Spannende Tijden

Volgend jaar rond deze tijd zijn het gemeenteraadsverkiezingen. De sfeer wordt stilaan pre-electoraal want alle politieke partijen zijn reeds volop met die verkiezingen bezig. In Vlaanderen, waar drie clusters van min of meer inwisselbare establishment-partijen bestaan en één outsider, is de inzet van de gemeenteverkiezingen (afgezien van zuiver lokale aangelegenheden) de vraag of het Vlaams Belang het cordon sanitaire kan doorbreken.

Het VB zelf vindt die vraag van groot belang, maar eigenlijk ligt België er niet echt wakker van. Indien het VB in een aantal gemeenten aan de macht zou kunnen deelnemen, ontstaat een situatie zoals in Frankrijk, waar het Front National in een aantal gemeenten en steden regeert. Voor de nationale Franse politiek heeft dat achter weinig consequenties. Gemeentebesturen zijn slechts gemeentebesturen, en bijgevolg per definitie uitsluitend lokale aangelegenheden. Het enige belang van het VB daarentegen is de rol die het op het nationale vlak kan spelen, namelijk als breekijzer om de Belgische constructie uit zijn hengels te lichten.

Weinig verheffend

Alleen indien het cordon in Antwerpen doorbroken wordt of indien het VB er in slaagt om op eigen kracht die stad te veroveren, zal een situatie ontstaan waarvan de symbolische dimensie nationaal en zelfs internationaal zal zijn. Of het VB op eigen kracht (al dan niet met medewerking van mensen zoals Hugo Coveliers) Antwerpen kan veroveren, is betwijfelbaar. Het is echter altijd mogelijk dat wanneer Filip Dewinter slechts één of twee zetels beneden de absolute meerderheid blijft, hij één of twee verkozenen van andere partijen kan losweken in ruil voor een schepenzetel. In Antwerpen is zo’n zetel een flinke maandwedde waard, en dit voor zes jaar. Je weet dus maar nooit of dat niet lukt.

Wanneer het echter op die manier moet gebeuren, zal dit het wrange beeld versterken van politici die aan de macht proberen te komen door andere partijen leeg te zuigen. Dat is geen verheffend beeld voor de politiek. Maar het is niet het VB dat met dergelijke praktijken begonnen is. Dat was de VLD.

Bestaansreden

Maar zelfs als (en het is dus een grote “als”) Antwerpen in de handen van Dewinter valt, dan nog is, afgezien van de symbolische dimensie (die ik niet onderschat), de nationale repercussie al bij al beperkt. België zal niet uit elkaar vallen omdat het VB het “schoon verdiep” betrekt. België zal wel beginnen kraken wanneer in 2007 op federaal vlak een “Antwerpse” situatie ontstaat: een toestand waarbij alle partijen in een coalitie moeten stappen om het VB buiten te houden. Of die situatie op federaal vlak mogelijk is, valt echter evenzeer te betwijfelen. Op Vlaams vlak, bij de regionale verkiezingen van 2009, is die situatie al heel wat waarschijnlijker. Daar is een situatie reëel waarbij er in 2009 geen regering meer gevormd zal kunnen worden tenzij met het VB of met mensen zoals Coveliers, of met mensen die een onmiddellijk einde eisen aan de geldstromen van Noord naar Zuid. In dit laatste geval verliest België zijn nut voor de Francofonen en bijgevolg ook zijn bestaansreden.

Er kan op vier jaar veel gebeuren, zeker indien de VLD implodeert en samen met het VB ook de N-VA blijft groeien. Indien België in 2009 bovendien met een domme koning opgescheept zit – ééntje die, al dan niet opgejut door zijn echtelijke wederhelft, als een Coburg-olifant in de Belgische porseleinenkast rondloopt roepend dat “alle Vlaams-nationalisten” met hem te maken krijgen – worden de overlevingskansen van België nog kleiner. Koning Albert zal in 2009 79 jaar zijn. Hij wordt volgend jaar, met 76, de oudste koning die België in 175 jaar heeft gehad (al werd zijn afgezette vader 82 jaar). De kans van een domme vorst in 2009 is dus groot.

Buitenland

Het is mogelijk dat Elio Di Rupo dezelfde analyse maakt. Dit zou wel eens de reden kunnen zijn waarom hij, ondanks de politieke risico’s, Waals minister-president is geworden om aldus op korte termijn werk te maken van een Waals herstelplan. Als het misloopt in 2009, dan moet Wallonië de komende vier jaar zoveel mogelijk federaal (dwz. Vlaams) geld proberen binnen te krijgen.

Hoe het echter ook loopt, de rol van het buitenland zal in 2009 even cruciaal zijn als in 1830-31. In feite zijn daarbij alleen de buurlanden Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, plus de VS van belang. Vlaanderen moet minstens twee van die landen aan zijn kant hebben. Het is dus ook van belang wie in 2009  in die landen zal regeren: links of rechts, socialistisch of conservatief?

Indien België in 2009 onbestuurbaar wordt, maar de grootmachten verplichten de Vlamingen en de Walen om bij elkaar te blijven omdat zij het kernland van Europa, de voor- en achtertuin van Brussel, niet uit elkaar willen zien vallen, dan zal onze mening er niet echt toe doen, zelfs al is het de democratische mening van de meerderheid der Vlamingen.

Deze uiteenzetting over de

Deze uiteenzetting over de Vlaamse politieke toekomst lijkt me heel realistisch, maar de conclusie met die grootmachten is wel wat pessimistisch...

Waarom?

- Duitsland kon niet ingrijpen toen Joegoslavië uiteen viel, en helemaal niet toen er een volkerenmoord plaatsvond. Nochtans lag Joegoslavië enkele honderden kilometers van de Duitse landsgrens af. Bovendien is Duitsland niet happig op oorlogvoeren of conflicten, vooral niet omdat ze in België geen belangen hebben. Duitse weerstand? Onwaarschijnlijk.

- De zogenaamd nucleaire grootmacht Frankrijk had al bitter weinig te zeggen tijdens de invasie in Irak. En nu zouden ze opeens hun mond opendoen? Franse weerstand? Onwaarschijnlijk.

- De Verenigde Staten is de openlijke Belgische afkeuring van de invasie van Irak nog niet vergeten, en zou het liefst de gemeenschappelijke instellingen ergens anders zien dan in Brussel. Dat is toch het geluid dat hier en daar opsteeg vanuit Amerikaanse kringen. Als het er echt op aankomt heeft de VS buiten enkele kernbommen in Kleine-Brogel geen echte belangen in België. Amerikaanse weerstand? Onwaarschijnlijk.

- Groot-Brittanië volgt heel erg de lijn van de VS-politiek, en is naar mijn mening niet echt het land dat rouwig gaat zijn als de "hoofdstad van de EU" in de problemen komt. Britse weerstand? Onwaarschijnlijk.

Ik denk dat er niet veel mensen rouwig gaan zijn om het einde van België. Of wacht, misschien wel. De mensensmokkelaars, kinderverkrachters en mogelijk de Belgische adel (oh wacht -- nee ik zal maar niet zeggen wat ik denk...) Enkel wanneer andere landen een groot belang hebben in België kunnen er problemen ontstaan.

Bedenkingen

- Heeft Duitsland het uiteenvallen van ex-Joegoslavië niet juist bespoedigd door als één van de eersten een onafhankelijk Kroatië te erkennen?

- Mocht België uiteenvallen, dan komt Brussel meer in de invloedssfeer van het Verenigd Koninkrijk, dan van Frankrijk. Geen Franse weerstand? Onwaarschijnlijk. België is Irak niet.

Over Duitsland heb je

Over Duitsland heb je inderdaad gelijk, maar waarom zou Brussel meer in de Britse invloedssfeer komen na de Vlaamse onafhankelijkheid? Ik denk dat Brussel zijn Europees karakter wel zal blijven behouden, ook na een splitsing van België.

Britse invloedssfeer & secessie

Paul Belien heeft daar ooit eens iets over gezegd in een artikel in Secessie.

Je kan het terugvinden in Secessie n°5 van 2001.

http://www.secessie.nu/pdf/5-3.pdf

"Zelfs indien morgen een meerderheid van de Vlamingen op een democratische
manier voor Vlaamse onafhankelijkheid kiest, dan nog zal deze onafhankelijkheid
er niet komen indien de internationale gemeenschap dit niet
wil. Frankrijk is er hoe dan ook tegen. Duitsland is niet voor noch tegen, maar
zal zijn keuze laten bepalen door de wens van Frankrijk. Daardoor wordt het
belangrijk hoe de Engelsen reageren.

De Britten zijn vandaag ongelukkig met de gang van zaken in de Europese
Unie waar een Frans-Duitse combine alle beslissingen neemt. Economisch
domineert Duitsland, en politiek probeert Frankrijk te domineren. De politieke
structuur van Europa wordt bepaald door Frankrijk. De Europese hoofdstad
Brussel ligt bovendien in de Franse geopolitieke invloedssfeer en dat
heeft ook zijn weerslag op de politieke cultuur in Europa. Het is in het
belang van de Britse Eurosceptici om Brussel uit de Franse geopolitieke
invloedssfeer los te wrikken. Dat kan slechts op één manier: door de totstandkoming
van een onafhankelijk Vlaanderen."

Ook in Secessie n° 1 van 2000, "Vlaamse secessie in een geopolitieke context" staat interessante informatie.