Kieskompas Toont Hoe Verweesd Conservatieve Kiezers Blijven
From the desk of Matthias Storme on Tue, 2009-04-28 22:18
Het kieskompas van Europrofiler, ontworpen door de Europese Universiteit in Firenze (dus zeker geen eurosceptische organisatie) is zeer leerrijk wanneer men de moeite doet om de positionering van de partijen in de verschillende landen te vergelijken, en dus ook de mogelijkheden die de kiezers in die landen hebben. Met name toont het kieskompas die mogelijkheden in 2 dimensies, de sociaaleconomische links-rechts-dimensie en de europese dimensie van totale euro-integratie tot euroscepticisme. Ik heb het kieskompas ingevuld en kom daarmee in de eerste dimensie op een gematigd rechtse dimensie en in de tweede dimensie op een gematigd eurosceptische positie.
Maar heeft iemand met mijn profiel wel een keuze ? Dat verschil heel erg van land tot land. Ik illustreer het voor Vlaanderen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
In Vlaanderen komt geen enkele partij ook maar in die buurt. Zelfs LDD en VB zijn naar internationale normen nog erg eurofiel en niet eurosceptisch. Wie links en eurofiel wil stemmen heeft daarentegen alle keuze. CD&V, VLD, SP, N-VA, Groen en SLP zijn extreem eurofiel ingeschaald. Enkel de LDD geldt als een rechtse partij, VB als centrum-rechts.
In Nederland is de keuze al véél groter en evenwichtiger gespreid: mijn positie bevindt zich in het midden tussen Christen Unie, VVD (liberalen) en PVV (Wilders), en de christendemocraten staan maar net iets verder af. De drie traditionele partijen zijn in Nederland al een heel stuk eurosceptischer dan bij ons (minder is gewoon onmogelijk natuurlijk) en ook op de links-rechts schaal is er meer keuze mogelijk.
Ten derde het Verenigd Koninkrijk. Hier heeft men in de Europa-dimensie echt uiteenlopende keuzemogelijkheden, en op de links-rechts ook min of meer. En wat blijkt ? De conservatieven zijn gematigd in beide dimensies, de partij die van alle partijen uit de 3 landen het dichtst bij mijn profiel staat. Pal in het centrum naar internationale maatstaven. Want volgens de maatstaven van onze partijen staat die natuurlijk al helemaal aan de rand. Zo wordt een perfect gematigde en evenwichtige opinie in Vlaanderen gemarginaliseerd. Dankzij het kieskompas is dit hier aanschouwelijk voorgesteld.
Als je alle partijen
Submitted by Emigrantus on Mon, 2009-05-04 10:52.
Als je alle partijen bekijkt, zie je ook de enorme leegte die bestaat aan de rechterzijde. Het is in héél Europa schijnbaar onmogelijk om op een echte vrije markt partij te stemmen. Intriest en zegt alles over de toekomst van dit rotcontinent.
De Vlaamse dictatuur van het één zestiende
Submitted by George2 on Wed, 2009-04-29 11:44.
Wat leren we hier uit:
1. Vlaanderen wordt geleid door extremistische partijen (bovenaan links op de grafiek). Het VB wordt door een cordon sanitair uit de democratie gehouden. Meer en meer stemmen gaan op om hetzelfde te doen met LDD. Deze cordons worden gehanteerd door de andere politieke partijen en de media. Vanaf een partij zich rechts van de VLD bevindt wordt ze uitgesloten. De NVA heeft op federaal niveau moeten ondervinden dat samenwerken met andere politieke partijen en tegelijk geloofwaardig blijven voor de eigen standpunten, onmogelijk is.
2. Gezien de PVDA een miniscule partij is met weinig maatschappelijke draagkracht en het feit dat het VB en mogelijk ook de LDD uitgesloten worden, heeft het Vlaamse volk geen keuze. Het beleid zal pro Europese integratie zijn wat het aantal stemmen voor LDD en VB ook moge zijn.
3. De meest neutrale partij (die het dichtst bij het centrum ligt) is het VB. Dit stemt uiteraard niet overeen met de Vlaamse navelstaarderij die we dagelijks van de zelfverklaarde 'democratische' partijen en de media te vreten krijgen. In een ruimer Europees verband is dit wel het geval. Een cordon is nodig om de eigen extremistische visie staande te kunnen houden. Dit creeert ook de bekende kloof tussen de burger en de politiek. Het is duidelijk binnen dit Europees verband dat een cordon deze ongezond extreme situatie in stand houdt.
4. Het feit dat er die zogenaamde kloof en cordons zijn, betekent dat de realiteit van de wens van het volk (wat nog altijd de essentie is van de democratie) een stuk meer tegen Europese integratie en rechts is.
5. Iemand die helemaal tegen Europese integratie is, kan zo'n stem in Vlaanderen niet uitbrengen. (uitgaande van de Europrofiler test bevind ik me tussen VB en LDD in en ik voel me daar goed)
6. Het is hoog tijd dat de regerende partijen en de media het woord democratie niet meer in de mond nemen. Kiesdrempels, cordons en het schrappen van de politieke dotaties beperken het aanbod aan de kiezer tot één zestiende van het Europese politiek spectrum. De partijen binnen dit één zestiende verhinderen elke partij buiten het zestiende aan de deelneme van het beleid. Dit is de facto de dictatuur van het één zestiende. En zo ver ik weet, gaan dictatuur en democratie niet tesamen.
7. Het zestiende deel: een volledige Europese integratie gekoppeld aan een sterk staat-centralistisch beleid en ondersteund door daadwerkelijke uitsluiting van partijen die zich buiten het zestiende kwadrant bevinden. Zie ook het Oost-Europees Socialisme en het Nationaal Socialisme. Enkel een democratie kan dit omver werpen. Hoe kan een dictatuur die zich schuil houdt onder een democratisch vestje gestopt worden? Hoe kan de wolf van zijn schapevacht ontdaan worden?