Met een Kluitje in het Riet
From the desk of Alexandra Colen on Thu, 2009-08-13 10:40
In de rubriek parlementaire vragen. Vandaag kreeg ik antwoord op volgende vraag over het dragen van de boerka die ik op 9 juli stelde aan Eerste Minister Herman Van Rompuy:
Regeringsstandpunt over de boerka
De Franse president Nicolas Sarkozy verklaarde onlangs dat de boerka een mensonwaardig kledingsstuk is dat vrouwen in een vestimentaire “gevangenis” opsluit door hen te beroven van hun persoonlijke identiteit en dat hun deelname aan het sociale leven belet. Het dragen van een boerka valt volgens de Franse president niet onder de godsdienstvrijheid: “Het probleem van de boerka is geen religieus probleem, maar een probleem van de waardigheid van de vrouw. De boerka is niet welkom op het grondgebied van de republiek,” aldus de heer Sarkozy. Hij sloot zich aan bij een groep Franse parlementsleden die het dragen van de boerka op de openbare weg wil verbieden.1. Deelt u de mening van de Franse president?
2. Is de Belgische regering bereid een wetsvoorstel te steunen dat ook in ons land het dragen van de boerka op de openbare weg verbiedt?
Het antwoord van de Eerste Minister:
1. Ik ben noch bevoegd voor uitspraken van de Franse president, noch voor wie welkom is op het grondgebied van de Franse Republiek.
2. Wetsvoorstellen zijn initiatieven die uitgaan van parlementsleden. Het staat elk parlementslid vrij om wetsvoorstellen in te dienen.
De vraag was of Van Rompuy de visie deelt dat de boerka een mensonwaardig kledingsstuk is dat vrouwen in een vestimentaire “gevangenis” opsluit. Daarop antwoordt hij niet.
De vraag was of de regering een wetsvoorstel zal steunen dat het dragen van de boerka op de openbare weg verbiedt. Daarop antwoordt hij evenmin.
Volgens mij zegt hij in feite twee keer: Heel die kwestie van de boerka gaat mij en mijn regering niet aan. Omdat ik wil dat hij dat dan ook expliciet zegt in plaats van een belerend vingertje op te heffen, heb ik hem vandaag de vraag gesteld: “Heeft de Belgische regering een mening over het dragen van de boerka op de openbare weg in ons land? Zo ja, welke?” Ik ben benieuwd naar het antwoord, want ik zou als parlementslid en als burger graag weten wat de regering over deze kwestie denkt.
Natuurlijk??
Submitted by marcfrans on Sat, 2009-08-15 17:20.
Er is helemaal niets "natuurlijk" aan de visie van Van Rompuy over het dragen van burkas. Er zijn twee mogelijkheden:
- Ofwel is hij akkoord met de visie van Sarkozy, maar als hij die mening openlijk zou uiten dan loopt hij het risiso van voor een rechtbank gedaagd te worden onder zijn 'eigen' absurde anti-racisme en anti-haat wetgeving. In een democratische context kan men dat best als een 'tegen-natuurlijke situatie' omschrijven.
- Ofwel deelt hij de mening van Sarkozy over burkas niet, en dan zouden we nog verder verwijderd zijn van de 'natuur' van een (vermeende) democraat en Westerling van na de Verlichting.
Conclusie: Van Rompuy ligt overhoop met zijn eigen 'natuur'. Vermoedelijk beseft hij dat zelf wel een beetje, maar zeker kan men daar toch niet van zijn. Want hij leest alle dagen de 'grote' Belgische kranten.
natuurlijk
Submitted by Nataraja on Fri, 2009-08-14 15:49.
deelt Van Rompuy die mening van Sarkozy. Hij zal er echter niet door een VBer willen toe gedwongen worden die uitspraak te doen.
Bijzonder tragisch dat dit de enige partij is die het waard vind er een zaak van te maken.
Na nog vele nietszeggende antwoorden
Submitted by bertie on Fri, 2009-08-14 00:11.
zal uw uiteindelijke vraag luiden of zijn vrouw en beide dochters zich gelukkig voelen bij het dragen ervan, wanneer de sharia in België wordt afgekondigd.
Veel kans dat zij gestenigd zullen worden als hij dàn pas "neen" durft zeggen.
tsjeven
Submitted by peter vanderheyden on Thu, 2009-08-13 12:44.
En echt tsjeven en juristen antwoord. Het soort van gezever dat ze ook op TV afsteken als hen wat moeilijke vragen worden gesteld. Ik voel me iedere keer beledigd als ik zo iets te horen krijg. Het klinkt uit de hoogte maar heeft in werkelijkheid een groot broekschijters gehalte. Hoe mijnheer de eerste minister, kunnen wij nu weten of we voor u en uw partij moeten stemmen als het enige wat we van uw mening mogen weten is dat u niet bevoegd bent voor de uitspraken van de Franse president?