Ook in de Peiling van Le Soir/RTBf Weinig Nieuws

Le Soir en de RTBf publiceerden deze avond de resultaten van een nieuwe opiniepeiling. Aan Vlaamse zijde valt er in deze peiling weinig nieuws te rapen: zowat alle partijen blijven ter plaatse trappelen.

Opiniepeilingen 2004-2007De vorige peiling van Le Soir en RTBf is slechts één maand oud, en dus hoeft het eigenlijk ook niet te verbazen dat er weinig of geen verandering gemeten werd. En dat geldt a fortiori wanneer we rekening houden met de manier waarop er deze keer campagne gevoerd wordt. Een snelle blik op de resultaten leert dat de grootste wijzigingen zich weliswaar bij Open Vld en Groen! voordoen, maar dat ze ruim binnen de foutenmarge vallen.

Opiniepeilingen 2004-2007Voor CD&V-N-VA kunnen we noteren dat deze peiling de score van de vorige peiling bevestigt door een status quo. Het kartel blijft daarmee bij alle drie de peilers onder de psychologische grens van de dertig procent. Ook het Vlaams Belang staat bij Le Soir en RTBf nagenoeg stil in de buurt van de 22%. Wat bij deze twee formaties opvalt is dat de deelnemers van de verkiezingswedstrijd van Politiek.Net er een duidelijk andere mening op nahouden: zij geven het Vlaams Kartel van CD&V en N-VA ongeveer twee procent minder, en Vlaams Belang-VLOTT ongeveer twee procent meer.

Opiniepeilingen 2004-2007sp.a-SPIRIT zakt deze keer onder de grens van de twintig procent, en Le Soir, RTBf en de deelnemers van de verkiezingswedstrijd van Politiek.Net zijn het voor die partij blijkbaar eens over welk resultaat het kartel volgende zondag zal halen: 19,7%. Open Vld maakt dan weer het verlies uit de vorige peiling goed, maar dat betekent nog niet dat de partij een goede score weet te halen. Over de uitslag van deze partij bestaat er onder de peilers een relatief grote eensgezindheid, en die zegt dat de partij deze keer heel wat aanhang zal verliezen.

Opiniepeilingen 2004-2007Groen! boekt net zoals bij De Standaard en de VRT twee weken geleden een kleine winst, wat voor de partij ongetwijfeld een opkikker zal zijn.

Voor Lijst Dedecker vermeld Le Soir geen resultaten. Verleden keer haalde de partij 2,8%, en samen met de categorie «anderen» leverde dat 4,9% op. Deze keer halen Lijst Dedecker en de «anderen» samen slechts 4,3%, wat dus een achteruitgang voor de lijst doet vermoeden. Dit is daarmee de vijfde peiling op kort tijd die de partij ver onder de kiesdrempel plaatst.

Onderschatting van het Vlaams Blok/Belang

Even de getallen op een rijtje voor de verkiezingen van 2004: Le Soir/RTBf registreerde 22,5% op 13 mei 2004, De Standaard/VRT 19,8% op 4 juni en La Libre Belgique 22,6% op 10 juni. Het Vlaams Blok haalde op 13 juni 24,1%. Voor La Libre en Le Soir/RTBf is dat er respectievelijk 1,5% en 1,6% onder, voor De Standaard/VRT maar liefst 4,3%. Politiek.Net zat er toen het dichtste bij met 23,2%.

Opmerkelijk toen was ook dat voor CD&V-N-VA de situatie precies omgekeerd was, en je ziet ook op dit ogenblik dat La Libre Belgique het Vlaams Belang de hoogste score geeft en CD&V-N-VA de laagste, terwijl De Standaard/VRT het Vlaams Belang de laagste score en CD&V-N-VA de hoogste. Op 10 juni zullen we weten of dat puur toeval is of niet...

@PB

wie het vel van de beer verkoopt voor hij geschoten is, komt bedrogen uit...

U haalt me de woorden uit de mond.

Wat brengt 10 juni voor het VB?

Een peiling vandaag in DS geeft Vlaams Belang 21,6%. Dat is positief voor het VB. Tot dusver geldt de regel dat peilingen het VB onderschatten. Ik vermoed dat dit ook deze keer zo is, wellicht met zo'n 2%: Dus haalt het VB 23,6%. Dat evenaart de 24,2% van 2004 en bevestigt een andere regel, nl dat wie voor nationale verkiezingen eenmaal VB heeft gestemd, VB blijft stemmen. Waarom zouden kiezers die in 2004 VB stemden, weggaan? Om Verstrepen te volgen? Volgens mij was de invloed van de "verruimers" in 2004 minimaal. Ook zonder deze mensen op de lijst had de partij dezelfde score behaald. Het vertrek van Verstrepen kost, aldus FDW, het VB een half procent. Dat brengt ons inderdaad op zo'n 23,5%.

Een andere vaste regel is dat de partij die het thema van de verkiezingen bepaalt, wint. Dit jaar is er geen thema. Een bizarre campagne, zeggen de media unaniem. Ze liggen zelf aan de oorzaak daarvan. De media en de andere partijen zwijgen angstvallig de problemen dood die momenteel iedereen bezighouden: veiligheid, immigratie. Welke partij veroorzaakte dit opvallende feit dat er deze keer geen thema is? Het VB. Ik denk zelfs dat de schaduw van het VB nog nooit zo over een campagne gehangen heeft als nu.
Vorige week leek het erop dat de hoofddoeken het thema van de verkiezingen kunnen worden. Als dat deze week zo blijft, zit het VB op rozen. Daarom was de anti-Jihaad-straat campagne door FDW geslaagd, ondanks wat de media schrijven. Men vergeet dat sinds 11 september 2001 de Europeanen schrik hebben van het islamisme.

Nog een regel: Kiezers willen niet betutteld worden door het regime. In 2004 profiteerde het VB van de veroordeling van de partij door het regime. Deze keer wordt het VB door de media zo opvallend uitgesloten dat het indruist tegen het rechtvaardigheidsgevoel van de bevolking. Waarom mogen de lijsttrekkers van de 3de en 4de partij van Vlaanderen aan een debat deelnemen, en wordt het VB daarvan uitgesloten? Bij VRT denken ze dat de kijkers zich die vraag niet stellen. Ook de kranten die weigeren advertenties van het VB te plaatsen, spelen in de kaart van de partij.

Negatief voor het VB is de vaste regel dat een partij die onderling ruzie maakt, de verkiezingen verliest. Er is echter ook een regel dat het beeld in de media van het VB weinig of geen invloed heeft op de kiezers omdat de mensen niet geloven wat de media over het VB schrijven. In het verleden werd de partij afgeschilderd als een bende nazis, criminelen, vrouwen- en dierenmishandelaars, enz. Invloed hiervan op het kiezerscorps? Geen. De invloed van de schietpartij door Hans Van Themsche was nihil in oktober 2006. In Antwerpen ging het VB bij de autochtonen vooruit van 33 naar 40%.

Mogelijk kost het beeld van het ruziemakende VB de partij deze keer wel stemmen, maar alleen indien de mensen deze keer de media geloven. In dat geval is het ongelukkige interview dat een partijbestuurslid in februari aan HLN gaf de rechtstreekse oorzaak van de nederlaag, niet de zg "slechte" Antwerpse verkiezingsuitslag in oktober.

Tenslotte de regel: wie het vel van de beer verkoopt voor hij geschoten is, komt bedrogen uit. De media hebben het VB momenteel reeds als de grote verliezer afgeschilderd. Ze verwachten allemaal dat het VB rond 21% zal scoren. Het VB is de voorbije jaren gewend geraakt aan "overwinningsnederlagen" [verkiezingsoverwinningen die door de media als nederlaag worden afgeschilderd]. Nu krijgt men een "nederlaagsoverwinning" van zodra de partij boven 21% scoort.