De Schuld van de Godsdienst?

In het ideologisch debat maken we een bijzonder levendige tijd mee. Pleitbezorgers van de godsdiensten hebben al een decennium of wat hun beste beentje voorgezet om de morele verdiensten van hun opdrachtgevers te herbevestigen en de gemeenplaats te weerleggen dat godsdienst en wetenschap tegenstrijdig zijn. Daardoor geprikkeld hernieuwen ook de woordvoerders van het ongeloof hun inspanningen om de goegemeente ervan te overtuigen dat het geloof een heilloze weg is waarvan de mensheid zich dringend moet bevrijden. Laten we hier eens ingaan op hun argument dat godsdienst voor allerlei onrechtvaardigheden en onderdrukking verantwoordelijk is. Terwijl sommige skeptici hun kritiek richten op de waarheidsaanspraken van geloofssystemen, krijgen we immers het meest te horen (bv. bij Christopher Hitchens en Richard Dawkins) over een ander aspect van het religieus fenomeen, namelijk de individuele trauma’s en collectieve bloedbaden die godsdiensten veroorzaakt zouden hebben.

Godsdienst in het algemeen, zonder opvallende uitzondering, wordt bijvoorbeeld verantwoordelijk gehouden voor de achterstelling van de vrouw in de samenleving. Van het christendom is dit door de feministen genoeg gezegd, en momenteel ligt de islam op dit punt onder vuur. Maar ook de anderen gaan niet vrijuit.

De als vrouwvriendelijkst geprezen religie, het Chinese daoïsme, is in geschrifte wel vol lof over het eeuwig vrouwelijke (“de geest van het dal sterft nooit”), maar leert volstrekt niet de inwisselbaarheid van mannen en vrouwen in de diverse maatschappelijke functies. Integendeel, het gaat juist uit van de kosmische polariteit van mannelijk en vrouwelijk, yang en yin, parallel aan de complementariteit tussen elite en volk, hemel en aarde, vuur en water. Het wil helemaal niet dat vrouwen alles doen wat mannen doen, en omgekeerd, het verheerlijkt juist de verschillen. Het heeft de feministen niet voorgezegd dat vrouwen nu maar eens moeten ophouden met voor anderen te zorgen om eindelijk ook eens flink assertief en egoïstisch te worden. Het prijst in de vrouw dus juist het niet-mannelijke, het gedweeë, meegaande, zachte. Elke feminomarxist kan dat discours meteen doorprikken als een breed uitgesponnen smoes om de vrouw gewillig en eronder te houden. Kortom, geen enkele religie is onschuldig aan de onderdrukking van de vrouw.

Dat er een rolverdeling en dus een ongelijkheid tussen de geslachten bestaat, stellen we nochtans in de meest verspreide atheïstische maatschappij vast: het dierenrijk. Al eens een hoenderhok of runderkudde gezien waar mannetje en wijfje gelijk waren? In de evolutie van dier tot moderne mens zien we geen enkel stadium waarin het anders was of is. De 19de-eeuwse mythe van het matriarchaat en die van de amazones hebben hun beste tijd alweer gehad. Zelfs in recent of vandaag bestaande zogenaamd matriarchale samenlevingen is vastgesteld dat de vererving bv. wel in de vrouwelijke lijn verloopt, maar dat ook daar de mannen gaan jagen en aan politiek doen terwijl de vrouwen binnen voor het eten zorgen.

Zelfs in de postreligieuze militant egalitaire maatschappij in communistische staten is de gelijkheid tussen man en vrouw nooit volledig werkelijkheid geworden. In onze liberaal-feministische maatschappij zien we nog steeds dat vrouwen zich veel minder met politiek bezig houden dan mannen, en dat vrouwelijke ministers vooral op softe departementen als volksgezondheid en onderwijs terecht komen. Op de relatiemarkt blijkt dat vrouwen onverminderd een man zoeken naar wie ze kunnen opkijken. Alle recente bevindingen in de pedagogie, embryologie, hersenonderzoek en genetica bevestigen dat het gewoon niet anders zou kunnen.

Toen Paulus de vrouwen beval om in christelijke bijeenkomsten te zwijgen en het woord aan hun man over te laten, voerde hij geen door Christus geïnspireerde nieuwe vrouwendiscriminatie in. Het sloot gewoon aan bij het bestaande gebruik. Ook in de Romeinse senaat zaten geen vrouwen. Toch hebben godsdiensten de zaak soms erger gemaakt, en sommige meer dan andere. Zo weten we uit de islamgeschriften zelf dat de Arabische vrouwen de islamisering als een pijnlijke achteruitgang in hun vrijheid en status aanvoelden.

Verabsolutering

Eén ding dat men religies alleszins wel kan verwijten, is dat zij een natuurlijke tendens of statistische wetmatigheid verabsoluteren, dus van een “meer vs. minder” een “alles vs. niets” maken. Naarmate een religie een samenleving dieper in haar greep krijgt, zien we vaak een verharding van de ongelijkheid tussen de geslachten.

In de Indiase samenleving van vóór ca. 1000 v.C., die wel religieus was maar zonder dat de religie de seculiere sfeer helemaal in haar greep had, gaven brahmanen zowel aan hun dochters als aan hun zonen de inwijding in de veda’s, en sommige risji’s (“zieners”, religieuze voorgangers) waren vrouwen. Een minderheid, maar ze waren er. Dit “minder vrouwen, meer mannen” evolueerde echter tot “geen vrouwen, alleen mannen” naarmate religieuze wetboeken het leven dieper gingen beregelen. Waar vrouwen eerst ook een “heilige draad” droegen als teken van hun inwijding, en die alleen tijdens hun maandelijkse onreinheid over de schouder van hun man hingen, raakte de inwijding van meisjes in onbruik en droegen gehuwde mannen permanent een dubbele draad als onwillekeurig gedenkteken voor de meer sekse-egalitaire oudheid. Pas sinds kort, na een intermezzo van twee millennia, geven sommige (niet eens alle) hindoe-sekten weer de inwijding aan meisjes.

Op dezelfde manier hebben liberale joden voor hun dochters het Bat-Mitsvah-ritueel (“dochter van het Verbond”) uitgevonden, maar orthodoxen verzetten zich tegen deze nieuwlichterij. En daar zien we een verschijnsel dat wél met de macht van de godsdienst samenhangt: eens men een wet of gebruik als door God verordent voorstelt, wordt het veel moeilijker om ze aan te passen zodra daar nood aan is. In het jodendom en in het hindoeïsme woedt volop de strijd tussen hervormers en zij die uit vroomheid vasthouden aan oude wetten waarvan historici en antropologen nochtans gemakkelijk de al te menselijke oorsprong kunnen aantonen. Het christendom is in dat opzicht erg verlicht, doordat het geen te precieze wetten oplegt. “Bemint en doet wat gij wilt”, zei Augustinus: het gaat niet om de letter maar om de geest, niet om de wet maar om de naastenliefde, en wie vanuit de naastenliefde handelt, doet vanzelf wat God welgevallig is.

Het is vandaag vooral de islam die een probleem vormt door primitieve zeden als voor eeuwig door God opgelegd te beschouwen, in die mate dat de zogenaamd moderne theoloog Tariq Ramadan zich er niet toe kan brengen om de afschaffing van de steniging te bepleiten; verder dan een “moratorium” op steniging wil hij niet gaan. Tenslotte heeft Mohammed de steniging zeer expliciet opgelegd als de straf voor ontucht. Toen hij hoorde van een bestraffing door publieke vernedering van een overspelig paar in de joodse gemeenschap van Medina, riep hij de joodse leiders bij zich en deed hen toegeven dat de joodse wet eigenlijk de steniging voorschreef maar dat zij de regels wat versoepeld hadden. Dus dwong hij hen om het paar te stenigen, en zo geschiedde. Vandaag met de tijd meegaan en de steniging in voorkomend geval niét toepassen zou dus zeer uitdrukkelijk tegen Mohammeds voorschrift ingaan.

Censuur

Een ander verwijt dat men de godsdiensten maakt, is dat zij vijandig staan tegenover het vrije denken en de vrije meningsuiting. Censuur en boekverbrandingen zouden een geschenk van de bekrompen pasters en kaloten geweest zijn. Goed, helemaal onschuldig zijn althans sommige religies in sommige periodes niet geweest. Maar er is echt geen religie voor nodig om mensen te willen muilkorven en de verspreiding van kennis en meningen aan banden te leggen.

We gaan het ons hier niet te gemakkelijk maken door er Hitler en Stalin bij te halen, ook elders vinden we tegenvoorbeelden. Bijvoorbeeld in China, lang vóór Mao Zedong, wellicht de grootste cultuurverwoester en boekverbrander aller tijden. In de sinologie is de reconstructie van teksten uit de levensbeschouwelijk uiterst vruchtbare eeuwen vóór de eenmaking door Qin Shihuang in 221 v.C. een specialisme op zich, en onontbeerlijk want de grote klassieken van toen zijn slechts zwaar gehavend doorheen keizer Qin’s grote censuurcampagne gekomen. Alleen technische handboeken mochten bewaard blijven, op bezit of wegberging van andere teksten stond de doodstraf. In heel het land kregen geleerden huiszoekingen, en als er een boek gevonden werd, was er meteen zo’n hinderlijke dissident minder.

Ook vandaag zien we hoe seculiere belangen, zoals de quasi-religie der multicultuur, het vrije woord trachten te smoren. Omgekeerd hebben godsdiensten juist tot de debatcultuur bijgedragen. De scholastische traditie in het hindoeïsme, het Tibetaans boeddhisme en het christendom kunnen ons nog heel wat leren op gebied van respectvolle en intellectueel correcte gedachtenwisseling. Ter attentie van moderne TV-debaters zou ik er bv. willen op wijzen dat de scholastici, vooraleer een argument van hun tegenstander te weerspreken, eerst diens standpunten moesten herformuleren en zijn goedkeuring krijgen dat die geherformuleerde versie inderdaad was wat hij bedoeld had. Dat is nogal wat anders dan de stroman-tactiek waarmee men zo vaak de confrontatie met de échte standpunten van andersdenkenden uit de weg gaat.

Heilige oorlog

De beschuldiging aan het adres van de godsdiensten die het meest prominent voorkomt in de recente strijdschriften van atheïsten is hun fanatisme, hun verantwoordelijkheid voor oorlogen. Hier moet men ten eerste een scherp onderscheid maken tussen verschillende religies. Zij hebben lang niet allemaal een ideaal of notie van “heilige oorlog”, zoals die dezer dagen zo regelmatig het nieuws haalt. Maar belangrijker ten gronde is dat men ook in tijden zonder godsdienstig meningsverschil of in landen met een ruimdenkende en tolerante godsdienst nog altijd ruwweg evenveel ten strijde trekt als in tijden van kruisvaart. Ook zonder godsdienst vinden mensen nog altijd genoeg conflictstof.

Het is heus geen mythe dat het hindoeïsme intrinsiek pluralistisch en verdraagzaam is. Maar het belangrijkste boek van het hindoeïsme, de Mahâbhârata (waarvan Krisjna’s preek in de Bhagavad-Gita een deel is), heeft als setting juist een oorlog. Geen godsdienstoorlog, want beide partijen aanbaden hetzelfde pantheon, maar een ouderwetse opvolgingsoorlog tussen twee takken van een prinselijke clan. Een kroon, dat is toch voldoende inzet om een oorlog voor te voeren, ook onder broeders? Dzjenghiz Khan was een heel ruimdenkend man, die aan zijn hof woordvoerders van alle mogelijke religies en denkscholen uitnodigde voor verhelderende discussies: boeddhisten, moslims, daoïsten, christenen en anderen. Maar dat belette hem niet om aanhangers van alle geledingen van die opiniewaaier bij miljoenen uit te moorden. Weliswaar zonder discriminatie, want hij was vrij van vooroordelen en lustte het bloed van rechtgelovigen evengoed als dat van ketters en heidenen.

Mensen zitten vol gebreken en duistere neigingen. Zij hebben geen godsdienst nodig om het kwade te doen noch om dwaasheden te begaan. De oorzaak voor alle ellende in de godsdienst situeren, is een voorbeeld van een houding die vrijdenkers juist aan de godsdiensten verwijten: het afschuiven van de schuld op een zondebok.

Het probleem van geloofssystemen

Het probleem van religies en andere utopische doctrines (zoals het marxisme) is dat ze leuren met een minderwaardig product op de vrije markt van ideeën en dus niet in staat zijn de concurrentie het hoofd te bieden.
Het gevaar van deze geloofssystemen is dan ook dat er voor het beloofde omelet (eeuwige gelukzaligheid na de dood, de heilstaat op aarde, ...) best wat eieren gebroken mogen worden. En dus wordt die vrije markt aan banden gelegd door de concurrentie met geweld het zwijgen op te leggen.
Vandaar de brandstapels, de galgen, de concentratiekampen, de vuurpelotons.
Vandaar ook het verminken van kinderen, het verbod op rente, op handel, op kennis, op afwijkend gedrag, enz...

Dat er naast de door geloofssystemen veroorzaakte ellende nog andere ellende bestaat doet niets af van die eerste ellende.

Ach Nataraja, ik zou 'bijna' met je te doen hebben!! Dus niet.

Het ware gezicht van die Nataraja is nu wel overduidelijk.

Zo werkt het islamsysteem.

Uw commentaren de laatste weken laten overduidelijk zien wat je bedoeling is.

Voor mij ben je één van die personen die NOOIT binnen mijn 4 muren zullen geraken, duidelijk!

Beste Pjean,

ik probeer het keurig te houden hier, maar vertel me eens: waardoor precies concludeert u nu dat mijn "commentaren de laatste weken laten overduidelijk zien wat mijn bedoeling is" ?
Mijn postings over homoseksualiteit ? Of mijn reacties op uw angstige, paniekerige commentaren op artikels die u blijkbaar niet in staat bent te lezen zoals de auteurs ze bedoelen?
Dat ook mijn blijkbaar foute reactie aan u aan het "islamsysteem" te wijten is, doet me overigens smakelijk en hardop lachen.
Mak u overigens verder echt geen zorgen, ik zou geen voet willen binnenzetten binnen uw vier muren, zelfs niet als ik er geld voor kreeg.
Probeer integendeel zelf af en toe eens een voetje buiten, liefst ook buiten de dorpskom of de lokale toog, het valt reuzegoed mee, en je hoort al eens interessante zaken als het meezit.

Succes ermee,

Warme groet

Nataraja

Zeer zeker Marij, en...

...ook voor homoseksuelen trouwens.

Het enige echte gezamenlijke initiatief dat de religieuze leiders in het Midden-Oosten hebben weten te volbrengen de laatste jaren was er een van anti-homo protest:
http://www.nytimes.com/2005/03/31/international/worldspecial/31gay.html

Er zou beter een sterk vrouwenfront gevormd worden binnen de helden van misogynie (de 3 grote monotheismen) tegen de mannelijke overmacht.

@ Nataraja

Hier raak je aan één van de grootste mysteries van islam:
De mannelijke golf-arabieren zijn voor 100% homoseksueel of hebben meer homoseksuele betrekkingen dan heteroseksuele door hun levenswijze.
Toch adverteren ze de homo-haat.

@traveller

Klopt Traveller!
De knapenliefde is ook in de klassieke arabische literatuur trouwens een welbekend thema, en werd net zoals in het klassieke Griekenland niet gezien als een "overtreding" zolang de uitvoerder zijn gezinsplichten maar niet verzaakt. Een interessante beschrijving van dit thema is geschreven door Omar Nahas bij uitgeverij Bulaaq ("Islam en Homoseksualiteit").
De hypocrisie die rond het thema hangt in de arabische wereld is enorm. Iedereen kent wel iemand die het hier of daar eens getest heeft in afwezigheid van de mogelijkheid tot buiten- of voorhuwelijkse seksualiteit, maar de officiele leer is nog steeds een en al hel en verdoemenis voor het Grieks verkeer der seksen.
Getuige het recente bezoek van Ahmadinejad aan de VS waarin hij (onder zwaar hoongelach en boegeroep van het publiek) zegt dat "zoiets niet bestaat in zijn land". De 15-jarige knapen die omwille van hun geaardheid op een marktplein in Isfahan werden opgeknoopt als publiek evenement zullen het betwijfelen.

Groet

Nataraja

@Nataraja

Geachte Nataraja,

 

U schrijft,"Bovendien heeft de seculariseringsthese definitief gefaald, religie is aan een heropgang bezig",!!! Ik zal mijn hart maar vasthouden, mijn beurs nooit meer uit het oog verliezen, de voordeur goed gesloten houden en mijn kleinkinderen van straat houden, met reden.

 

Gewoon het nieuws volgen, zelfs dat van de gecensureerde staatszender die met rode stip gemarkeerd staat als het aankomt op volksbedrog. Op alle zenders vliegen je de lijken om het hoofd, stijgen de misdaadcijfers, ook al wil men ons iets anders doen geloven. Als men daarover een opmerking maakt wordt men dadelijk gebrandmerkt met de liefkozende naam “separatist of racist” alhoewel iedereen weet dat het daar niets mee te maken heeft, maar het verkoopt zich gemakkelijk.

 

Het is ook iets te gemakkelijk als het té schokkerend is dit af te zwakken met de afgezaagde uitdrukking “Het was maar in scène gezet”, ja ja, zo kennen we er nog.

 

Steeds komt men ‘moslims’ tegen, die zogenaamde vredelievende verrijkende cultuurbrengers, om even een religieuze terminologie te gebruiken, “Laat deze kelk maar snel aan mij voorbij gaan”. Nooit zal dat binnen de muren van mijn woning geraken want binnen die muren bepaal ik de regels.

 

Zoals ik al meermaals gemeld heb, iedereen gelooft maar wat hij/zij wil geloven, maar niemand heeft het recht mij iets op te dringen, of zoals bij sommige van die doctrines, iets te verplichten te respecteren en te aanvaarden. Respect moet men verdienen, dat krijgt men niet zomaar.

 

Ik zal maar bij mijn standpunt blijven, lijkt mij het veiligste.

 

 

@Pjean

"Uw kleinkinderen", en "binnen uw 4 muren", ik geloof niet dat ik nog iets toe te voegen heb.
Succes met uw veilige standpunten.

Het ga u Goed,

Nataraja

@PJean, (en Hitchens, en Dawkins)

De oorzaak van alle ellende in de wereld...het valt te bezien hoe je ellende wil definieren. Er is heel wat gepubliceerd de laatste jaren omtrent de rol van religie in gewapend conflict, terreur enz. Feit blijft dat vrijwel alle grote databases van academische studie van gewapende conflicten (Michigans Correlates of War, Uppsala's States in Armed Conflict,...) de rol van religie als minimaal aantonen, zowel voor oorzaak als sturend element in conflicten.
Bovendien dient opgemerkt dat de grootste genocides van de hedendaagse geschiedenis allemaal in de naam van expliciet seculiere ideologieen gepleegd zijn.
Ik begrijp dat Dawkins (en Hitchens) zich paars ergeren aan de hernieuwde fundamentalistische stromingen binnen de religieuze tradities (ik doe dat ook) maar grote conclusies à la "alle ellende kent maar 1 oorzaak" zijn verregaand simplistisch.
De sociale rol die kerken spelen in bvb zwart Afrika, met name in conflictgebieden, zijn bovendien geen te verwaarlozen positieve kracht die in religie als basis voor menselijk gedrag schuilt. Het kan beargumenteerd worden dat het jammer is dat het niet anders kan, maar wat doe je eraan? Bovendien heeft de seculariseringsthese definitief gefaald, religie is aan een heropgang bezig , ook in de geindustrialiseerde wereld, en we kunnen maar beter om dat proces in goede banen te leiden tenminste het debat zindelijk voeren, met zin voor nuance en academische onderbouwing. Hitchens e.d. zijn dat alvast niet van plan. 

 

  

Ideologie

Geachte heer Elst,

Met groot genoegen versmaad ik uw artikels, ook deze keer.

Atheïsten hebben inderdaad maar al te vaak de neiging om een religie voor te stellen als bron van alle kwaad. Ze vergeten hierbij dat een ideologie, niet gekoppeld aan één of ander godsbeeld, even schadelijk kan zijn.

Een ander vulgarisme is dat ze, gemakshalve, alle religies voorstellen als eenheidsworst, daarbij beheersen ze als geen ander de discipline van het cultureel relativisme: De kruistochten worden bijvoorbeeld botweg als pasmunt gebruikt voor de Jihad. Zeer recent wilden journalisten van de Nederlandse KRO Wilders'film bekritiseren door zijn methode toe te passen op de bijbel: Namelijk koppeling van bijbelcitaten aan actuele politieke gebeurtenissen en gewelddaden (zoals Wilders dus doet met Koranverzen). Ze moesten, uiteraard, hun dwaze poging staken wegens gebrek aan materiaal.

Mvg

Herlezen, en opnieuw proberen

@ PJean

Ik vrees dat u het artikel hierboven niet heeft gelezen, of althans TE VLUG heeft gelezen.  Misschien zijt u er mee gestopt na de 2de of 3de paragraaf?  Of anders moet het artikel te subtiel en/of ingewikkeld voor u zijn?  De bedoeling was juist van uit te leggen waarom men er best aan doet van geen "zondebokken" te vinden, en dat men er beter aan doet van stromantaktieken te vermijden en van de echte standpunten van "andersdenkenden" proberen te begrijpen.

Wie een paragraaf begint met een absurde (manifest-valse) affirmatie als "Godsdienst is DE oorzaak van ALLE ellende etc..." is duidelijk een zondenbokken-zoeker en een al-te-oppervlakkige observateur. Spijtig genoeg kan men die ook onder 'flaminganten' tegenkomen, maar zeker niet alleen daar.   

Godsdienst!

Godsdienst is de oorzaak van alle ellende én geweld in de wereld.

Sommigen verstoppen zich achter die waanzin om hun dictatuur gerealiseerd te krijgen, desnoods met geweld.

Om terug in een normale humane maatschappij te komen mag die waanzin, van welke strekking die ook mag komen, nooit of te nimmer gesubsidieerd worden.

Iedereen is vrij in iets te geloven, dat noemt men godsdienstvrijheid, maar niemand heeft het recht iemand iets op te dringen of zoals sommigen graag zouden willen, van die waanzin te verplichten te aanvaarden.

wie gelooft die mensen toch????