Bilan Van Het VB

Vorig najaar, toen de VB-top in volle crisis verkeerde, lieten enkele partijkopstukken voor één keer het achterste van hun tong zien. We doelen niet op de persoonlijke afrekeningen, maar op ideologische en strategische dissidenties. Met name is me toen een commentaar van VB-volksvertegenwoordiger Karim van Overmeire opgevallen. Ik heb de tekst niet meer en misschien geef ik zijn standpunt onnauwkeurig weer. Des te beter, want dat kan hem prikkelen om zijn observaties te verduidelijken en wat nader uit te werken. Het probleem dat hij aankaartte, was de netto geringe doeltreffendheid van het politieke werk van zijn partij.

Voor een partij die lang de grootste oppositiepartij en even zelfs de grootste partij in Vlaanderen geweest is, heeft zij wel zeer weinig van haar programma verwezenlijkt, zo vond deze bevoorrechte getuige. Als gevolg van de schutkring is zij immers stelselmatig buiten alle bestuurscoalities of zelfs gelegenheidswisselmeerderheden gehouden. Bovendien voelen alle schutkringpartijen, zowel de enforcers als de meelopers, zich genoopt om eender welk voorstel, hoe redelijk ook, weg te stemmen als er een VB-hand achter zit. De omweg waarlangs andere oppositiepartijen soms toch nog invloed op het beleid kunnen uitoefenen, is voor het VB afgesneden.

Het klassieke antwoord van wijlen Karel Dillen en zijn luitenants luidde dat het VB als zweeppartij de andere partijen voor zich uit dreef. Doordat ze de hete adem van het VB in hun nek voelden, zouden zij zich gedwongen voelen om delen van het VB-programma uit te voeren. Zo zijn zelfs van het roemruchte 70-puntenplan een aantal punten door de systeempartijen in praktijk gezet. Van de redelijke VB-voorstellen die steeds weggestemd werden, hebben andere partijen soms een tijd later een kosmetisch gewijzigde versie ingediend en doen goedkeuren.

Geen probleem dus? Van Overmeire was niet overtuigd. De buurlanden hebben inmiddels zonder een sterke partij van het VB-type restrictievere asiel- en migratiewetten gestemd dan België, en bovendien worden die wetten daar uitgevoerd terwijl ze hier ook in de uitvoering nog eens gesaboteerd worden. En als België dan eindelijk eens een wet in VB-geest wil goedkeuren, namelijk het boerka-verbod, dan gebeurt dit niet toevallig wanneer het VB op een dieptepunt beland is en zijn vijanden geen vrees meer inboezemt (analoog aan Nicolas Sarkozy’s migratierestricties tijdens het knock-out van het Front National). Het lijkt erop dat het electoraal succes van het VB contraproductief gewerkt heeft op het politiek project dat de partij tot het hare gemaakt heeft. Het anti-VB-ordewoord heeft nagenoeg de hele politieke klasse, samen met de cultuursector, in een nadrukkelijk anti-nationalistische, anti-migratierestrictieve en overigens ook anti-flamingantische zin gemobiliseerd.

Mogelijks heeft de schutkring wel als een levensverzekering gewerkt voor het VB als partijstructuur, heeft hij tot voor kort bij de partijleden en –kiezers de samenhorigheid bevorderd. Maar voor de verwezenlijking van het politieke project van het VB is hij zeer nadelig geweest. Zelfs voorzitter Bruno Valkeniers en Marie-Rose Morel, toch niet de beste vrienden, vinden elkaar in het uitgangspunt dat de schutkring omzeild of doorbroken moet worden.

Zij menen die doorbraak te kunnen bereiken door een vriendelijker partij-imago. Niets op tegen dat de partij wat minder “vuil” wil zijn of overkomen, maar de verwarring moet toch al heel erg toegeslagen hebben als zij ernstig geloven dat dit politiek verschil zal maken. Het kan in het stemhokje wat huisvrouwen over de streep trekken die afgeschrikt zijn door het oude straatvechtersimago, maar op de critici die de schutkring opgelegd hebben, maakt het geen enkele indruk. Toen Van Overmeire vorig najaar even als een redelijke tegenpool van boeman Filip Dewinter voorgesteld werd, haalde De Morgen meteen “zijn verleden” boven, namelijk een stellingname pro Apartheid uit zijn studententijd. Hoeveel te meer zal men de VB-ers dan niet blijven vereenzelvigen met al wat zij als volwassen partijpolitici gezegd en gedaan hebben: geweldsincidenten, Hitlerfoto’s in kinderkribben, en andere echte en vermeende misdrijven. En ongeacht zulke details geldt de onvervreemdbare kern van de VB-ideologie, het nationalisme, reeds als misdadig genoeg: “L’identité, c’est Auschwitz!” Het VB mag nog zo beweren of zelfs bewijzen dat het de boze geesten van damals bezworen heeft, zijn vijanden zullen het daarvoor niet onder de fatsoenlijke partijen verwelkomen. Zij moeten er alleen eens goed om lachen, zo’n ooit gevreesde leeuwenpartij die daar nu stamelt en bedelt bij de poort.

Wellicht bestaat hiervoor geen oplossing. Het komt al eens voor dat een partij zichzelf radicaal heruitvindt, de Alleanza Nazionale van kleindochter Mussolini schijnt daarvan een voorbeeld te zijn. Maar in de Vlaamse beweging heerst een enorme traagheid, en de kans dat het VB zich voldoende van zijn betwist palmares zal verwijderen om de schutkring te doen verzwinden, benadert nul. De harde kern, die de partij en haar succes opgebouwd heeft, wil dat ook helemaal niet, en zonder die ruggengraat is er gewoon geen VB. Tegenover die mensen, die hard gewerkt en veel haat en ostracisme getrotseerd hebben, spijt het me zeer dat mijn diagnose niet hoopgevender kan zijn. Maar er zijn nu eenmaal aanwijzingen dat het VB als instrument van zijn politieke doelstellingen, migratiebeheersing en Vlaamse onafhankelijkheid, gefaald heeft. Laat het debat hierover op gang komen.

Homo homini lupus

Het is beangstigend om vast te stellen dat een samenzwering van politieke partijen tegen één partij erin slaagt door volgehouden miskenning, uitsluiting, demonisering en leugens deze laatste volledig lam te leggen, uit te schakelen en mogelijk zelfs te vernietigen.
Het is hallucinant dat er in al die partijen geen enkel rechtgeaard politicus blijkt te zijn, die ertoe komt volgens zijn geweten en overtuiging redelijke voorstellen van de verdoemde partij, al was het maar af en toe, te steunen. Integendeel stemmen alle politici deze initiatieven ongenadig weg; dit geldt evenzeer voor diegenen die soms met de lippen beweren tegen de schutkring te zijn, maar die, wanneer het erop aankomt, ook telkens de andere kant opkijken.
De macht van partijtoppen, syndicaten, het hele establishment, koningshuis incluis, is zo verpletterend dat zelfs recht en rechtvaardigheid moeten wijken: ten bewijze hiervan de wijziging van de grondwet en de invoering van meerdere gewone wetten om de tegenstander te kunnen vervolgen, brandmerken en veroordelen.

Nochtans is dit maar een deel van het verhaal. Geen enkele schutkring zou een lang leven beschoren zijn als niet nagenoeg alle media het vuile spel meespelen. Het doodzwijgen van elk initiatief of voorstel, hoe redelijk en noodzakelijk ook, van de geviseerde partij, het weren uit de debatten, zo deze op zich al geen taboe zijn, het uit de context halen van woorden zonder enige mogelijkheid tot rechtzetting, het focussen op en uitvergroten van al dan niet ingebeelde negatieve aspecten binnen de partij, ja zelfs het aanzwengelen van afkeer en haatgevoelens tegen (leden van) de partij, zijn dagelijkse kost. En dan te bedenken dat de media, zeker de openbare, als taak hebben om de nodige objectiviteit na te streven.
Kunt u zich deze zelfde houding van de media voorstellen moest iemand ooit het idee opperen van een schutkring rond bijv. de sp.a?

@ Laurent Aselbergh

De rechtlijnigheid van het VB zal uiteindelijk beloond worden.
Ik ben zelf niet zeer tevreden over hun palmares van de laatste 2 jaar, te veel in-fighting, maar het komende circus zal hen weer kleur geven.
Het NVA heeft, buiten de slimste mens show, speciaal voor De Wever opgezet, nog helemaal niets bereikt. LDD is een dood geboren kind, en de CVP is ondertussen totaal verbrand.
De Vlaming is een kuddedier tot hij niet meer meespeelt en dat gebeurt via zijn portemonnee, wel die is aan het leegbloeden. Dat wordt het eindspel voor de partijen aan de macht.

vijfde colonne

Ik vertouw de toetreding van Bracke tot de NVA niet. Toch een Socialist in hart en nieren. De voorbije jaren heeft hij een afkeer getoond voor alles wat Vlaams was. Herbekijk zijn lichaamstaal bij intervieuws maar eens. "Maar liever één ongelovige die zich bekeert, dan 10 lauwen die ..." Mochten de NVA, VB en LDD de handen in elkaar slaan (de persoonlijke afkeer voor elkaar en vetes even vergeten) dan hebben ze de macht in handen. Als het dat is wat Bracke vreest, zou het wel kunnen dat hij, als gewaardeerd kenner van de politiek het de NVA kan ontraden en ervoor zorgen dat deze eventuele "forza" er niet komt.

hoopgevend ?

Welk soort hoopgevendheid moet er dan betracht worden ?   Moet het doel dan zijn om samen met een andere partij de macht te delen ? 
Moet het Vlaams Belang zich Egmontpactig gaan opstellen, Schiltzig ? Brackerig ? Tsjeevig misschien ?

Het Vlaams Belang is een 1-themapartij, de core-business van het Vlaams Belang is Vlaamse onafhankelijkheid. Dat bereik je niet stap voor stap via onderhandelde compromissen met andere partijen.  Al wie hoopt, droomt of er naar streeft om die core-business te verwezenlijken door zich meer salonfähig op te stellen, hoort niet thuis in een partij als het Vlaams Belang.

Beweren dat zonder het Vlaams Belang, Vlaanderen al lang onafhankelijk zou geweest zijn, is te gek voor woorden.

Ach, die onrijpe type 5 Vlamingen toch, ze blijven maar dromen,...  

 

 

___________________________________

To govern a big country is like cooking a small fish.

Stir as little as possible.

- Lao Zi, Daode Jing 256 BC

vb verwezenlijkingen

Zolang het VB geen 50% haalt, hetgeen wel nooit zal gebeuren, is en blijft ze een zweeppartij. Om nu te beweren dat ze daardoor nog niets heeft bereikt is niet juist. Denk maar aan dee staatshervorming, splitsing van het land, migratie, criminaliteit. Toch allemaal zaken die vroeger onbespreekbaar waren. Het is weinig, te weinig en de resultaten zijn niet helemaal wat het VB er van zou verwacht hebben. Maar zoals je zelf zegt, zaken worden door anderen opgepikt, in een ander kleedje gestoken en overgenomen. De eer (en de daarbij horende politieke erkenning) voor het eventuele succes ontgaat dan wel het VB. Is het voor het VB en de achterban, voldoende dat één en ander van hun ideën wordt verwezenlijkt, of slaat de vermoeidheid toe ?