Waarom Yves Leterme Geen CD&V-Kopman Kon Zijn

De Vlaamse journalisten werden (overigens net als ik) de afgelopen week verrast door de beslissing van de CD&V-top om voorzitster Marianne Thyssen naar voor te schuiven als kopman voor de komende verkiezingen. Wie alles eens nuchter op een rijtje zet, komt echter al snel tot de conclusie dat daar eigenlijk niets verrassends aan was. Of toch niet helemaal, want de positie van Yves Leterme binnen de CD&V is blijkbaar dan toch niet zo sterk dat hij als federaal eerste minister zijn ijdelheid zou kunnen laten primeren op het belang van de partij.

Eigenlijk werd er in de media nogal snel over de achtergrond van de beslissing van de CD&V-top heen gestapt, om snel te focusseren op de mogelijkheid dat België voor het eerst een vrouwelijk eerste minister zou kennen. Hier en daar werden wel wat brokstukken van die achtergrond aan de lezer aangereikt, maar de lezer die graag eens een volledig verhaal las, bleef op zijn honger zitten. Schonken de journalisten zelf die achtergrond niet voldoende aandacht, en vonden ze de zaak daarom het vermelden niet waard? Of komt het verhaaltje nogal ongelegen op een ogenblik dat de Belgische staat een régimecrisis ondergaat? Het is al lang genoegzaam bekend dat de vierde macht in Vlaanderen absoluut geen zin heeft om aan de poten van het Belgische establishment te zagen, vooral ook omdat ze daar zelf deel van uitmaakt. Daarom hieronder een poging om al de brokstukken eens te verzamelen, aangevuld met enkele persoonlijke vermoedens.

Laat we beginnen met een eenvoudige vaststelling: de manier waarop de verkiezingen voor de Senaat zijn ingericht vragen eigenlijk om een kandidatuur van de eerste minister – of correcter: werd precies daarvoor ook zo ingericht. CD&V koos er echter voor voorzitster Marianne Thyssen als kopman op de Senaatslijst te plaatsen, en zond Yves Leterme terug naar West-Vlaanderen. Dat laatste is gemakkelijk te verklaren: de uit Brussel verworpen West-Vlaming Yves Leterme zal ongetwijfeld een stevige score kunnen neerzetten in zijn eigen kieskring, en daarom nog niet meteen volledig vaarwel moeten zeggen aan de politiek. En om die reden zou de partij trouwens wel gek zijn als ze Yves Leterme niet zou uitspelen in West-Vlaanderen.

Waarom kon Yves Leterme echter geen dienst doen als kopman voor de CD&V? Een eerste reden zijn de kiescampagnes van zowel 2004 en 2007, met twee one-liners die Yves Leterme zélf lanceerde. Die twee one-liners – de «vijf minuten politieke moed» uit 2004 en de «wie gelooft die mens nog?» uit 2007 – zijn vandaag dodelijk voor hem, en je kan er gif op innemen dat zowel Vlaams Belang, N-VA als Lijst Dedecker ze bij elke denkbare gelegenheid gretig zouden gebruiken. In de praktijk zou het daarmee zo goed als onmogelijk geweest zijn voor Yves Leterme om nog deel te nemen aan een politiek TV-debat, zonder op één of ander tijdstip met één van die one-liners doodgeknuppeld te worden.

De tweede reden waarom Yves Leterme onmogelijk was als CD&V-kopman hangt nauw samen met die eerste reden. Yves Leterme stond immers voor zowel goed bestuur als het communautaire programma waarmee de CD&V zowel in 2004 als in 2007 naar de kiezer trok, maar staat vandaag ook voor het daaropvolgende verraad ervan. Van goed bestuur is zo goed als niets in huis gekomen – integendeel zelfs: asielbeleid is één grote puinhoop, net zoals begroting en justitie, en met creaturen als een Didier Reynders op Financiën of een Michel Daerden op Pensioenen hoeft daar verder zelfs geen tekeningetje meer bijgemaakt te worden. Brussel-Halle-Vilvoorde werd niet gesplitst, en zowel Yves Leterme als Herman van Rompuy smeekten ieder op een bepaald ogenblik de Franstaligen op hun blote knieën om toch maar een nieuw belangenconflict in te dienen teneinde de splitsing een beetje langer te kunnen uitstellen. Over een staatshervorming zullen we het dan nog niet hebben. Het schijnt dat daarvoor ooit wat borrelnootjes klaar hebben gelegen, maar verder dan de bezwering dat die borrelnootjes wel degelijk in een rek in een verre winkel klaar lagen kwam Yves Leterme niet. Als de Vlamingen borrelnootjes willen, zullen ze ze zelf moeten kweken in de plantentuin van Meise, wanneer die ooit gedefederaliseerd zal raken. Hoe dan ook, als je de verzinnebeelding bent van zo'n palmares, kan je moeilijk naar de kiezer trekken om te vragen het vertrouwen te vernieuwen.

Derde reden waarom Yves Leterme als lijsttrekker voor de Senaat voor de CD&V moeilijk ligt, is zijn score uit 2007 – de beruchte 800.000 stemmen. Omwille van de eerste twee redenen laat het zich raden dat Yves Leterme die score zelfs niet bij benadering zal kunnen evenaren. Zelfs als hij al 700.000 voorkeurstemmen zou halen, wat in de huidige omstandigheden al een enorme prestatie én verrassing zou zijn, zal hij na de verkiezingen niet aan de onderhandelingstafel verschijnen als de man met 700.000 stemmen achter zich, maar de man die er 100.000 verloor. Eis op die manier maar eens de portefeuille van eerste minister op, zeker als de PS in de Kamer de grootste fractie zou worden en ze met voorzitter Elio di Rupo in Wallonië wél een goed resultaat zou neerzetten. Zelfs al zou Marianne Thyssen amper 400.000 voorkeurstemmen halen, dan nog zal niemand het aandurven die al te nadrukkelijk te vergelijken met de 800.000 van Yves Leterme, omdat die vergelijking nu eenmaal niet zo goed opgaat.

Ziedaar mijn drie redenen waarom Yves Leterme onmogelijk was als kopman voor de CD&V voor de komende verkiezingen: zijn one-liners uit de twee vorige campagnes, zijn kiezersbedrog uit de twee vorige campagnes, en het stemmenresultaat van zijn laatste campagne. Zou het echter kloppen dat Yves Leterme dit ook zélf inzag – in een zelden moment van zinsverheldering en contact met de werkelijkheid? De partij wil het zo laten voorkomen, en het bespaart Marianne Thyssen in elke politiek debat te moeten verklaren waarom zij Yves Leterme aan de kant heeft gezet, maar veel geloof kan ik daar echt niet aan hechten. Yves Leterme is een politicus, en daar dus veel te ijdel voor, en bovendien als CD&V-politicus te gehecht aan de macht. Het lijkt me daarom een pak waarschijnlijker dat de CD&V-top Yves Leterme deed inzien dat hij de partij alleen maar schade kon berokkenen als lijsttrekker voor de Senaat, en het daarom ook in zijn eigen belang was om zich terug te trekken in West-Vlaanderen als hij graag nog federaal minister zou zijn na de verkiezingen. Een voortgezet premierschap zat er voor hem hoe dan ook niet meer in, en het risico dat hij opnieuw zou moeten vegeteren als senator uiterst reëel. Dat vooruitzicht zal voor hem ongetwijfeld afschrikwekkend genoeg geweest zijn om zich dan maar neer te leggen bij de beslissing van de CD&V-top.

Wat waren vervolgens voor de CD&V de alternatieven voor Yves Leterme? Als de federale eerste minister geen kopman kan zijn voor de federale verkiezingen, komt automatisch de Vlaamse minister-president in beeld. Kris Peeters is echter nog maar net aan zijn tweede Vlaamse regering begonnen, en lijkt zich ondanks de nodige problemen en strubbelingen in de Vlaamse Regering – hoe zit het nog met de Lange Wapper? – redelijk goed te voelen in zijn rol. Bovendien zal misschien het lot van Yves Leterme uit 2007 indachtig geweest zijn, en daarom maar liever gepast hebben voor een vervolg daarop. Federaal minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere zou een ander alternatief geweest zijn, en de geruchten willen dat hij klaargestoomd werd om ooit de fakkel van Yves Leterme over te nemen. Vermoedelijk komen voor hem de verkiezingen wat te vroeg, want zoveel naambekendheid geniet hij nog niet, ondanks enkele verwoede pogingen van Karel de Gucht nog niet zo lang geleden om dat probleem op te lossen. Bovendien zou Steven Vanackere als CD&V-kopman een te zware en vooral ook te openlijke defenestratie van Yves Leterme inhouden. Men kan echter wel verwachten dat hij een grotere rol toebedeeld zal krijgen bij de volgende federale verkiezingen in 2014 (of eerder).

Maakt Marianne Thyssen veel kans om effectief de eerste vrouwelijke eerste minister van België te worden? Dat zal in de eerste plaats afhangen van de score van zowel haar partij als die van de PS. Mijn vermoeden is dat CD&V op een verlies van minstens twee tot drie procent afstevent, en dus gehavend uit de strijd zal komen tegenover een versterkte PS. Bovendien denk ik niet dat Marianne Thyssen persoonlijk een score zal kunnen neerzetten waardoor zij, zoals Yves Leterme in 2007, persoonlijk incontournable zou worden. Er zullen ongetwijfeld enkelen zijn die haar alleen al omwille van het feit dat ze een vrouw is een voorkeurstem zullen geven, en het is duidelijk dat sommige journalisten de afgelopen dagen behoorlijk de trappers verloren alleen al bij de gedachte dat een niet-man eindelijk eens eerste minister van België zou kunnen worden. Ik vermoed dat dat snel zal overgaan wanneer zij zullen ontdekken dat Elio di Rupo zowel Franstalig, socialist, homoseksueel als tweede-generatie immigrant is, en daarom in de politiek-correct rangorde minstens vier trapjes hoger staat dan Marianne Thyssen.

De vergelijking die Bart Brinckman maakte tussen Marianne Thyssen en Hillary Clinton gaat echter m.i. verder op dan hij misschien wel zelf vermoedt. Indien je de Amerikaanse presidentsverkiezingen zuiver op competentie, politieke ideologie en campagneteam zou kunnen winnen, was zij vandaag ongetwijfeld de eerste vrouwelijk president van de Verenigde Staten geweest. Haar probleem was echter dat zij haar imago tegen zich had. Vrouwen zagen haar niet als de ultieme vrouwelijke kandidaat waar zij zo lang op gewacht hadden, en gaven haar te weinig steun om haar kandidatuur te kunnen doordrukken. Erger was haar negatief imago bij mannen. Zoals een commentator het uitdrukte: zij herinnerde mannen te veel aan hun lastige schoonmoeder, en sommige democraten vreesden er dan ook voor zelfs tegen hun eigen wil in met een stem voor de republikeinse kandidaat uit het stemhokje te komen als Hillary Clinton de democratische presidentskandidaat zou geweest zijn.

Ik vrees dat Marianne Thyssen wel eens met een gelijkaardig probleem te kampen zou kunnen krijgen. Niet dat ze mij aan mijn schoonmoeder zou herinneren – die verschijnt daarvoor veel te weinig op TV en heeft bovendien niet bepaald de gewoonte te staan liegen of het gedrukt staat. Het beeld dat Marianne Thyssen echter bij mij oproept is dat van een schooldirectrice, die in de klas even komt uitleggen waarom die domme en stoute leerlingen wat braver en rustiger zouden moeten zijn, en vooral wat meer zouden moeten leren hun mond te houden en te doen wat hen verteld wordt. Vooral dan door haar. Zij weet het immers allemaal beter. En in ieder geval veel beter dan snotneuzen zoals Alexander de Croo of Bart de Wever met hun grote bek. Of je daarmee in Vlaanderen veel stemmen kan halen, zullen we in juni pas weten. Ik hoop alvast van niet, want Vlaanderen kan het zich niet veroorloven nog eens vier jaar federaal bij de bok gezet te worden door een CD&V-premier. Of première.

Nieuwe premier? Wat een giller!

@John Stufflebeam

Ik deel uw mening absoluut niet dat de (volgende) premier een socialist of een liberaal wordt. De premisse dat de "traditionele partijen" na de volgende verkiezingen nog over een mathematische meerderheid zouden beschikken, is zo goed als onbestaande.

(Intermezzo: het is voor de traditionele partijen nooit ofte nimmer een prioriteit geweest de door hen zo geroemde, maar nooit gerespecteerde, "wil van de kiezer" na te leven, (behalve met hun mond). Want ondanks (fundamentele) winst voor de éne partij of (fundamenteel) verlies voor de andere partij, maakte dat geen enkel verschil voor het samenstellen van de toekomstige meerderheid. Er telde voor de traditionele partijen maar één ding: in welke constellatie(s) realiseren we (nog) een parlementaire "mathematische" meerderheid? Herinner u dat Open VLD bijvoorbeeld de federale verkiezingen in 2007 VERLOREN heeft, maar dat zij "dankzij" de toegepaste politieke rekenkunde, tot voor kort nog altijd deel uitmaakten  van de meerderheid, tot begrip van wie het kan. Maar zo een perfide mentaliteit hanteren, is eigenlijk "de kiezer -die altijd gelijk heeft-" gewoonweg belachelijk maken. Hopelijk wreekt zich dat nu eens eindelijk en zal het stemmenverlies voor de traditionele partijen zó groot zijn, dat zij in geen enkele formatie nog over een "mathematische" meerderheid zullen beschikken.)

De traditionele partijen kunnen de volgende verkiezingen overigens NOOIT winnen.

Want ofwel behalen zij inderdaad (en dus tegen mijn verwachting in) nog een meerderheid, maar dan zal de oppositie dit ongetwijfeld aanvechten als een onwettige verkiezingsuitslag. Niet alleen eminente rechtsgeleerden als Paul Van Orshoven en Matthias Storme redetwisten vandaag over de grondwettelijkheid van de komende verkiezingen, maar zelfs iemand als Ghislain Londers, die toe nader order de hoogste rechtsmagistraat van dit "land" is, meende zijn duit in het zakje te moeten doen, door de lagere rechtbanken te dwingen de verkiezingen ondanks hun protest toch te organiseren. Kunt u zich zoiets voorstellen in de eerste de beste bananenrepubliek? Neen? Wel, ik kan me evenmin voorstellen dat er in de 21ste eeuw twijfels rijzen over de wettigheid van verkiezingen in een deelstaat van Europa! En toch denken de traditionele partijen dat dit verkiezingen zijn als alle voorgaande. Qua politieke naïviteit nooit gezien.

Ofwel behalen de traditionele partijen de mathematische meerderheid niet. Maar of dàt het probleem oplost, is dan maar de vraag. "QUID NVA?" was een profetische boodschap van JL Dehaene, al zal de koninklijke verkenner op dat moment wel niet bedoeld hebben dat zijn retorische vraag zo'n cruciale rol ging spelen bij de volgende verkiezingsuitslag.

Voor sommigen zal het antwoord zonneklaar zijn. Logebroeder Siegfried Bracke voelt zich geroepen om de rangen van NVA te komen vervoegen. Maar wat brengt die (verontwaardigde) rat (over de politieke gang van zaken) die het zinkend schip verlaat anders mee dan de pest? Door zo iemand met tromgeroffel binnen te halen bij NVA zijn ze daar blijkbaar nog altijd niet op de hoogte dat het confederalisme dat zij promoten bij vriend en vijand juister wordt geïdentificeerd als "le fédéralisme du con". Beste Siegfried zal waarschijnlijk ook niet de enige opportunist blijven die in de komende periode zijn kazak draait, zijn kar keert, zijn huik naar de wind hangt, of welke spreekwoorden en zegswijzen ook maar van toepassing zullen zijn. Ratten brengen ratten mee. Ze doen maar.

Dan heeft iemand als Stijn Meuris, die gewoonweg niet meer wil gaan stemmen, meer gelijk. Die wordt tegenwoordig in diverse media ook omschreven als IBV, een nieuw begrip dat eenvoudigweg wil zeggen: "Intelligente Bekende Vlaming". Waarschijnlijk wordt Stijn Meuris als hoogst intelligent beoordeeld omdat hij kan vertellen hoeveel lichtjaar de sterren van de Orionnevel van ons verwijderd zijn. Een heus verschil met een "Gewone" Bekende Vlaming als bijvoorbeeld Geena Lisa, die gebodypainte sterretjes op haar borsten al ver genoeg vond om op TV te komen.

 

Tien zetels tekort

Met enkele percentjes verlies zakt de CD&V tot 17-19 zetels. Samen met CdH - dat ook een zetel kan verliezen - haalt de christendemocratische familie een goede 25 zetels.

Zowel de socialisten als de liberalen landen rond de 35 zetels. De premier wordt dus een socialist of een liberaal.

Thyssen kan dus onmogelijk premier worden.

De Kongolese onafhankelijkheid vergde slechts 5 minuten!

Deze week las ik ergens dat "wat er ook gebeurt", Zijne Majesteit Albert 2 binnenkort afreist naar Kongo om er te midden van mensen die tot een zogenaamd ander ras behoren, op 1 juni aanstaande de herdenking van hun onafhankelijkheid te vieren, die daar dan 50 jaar geleden tot stand gekomen zal zijn.

Wijlen zijn broer zal zich vanuit de hemel ongetwijfeld herinneren dat hij door de omstandigheden gedwongen die Kongolese onafhankelijkheid wel heel snel moest afkondigen, op zo ongeveer "5 minuten"! In de voorafgaande eerste prognoses om via de dekolonisatie aan de mensen ter plaatse meer zelfbevoegdheid te verlenen, rekende men op een overbruggingsperiode van 30 jaar(!!!). Maar onder druk en uit schrik voor een echte "onafhankelijkheidsoorlog" gaven de toenmalige "Belgen" uiteindelijk toe dat het allemaal veel sneller moest gebeuren.

Voor de Vlamingen zit er dus weinig anders op dan aan de hedendaagse Belgen duidelijk te maken dat er hier een echte onafhankelijkheidsoorlog zit aan te komen. Want of de prognose nu Marianne Thyssen of Yves Leterme heet, feit blijft dat de zogenaamde "onderhandelingen" over BHV tot op vandaag al ruim 10 jaar LANGER(!) aanslepen dan de overgangsperiode die toendertijd nodig werd geacht om de Kongolezen een eigen elite op de been te laten brengen die in staat zou zijn om dat gedekoloniseerde land te gaan besturen.

Zijn de Vlamingen dan zoveel minder bekwaam dan mensen die tot een zogenaamd ander ras behoren, dat het hen oneindig veel meer tijd kost om de kolonisatie van hun grondgebied te stoppen? Is die elite er dan nog altijd niet om het Vlaamse land te besturen? Welke politicus durft dat te bekennen door de eenheid van België in de komende kiescampagne hoger te stellen dan de Onafhankelijkheid van Vlaanderen?

En 50 jaar na Kongo, geef toe, 't zou een mooie speech zijn van Albert 2 vanuit Kinshasa!