Een Pyrrusoverwinning Voor Obama.
From the desk of Johnny Fincioen on Thu, 2010-07-29 07:58
Op vraag van de Obama-administratie blokkeerde de federale rechter, Susan Bolton, gisteren de implementatie van een nieuwe wet in Arizona. Deze wet verplicht de politie van Arizona de immigratiestatus van arrestanten te controleren. De beslissing is een grote overwinning voor Obama. De wet zou anders vandaag van kracht geworden zijn.
In haar beslissing volgt ze de redenering van de federale overheid: de Staat mag niet op het terrein van de federale overheid komen. Maar de Arizona-wet vermijdt dit heel specifiek. De wet vraagt alleen de plaatselijke politie om de federale immigratiewet toe te passen. De rechter verwart hier de wet zelf met de uitvoering van de wet. De Obama-administratie, maar ook vorige administraties, dwingen de toepassing van de federale wet niet af. Ze organiseren een de facto amnestie voor de illegalen in de VS.
De rechter meent dat de lokale overheid de federale overheid niet kan vragen om de immigratiestatus van een arrestant te verifiëren. Dit zou een ongehoorde werkoverlast veroorzaken bij de federale overheid, en resulteren in een wachttijd voor de arrestant, zo stelt ze. Ze vergeet dat de plaatselijke agent gemakkelijk de bestaande databank van de federale overheid online kan raadplegen zonder ook maar één federale ambtenaar te moeten lastig vallen. Deze raadpleging is nu al een verplichting in bepaalde criminele gevallen. Dus niets nieuws.
Met haar beslissing start ze een lange juridische strijd tussen Arizona en de federale overheid. En dat was de bedoeling van Obama. De wet en de beslissing van de rechter zal in hoger beroep worden behandeld. Uiteindelijk zal het hoogste gerechtshof (Supreme Court) de knoop moeten doorhakken. We zijn vertrokken voor jaren. Terwijl deze strijd verder gezet wordt, kan Arizona’s wet niet worden toegepast.
Maar Obama maakt zich beter geen illusies dat deze overwinning positief zal bijdragen aan de verkiezing van Democraten in november. De beslissing is flagrant in tegenstelling met wat de meerderheid van de Amerikaanse bevolking wil: de bestaande immigratiewetten moeten worden toegepast, en de grens moet worden afgesloten voor illegalen. De rechter gaf gisteren de Republikeinen een nieuw wapen in de strijd tegen de Democraten.
"Uitwijzing"
Submitted by marcfrans on Wed, 2010-08-04 14:43.
@ pvdh
1)
De overgrote meerderheid van illegale immigranten (in het zuid-westen van de USA) zijn ongeschoolden. Het netto effect (op de economie) van uitwijzing kan enkel positief zijn. Enkele 'grote' onmiddelijke positieve effecten:
-- Een lager aanbod van ongeschoolden betekent, ceteris paribus, een hoger gemiddeld loonpeil voor de 'autochtone' ongeschoolden.
-- Een hoger loonpeil voor ongeschoolden gaat 'inactiviteit' verminderen bij autochtone ongeschoolden die aangetrokken worden door die betere lonen.
-- Overheidsuitgaven ten behoeve van die vroegere inactieven zullen verminderen, zodat belastingen op de productieve sector van de economie ook kunnen verminderen.
-- De inkomenstransfers naar Mexico zullen verminderen en, ceteris paribus, de betalingsbalans van de USA zal verbeteren. Met een sterkere dollar zal ook de effectieve koopkracht van Amerikaanse burgers verbeteren (althans wat invoerproducten betreft).
-- De hogere lonen voor ongeschoolden zullen ook kosten en prijzen verhogen. Dat is op zich een negatief effect, maar daartegenover staan de hogere lonen aan de 'onderkant' van de arbeidsmarkt EN het hoger beschikbaar inkomen bij de rest (via die lagere belastingen).
2) Het gemiddeld inkomen in een economie wordt hoofdzakelijk (abstractie wordt gemaakt van 'gratische' factoren, zoals bijvoorbeeld olie-in-de-grond) bepaald door de gemiddelde productiviteit van de productiefactoren (arbeid en kapitaal). De primaire determinante van arbeidsproductiviteit is investeringen in 'human capital' in het verleden. De importering van ongeschoolden, op zich, kan dus op termijn enkel het gemiddelde inkomen in een economie verlagen. En het zal onvermijdelijk ook de inkomensdistributie verslechteren.
3) In deze context bestaat er een direct conflict tussen de belangen van bepaalde individuele bedrijven (die maar al te graag goedkope illegalen te werk stellen om hun kosten te kunnen drukken) en het algemene belang van de economie of van het land.
4) Persoonlijk denk ik dat "uitwijzing" niet enkel aanbevolen is om economische redenen, maar vooral imperatief is omwille van het noodzakelijke herstel van 'rule of law' en van nationale soevereiniteit of zelfdeterminatie. Een economie kan maar goed functioneren over een lange periode binnen een juridisch kader van 'instellingen' die echte 'rule of law' reflecteren. Dit laatste is een belangrijk onderdeel van 'human capital' (eigenlijk van cultuur). Als Mexico (en Bangladesh enz...) vandaag arm is, dan is het niet omdat individuele Mexicanen 'luier' zouden zijn dan Belgen (bijvoorbeeld), maar wel omdat Mexicaanse instellingen niet goed 'functioneren', t.t.z. economische onzekerheid scheppen, weinig menselijk kapitaal scheppen en het bestaande menselijk kapitaal niet productief kunnen gebruiken (employ). Economisch sukses berust finaal op culturele gedragspatronen (en instellingen), tenzij er (tijdelijke) 'gratische' factoren zouden zijn (met olie het meest voor de hand liggende voorbeeld).
De strijd spreidt als een vuurtje.
Submitted by Johnny Fincioen on Mon, 2010-08-02 20:57.
Pinal County (Arizona) Sheriff Paul Babeu zegt: "De federale regering is nu onze vijand", in een interview met CNSNews network op 2 Augustus. Hij is bijzonder kwaad: "In plaats van haar taak te doen, en de grens af te sluiten voor smokkelaars en illegalen, in plaats van de lokale wetsdienaars te helpen de immigratiewetten te doen respecteren, spant de federale overheid een proces in tegen Arizona en haar wetsdienaars."
De Mexicaanse drug cartels zetten een prijs van 1 miljoen dolars op het hoofd van een andere Sheriff in Arizona, Mr. Joe Arpalo.
De minister van justitie van de Staat Virginia volgt het voorbeeld van Arizona en verklaart dat de politie van Virginia de immigratiestatus van arrestanten mag controleren. Gaat Obama deze staat nu ook een proces aandoen? Waarschijnlijk wel. Nog veel meer staten spelen met hetzelfde idee Arizona te volgen.
Verdere punten
Submitted by marcfrans on Fri, 2010-07-30 15:40.
@ Johnny Fincioen
1) Dat het om een "Pyrrusoverwinning" voor Obama zou gaan valt nog te bezien. Men kan het verhopen.
2) Deze federale rechter werd nog door Bill Clinton benoemd. Het is dus niet helemaal onverwacht dat zij linkse neigingen heeft, weinig respect voor de bestaande wetgeving, en een tekort aan gezond verstand. De 'Supremes' zullen uiteindelijk weer de knoop moeten doorhakken (gelijk in 2000).
3) Wat Obama als "Eerste Post Amerikaanse President" betreft, zou ik dat enigzins anders willen formuleren. Uw formulering impliceert dat er een tegenstelling zou bestaan tussen "het belang van Amerika" en "het belang van de wereld". Dat durf ik ten zeerste betwijfelen. Dat de Obama Administratie de officiele Mexicaanse oppositie tegen de Arizona wetgeving durft citeren, getuigt dat ze zich meer aantrekt van de opinies van buitenlanders dan van de eigen bevolking in Arizona. Dat is inderdaad een indicatie dat het "belang van Amerika" niet bij haar primeert. Maar, het betekent niet dat "het belang van de wereld" zou primeren. Het is niet in het belang van de wereld dat de Amerikaanse regering enige credibiliteit zou verlenen aan een hypocriete stelling van de Mexicaanse regering. Integendeel, de wereld zou er bij gebaat zijn als het democratische principe van respect voor het zelfbeschikkingsrecht van elk volk gerespecteerd zou worden. Ik zeg wel "volk", en niet ondemocratische regimes. Als de Mexicanen respect eisen voor hun eigen zelfbeschikkingsrecht, dan mag de burgerbevolking van de USA dat ook.
Nog twee puntjes komen aan het licht.
Submitted by Johnny Fincioen on Fri, 2010-07-30 03:12.
De federale wet bepaalt dat je als legale immigrant steeds bewijs van je legitimiteit, bijvoorbeeld de Green Card, bij je moet hebben. Als immigrant, ondertussen Amerikaans staatsburger, heb ook ik aan deze wet moeten gehoorzamen. Nu stelt de rechter dat je dit bewijs niet meer bij je hoeft te hebben, en dat daarom controle onmogelijk is. Ze verandert dus zo maar de federale wet, om zodoende een argument uit het niets te creëren!
De Arizona wet stelt enkel dat vanaf nu de lokale politie moet helpen om de federale immigratiewet toe te passen, omdat de federale overheid haar taak, het implementeren van de wet, niet uitvoert. De Obama administratie gaf een bijkomende reden voor haar verzet tegen de Arizona wet: een buitenlandse mogendheid (Mexico) keurt deze wet af. Dit is niets minder dan het opgeven van de eigen soevereiniteit. Vandaar dat Obama steeds vaker de ‘Eerste Post Amerikaanse’ president wordt genoemd. Voor hem is het belang van Amerika ondergeschikt aan het belang van de wereld.
@fincioen
Submitted by peter vanderheyden on Tue, 2010-08-03 17:20.
die groen kaart lijkt mij eigenlijk nutteloos, aangezien Amerikanen zelf geen identiteitsbewijs op zak dienen te hebben. Het gebrek aan een groen kaart betekent dus niet noodzakelijk dat men illegaal is.
Ik ben net terug van een 21 dagen durende reis door het zuid westen. Schitterend mooi, en heel veel vriendelijke mensen ontmoet. In de hotels en restauranten wordt het werk voor 90% door uiterst vriendelijke en bekwame hyspanics gedaan. Ik vraag mij af wat de uitwijzing van al deze mensen met de economie van het land zou doen?
@ peter vanderheyden
Submitted by Johnny Fincioen on Tue, 2010-08-03 22:31.
Inderdaad, een prachtige natuur, en 'altijd' goed weer. Je verstaat waarschijnlijk beter waarom ik hier woon.
De bedienden die je ontmoet hebt in de hotels zijn mensen die wettelijk in de VS vertoeven, de meesten van hen zijn staatsburgers. Hispanics leven al langer in het Zuid Westen van de VS dan de Anglosaksen. Legale immigratie naar de VS was gemakkelijk tot zelfs na WW II.
Grote bedrijven kunnen zich het aanwerven van illegalen nog moeilijk veroorloven. De boetes zijn erg hoog. De illegalen werken in kleinere bedrijven en in hun eigen omgeving in boven- en ondergrondse economie.
De werkelijke werkloosheid in de VS is 17%. Het wegvallen van de illegalen zal geen negatieve gevolgen hebben. Enkel in de oogsttijd in de agrarische problemen kan er een tekort aan werklieden ontstaan, maar een systeem van tijdelijke seizoensgebonden werkvergunningen voor buitenlanders past daar een mauw aan.
Minder illegalen om goedkoop werk te doen, zal de druk om hogere lonen te betalen doen toenemen. Hogere lonen in combinatie met langdurige werkloosheid zal dit werk aantrekkelijker maken voor Amerikanen. Je zou denken dat vakbonden en de linkse groepen, deze hogere lonen verwelkomen maar niets is minder waar.
@ Johnny Fincioen
Submitted by traveller on Thu, 2010-07-29 20:34.
Het feit dat Obama het ganse systeem wil gebruiken om de uitvoering van de wet te vertragen, inclusief de uitvoering van een bestaande federale wet is het beste bewijs dat hij geen moer geeft om de Amerikaanse wetten als ze niet in zijn kraam passen.
Ik zou toch wel opletten met zo iemand, hij is veel sluwer dan Carter op een typisch marxistische manier, hij zou wel eens op een bepaald moment kunnen beginnen met rellen uit te lokken om uitzonderlijke wetten af te kondigen.
Ik weet dat zoiets in Amerika doodzonde is maar zijn blinde volgelingen, inclusief de NYT en dergelijke zijn totaal geïndoctineerd.