Obama’s Oorlog
From the desk of Johnny Fincioen on Tue, 2010-06-29 09:13
Obama had geen andere geloofwaardige keuze dan Petraeus in de plaats te benoemen. De generaal ontwikkelde met McChrystal de anti-terrorisme strategie die succesvol bleek te zijn in Irak. Tot zijn nieuwe benoeming was hij de directe chef van McChrystal als de generaal die zowel de oorlog in Irak als in Afghanistan overzag.
Hoe ironisch dat Obama nu Petraeus benoemt om de oorlog in Afghanistan ter plaatse te gaan leiden. Petraeus lukte in Irak. Niemand binnen de Democratische partij, inclusief Obama, wilde geloven in de kansen en de strategie van Petraeus. Hij was Bush’s generaal. Links en vele Democraten wilden dat hij mislukte. Ze sleurden hem door het slijk. Petraeus was een leugenaar, zei Hillary Clinton. Hij was een verrader, adverteerde Moveon.org, een linkse steunpilaar van de Democratische partij in een paginagrote advertentie in de New York Times. Het was een woordspeling op zijn naam: ‘betray us’. Deze advertentie was tot vorige week nog te zien op hun webstek. Pas na Obama’s keuze vorige week voor Petraeus werd de advertentie snel en in stilte weggenomen.
Obama bereidt zijn linkse basis ondertussen voorzichtig voor op het feit dat de Amerikaanse soldaten nog vele jaren oorlog gaan voeren in Afghanistan. Hij wil de oorlog niet verliezen. Hij weet dat zijn populariteit bij het Amerikaanse publiek dan zou dalen met nog eens 20%. De belofte de troepen terug te trekken gaat dezelfde weg op als zijn andere beloften. Guantanamo is nog altijd niet gesloten, maar niemand spreekt er nog over. Telefoongesprekken tussen verdachte buitenlanders en personen in Amerika worden nog steeds afgeluisterd. De anti-oorlogsbeweging in de VS bevestigde zijn partijdigheid door praktisch alle protesten tegen de oorlogen in Irak en Afghanistan te stoppen vanaf het moment van Obama’s verkiezing.
Het doel van de oorlog in Afghanistan is om er een stabiele overheid, gesteund door de plaatselijke bevolking, aan de macht te brengen. Deze overheid moet zichzelf kunnen verdedigen en moet verhinderen dat para-militaire organisaties vanuit Afghanistan internationaal terreur zaaien. Karzai, de Afghaanse bevolking, Pakistan en andere bevriende landen in de regio moeten geloven dat Amerika aan hun kant zal staan tot dit doel verwezenlijkt is. De vijanden van de vrijheid moeten geloven dat ze hun strijd niet kunnen winnen.
Obama kan dit doel dichter brengen. Ten eerste door met kracht te verklaren dat Amerika en zijn bondgenoten zich niet uit Afghanistan terugtrekken tot dit doel gerealiseerd is. Een goede tweede stap zou de vervanging kunnen zijn van de ruzie stokende heren: Presidentieel gezant Richard Holbrooke en de Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, Karl Eikenberry. Tenslotte moet Obama de extra troepen zenden die McChrystal eerst gevraagd en niet gekregen heeft. Hij kreeg slechts de helft van wat hij vroeg. Petraeus heeft nu echt vat op Obama en kan druk uitoefen om deze drie acties te verwezenlijken.
De winnaar van de Nobelprijs voor de vrede geeft de indruk nu serieus oorlog te willen voeren in Afghanistan.
Obama's oorlog # 2
Submitted by marcfrans on Wed, 2010-07-07 16:42.
Zoals steeds, Fincioen slaagt erin van het actuele Amerikaanse gebeuren mooi te schetsen, en de hypocrisie van de Obama Administratie en haar vurigste aanhangers bloot te leggen.
Een klein punt van verschil. De openingszin lijkt me niet juist te zijn. McChrystal werd niet de laan uitgestuurd omdat de inhoud van het Rolling Stone artikel "beschadigend" zou zijn voor Obama, maar wel omdat hij de (Amerikaanse) militaire ethiek niet respecteerde. In principe moeten Amerikaanse generaals hun 'commander-in-chief' respecteren. Dat geldt ook voor een (uitzonderlijke) naief-linkse generaal gelijk McChrystal.
Een belangrijker punt van verschil betreft de vermeende "doelstelling" van "...een stabiele overheid, gesteund door de plaatselijke bevolking, aan de macht te brengen". Dat vereist 'nation-building' in Afghanistan, en dus ook geloof in de haalbaarheid van een dergelijke doelstelling. Dat 'geloof' wordt in toenemende mate in vraag gesteld, zowel in de VS als in de 'coalitie'-landen, en de vergelijking met 'Vietnam' wordt meer en meer gemaakt. Men kan dan ook verwachten dat de oorlog uiteindelijk (weer) zal verloren worden, niet in Afghanistan, maar wel in Washington, Ottawa, Londen, Parijs, Brussel, enz... Met "verloren" bedoel ik dat Afghanistan uiteindelijk terug een 'islamist' regime zal bekomen.
Die doelstelling staat ook in schril contrast met de feitelijke acties van de voorgaande Bush Administratie en haar Secretary of Defense. Volgens de 'Rummy' doctrine moest het Taliban regime verwijderd worden met zo weinig mogelijk Amerikaanse soldaten ter plaatse (wat tot het ontslag van generaal Shinseke leidde) in samenwerking met de 'Noordelijke Alliantie' (of de lokale vijanden van de Taliban).
Het is te hopen dat de huidige doelstelling wordt 'aangepast'. In principe zouden Westerse soldaten moeten ingezet worden om Westerse vijanden te vernietigen of te bestraffen, niet om duivels proberen om te toveren in engelen.