China: Volle Kracht Vooruit
From the desk of Johnny Fincioen on Wed, 2010-05-19 09:58
Gedurende de jongste drie weken trok ik door China. Van de drukke hoofdstad Beijing naar de Muur, de historische oude hoofdstad Xi’an waar de terracotta krijgers ontdekt werden, Zuzhou en Tongli, die zichzelf graag met Brugge vergelijken wegens de vele kanaaltjes, de wereldstad Shanghai, een cruise op de Yangtze rivier door de drie torenhoge bergkloven en de langste waterdam van de wereld, de verstikkende industrie stad Chongquin, het schilderachtige Guilin met een cruise op de sprookjesachtige Li rivier, verschillende kleinere steden tussenin, om te besluiten in een mierennest als Hong Kong.
Wat een openbaring! De Chinezen zijn de vriendelijkste mensen, en verwelkomen je met een lach. Ze wensen je spontaan op straat een goeie dag: ‘Ni-hao’. De jongeren onder hen proberen een praatje te slaan in hun gebrekkig Engels, en willen met jou op de foto. Ouders laten hun baby’s en kleuters graag fotograferen. In de steden (tientallen miljoenen inwoners!) steken de grootste luxe-merken van de wereld de ogen uit. Er wordt dag en nacht gewerkt, alle dagen van de week. Iedereen probeert zo snel mogelijk zo rijk mogelijk te worden. Ze lachen met onze Man Made Global Warming religie. Steenkool is de voornaamste bron voor hun energie. Duizenden centrales spuwen een adembenemende smog laag de lucht in. Er wordt niet bespaard op elektriciteit. Zelfs de onderkant van de door de stad snijdende en op stelten gebouwde snelwegen is verlicht en trekt kilometer lange blauwe en roze lijnen door de donkere lucht. Verkeerswisselaars van zes niveaus zijn geen uitzondering. Kleurrijke lichtbundels versieren de appartementsgebouwen en kantoortorens om hun vorm en stijl te benadrukken. Deze lichtsporen veranderen voortdurend van kleur, plaats en vorm. Het is een dagelijks feeëriek schouwspel. Immense openbare video displays overspoelen de zintuigen met nog meer animatie. New York’s Time-Square is slechts een zwak afkooksel van wat hier is te zien!
Veertig jaar socialisme onder Mao, met een honderd miljoen slachtoffers, was genoeg om de ogen van de Chinezen te openen. Deng Xiaoping maakte de ommekeer mogelijk in de 1980’s, opende China voor de wereld, en gaf de Chinezen de toelating om rijk te worden. Er is slechts één taboe: bedreig de ‘ruling class’, de heersende elite, de Partij en je riskeert je job, appartement en bankrekening te verliezen (in het beste geval) of je kop (in het slechtste geval). De Partij controleert het leger, de verspreiding van informatie, en de onderdanen door een uitgebreide interne veiligheidsdienst (Domestic Security Department).
Het regime heeft slechts één doel: aan de macht blijven. Het regime meent dat het dit op lange termijn kan verwezenlijken door de levensstandaard van zijn burgers voortdurend te laten groeien. Inspraak, democratie, mensenrechten, milieu en andere overwegingen zijn van ondergeschikt belang.
Om de levensstandaard te verhogen transfereert China mensen van het platteland naar de stadsagglomeraties. China heeft slechts 7% van de grond, geschikt voor landbouw, in de wereld, maar het moet 20% van de wereldbevolking voeden. In China is slechts 20% van de landmasse geschikt om voedsel te kweken. Mao’s landbouwhervorming versnipperde deze landbouwgronden door elke boerenfamilie een stukje te geven. Door de kleinschaligheid is mechanisatie praktisch niet mogelijk. Grotere stukken landbouwgrond vormen, om die efficiënter te kunnen uitbaten, is een voldoende reden om van boeren, arbeiders en bedienden te maken in de steden.
Om de ex-boeren te kunnen huisvesten worden in de steden aan de lopende band appartement-complexen gebouwd. Het aantal werkende kranen op de verschillende bouwwerven is niet te tellen. Letterlijk! Tien jaar terug stonden in Shanghai alleen 50% van alle kranen van de gehele wereld. Het resultaat: in 15 jaar is de skyline van de stad geëvalueerd van slechts enkele torengebouwen tot nu verschillende duizenden. Als Chinezen zeggen een appartement gekocht te hebben, betekent dit dat ze een lease gekocht hebben voor 70 jaar. De eigendom blijft in de handen van de Staat. Wat er zal gebeuren na de 70 jaar is niet geweten. Niemand bereikte reeds de termijn. Chinezen hopen dat hun kinderen niet nog eens opnieuw zullen moeten betalen voor een nieuwe lease. Een appartement wordt verworven als een lege doos. Je bent zelf nog verantwoordelijk om voorzieningen, kabels en buizen, vloeren en plafonds, keuken en badkamer te installeren.
Om de nieuwe stedelijke bevolking te laten overleven moet op grote schaal werk gecreëerd worden, en dus heeft de Partij China omgevormd tot het fabrieksterrein van de wereld. Zolang China een voldoende aantal goedkope werkkrachten heeft, blijft ze competitief in de wereld. Op dit moment worden nog 60% van de bevolking als agrarisch beschouwd, wat betekent dat 50% van de bevolking nog als een goedkope werkkrachten reserve kan beschouwd worden. 50% is 650 miljoen mensen! Fabrieksarbeiders verdienen ongeveer 250 Euro per maand. Iedereen klust bij, of heeft een handeltje als bijverdienste. Man en vrouw werken.
Om zoveel goederen te kunnen maken voor zichzelf en de hele wereld heeft China een constante toevloed nodig van ruwe materialen, die ze zelf niet in voldoende mate heeft. Om die toevoer te garanderen moet China de projectie van zijn militaire macht in de wereld steeds verder uitbreiden, en moet ze zich steeds assertiever in de wereld gedragen.
Welke risico’s bedreigen dit model? De wet op het ene kind. Ouders kunnen in principe slechts één kind hebben. Bij een tweede zwangerschap is de politieke druk zo groot, dat abortus de uitkomst is. De boete voor een tweede kind is 25.000 Euro en je riskeert je werk te verliezen. De appartementen zijn duur en klein, wat het praktisch onmogelijk maakt om een kinderschare te huisvesten, zeker als ook nog de grootouders inwonen.
Moderne technologie maakt het mogelijk om het geslacht van de vrucht te zien, alhoewel dokters verboden worden dit geslacht mede te delen aan de aanstaande moeder. Maar ‘money speaks’ in China. Het resultaat is dat voor elke 100 meisjes er 120 jongens geboren worden. Historisch heeft elke maatschappij met een overschot van jongens zich oorlogszuchtig gedragen en bruiden van buiten zijn territorium ingevoerd. Maar aan de andere kant is er het fenomeen dat de ouders enorm veel tijd, geld en energie investeren in hun ene kind om die zo goed mogelijk op te leiden. Zal een maatschappij waar elke familie slechts één afstammeling heeft, deze riskeren in een oorlog?
De één kind politiek leidt ook tot een veroudering van de bevolking, maar ik meen dat dit nog geen probleem vormt op middellange termijn omdat de reserve van boeren-families nog zo groot is. Een vrouwelijke gids vertelde me dat zwangere vrouwen weer meer naar een dochter verlangen. Een dochter is veel goedkoper voor de Chinezen. Het is de familie van de bruidegom, of de bruidegom zelf, die het appartement, de auto en het huwelijksfeest betaalt. De familie van de bruid schenkt de bedlakens en het huisgerief. Een verrassing was ook om te leren dat er geen gratis onderwijs is, geen gratis gezondheidszorg en geen pensioen. Redenen waarom de spaarquota in China de 30% benadert. Enkel Partij-leden genieten van de bovengenoemde voordelen. Mensen die vroeger voor een staatsbedrijf werkten genieten van een klein pensioentje.
Een tweede punt: de uitstalling van de luxe, en het feit dat die slechts voor een minderheid bereikbaar is. Het inkomensverschil tussen de onderste laag en de bovenste laag van de bevolking is van de hoogste in de wereld. Het ene kind groeit op in een gezin, die dit persoontje de belangrijkste van de familie beschouwt. De kinderen worden dus ‘bedorven’. Deze nieuwe generatie zal voor zich de luxe eisen die ze rond zich ziet, en zal de vergoeding, die deze luxe enigszins bereikbaar maakt, voor haar of zijn werk verlangen. In hoever zal dit vreedzaam gebeuren? Tijdens mijn bezoek eisten werknemers in enkele grote industriesteden in het Zuiden een verdubbeling van hun loon. Ze kregen 10%. Vakbonden zijn onderdeel van het regime en staan dus niet automatisch aan de kant van de arbeiders. Protesten gebeuren dus buiten de officiële vakbonden.
Andere landen zoals India, Vietnam, en Brazilië groeien ook en willen een deel van de koek, en de grondstoffen. In hoeverre zullen deze landen in conflict komen met de ambities van China? China is geen homogene natie, maar een sterk centraal gezag houdt de boel bij elkaar. Nieuwe technologie geeft een geschoolde bevolking toegang tot informatie-stromen van buiten China, alhoewel het regime er alles aan doet om deze toegang te beperken of toch zeker sterk te controleren.
Hoe moet de VS en Europa omgaan met China? Een vraag waar ik nog geen duidelijk standpunt op heb. Moeten we China verder onder druk zetten, zoals vorige week gebeurde in Washington, omtrent de mensen-rechten die het land al dan niet toekent aan zijn bevolking, of moeten we de Chinezen hun eigen zaakjes laten regelen en enkel handel drijven met hen. Handel zoals nu: wij leveren voedsel en grondstoffen, een stuk technische knowhow en zij leveren ons spotgoedkoop de producten die we zo graag gebruiken. Is dit de goede houding? Waar ik zeker van ben is dat het buitenland China niet meer kan stoppen. De vrijheid om te ondernemen en rijk te worden, een bevolking die opleiding en hard werk waardeert, in combinatie met een ‘verlichte’ dictatuur produceert een wereldmacht.
China hangt voor een belangrijk deel van zijn voedsel af van het buitenland, en dat is een achilleshiel voor dit land. Als de toestroom van ruwe materialen stopt is het revolutie in China. Als de militaire uitstraling van China sterk groeit, zoals het de jongste jaren doet, en de Obama administratie bouwt de militaire macht van de VS af, dan kunnen we verwachten dat Westerse bondgenoten zoals Japan, Taiwan, Zuid Korea, Australië en anderen hun positie herzien en zich op één lijn met China zetten.
In ieder geval, als je de kans hebt, aarzel dan niet en bezoek China. Het is echt de moeite. Het is een veilig land om in rond te trekken, maar best is een geleide toer te boeken zodat je een Mandarijns sprekende gids ter beschikking hebt, en beter contact kunt leggen met de plaatselijke bevolking om realistische informatie te krijgen. Enkel de jongeren spreken een mondje Engels.
Volgende week weer meer over de VS, waar de voorverkiezingen de meeste aandacht trekken, maar ook de stommiteit van de Obama administratie om zich bij de Chinezen te verontschuldigen voor een wet in Arizona, die de politie verplicht om de immigratie status van arrestanten te controleren. 65% van de Amerikanen vinden dit een goede wet. De Democraten beschouwen blijkbaar het illegaal binnenkomen in de VS een universeel mensenrecht. Probeer echter niet om illegaal China binnen te komen, als je leven je lief is.
China bestaat niet, er bestaat niet één China 04
Submitted by Rudyard Kipling on Tue, 2010-05-25 14:55.
Over de stadsvlucht:
China transfereert zeker geen mensen van het platteland naar de stad. Integendeel, er zijn gigantische programma's om de plattelandsbevolking aan te moedigen om niet naar de grote steden te trekken. Maar vooralsnog is de meeste industrie in de oostelijke kuststeden. Dat trekt weer nieuwe bedrijven aan, die weer nieuwe arbeiders nodig hebben en zo blijven de kuststeden maar groeien. Bedrijven worden nu met allerlei middelen aangemoedigd om in het binnenland te investeren. Wie afstudeert aan een universiteit krijgt een premie om een bedrijf op te starten in zijn geboortestreek. Sociale vergoedingen voor wie ongeregistreerd in een grote stad woont zijn lager dan voor wie daar geboren is. Toegang tot lager onderwijs voor kinderen van ongeregistreerde stadsimmigranten is zo goed als onmogelijk. Maar ondanks al die maatregelen blijven de kuststeden maar groeien.
Beste Rudyard Kipling, (1)
Submitted by Johnny Fincioen on Thu, 2010-05-27 14:49.
Jij woont in China. Ik trok door China gedurende slechts drie weken. Ik waardeer je bijdrage aan mijn blog ten zeerste: het verhoogt de informatie-waarde voor de lezers. Hier is mijn terugkoppeling op jou heel interessante opmerkingen.
- één kind politiek. Inderdaad, de officieel erkende minderheden zijn vrijgesteld van deze verplichting. Het regime erkent slechts 6% van de totale bevolking als een minderheid. Dus zoveel effect heeft de uitzondering niet. Ook akkoord dat de regel minder streng wordt toegepast op het platteland, zeker als het eerste kind een dochter is. Ik vermeldde ook dat de kleine appartementen het praktisch onmogelijk maken om meer dat één kind te hebben. Jij stelt zelfs dat jonge stellen meer en meer kiezen gewoon geen kinderen te hebben.
- de loonkost. Het feit dat de werkelijke loonkost nog veel lager ligt dan het officiële minimumloon in de steden aan de Oostkust, versterkt de positie van China als concurrent op de internationale arbeidsmarkt. Ik gebruikte de Euro 250 als algemene maatstaf voor mijn lezers. De kost is dus 10 tot 20 maal goedkoper dan in Vlaanderen. Zeker als je er nog de kosten van de sociale zekerheid bijtelt.
- de beschikbare landbouwgrond. Mijn informatie is dat slechts 20% van de totale oppervlakte van China kan gebruikt worden als landbouwgrond. Ik heb ook gezien dat op het platteland en zelfs in de steden, de omwonenden elk stukje braakliggende grond (zelfs de bermen van sommige wegen) omvormen tot een tuintje. Het feit blijft dat China een belangrijk pak van zijn voedsel moet invoeren om zijn vele magen te vullen. Deze situatie wordt nog versterkt omdat de Chinezen ‘rijker’ worden en meer en beter eten dan vroeger.
Beste Rudyard Kipling, (2)
Submitted by Johnny Fincioen on Thu, 2010-05-27 14:50.
- Er is een verschil tussen vierkant je mening zeggen tegen een ongewapende verkeersagent, en gefundeerde kritiek op de werking van het regime. Iedereen kent wel voorbeelden van Chinezen die gevangen zitten of gevlucht zijn omdat ze bijvoorbeeld de AIDS-politiek (Dhr. Wan Yanhai begin deze maand), of de plaatselijke corruptie en/of de milieu politiek bekritiseren. De Chinese journalisten Chen Guidi en Wu Chuntao schreven een boek in 2004 onder de titel “A survey of the Chinese Peasants’, en het beschrijft de grieven-trommel van deze mensen. De grootste klacht is de willekeur waarmee plaatselijke partij-kaders het land of bezit van de gewone mens afnamen om het te kunnen gebruiken als industrie-grond of om er appartementsgebouwen op neer te zetten.
Dhr. Yu Jianrong, een onderzoeker aan de ‘Chinese Academy of Social Sciences’ in Beijing is een adviseur van het regime. Hij waarschuwde vorig jaar dat het land op de rand stond van een revolutie, omdat de kleine man niet gehoord wordt. Slechts 1% van de klachten van de bevolking, die via petities hun grieven kenbaar maken, worden in het gelijk gesteld. Professor Sun Dongdong (Beijing Law School) verklaarde vorig jaar dat deze klagers voor 99% gek zijn, mentale problemen hebben. Waar hebben we dat 30 jaar geleden nog gehoord? Het jongste budget voor interne veiligheid groeide met 9%. Ik kan aannemen dat een hippe jonge elite via technische hoogstandjes aan buitenlandse informatie kan geraken. Ik kan enkel zeggen dat ik niet op Facebook noch Twitter kon, en dat ik enkel de home-pagina van Drudgereport kon inzien. Ik kon niet doorklikken. Brusselsjournal.com was wel volledig bereikbaar.
- de transfer van platteland naar de stad. Je hebt gelijk dat de Staat er veel aan doet om ook het binnenland te verstedelijken. Dat neemt niet weg dat de transfer van de primaire sector naar de secundaire sector onverminderd verder gaat. Je bevestigt dat zelf, wanneer je zegt dat de steden aan de Oostkust nog steeds sterk groeien.
- de 70-jaar lease. Verbeter me, als het niet juist is, maar ik meen te weten dat de Chinese grondwet bepaalt dat alle grond van de Staat blijft. Chinezen zouden dus enkel een gebruiksrecht kunnen verwerven. Als de Staat de grond van onder je appartement wegneemt na 70 jaar, heb je dan nog een appartement? Mijn gids sprak duidelijk over zijn appartement wanneer hij mij zei (1) dat hij in feite slechts een lease van 70 jaar gekocht heeft, en (2) dat hij geen eigenaars-belasting betaalt omdat de staat in rechte de eigenaar blijft van zijn appartement. Het blijkt dus dat hij eigenaar werd van een recht op een aantal vierkante meter. Wanneer de Staat morgen beslist om hem uit zijn appartement te zetten omdat de Staat meent dat het appartement-complex moet plaats ruimen voor iets anders, dan kan hij zijn aantal vierkante meter inwisselen voor een zelfde aantal vierkante meter op een andere plaats. Als zijn nieuw appartement groter is dan zal hij moeten betalen voor de extra vierkante meters.
Mij werd verteld dat in sommige gevallen je niet veel meer dan twee weken tijd krijgt om te verhuizen, als de Staat het zo wil. Als Chinees zou je dus nergens je eigen vlag kunnen zetten, en zeggen “dat is van mij! De Staat kan dat nooit afnemen.” Sedert de nieuwe ‘eigendom-wetten’ goedgekeurd in 2007, is de Staat wel verplicht om jou originele kosten te compenseren. Door bijvoorbeeld geld te geven, of door een gelijkaardig eigendom te geven. Eén van mijn gidsen zei zelfs dat de toestand veel verbeterde, en dat je nu kunt onderhandelen met de bureaucraten. Maar als de Staat meent dat je voldoende gecompenseerd bent, heb je geen verhaal meer. Je hebt slechts minimale voor de rechtbank afdwingbare rechten. Officiële Chinese cijfers beweren dat er in 2005 meer dan 87.000 protest-manifestaties waren waaraan meer dan 15 mensen deelnamen. (The Epoch Times en andere bronnen) Het overgrote deel van alle protesten in China heeft te maken met de willekeur van het regime om mensen te kunnen verplaatsen, verkiezing-fraude, het milieu, en het blokkeren van gerechtigheid. De nieuwe eigendom-wetten proberen hieraan tegemoet te komen.
China bestaat niet, er bestaat niet één China 03
Submitted by Rudyard Kipling on Tue, 2010-05-25 14:53.
Over het controleren van de bevolking:
De bekende GFW (Great FireWall of China) dient veel meer de Chinese economie dan de Chinese politiek: Wie politiek gevoelige informatie wil vinden of verspreiden in China kan dat vrij gemakkelijk en zonder al te veel beperkingen. Wie over politiek wil discussiëren kan dat op de talloze blogs of kan met een VPN zonder veel problemen de GFW omzeilen. De GFW is m.i. vooral bedoeld om Tudou en Yoku een technologische en commerciële voorsprong te geven op Youtube, Baidu op Google, Alibaba en Taobao op Ebay, enzovoort.Sinds ik in China woon heb ik enkel nog maar in mijn omgeving veel meer spontane manifestaties en protestacties gezien dan tijdens al de tijd dat ik in belgie was. Nergens ter wereld heb ik gezien dat men politieagenten, ambtenaren of andere overheidsvertegenwoordigers zo overtuigend uitscheldt of luidkeels van allerlei dingen beschuldigt. Nooit gezien in belgie. De Chinezen laten zich niet zo gemakkelijk ringeloren als de Vlamingen.
Over de 70 jaar lease:
Dat gaat natuurlijk over de grond, enkel over de grond, niet over het huis of appartement. Hoe, waar of van wie iemand een huis of appartement koopt, daar moeit de staat zich niet mee. Hoeveel je daarvoor betaalt en of je dat cash betaalt of via een lening bij de bank, dat mag je zelf uitzoeken. En hoeveel appartementen je koopt en of je daar zelf gaat in wonen of verhuurt, daar heeft de regering niks mee te maken.
In China bestaat (nog) geen kadastrale registratie en bijgevolg ook geen belasting op bezit van immo.
China bestaat niet, er bestaat niet één China 02
Submitted by Rudyard Kipling on Tue, 2010-05-25 14:51.
Over het gemiddeld salaris:
Fabrieksarbeiders verdienen ongeveer 250 Euro per maand. Inderdaad, die 2500 RMB dat is zowat het officiële minimumloon in de oostelijke kuststeden. Maar via allerlei donkere omwegen wordt die naar beneden gehaald tot de helft. In het verre binnenland ligt het gemiddeld loon nog veel lager. En in de zwarte economie, ongetwijfeld veel groter dan de officiële, liggen de minimumlonen nog veel lager. Topmanagers daarentegen verdienen vaak meer dan in Europa. Inderdaad, de inkomensverschillen zijn gigantisch.
Over de versnipperde landbouw:
Niet dat ik Mao hier wil verdedigen, maar die versnipperde landbouw, da's van heeeel lang geleden, intussen is de toestand drastish veranderd:
Ongetwijfeld heb je in Chongqing (niet Chongquin) en in Guilin (de Longsheng terrassen) gezien dat het daar gewoon technisch onmogelijk is om aan gemechaniseerde landbouw te doen. Buiten de bergachtige streken gebeurt dat wel: Als je naar Ningbo gaat, dan zie je daar gigantisch grote velden met fruit en groenten. In Pudong zijn er eindeloos grote serres met bloemen en andere exotische landbouwproducten (Vlaamse bedrijven) en in Inner Mongolië zijn er melkveebedrijven, zo groot heb ik ze in de US of Canada nog niet gezien. Natuurlijk zijn deze drie laatste plaatsen niet de meest toeristische bestemmingen.
China bestaat niet, er bestaat niet één China 01
Submitted by Rudyard Kipling on Tue, 2010-05-25 14:48.
Beter laat dan nooit, zoals beloofd hierbij de bemerkingen:
China is dubbel zo groot als de EU en heeft drie keer zoveel inwoners. De politieke en staatkundige verschillen binnen China zijn veel groter dan binnen de EU. Het is dus erg moeilijk om China te typeren in een paar zinnen. De meeste van mijn opmerkingen en correcties zijn dus nuanceringen, het is haast onmogelijk om algemeen geldende uitspraken te doen over heel China.
Over de één-kind politiek in China:
De boete voor een tweede kind is niet uniform, wordt in principe door de rechter bepaald afhankelijk van de sociale situatie. De kans om bij een tweede kind je werk te verliezen geldt enkel als je voor de overheid werkt.
Er zijn regionale verschillen en een hele resem uitzonderingen. De één kind politiek geldt niet voor de meeste niet-Han bevolkingsgroepen. Daarnaast zijn er een hele reeks zwarte en grijze oplossingen voor wie een tweede kind wil. Mijn ayi heeft in Jiangsu 3000 RMB betaald om haar tweede kind te laten legaliseren.
Intussen is het tij aan het keren en zijn er stimulansen om terug meer kinderen te hebben. In Shanghai en andere grote steden zijn er heel veel jonge koppels die er gewoon niet aan denken om kinderen te hebben. Koppels die beiden uit een één-kind gezin komen, zijn vrijgesteld van de één-kind beperking.
OK
Submitted by Rudyard Kipling on Wed, 2010-05-19 15:30.
@ macfrans
OK, da's beloofd.
Onjuistheden
Submitted by marcfrans on Wed, 2010-05-19 15:21.
Ik zie maar 1 onjuistheid in dit relaas, en dat is de bewering dat China vorige week "onder druk" werd gezet in Washington over mensenrechten. "Druk" is zeker niet het gepaste woord, maar eerder een sterke overdrijving, en de Chinese Nomenklatura zal daar enkel mee kunnen glimlachen. De Obama-Administratie is veel beter in absurde verontschuldigingen aanbieden dan in het uitoefenen van echte "druk" op echte officiele mensenrechtenverkrachters. Maar, de laatste paragraaf 'corrigeert' de gemaakte fout wel enigzins.
@ Rudyard Kipling
Als er echt "vijf feitelijke onjuistheden" zouden staan in het artikel, dan zou het wel de moeite zijn om die te specifieren. Dan zullen anderen zelf kunnen oordelen of het om onbelangrijke details zou gaan, of eerder om serieuse "onjuistheden" die een aantal van Fincioen's interessante bredere oordelen zouden kunnen ontkrachten.
@ J. Fincioen
Submitted by traveller on Wed, 2010-05-19 16:37.
Ik twijfel er sterk aan dat de informatiestroom van technologie beperkt wordt, ik zou eerder denken dat die aangemoedigd wordt. Politieke info zal wel beperkt worden.
Projectie van militaire macht: met mondjesmaat en zeker niet vis-a-vis de grondstoffenleveranciers. De Chinezen zijn daar al jaren meesters in.
不错。
Submitted by Rudyard Kipling on Wed, 2010-05-19 14:18.
Johnny
Grotendeels eens met je analyse maar:
Er staan minstens vijf feitelijke onjuistheden in je artikel.
Maar al bij al valt dat nog mee voor een eerste "nonkel Andre en tante Rita" bezoek aan China. De volgende keer geef je mij een seintje als je hier bent, dan zal ik je eens wat laten zien.
____________________________________
To govern a big country is like cooking a small fish.
Stir as little as possible.
- Lao Zi, Daode Jing 256 BC