Obama’s Week van de Vrede

Brief uit Amerika
Geef toe, de militaire supermacht van de VS is een doorn in het oog van de hele wereld. Wanhoop echter niet! Obama breekt die superioriteit op termijn. Gisteren kondigde hij een nieuwe nucleaire strategie aan, en morgen ondertekent hij een ontwapeningsverdrag met de Russen in Praag. Voilà, weer wordt een belangrijke wens van de internationale intellectuele linkerzijde gerealiseerd. Obama is toch zo geliefd. Buiten de VS. Hij kan zijn volgende ambitie, VN-secretaris, President van de hele grote wereld, al niet meer mislopen.

De nieuwe nucleaire strategie betekent dat de VS hun nucleair arsenaal niet meer zullen vernieuwen en niet meer zullen testen. Obama belooft deze wapens niet meer te gebruiken tegen landen die er zelf geen hebben. Zelfs nadat zou blijken dat deze landen een chemische en/of biologische aanslag gepleegd hebben op de VS. Hij zal atoomwapens ook niet als eerste gebruiken. Alhoewel hij zich het recht weerhoudt om eventueel van gedacht te veranderen, moest de aangerichte schade in de VS door een aanslag overdreven groot zijn. Maar dat zegt hij enkel om zijn Amerikaanse critici te sussen.

Meer dan 60 jaar werkte de nucleaire afschrikking perfect. Nieuwe wereldoorlogen werden vermeden. Tegenstanders wisten niet of de VS al dan niet atoomwapens zou gebruiken om terug te slaan. De vijand wist niet of de VS als eerste een atoomwapen zou inzetten om bijvoorbeeld ondergrondse nucleaire installaties te vernietigen. Jouw belager in het ongewisse laten over je plannen, is de basis van elke winnende verdedigingsstrategie sedert levende wezens op deze planeet zwemmen, kruipen, lopen en vliegen. De onzekerheid is de kern van de afschrikking. (Sun-Tzu: The Art of War.)

Het vrije Westen, de landen waar er nog een relatieve vrijheid bestaat voor de burgers, waar bepaalde individuele rechten nog door de overheid gerespecteerd worden, hadden tot nu toe het geluk om de sterkste militaire macht aan hun kant te hebben. Dat hoeft niet meer. Obama kent immers geen goeie en slechte landen. De linkse elite meent dat er alleen heel veel misverstanden bestaan omdat de VS niet genoeg luistert naar anderen en/of hun cultuur minacht.

Niet veel details zijn reeds gekend omtrent het ontwapeningsakkoord dat op donderdag 8 April zal worden ondertekend in Praag. Maar wat gekend is houdt risico’s in voor het vrije Westen. Op dit moment heeft de VS een technologisch, numeriek en strategisch voordeel ten opzichte van Rusland in het aantal systemen om atoomwapens ‘af te leveren’. Bijvoorbeeld: raketten, onderzeeërs, B-52s en B-2s bommenwerpers, etc. Deze systemen kunnen zowel nucleaire als conventionele wapens vervoeren. Obama tekent dit Amerikaans strategisch voordeel nu weg. Hij belooft het aantal van deze systemen te verminderen. Gecombineerd met zijn nieuwe nucleaire strategie -- ik reageer alleen conventioneel -- kan dit betekenen dat de VS een tekort aan dergelijke systemen zal hebben om een conventioneel antwoord op te zetten. De VS moet namelijk een belangrijk deel van deze leveringssystemen reserveren om zijn nucleaire slagkracht nog enigszins geloofwaardig te houden. De VS belooft ook zijn investeringen in anti-raket schilden af te bouwen. Is dat niet mooi?  Maar Amerika krijgt ook iets: een kans om te besparen, en Obama staat weer eens internationaal in het zonnetje.

Let wel: de VS Senaat moet dit akkoord eerst ratificeren vooraleer het werkelijk in werking kan treden. Het is goed mogelijk dat dit niet gebeurt. Trouwens de Russen zeggen nu al dat ze zich het recht voorbehouden om het akkoord op te zeggen wanneer dit hen goed uitkomt. En de show in Praag is dan ook niet meer dan... een show, tot meerder eer en glorie van Obama.

 

Prompt Global Strike

Heeft Obama de Russen een ferme toer gelapt, door het aantal nucleaire raketten te verminderen, en ondertussen die Prompt Global Strike verder te laten ontwikkelen? Ze zijn er in Moskou niet zo gerust meer in...

Laten we hopen

Laten we hopen dat Obama niet degene is die zijn Nobelprijs voor de Vrede doet vrezen - voor zijn functie als opperbevelhebber van het militaire apparaat.

Sinds SALT (Strategic Arms Limitation Talks) en START (Strategic Arms Reduction Treaty) staat het inderdaad sjiek om het atoomarsenaal op deze planeet te verminderen, of toch tenminste bij de publieke opinie te doen alsof.

Maar de Verenigde Staten konden daarin ook niet ontsnappen aan enige economische logica. Als het inderdaad meer kost om een (verouderd) (wapen)systeem in stand te houden dan om het te annuleren, zou je wel goed gek zijn.

Eigenaardig toch dat het niet vreemd gevonden wordt dat Obama ook aankondigt om binnenkort (nogmaals?) het aantal B-52 Stratofortresses te gaan verminderen. De publieke opinie kent geen filmliefhebbers meer, want niemand minder dan Dr Strangelove had in 1964 (toen Obama nog 3 jaar moest worden...) de idee om de strategische bommenwerper naar de vijand te sturen voor het afleveren van de "capaciteit nucleair" al in het belachelijke getrokken.

Laten we dus vooral hopen dat de Amerikaanse militairen vandaag slimmer mogen zijn dan hun president de hele wereld voorhoudt en ondertussen allerlei nieuwe wapensystemen op punt stellen om zo het oude spreekwoord te huldigen: si vis pacem, para bellum!