Het Zelfvertrouwen Van de CD&V
From the desk of Filip van Laenen on Mon, 2010-02-08 21:15
«Het gaat goed met de CD&V.» Aan het woord is partijvoorzitster Marianne Thyssen in een interview met Knack verleden week. En inderdaad, de partij zit stevig in zowel de Vlaamse als de federale regering, mocht onlangs zelfs de Europese «president» leveren, en staat afgetekend voorop in de peilingen. Maar is dat zelfvertrouwen, dat op momenten zelfs grenst aan een zeker triomfalisme, wel helemaal terecht?
Wie niet beter weet, zou inderdaad denken dat het de CD&V tegenwoordig voor de wind gaat. De partij zit als enige Vlaamse partij zowel federaal als regionaal in de regering. Bovendien levert ze zowel de federale eerste minister als de Vlaamse minister-president – ja zelfs de Europese «president» komt uit de CD&V-stal. Volgens de laatste opiniepeilingen behoudt de partij trouwens afgetekend het marktleiderschap in partijpolitiek Vlaanderen, waardoor ze in de praktijk als incontournable beschouwd mag worden wanneer er nog eens een regering gevormd moet worden. Men heeft zelfs het lef de woordbreuk van 2004, 2007 en 2009 over de staatshervorming en Brussel-Halle-Vilvoorde vandaag te verkopen als staatsmanschap van de bovenste plank, en het immobilisme in de federale regering aan te prijzen als «rustige vastheid» of «samenwerkingsfederalisme».
Maar gaat het dan echt wel zo goed met de CD&V? Het blakende zelfvertrouwen van Marianne Thyssen steekt schril af tegenover het beeld dat de andere CD&V-figuren de laatste tijd hebben neergezet in de media. Neem nu een Vlaams minister-president Kris Peeters, die niet meer kan doen dan machteloos vaststellen dat Opel Antwerpen onherroepelijk dicht zal gaan. Of Hilde Crevits, die dag na dag in het journaal mag komen uitleggen waarom die E313 nog steeds niet hersteld is. Naar het schijnt zijn ook Jo Vandeurzen en Joke Schauvliege Vlaamse ministers, maar veel hebben we van hen nog niet mogen vernemen, tenzij dan dat de laatste graag al eens wat amateurtoneel meepikt. Ook federaal minister Inge Vervotte heeft nog niet veel van zich laten horen sedert haar heraanstelling, en Pieter de Crem lijkt zich vooral te specialiseren in het omtoveren van vliegtuigen tot stukken schroot. De enige die zich de laatste tijd positief heeft laten opmerken is Steven Vanackere, maar dan vooral omdat hij zich in Congo liet opmerken met een fris pintje in de hand – of was het maar een glas fruitsap? – bij Joseph Kabila, en Karel de Gucht het zo absoluut nodig vond daarover in een zondags TV-programma zijn gramschap te moeten halen.
Blijft nog over: Yves Leterme, federaal eerste minister en politiek met afstand dé tragische figuur van de laatste jaren. Zijn one-liner «wie gelooft die mens nog» was een voltreffer in 2007, maar sloeg op hem als een boemerang terug en is hem sindsdien blijven achtervolgen. Vandaag is die uitspraak echter amper nog van toepassing op hem, omdat hij eigenlijk niets meer zegt wanneer hij nog eens voor een camera verschijnt. Dat hij in verband met het sociaal overleg zowel de werkgeverskool als de werknemersgeit wil sparen is niets nieuws – dat is nu eenmaal een onderdeel van de grondvesten van de christen-democratie in Vlaanderen. Maar heeft iemand ergens iets opgevangen wat voor een mening van Yves Leterme kan doorgaan over de zaak-Daerden (in de Senaat), de zaak-Daerden (het revisiekantoor) of de maaltijdchequezwendel in enkele Waalse gemeenten? Zelfs de meest stuitende corruptie en PS-arrogantie kan bij hem niets meer losweken dan een nietszeggende commentaar ingewikkeld in een wollige taal waaruit men maar één ding kan concluderen: de man zit in de 16, en wil daar koste wat het kost zo lang mogelijk blijven zitten. En reken maar dat de PS een carte blanche herkent wanneer zij er een ziet.
Daar komt nog bij dat Jean-Luc Dehaene zich de laatste tijd een aantal keren heeft laten opmerken op een voor de partij nogal ongunstige wijze. Met de beide handen in de koekjestrommel van AB InBev gesnapt worden op het ogenblik dat er daar ontslagen vallen is voor de ACW-top misschien niet meer dan een beetje gênant, maar bij de basis van de partij moet zoiets toch hard aankomen. Dat hij ook bij Dexia niet bepaald naast de poen pakt schijnt men ondertussen al vergeten te zijn. Ook de schets voor een oplossing van het dossier-Brussel-Halle-Vilvoorde zoals die onlangs in de pers uitlekte zal bij menig CD&V-militant niet bepaald op applaus onthaald zijn. Het kartel met de N-VA was voor de CD&V-top waarschijnlijk nooit meer dan een middel om aan de macht te komen, maar bij de basis lag dat iets anders. Of die uitgelekte schets al dan niet authentiek is doet er daarom eigenlijk weinig toe: dat Jean-Luc Dehaene zo'n schabouwelijke «oplossing» zou durven voorstellen is hoogst geloofwaardig, en dat weet iedereen. Jean-Luc Dehaene is immers samen met Herman van Rompuy één van de moreel meest abjecte politici die Vlaanderen ooit heeft voortgebracht: de inhoud van een akkoord kan hem geen moer schelen, als hij er maar weg mee kan komen (en zijn postje kan behouden). Voor de gewone CD&V-kiezer en -militant moet het alweer een pijnlijke gewaarwording zijn dat N-VA-voorzitter Bart de Wever via de Vlaamse regering hun hoop in bange dagen is…
Dit leidt meteen tot de vraag: waarom stemt iemand voor de CD&V, en blijft dat zelfs herhaaldelijk doen? Gaat het om kiezers met een geheugen van een goudvis, die telkens weer denken dat het de CD&V deze keer echtig en techtig menens is met haar Vlaamse beloften? Of onderschatten wij de CD&V-kiezers, die immers voor de CD&V kiezen ondánks de Vlaamse beloften, omdat zij weten dat zij uiteindelijk toch weer de Belgische kaart zal trekken? In dat geval speelt de CD&V-leiding bij iedere verkiezing met vuur, want elke trouwe kiezer die zij weet te overtuigen van haar Vlaams verkiezingsprogramma, stuurt zij op termijn onvermijdelijk richting N-VA.
In dat opzicht staat de figuur van hierboven, met een overzicht van de verkiezingsuitslagen van de christen-democratie in Vlaanderen sedert WO II, in sterk contrast met de vaststelling van partijvoorzitster Marianne Thyssen in het interview met Knack. Een eenvoudige lineaire regressie leert immers dat de christen-democratie in Vlaanderen historisch een halveringstijd kent van ongeveer 40 jaar, en dat aan die historische trend voorlopig nog geen einde lijkt gekomen te zijn. Noch de verkiezingsuitslag van verleden jaar, noch de resultaten in de recentste opiniepeilingen geven immers een trendbreuk aan. Zet die historische trend zich voort, dan zakt de partij tussen 2011 en 2014 door de grens van de twintig procent, en gaat er vóór 2030 nog eens vijf procent van af. Een trend van meer dan zestig jaar buig je niet om met een geslaagde nieuwjaarsreceptie.
Gaat het dus goed met de CD&V? Eigenlijk niet, of beter: helemaal niet. En dat geldt zowel op korte als op lange termijn. Haar uitspraak heeft daarom ook meer weg van fluiten in het donker dan het weergeven van een reële stand van zaken.
Attachment | Size |
---|---|
hist-2009-cdv.png | 63.3 KB |
De CD&V heeft geen kiezers, alleen omgekochten. (2)
Submitted by Uwe Hayek on Sat, 2010-02-13 11:40.
Lees eerst DEEL 1, onderaan.
Zelfs diegenen die uit de staats-cvp ruif eten worden nu malcontent, koopkracht en immigratie vallen tegen. De eerste "onderzeërs" duiken onder. Dat zijn mensen die uit de partij of vakbondsruif eten, maar tóch Vlaams Blok stemmen.
Het Ondenkbare gebeurt : de CVP beland in de oppositie. Maar dit kon Verhofstadt alleen door zware concessies te doen aan de Walen én aan de zuilen, het zogenaamde middenveld, waardoor er van economische hervormingen geen sprake is. Door de vastheid van betrekking der ambtenaren, zijn immers alle benoemingen gebetonneerd. Bovendien lopen VLD en SP hier zwaar achter en onder hun "beWIND" komen er nog 80.000 ambtenaren bij.
Uiteindelijk lukt het de CVP,nu CD&V terug aan de macht te komen, maar moet uiteindelijk de Vlamingen hiervoor totaal bedriegen, met een minderheidsregering aan te houden.
Het kan hun weinig schelen, hun kiezers eten letterlijk uit hun hand. Het enige dat de CD&V nog interesseert, is deze kiezers te voeden, en hun gerust te stellen dat zij morgen ook gevoed zullen blijven. Het impotente machtsvertoon, de benoeming van Van Rompuy, komt daarbij goed van pas.
Men moet dit jaar bijna 90 miljard Euro gaan lenen, en dit bij een staatsinkomen door belastingen van 170 miljard. Hun kiesvee moet gevoed worden en voorlopig lukt het nog.
Verwacht dan ook geen ineenstorting van de CD&V kiesaantallen, zolang de gristen-roverheid erin slaagt van de ambtenarenlonen en uitkeringen van hun koopkiesvee verder uit te betalen.
Even een vergelijking : om een Nobelprijs te winnen moet je bijzonder knap zijn, en dat levert 1 miljoen euro op. Voor een benoeming tot ambtenaar moet je slechts van goeden katholieken huize komen en wat kunnen mouwvegen, maar het levert tijdens een mensenleven het dubbele op : 2 miljoen euro, en de privé sector draait er integraal voor op.
Toen Marianne Thyssen bij de laatste verkiezingen uitriep "Wij hebben deze verkiezingen gewonnen", verbeterde ik haar : "Nee Marianne, je hebt ze GEKOCHT, net zoals je iedere verkiezing sinds de jaren 70 gekocht hebt"
Als er rond één partij, die je eerder een helleput van corruptie kan noemen, of het toppunt van pervertering van de democratie, een cordon sanitaire moet liggen dan is het wel rond de CD&V.
Het kikker-publiek, met stukjes en beetjes langzaam opgewarmd met behulp van de roverheids-media, heeft ondertussen bijna het kookpunt bereikt, maar weet en merkt er nog steeds niets van.
Uwe Hayek.
De CD&V heeft geen kiezers, alleen omgekochten. (1)
Submitted by Uwe Hayek on Sat, 2010-02-13 11:37.
Geen enkele partij heeft het zo corrupt gebakken in de na-oorlogse periode als de CVP-CD&V. De C lijkt wel voor Corruptie te staan.
Toen de budgetten nog klein waren, en het aantal ambtenaren gering, had de partij nog wat bijval bij de vlottende massa. Naarmate men meer ging benoemen en uitdelen, en hiervoor steeds meer belastingen nodig had, verloor het partij-gedrocht steeds meer aanhang.
Je kan het een beetje vergelijken met wat Obama nu presteert, hij heeft een meerderheid, wil deze kost wat kost behouden, begint wild geld uit te geven om dat te bereiken, en verliest juist omdat hij zoveel geld uitgeeft en de economie hierdoor ontwricht, de helft van zijn aanhang. Gewoon heel erg zielig.
In de jaren zestig zijn het vooral de pogingen van de CVP om de absolute meerderheid te behouden en de on-Vlaamse houding, om de psc mee aan te macht te houden, die haar stemmen en geloofwaardigheid kost.
Eind jaren zestig besluit men de Flaminganten Martens en Dehaene mee aan boord te nemen, die prompt een communisties manifest schrijven, als grondslag van het partijprogramma.
Dan komt het uitdelen pas goed op dreef, de btw wordt ingevoerd, en aanvankelijk schijnt dat uitdelen wat succes te hebben. Dan komt er vrij snel massale werkloosheid, en Leo Tindemans benoemd zo maar ineens 200.000 CVP kiezers in één klap tot ambtenaar.
Dan wordt, mede dank zij de Walen en het Waalse staal, de begroting onbeheersbaar, dienen de belastingen keer op keer nóg verhoogd te worden, waardoor het nu zeer snel bergaf gaat met de economie, en de werkloosheid de kaap van de 500.000 overschrijdt.
Op dat moment haakt het gros van de vlottende CVP kiezers gewoon helemaal àf. De CVP verliest in één klap 12% na Marc Eyskens in 1981.
Ze verandert hierdoor zelfs van richting en gaat de volgende 6 jaar samen met de liberalen regeren.
Echte economische hervormingen blijven uit, zij worden geblokkeerd door Houthuys van het ACV. De CVP kan haar stemmen verlies niet herstellen door deze halfslachtige Liberale koers, breekt haar belofte en glijdt verder naar links af en de CVP verliest nu alle geloofwaardigheid.
Martens zegt tijdens een interview aan de kust : "We halen meer dan 30% he", maar de CVP glijdt wél een pak onder de 30%. Zij is nu bijna de helft van 40 jaar terug.
Maar in die afgelopen 40 jaar heeft zij wel zowat iedereen benoemt in de bureaucratie, in de magistratuur, en ook netjes geregeld wie er aan de staat mag leveren.
Die blatante corruptie dans gaat ongestoord verder, en daar mag absoluut niet meer aan geraakt worden, die massale geldstroom, die steeds maar verder de economie uitholt, moet naar het CVP koopkiesvee blijven vloeien.
De economie draait zo slecht dat ook de pers geen inkomsten meer krijgt, en die valt dan ook compleet ten prooi aan de politiek.
Ondertussen is iedereen aan de doorgedreven corruptie zo aan gewend geraakt, dat men het niet eens meer ziet of ervaart. Het is bussiness as usual. De media in handen van de politiek doet dit af alsof dat nou eenmaal normaal is in een democratie, winner appoints all of bureacracy.
vervolg in deel 2 bovenaan, kon wegens een limiet op het aantal lettertekens, niet in 1 keer gepost worden.