De Stomme van Gent
From the desk of Jan Neckers on Thu, 2005-09-15 21:43
Op zondag 23 oktober voert de VZW Lyrica La Muette de Portici op in de Bijloke te Gent. Voor mij ligt een oproep van Voorpost: "wij moedigen alle Vlaams-Nationalisten aan een ticket te kopen voor de opvoering...en daar hun protest te laten horen. Voorpost zal in ieder geval aanwezig zijn, in de zaal of erbuiten."
Kijk, daar moet ik nu eens diep bij zuchten, omdat:
1.Voorpost schrijft: "de volkomen onbetekenende opera van Auber." Ik schrijf artikels over opera in het Engels, het Duits en het Nederlands en ik ga het heel bescheiden zeggen. Ik ben meer over opera vergeten dan alle Voorposters bij elkaar er ooit zullen van kennen. "La Muette" is een prachtige en bijzonder melodieuze grand opéra en een inspiratiebron voor Donizetti, Verdi en Wagner. Iedere operaliefhebber heeft de EMI-opname en is blij om nu eens die muziek in de realiteit te horen, al is het dan maar in een concertuitvoering.
2. Lyrica is gesticht met twee doelen: ten eerste het magere repertoire van de officiële schouwburgen aan te vullen met opera’s die geen kans meer krijgen in Antwerpen of Brussel; ten tweede verdienstelijke Vlaamse zangers wat werk geven. Zelfs voor de kleinste rollen huurden de Vlaamse Opera en de Munt seizoenen lang buitenlanders in (het leek het voetbal wel) terwijl goede Vlaamse zangers als Axel Everaert, Brigitte de Poorter, Paul Claus enz. geen enkele kans kregen. Ik herinner me geen demonstratie van Voorpost om die discriminatie aan te klagen.
3. Voorpost moet nu toch eens de moeite doen een geschiedenisboekje te lezen. Eén dat komaf maakt met die belgicistische legende over "La Muette" als de oorzaak van de muiterij van 1830. De 15 jaren van het Verenigd Koninkrijk zijn nooit een echt gelukkige tijd geweest. Economische crisissen en een aardappelziekte hebben hongersnoden veroorzaakt. De Engelse concurrentie doet heel wat fabrieken sluiten en een domme belasting maakt het brood, het volksvoedsel, zeer duur. Heel de zomer van 1830 zijn er rellen met werklozen.
Augustus is altijd een gevaarlijke maand. De voorraden van de vorige oogst zijn bijna op, de prijzen stijgen en de nieuwe oogst lijkt te mislukken. In de grote steden staan overal groepjes morrende mannen tot laat in de nacht.
En dan is er die 25ste augustus 1830 de opvoering van La Muette. Na afloop moedigen wat burgers de vele sukkelaars op het Muntplein aan om hun ongenoegen te laten blijken. Die vragen niet beter en verschillende groepjes trekken naar huizen van aanhangers van Willem om eens goed te plunderen. De deftige operabezoekers doen natuurlijk niet mee. De dag daarna slaan arbeiders in vele gemeentes machines stuk en dat is het moment dat de burgers zich bewapenen want een relletje tegen de koning zien ze wel zitten, maar "New Orleans"-toestanden moeten direct stoppen. Natuurlijk hebben hier en daar wat Fransgezinden de arbeidersmenigten aangevuurd maar veel belang heeft dat niet want de toestand is zo al explosief. Het blijft een maand lang onrustig en geleidelijk heerst er anarchie in Brussel.
Het Keerpunt
Dan verschijnt het leger en botst er op barricaden, bewaakt door groepjes arbeiders en boerenjongens uit de omgeving. Dat is het echte keerpunt. Drie dagen lang levert men slag. Het leger telt 750 doden en een paar duizend gewonden. Bij de rebellen zijn er 400 doden en duizend gewonden. Zo'n 50 van die gesneuvelden zijn winkelier, bediende of ambachtsman; alle anderen zijn arbeiders of dagloners. De helft van de doden is niet in Brussel maar wel in Brabant geboren en is uit armoede naar de stad gevlucht. Het overgrote deel is Nederlandstalig.
Op 27 december trekt het Nederlandse leger zich terug wegens de zware verliezen en de desertie van vele Zuid-Nederlandse soldaten. In de meeste steden in het Zuiden zijn er gelijkaardige hongeropstanden van arbeiders. Zelfs in Aken doet men mee. De burgerij vindt dat het meer dan genoeg geweest is. Een tijdelijke regering neemt het heft in handen en maakt Louis de Potter, de held van de gewone mensen, lid. De Potter is een schrijver, een filosoof, geen volksmenner en hij gaat braaf her en der brandjes van ontevreden mensen blussen tot hij tenslotte ongevaarlijk is en aan de kant geschoven wordt.
Die regering organiseert verkiezingen en nodigt 46.000 mannen (0.75% van de bevolking) uit om een Volksraad te kiezen. Bijna niemand van de gesneuvelden en geblesseerden zou kiesrecht gekregen hebben. Zij hebben gevochten omdat zij opgehitst door hun priesters, niets willen weten van die Hollandse ketters. Maar ze willen vooral die goede oude Zuidelijke Nederlanden terug. Toen waren er maar weinig machines en was het zeker tussen 1760 en 1790 goed leven. Ze weten natuurlijk niet dat België (en nogmaals, dat woord betekent Nederland) een unitaire franskiljonse staat zal worden, die zeer vlug in de handen van een Luikse maffia komt (Luik was nooit een van de Zuid-Nederlandse staten). Zij hebben allemaal een hekel aan Frankrijk want ze herinneren zich maar al te goed de duizenden gesneuvelde jongens door de schuld van de boef Bonaparte. Alleen bij het politiek personeel zijn wat aanhangers van Frankrijk maar die liefde is vlug voorbij. Ze worden minister en kunnen voortaan op gelijke voet met hun Franse collega's praten in plaats van onderdanig bevelen te aanvaarden als sous-préfet van een Frans departement.
De nieuwe bazen laten de gesneuvelden begraven op het Sint-Michielsplein waar nu de Vlaamse ministers wonen en zorgen er voor dat de herinnering aan die volksopstanden zo vlug mogelijk verdwijnt. In de plaats komt dan de opvoering van La Muette de Portici want de hele 19de eeuw is de opera de belangrijkste en ook geliefdste kunst van de machthebbers en zeg nu zelf: een revolutie die begint met een opera heeft toch meer allure dan eentje die het van hongerlijders moet hebben.
Niet storen, a.u.b.
4. Kortom, er is geen enkele reden om herrie te schoppen tijdens de concertopvoering van een opera die al twee jaar voor het Brusselse oproer gecreëerd is en die er ook niet de echte oorzaak van is. Er zijn wel een paar goede redenen om het niet te doen. John Boeren (de organisator) krijgt jaarlijks een subsidie van 1.200 euro voor vijf verschillende voorstellingen. (Munt en Vlaamse Opera rijven zo'n 35 miljoen euro binnen). Hij moet het van de verkochte tickets en niet van de belastingbetaler hebben. En dus schrijft hij in zijn goedkope foldertje "eerste uitvoering sedert 1830" in de hoop de zaal te vullen. Nonsens natuurlijk, want in 1930 waren er 22 uitvoeringen in de Munt. Koren, orkest (die nauwelijks een kostenvergoeding krijgen) en het brave betalende publiek zitten niet te wachten op de komst van wat "halbstarken" en de sympathie voor Vlaamse onafhankelijkheid zal er zeker niet op vergroten. Voorpost moet niet bang zijn. Het gajes van Laken komt niet naar een concert waar alleen maar gewone mensen zitten.
En tenslotte is er de belangrijkste reden van allemaal. Men laat een brave artistieke manifestatie met rust, zeker als men niet genoeg geschiedenis kent en een verkeerd symbool kiest. Punt aan de lijn. Ik kan zoal de referenties lezen naar de jaren '30 in de regimepers. Toen werden ook overal operavoorstellingen verstoord omdat ze gedirigeerd werden door een geniale dirigent (gaven de Nazi's zelf toe) maar Bruno Walter was het symbool van het Jodendom.
En voor één keer zal de regimepers gelijk hebben. Dus heren Vanslambrouck en Vermeulen, maak een mooi pamflet, zeg dat La Muette ten onrechte het symbool van het oproer van 1830 is, eis de Vlaamse onafhankelijkheid, deel dat netjes voor en na de voorstelling uit en geniet van de opvoering. Zoals de wijsheid luidt: muziek verzacht de zeden.
Beste voorposter, mijn
Submitted by Nickonomics (not verified) on Mon, 2005-10-03 21:28.
Beste voorposter,
mijn roepen in het parlement was retorisch op te vatten, maar u visie overtuigt me niet. Wat is het nut om voor een klein publiek hun avond uit te verknoeien omdat hun opera u niet aanstaat. België zal er morgen niet door gesplist worden. Het creeërt daarbij een nogal outbollige indruk van de Vlaamse beweging, wat ik ten zeerste betreur.
Excellent artikel
Submitted by Clara Impens (not verified) on Sat, 2005-10-01 12:32.
Wederom een bijdrage waar ik van genoten heb. Arme voorposters toch, volharden in hun koppigheid en betweterigheid, waarmee ze de vlaamse zaak wederom geen dienst bewijzen en bij de vlaamse operafans die deze zelden opgevoerde opera eens live willen horen antipathie creeren voor hun organisatie.
Een vlaamsgezinde operafan
De Stomme van Gent - Antwoord van Voorpost
Submitted by Björn Roose (not verified) on Thu, 2005-09-22 08:04.
Vooreerst een woord van dank aan Jan Neckers voor het artikel dat hij zowel in ’t Pallieterke als op www.brusselsjournal.com wijdde aan de Voorpost-actie rond de opvoering van “La Muette de Portici” op 23 oktober te Gent. Wat zijn commentaar bij die actie betreft: daar moeten wij “nu eens diep bij zuchten”.
Jan Neckers heeft natuurlijk volkomen gelijk als hij “heel bescheiden” zegt: “ik ben meer over opera vergeten dan alle Voorposters bij elkaar er ooit zullen van kennen”. Jan Neckers kent immers alle Voorposters persoonlijk, weet wat ze in hun platen- en CD-collectie zitten hebben (ongetwijfeld alleen tribale ritmes en Duitse marsen) en is er natuurlijk ook van op de hoogte dat wij allemaal nog in berenvellen rondlopen, niet met mes en vork kunnen eten, enkel via primitieve keelklanken met elkaar kunnen communiceren, en – bij onze voorhistorische moedergodin – zeker geen bal van cultuur afweten.
Sta ons dan ook toe dat we bij ons oordeel over de betekenis van de opera “La Muette de Portici” geen rekening hebben gehouden met het feit dat deze opera door de liefhebbers gezien wordt als het beginpunt van de Franse grand opéra; dat het de enige opera is waarin het hoofdpersonage niets te zingen heeft (ze is immers stom); dat Auber later veel betere werken heeft gemaakt (o.a. “Fra Diavolo” en “Le domino noir”); of dat het werk in de collectie zit van de liefhebbers van het meer melodramatische, spectaculaire genre in opera (niet bij iedere operaliefhebber, dat hebben we – zoals Jan Neckers ongetwijfeld ook gedaan heeft – persoonlijk gecontroleerd). Als we het hebben over de “verder volkomen onbetekenende opera”, bedoelen we eenvoudig dat deze opera voor de rest in de geschiedenis van België geen enkele rol heeft gespeeld. Het door Jan Neckers aangehaalde feit dat de opera in 1930 22 keer is opgevoerd, ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van België weliswaar, verandert daar niets aan.
Voorpost heeft verder inderdaad nog nooit gedemonstreerd om verdienstelijke Vlaamse zangers wat werk te geven in de opera’s van Antwerpen of Brussel. We kunnen ons helaas van Jan Neckers óók geen dergelijke demonstratie herinneren. Maar laat het ons gerust weten, mochten we ons daarin vergissen.
Tot slot, we kennen onze geschiedenis maar al te goed. Dat is wellicht het gevolg van het feit dat we in staat zijn teksten te lezen zoals ze er staan. We kunnen Jan Neckers eenzelfde manier van lezen aanraden. Hij leest namelijk ergens in onze persmededeling dat wij “ ‘La Muette’ als de oorzaak van de muiterij van 1830” beschouwen. En dat terwijl wij het enkel hebben over de opvoering van “La Muette de Portici” als begin en als symbool. Een begin en een symbool zijn duidelijk niet hetzelfde als een oorzaak. Jan Neckers geeft overigens zelf toe dat “La Muette de Portici” het symbool is voor de “Belgische revolutie”: “Een revolutie die begint met een opera heeft toch meer allure dan eentje die het van hongerlijders moet hebben”.
Voorpost laat dus zijn protest horen tegen deze opvoering als symbool voor de Belgische revolutie (want John Boeren mag dan misschien een arme luis zijn in het Vlaamse operawereldje, maar hij heeft wel degelijk bewust gekozen voor de uitvoering van “La Muette de Portici” in het jaar waarin België zijn 175ste verjaardag viert).
Over de verwijzing naar de jaren ’30 en de toen heersende jodenhaat willen we het niet eens hebben. De vergelijking tussen een actie van Voorpost – waarvan Jan Neckers tussen haakjes niet eens weet wat ze zal inhouden – en de alom in Duitsland heersende jodenhaat van de jaren ’30 en ’40, lijkt ons immers neer te komen op het bagatelliseren van een aantal historische gegevens (en dat is met betrekking tot die periode en dat land verboden).
We stellen dan ook voor dat Jan Neckers geniet van de voorstelling (waarop De Bijloke zo fier is, dat het niet eens vermeld wordt op de webstek), er de reacties van het publiek bijneemt (het is in de geschiedenis van de opera altijd een goede gewoonte geweest dat het publiek mocht reageren, ook negatief, en er niet als een kudde schapen moest bijzitten) en er achteraf nog eens een commentaarstukje aan wijdt.
Johan Vanslambrouck
Voorzitter
Luc Vermeulen
Actieleider
Björn Roose
Persverantwoordelijke
P.S.: We kunnen Jan Neckers een bezoek aan volgende pagina aanraden: http://freetime.nettools.be/default_uit1.aspx?ref=ACAHAA&lang=NL_UIT
Die pagina van Uitbureau Gent, verantwoordelijk voor de ticketverkoop van De Stomme van Portici, vermeldt namelijk klaar en duidelijk dat de opvoering doorgaat "in het teken van 175-jaar België" (schrijffouten niet van ons).
Beste voorposters, zijn er
Submitted by Nickonimics (not verified) on Sat, 2005-09-24 00:59.
Beste voorposters,
zijn er niet betere dingen te doen dan het in de war sturen van enkele operaliefhebbers. Ok, la muette de Portici is aanleiding van de Belgische revolutie maar waar dan nog. Waarom gaan jullie niet beter voor het parlement eens wat gaan roepen of als Elio een congres houdt.
Beste Nickonimics, Wie ook
Submitted by Voorposter (not verified) on Sat, 2005-09-24 14:45.
Beste Nickonimics,
Wie ook maar enige moeite doet om de activiteiten van Voorpost op te volgen, weet dat Voorpost zo goed als iedere week in de weer is met acties overal in Vlaanderen. Op 23 oktober is dat een actie tegen de opvoering van De Stomme van Portici, andere keren is dat een andere actie.
Vorige week nog waren we bijvoorbeeld actief in Antwerpen rond het vieren van de Waalse feestdag door de vereniging B Plus in Antwerpen. Een aantal weken terug was er de IJzerwake, waar Voorpost een van de organiserende verenigingen is. Eerder dit jaar waren dat betogingen in onder andere Sint-Genesius-Rode en Linkebeek. Te veel om op te noemen eigenlijk, alleen besteden de media er zelden zoveel aandacht aan (wat niet onze fout is).
Wat "voor het parlement eens wat gaan roepen" betreft: u bent duidelijk niet thuis in Brussel. Als dat wel het geval zou zijn, zou u weten dat in de zone rond het parlement niet mag gedemonstreerd worden. Bovendien komt het parlement samen in de week. De meeste Voorposters moeten helaas werken in de week.
En wat Di Rupo betreft: hij doet meer voor de Walen, dan de Vlaamse politici doen voor de Vlamingen. Onze Vlaamse politici verdienen dan ook meer protest dan hij.
Met vriendelijke groeten,
Voorposter
constructieve bijdrage
Submitted by Dog of Flanders on Fri, 2005-09-16 13:09.
Die voorposters zijn inderdaad veel te negatief, zouden ze niet beter gaan kijken en na de vertoning revolteren tegen België?