Links En De Islam

“Tussen links en het multiculturalisme botert het al een tijdje niet. Niet alleen biedt links geen analyse en visie op het multiculturele dossier, het formuleert ook geen antwoorden op de vragen en aanvallen die de rechterzijde opwerpt. Het hele dossier is een deel van de opleving van alle vormen van rechts denken.” Aldus het uitgangspunt van Eric Goeman, die op de Genste Feesten elk jaar een reeks inter-linkse debatten organiseert, voor een debat over “De uitdaging van de islam en de multiculturaliteit voor het progressisme”. Namen deel: antropoloog Rix Pinxten, historicus Jan Dumolyn, socioloog Ludo De Witte, politoloog Sami Zemni, sociologe Saddie Choua, en KifKif-culturoloog Ico Maly. We gaan ervan uit dat het verslag in De Wereld Morgen hun standpunten correct weergeeft.

“Goeman ziet in zijn eigen omgeving de laatste jaren een verandering optreden. Veel mensen, vrijzinnigen, sociaaldemocraten, die vroeger op de barricade stonden tegen het VB, hebben blijkbaar een grens bereikt. Vooral het hoofddoekendebat ziet hij als een duidelijk keerpunt.” De dubbeldunk van tegelijk feminisme en islam te verdedigen wordt ook de linkse medemens te veel.

  Zemni en Pinxten zien het begin van het probleem in de ontrouw van links tegenover zijn sociaal-economische basisstandpunten, met name zijn aanvaarding van het vrijemarktmodel. Het wijst zijn volkse achterban niet meer op de schuld van het kapitalisme, terwijl de spreekwoordelijke handtassendiefstal door een hangjongere in zijn netto-effect toch maar een kleinigheid is naast de uitbuiting door het grootkapitaal, aldus Dumolyn: “Een sakosj die gestolen wordt, dat vindt zo'n vrouwtje veel erger dan de diefstel door de banken.” De strijd tegen het kapitalisme werd vervangen door “het ‘beheren’ en hier en daar wat marktcorrecties”. De sociaal-economische analyse van maatschappelijke problemen werd vervangen door “culturalisering”: “Volgens die visie zijn die problemen enkel te wijten aan culturele factoren en de cultuur van de ander, in dit geval dus de islam.”

DWM legt die woorden in de mond van Zemni, mogelijks onnauwkeurig, maar ze vertegenwoordigen getrouw een wijdverspreide retorische truuk (of denkfout) bij links: dat de “islamofoben” de problemen “enkel” bij de islam leggen. Zo wordt ook gezegd dat de N-VA “alle” problemen aan de Walen wijt, een retorische stropop die het gebrek aan argumentatie tegen de werkelijke analyse van de Vlaams-nationalisten moet verdoezelen. Er heeft ooit een antisemitisme bestaan dat de oorzaak van echt álle kwaad bij de joden zocht, maar er bestaat vandaag geen enkele politieke partij die “alle” problemen aan Walen, moslims of enige andere buitengroep wijt.

Nog zo’n onjuiste voorstelling van het standpunt van de tegenpartij is deze: “Gebaseerd op een simplistisch nieuw realisme zou links verantwoordelijk zijn voor allerlei samenlevingsproblemen door verregaande vormen van culturele permissiviteit en cultureel relativisme. De ‘malaise van de multiculturaliteit’ zou ingegeven zijn door een naïef links geloof in de maakbaarheid van mens en maatschappij.”

Daar haalt Zemni enkele zaken door elkaar. Het echte marxisme was niet relativistisch. Het erkende dat sommige waarden niet haalbaar zijn als aan bepaalde sociaal-economische voorwaarden niet voldaan is, maar het zag een doelgerichtheid in de geschiedenis die een onverbiddelijk onderscheid maakte tussen progressief en reactionair. Progressieven van vóór het multicultijdperk poneerden onverkort de gelijkheid als norm en markeerden niet- of anti-egalitaire ideologieën als de vijand, desgevraagd ook de islam. Pas het “cultureel marxisme” van de jongste decennia ging in naam van ondermeer het antikolonialisme allerlei achterlijke cultuurvormen als evenwaardig met Verlichting en egalitarisme beschouwen. Als links trouw gebleven was aan het geloof in de “maakbaarheid”, dan zou het geen compromis maken met de antimoderne islam. Dan zou het tegen de imams evenzeer als destijds tegen de pastoors zeggen: ruim baan voor ons bevrijdende project, wij komen jullie kudde gelovigen roven om hen naar onze Verlichte inzichten te hermaken.

Het hele panel pleitte voor wat Zemni “een consequent verzet van links tegen de oprukkende islamofobie” noemde. De Tunesische Vlaming lijdt dus aan dezelfde horizonvernauwing als de stam-Vlamingen in het panel: hij vernauwt de situatie van de islam tot die onder de Vlaamse klokketoren. Hiér bestaat misschien een associatie tussen rechts en islamkritiek (“islamofobie”), maar in de islamwereld is dat een bij uitstek links project.

Dat eurocentrisme van Vlaams links beantwoordt onwillekeurig aan een opmerking van Pinxten: “Sinds de val van de muur is er een verschuiving van de macht, ook van de economische. We zien op het vlak van mentaliteit en welvaart een verlies van superioriteit van het Westen. En wij kunnen daar niet mee om. Links kan daar niet mee om.”

Nog zo’n eurocentrische stellingname was De Witte’s rechtvaardiging van een gunstiger bejegening van de islam dan van het katholicisme: “De Kerk was en is een deel van de heersende klasse, de islam is hier de religie van de onderdrukte klasse.” Van bij de vestiging van Mohammeds regime in Medina heeft de islam zichzelf altijd gezien als de heersersreligie, en juist dat verklaart specifieke problemen met de islam, zoals de vastberaden onwil tot aanvaarding van een niet-islamitisch staatsbestel, dat moslims als een onrecht en als “onderdrukkend” aanvoelen. Echte onderdrukking is wat niet-moslims in moslimstaten overkomt, maar zover reikt de Witte’s blik niet.

In het vier uur durende debat is eigenlijk met geen woord over de inhoudelijke eigenheid van de islam gerept, behalve Jan Dumolyns terloopse opmerking dat “de islam hier en in het Midden-Oosten een positieve rol speelt als coherent cement". Het DWM-verslag heeft het bv. over “die stupide fatwa’s die soms opduiken”, alsof die fatwa’s een niet-essentieel nevenverschijnsel zijn. Fatwa’s behoren tot de institutionele ruggengraat van de islam, zonder dewelke er gewoon geen moslimgemeenschap zou bestaan. Zonder fatwa’s was dit debat zonder voorwerp geweest.

Maar al lijdt links aan enkele blinde vlekken tegenover de islam, het onderkent dat het een probleem heeft. Ter rechterzijde heb ik geen weet van dergelijke gefocuste debatten, noch in de catacombentijd noch nu het op het multiculfront de wind in de zeilen heet te hebben. Rechts belegt nooit een beraad over de vraag: “Wat doen wij verkeerd?”

links en rechts = één pot nat

Koenraad, eerst en vooral wil ik je bedanken voor de vele interessante artikels die je blijft publiceren. In je laatste paragraaf breng je een kwestie naar voor waar ik ook al lang mee zit. Ik zou dan ook graag enkele van mijn persoonlijke "frustraties" omtrent het islamdebat kwijt willen en zal zo kort mogelijk proberen te blijven (het zal dus lang worden).

Hier volgt een intrigerende, maar volstrekt logische zin gezien de ideologische achtergrond van de aanwezigen, die ik las in het slinkse artikel uit de Morgen, excuseer, De Wereld van Morgen:

"We moeten kijken wat we kunnen doen met religies. Met Opus Dei kun je niets aanvangen, met bevrijdingstheologie wel. Zo moeten we werken. Dat is een ander soort links dan het monolithisch, sterk Europees links denken."

Dit bewijst nog maar eens hoe het Marxisme altijd heeft gewerkt. Die zgn. "verzetsbewegingen" (Antifa, AEL en consoorten) zijn niet het echte gevaar - het is veeleer de politieke en morele subversie van deze radicalen die het echte gevaar vormt. Ik durf beweren dat hetgeen zich tegenwoordig als "rechts" profileert in meer of mindere mate ten prooi is gevallen aan het Marxisme, en dat zowel in Europa als de V.S. Die kunnen nog gevaarlijker zijn dan eender welke linkse organisatie. Ze bieden namelijk de mogelijkheid aan mensen om te reageren tegen anti-Westerse elementen zoals de radicale islam zonder dat we ons eigen morele falen en onze moderne decadentie hoeven te bekritiseren. Zo kunnen we lekker de hedonist en materialist blijven uithangen (ook "dankzij" het marxisme) en ons verenigen rond... tja, rond het feit dat we die moslims niet moeten omdat ze onze toch zó gezellige morele chaos verstoren - hoe durven ze!

Bij wijze van voorbeeld: Wilders' steun voor homorechten, hetgeen hij kennelijk beschouwt als een integraal onderdeel van de Nederlandse "cultuur" of "normen". En dat terwijl hij tegelijkertijd beweert de christelijke identiteit van Nederland te willen behouden. Excuseer, maar dat houdt gewoon geen steek. Of de N-VA die het zo graag over de waarden van de Verlichting heeft, alsof dat de basis van onze Westerse beschaving vormde. Het conservatisme zou juist skeptisch of afkeurend tegenover het Verlichtingsdenken moeten staan, en in het bijzonder de uiterst antiklerikale en radicale Franse variant, want die heeft per slot van rekening tot het kortzichtige gelijkheidsdenken geleid. Of het VB dat over islamisatie praat, maar de retoriek over traditionele gezinswaarden afzwakt zodat homo's die zich door de islam bedreigd voelen ook op hen zouden gaan stemmen. Ook merk ik dat vele anti-islamitische, "rechtse" bewegingen het over het "Westerse" principe van de "gelijkheid van man en vrouw" hebben. Zijn mannen en vrouwen echt gelijk dan? Moeten we die pretentieuse en materialistische carrièrejuffrouwtjes soms verdedigen terwijl onze geboortecijfers achteruitgaan? Sommigen gaan zo ver hierin dat ze wel doorwinterde feministen lijken! En over de oorsprong van het feminisme gaan we maar niet uitweiden. En dan heb ik het nog niet over de Tea Parties in de V.S. gehad die nu willen proberen te bewijzen dat zij de stem van Martin Luther King vertegenwoordigen anno 2010! We maken ons druk over ritueel slachten en hoofddoekjes, maar we eten allemaal wel eens kebab. En vinden het bovendien ook lekker, of niet soms? Daarbij is het toch ongehoord dat 16-jarige Vlaamse meisjes die erbij lopen als prostituees worden aangesproken door "baardmannen" op hun kledij of gedrag. Want als weldenkende, "rechtse" mensen vinden wij uiteraard dat ieder zich kan kleden zoals hij wil. De islam is tegen minirokjes en dan moeten wij maar tegen het fatsoen opkomen, want tenslotte is zich aankleden en gedragen als een prostituee toch ieders fundamentele, "God-given" right?

Het verdedigen van Marxistische fantasmen en losbandigheid als reactie tégen de Islam is geen conservatisme en al helemaal geen goede reclame voor de zogenaamde Westerse superioriteit. Wat mij vooral stoort aan "rechts" is dat ze in hun kritiek op Politieke Correctheid zelf Politiek Correct zijn geworden. Met andere woorden, uit geen kritiek op Wilders of Glenn Beck of weet ik veel welke rechtse guru (en Israel in het geval van neocons) of je wordt meteen als een verrader of "afvallige" bestempeld. En ik die dacht dat rechts tegen emopolitiek was! Laat me niet lachen.

Hoewel alle kritiek op de linkse kerk terecht is, moeten we wij, zogenaamde "rechtsen", "verdedigers" van het "christelijke" Westen ons inderdaad eens het volgende afvragen: Waar zijn WIJ in godsnaam eigenlijk mee bezig? Wat verdedigen wij nu eigenlijk echt? Orde en vrijheid gekoppeld aan fatsoen, of libertijnse buitensporigheden en crypto-marxistische "mensenrechten"?

zemni

Zemni was aan het begin van zijn carriere in Gent een gedreven verdediger van progressieve islamintellectuelen die, vaak vanuit de diaspora, het theologische establishment tegenwerkten (Abu Zayd en consoorten).

Hoe triest te zien dat hij zich na een professorzetel te hebben bemachtigd tegenwoordig aan de zijde van museumstukken als Pinxten schaart om de tastbare straatproblemen weg te sociologiseren in allerlei -ismen en theoretisch gebral. Dat is natuurlijk veel comfortabeler dan zelf de strijd aan te gaan met de moskee of de groeiende Salafi-sympathieen in de Europese straten.

Mijn oprechte dank aan dhr Elst die in tijden waarin de media-interesse voor het islamdebat weer eens afneemt toch de actualiteit ter zake blijft volgen met een gebalanceerde kritische status quaestiones. Hou de druk maar hoog, vooral op Zemni en consoorten.