De «Jamaica»-Coalitie Van Bart Somers
From the desk of Filip van Laenen on Mon, 2009-05-18 20:37
De haat tegenover Jean-Marie Dedecker en zijn lijst moet wel heel diep zitten, als Open Vld-partijvoorzitter Bart Somers bij de eerste de beste opflakkering van Groen! in de peilingen al een «Jamaica-coalitie» in de steigers wil zetten. Alleen, wat bedoelt hij nu precies met een Jamaica-coalitie, en is zo'n coalitie wiskundig wel haalbaar?
Dat er na de affaire-Vijnck niet een haar maar een hele pruik in de boter zit tussen Bart Somers en Jean-Marie Dedecker zal wel niemand verbazen. Dat de haat echter al zo diep zit dat Bart Somers na de verkiezingen nog liever met Groen! dan LDD in bed wil duiken als de sp.a het zou laten afweten, doet toch even de wenkbrauwen fronsen. Laten we het immers eens over de inhoud en niet de poppetjes hebben –zoals de Open Vld al zo dikwijls gevraagd heeft in deze verkiezingscampagne– dan is het eigenlijk al behoorlijk merkwaardig dat Open Vld nog allerliefst de coalitie met sp.a en CD&V zou willen voortzetten in plaats van de socialistische sp.a in te wisselen voor de rechts-liberale LDD. Nog merkwaardiger is het dan dat als de sp.a zelf niet meer mee zou willen, Bart Somers' voorkeur in de eerste plaats uitgaat naar de fundamentalistische anti-kapitalisten van Groen!. Ik kan daar niets anders uit besluiten dan dat het voor de Open Vld eigenlijk niet veel uitmaakt wie er mee in de regering zit, als zij er maar in zitten, en het Vlaams Belang en Jean-Marie Dedecker niet. Maar goed, bij de Open Vld gaat het dus uitdrukkelijk niet om de poppetjes.
Laten we het overigens eens hebben over dat beeld van een «Jamaica»-coalitie. De term kwam overgewaaid uit Duitsland, waar ze verwees naar een coalitie van CDU/CSU, FDP en Die Grünen. De kleuren van die vier partijen komen inderdaad overeen met de kleuren van de Jamaicaanse vlag (met zwart voor de CDU/CSU en geel voor de FDP), maar in Vlaanderen gaat dat beeld helemaal niet op. Of zou Bart Somers als zwart schaap van de maand persoonlijk de zwarte kleur op zijn schouders willen nemen? De Gabonese vlag komt met de kleuren blauw, geel en groen al een stuk dichter in de buurt, maar dekt nog steeds de lading niet. Allerbest past de Indische, met oranje, wit, blauw en groen, maar misschien wil Bart Somers wel vermijden dat de link met de heilige koeien, waarvan er in zo'n totaal tegennatuurlijke coalitie veel zullen moeten geslacht worden, gelegd zou worden? Je zou toch iets meer fantasie mogen verwachten de voorzitter partij die prat gaat op zoveel jaren goed bestuur dan krakkemikkig leentje-buur bij grote broer Duitsland spelen met een term waar alleen speciaal geïnteresseerden iets kunnen van maken.
Is zo'n «Indische» coalitie trouwens wiskundig wel haalbaar? Een simulatie op basis van de peiling van De Standaard–VRT van dit week-end geeft zo'n coalitie een meerderheid van 65 zetels, maar de simulaties voor de andere peilingen van eerder dit jaar plaatsen de coalitie tussen de 59 en de 66 zetels. Of zo'n coalitie over een meerderheid zal beschikken na 7 juni is dus een dubbeltje op z'n kant. Of het ook een coalitie is waar de Vlaamse kiezer op zit te wachten –en dan heb ik het dus zowel over de rechtse als de linkse kiezer– is ook maar de vraag. Ik kan me voorstellen dat linkse kiezers die er nog niet helemaal uit zijn of ze straks voor sp.a dan wel Groen! of SLP moeten stemmen bij het vooruitzicht van een oranje-blauw-groene coalitie toch maar het bolletje voor de sp.a rood zullen maken. Niet dat ik daarin een bewuste strategie van Bart Somers achter zijn uitspraken zou willen zien, maar helemaal ongenegen zal dat effect hem wel niet zijn. En misschien was de boodschap nog wel allermeest richting sp.a-top gericht, om hen bij de les te houden en aan te porren om toch tenminste te proberen een spetterende nederlaag af te wenden.
cordon
Submitted by George2 on Mon, 2009-05-18 22:15.
Bij deze is een cordon rond LDD een feit. Enkel zij die links en pro-Europees genoeg zijn, mogen in de regering zitten. De democratie beslist er anders over. Maar blijkbaar is de democratie niet democratisch genoeg.