tweede groep niet nodeloos nog dieper het moeras in te duwen, stel ik voor dat we het doekje maar laten voor wat het is.

Emancipatie door goed (en dus duur) onderwijs lijkt mij de meest aangewezen weg. En jobs natuurlijk. Want er is geen betere voedingsbodem voor religieus fanatisme dan het gevoel gediscrimineerd en minderwaardig te zijn.

Vriendelijke groeten.

Het stukje stof

Beste Peter,
Inderdaad, een discussie ten gronde , ook over de hoofddoek is absoluut nodig.
U ziet de hoofddoek dus als een stukje stof, maar u realiseert u toch dat moslims zelf dit niet zo zien? De betekenis van de hoofddoek wordt niet door u maar door moslims zelf bepaald.

De meest gangbare onder moslims was''het moet maar de vrouw mag niet gedwongen worden, ze bepaald zelf wanneer ze ( begint) met het dragen van en hoofddoek''.Maar die tendens is de laatste jaren gekeerd. Steeds vaker werd dit ''een goede moslima draagt een hoofddoek!''Dat heeft een duidelijke keerzijde, want wie zonder hoofddoek is, is dus geen goede moslima! Die tendens is nu de meest gangbare, en zeker onder jongeren.

Deze visie, de hoofddoek moet, heeft de laatste jaren aan kracht gewonnen, en ook het idee dat werk zonder hoofddoek geweigerd moet worden. Vrouwen die dit doen zijn '''goed'' vrouwen die bereidt zijn op vraag van werkgever om ze af te zetten, ''slecht''. Die tendens werd in 2005 niet enkel door mezelf opgemerkt, ook andere veldwerksters merken ze op. Deze visie vanuit de religie zelf, ''een goede moslima weigert werk zonder hoofddoek'' beperkt vrouwen op de arbeidsmarkt en niet andersom!
Tenzij u vindt dat een visie die vrouwen verplicht zich te bedekken omdat ze anders
'' niet goed '' zijn door u als passend wordt gezien?
Dan zegt u eigenlijk '' vrouwen zijn verantwoordelijk voor het seksuele gedrag van mannen''.
Want daar gaat de hoofddoek voor alle duidelijkheid over hoor en zelfs ''gematigde'' moslima's'' aanvaarden dit. Ik kan het er niet meee eens zijn, ik respecteer wel die individuele keuze, emancipatie komt van binnenuit en is niet op te leggen aan het individu.

Maar als maatschappelijk standpunt doe ik dit niet!Een samenleving hoort ook te staan voor een visie op gelijkheid van vrouwen,die naar ik hoop, toch anders is dan binnen de islam!
U vind dus dat een samenleving deze visie op vrouwen hoort te steunen?
Volgens mij hoort een samenleving de rechten van vrouwen te beschermen, en dat betekent dus'' individueel mag jou mening haaks staan op de rechten van vrouwen hier, maar daarom kun je die visie niet steeds en overal uitdragen''.Juist omdat ze de rechten van vrouwen volslagen onderuit haalt en dit niet op ongelangrijke punten, het is een van de grootste verworvenheden van vrouwen hier, niet verantwoordelijk te zijn voor het seksuele gedrag van mannen!Dat zijn ze tot nader orde zelf, Groen steunt dan ook klakkeloos deze volslagen vrouwonvriendelijke visie, voor mij reden genoeg niet op hen te stemmen!
Het ergste wat wij kunnen doen is dus niet, de hoofddoek binnen de samenleving op een aantal punten beperken, maar wel kritiekloos, omdat het zo makkelijk is en stemmen oplevert, meehollen het deze visie wat voor mij Groen duidelijk doet!En dit onder het motto ''verdraagzaamheid?''

Voor mij is deze verdraagzaamheid onverschilligheid, tegenover de positie van vele moslima's die te horen krijgen dat een ''goede'' de beperkingen voor vrouwen hoort te accepteren en een ''slechte'' overweegt dat geloof ook beleden kan worden zonder.
We willen niet weten hoe het met deze vrouwen zit, en blijven blind voor het geweld wat hen wordt aangedaan,of ze dit nu ''vrijwillig '' of niet ondergaan.Dat dit gebeurt met de beste bedoelingen blijkt uit uw reactie.

symbolen

@marij

Het is inderdaad zo dat bepaalde groepen in de samenleving proberen om symbolen te kapen en er hun eigen afschuwelijke invulling aan te geven. Zo zien Christelijke fundamentalisten het kruis meteen ook als symbool tegen abortus, tegen holibi's en tegen darwinisten. Een Vlaamse Leeuw geeft mij ook steeds weer een duaal gevoel. vanwege de kaping door extreem rechts. Daar mogen we de symbolen echter niet voor weggooien. dat zou pas een kapitulatie betekenen. Als we de moslimsymbolen uitleveren aan de fundamentalisten, dan leveren we de Islam zelf uit. Overigens gaat u wel heel kort door de bocht, als u beweert dat mijn negeren van het hoofddoek neerkomt op het erkennen de verantwoordelijkheid van vrouwen voor de mannelijke sexuele driften.
Ik denk dat onze westerse waarden op dat gebied wel voldoende krachtig voor zichzelf spreken. Geen krachtiger statement als het doekje en doekje te noemen, en het voor het overige gewoon te negeren.
Dat we niet blind mogen blijven voor het geweld dat aan deze vrouwen wordt aangedaan, daar ben ik het volledig mee eens. Dat bleek denk ik ook uit mijn vorige posting. Op mijn argumentatie dat het verbieden van de hoofddoek dit probleem allen maar erger maakt, daar gaat u echter niet in. U toont op geen enkele manier het tegendeel aan. en dat ontgoochelt mij toch wel een beetje.

wat beperkt nu vrouwen, het Antwerps stadsbestuur of religie?

Beste Peter.
Je draait het om, volgens mij.
Niet het Antwerps Stadsbestuur beperkt vrouwen, maar moslims die stellen dat werken zonder hoofddoek niet kan en mag, en werk dan geweigerd moet worden en dat kun je niet steunen.
(Die visie wordt nu opgedrongen,en partijen zoals Groen stappen daarin mee en hebben voor mij nu voorgoed iedere geloofwaardigheid verloren.)

1.Dat je zonder hoofddoek geen goede moslima bent is helemaal geen standpunt van alle moslims.
2.Ook landen als Turkije stellen paal en perk aan de hoofddoek, dat betekent niet dat dit geen moslims zijn of wel?
3. Stellen dat de hoofddoek moet is een beperking voor vrouwen die vanuit religie wordt opgelegd en dat moet je bestrijden,en is in strijd met de rechten van vrouwen zoals deze wettelijk zijn vastgelegd in Vlaanderen!
Dus kan de samenleving daar niet op ingaan, vanwege de diversiteit tussen moslims zelf over dit standpunt, en vanuit maatschappelijk perspectief waar je uit respect voor de ander, niet met hoofddoek die visie dat het moet, opdringt!
Daar is moed voor nodig en daarvoor blijkt alleen Jansssens nog de moed te vinden?

De werkelijke discussie is dan ook '' mag religie die beperking aan vrouwen binnen een diverse samenleving opleggen?''
Mag religie stellen dat werken zonder hoofddoek niet mag en kan?
Je moet met wie dit stelt de discussie aangaan want zij en niet de samenleving beperkt vrouwen!

Het zou verfrissend zijn mocht een partij hier de moed voor vinden inplaats van mee te hollen in electoraal belang zoals Groen nu doet!
Nogmaals; de beperking komt niet van de samenleving maar vanuit drukkingsgroepen,daar en ergens anders zit het probleem!
Aan iedereen wordt gevraagd zich neutraal op te stellen tegenover de ander, als moslims dit weigeren is een debat ten gronde nodig, geen toegeving vanuit de samenleving!

een stukje stof?

Peter Vanderheyden schreef: "Maar een stukje stof, is een stukje stof. Punt aan de lijn."

Misschien kan je er even de gebruiksaanwijzing van de moslim bijnemen en zien WAAROM ze dat stukje stof moeten dragen?

Vers 33.59 zegt namelijk dat ze zich moeten bedekken zodat ze HERKENBAAR zijn en niet door hun eigen mannen worden lastiggevallen.

Misschien maakt het voor mijnheer Vanderheyden niks uit of hijzelf dan wel zijn vrouw en dochters als herkenbare niet-moslims worden lastiggevallen, maar IK noch mijn dochters vinden zoiets een leuk vooruitzicht.

We kunnen natuurlijk een poging ondernemen om het minder hilarisch te maken en aan het loket met een herkenbare moslima ons ook even herkenbaar te maken. De rechterarm schuin naar boven steken, dan met de hand het voorhoofd, dan de borst, de linkerschouder en uiteindelijk de rechterschouder beroeren!  Ondertussen luidkeels "in den naam van..." scanderend.

Hopelijk hebben we mevrouw met onze drie-eenheid dan niet op haar geloofsovertuiging getrapt nietwaar?

De dingen zoals ze zijn.

Ik stel voor dat we dingen gewoon bekijken zoals ze zijn. Een kruis zijn twee op elkaar gelaste ijzeren staafjes. Een keppeltje is een te kleine bolhoed waar ze de rand vanaf gesneden hebben. Een hoofddoek is een sjaal die niet helemaal juist gedragen wordt. Een vlag is ook zo'n stuk stof met vaak niet bij elkaar passende kleurtjes die ze aan een paal binden. Je hebt meisjes die graag hun borsten laten zien, en je hebt er die dat absoluut niet willen. (Ook al zijn ze maar 6 jaar oud!) Je hebt er die vanaf een temperatuur boven de 5° met hun navel bloot over het straat lopen, en je hebt er die bij een temperatuur boven de 30° toch nog hun haar willen bedekken. Persoonlijk vind ik piercings en niet te opzichtige tatoeages leuker. Maar dat is persoonlijke smaak. Toegegeven het zijn symbolen. Mensen wensen er een boodschap over zichzelf mee in de wereld te sturen. “Hei, ik ben Amerikaan”. “Hoi, ik ben Jood”. Hallo, ik ben Moslima.” Naturlijk zou iemand “Hallo ik ben Nazi” met een swastika kunnen roepen”. Dat kan niet, omdat nazisme verboden is. Misschien willen we niet dat Moslima’s Moslima’s ZIJN. Omdat we in onze paranoia à la Marij Uijt den Bogaard ze allemaal als Iranese martelaren of Salafistes zien. Dan moeten we de Islam verbieden, net zoals we het nazisme verbieden. Maar een stukje stof, is een stukje stof. Punt aan de lijn.

 

Het gezicht bedekken mag niet. Omwille van veiligheidsredenen. Iemand moet steeds herkenbaar zijn. Al de rest is smaak, voorkeur en wat dwaze symbolen. Leven en laten leven. En ons bezighouden met de dingen die er echt toe doen.

De dingen zoals ze zijn...

Beste Peter,
Ik wil even reageren op uw betoog om de dingen te bekijken zoals ze zijn, en dan in het bijzonder de hoofddoek.Indien dit zoals u het stelt slechts een sjaal is die verkeerd gedragen is, vanwaar dan het protest als gevraagd wordt om die ''verkeerd gedragen sjaal'' even uit te doen? De realiteit spreekt u tegen, gezien het protest om dat ''sjaaltje '' even niet te dragen!

Uw opmerking is in wezen een belediging voor moslima's zoals de overleden Samira Bellil, opgegroeid in een Parijse wijk die verschillende keren door een groep jongeren verkracht werd vanwege het ontbreken van uw ''sjaal''! Dichter bij huis spreken de commentaren van Marokkaanse jongeren op vrouwen zonder uw ''sjaal''! Die waren overduidelijk, wie zich niet bedekt ''vraagt erom''. Uw zienswijze is bepaald weinig genuanceerd,en ontkent de problemen van moslima's die steeds minder de werkelijk vrije keuze en steeds vaker de verplichting krijgen om zich te bedekken.Uw betoog rammelt dan ook langs alle kanten, er is tot nader orde nog steeds een verschil tussen de vrijheid om met blote navel, piercing op straat te lopen, dan de verplichting om jezelf te bedekken om ''geen aanleiding '' tot seksuele intimidatie te geven. Ik hoop dat u dit verschil ziet?
Nergens schrijf ik dat ik wil dat moslima's niet zichzelf zijn, wel stel ik dat het moslima zijn niet afhangt van de plicht op een visie uit de zevende eeuw over de rechten van vrouwen aan te hangen! Dat dit niet nodig is en je ook moslima kunt zijn binnen de positie van vrouwen in deze eeuw bewijzen heel wat vrouwen, zij verdienen beter, dan uw oordeel dat zij enkel ''een stukje stof '' hebben achter gelaten.
Waar leest u mijn bewering dat iedere vrouw met hoofddoek een Iranese martelaar of salafist zou zijn?De meeste draagsters komen van een Berberse of Turkse volksislam, maar dat neemt niet weg dat volgens mij het verzet in Antwerpen door een aantal drukkingsgroepen ''georganiseerd '' is!
Ik haal de uitspraak van Finoor aan omdat zij perfect de visie van een aantal stromingen in de Antwerpse wijken op de vrouw binnen islam verwoordt, in die zin kunt u ook kijken naar het protest op de Deense cartoons, of de film ''submission'', of gaat dit volgens u over een tekeningetje en een misbegrepen docu?
En de dreigementen in Duitsland indien een Opera zou worden opgevoerd, dat zijn volgens u gewoon jongens die niet van muziek houden?
Voor u mij verwijt te veralgemenen of paranoia te zijn, doet u er goed aan u eerst eens te informeren, voor u de onderdrukking vanuit islam naar vrouwen toe ridiculiseert met een betoog over een ''sjaaltje''
Nochmaals, ik respecteer de keuze van vrouwen die toch voor een hoofddoek kiezen, maar zie nog steeds het verschil tussen respect voor een individuele keuze en een maatschappelijk standpunt ten opzichte van de visie op vrouwen binnen de islam en samenleving!

U lijkt een intelligent man, u moet beter kunnen dat dit soort achterhaalde prietpraat wat uw bovenstaand betoog, met alle recepect toch echt wel is..

scheiding kerk en staat

"In Vlaanderen echter worden vrouwen niet beschermd door de koran of het woord van de profeet, maar door de wet!"

M.a.w. voorstanders van het hoofddoek, zijn tegenstanders van de scheiding tussen kerk/religie en staat.