Het Congres van Brussel

Begin deze week vergaderden 70 afgevaardigden uit 28 landen in het Europees Parlement in Brussel. Op de tweedaagse bijeenkomst, die het “Congres van Brussel” werd genoemd, waren nationale en Europese parlementsleden aanwezig uit Groot-Brittannië, Ierland, Portugal, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Ijsland, Polen, Tsjechië, Letland en Vlaanderen, alsook afgevaardigden van conservatieve en liberale denktanks uit verscheidene landen.

Het congres was bijeen geroepen door het Britse conservatieve europarlementslid Daniel Hannan. Hij wil de soevereiniteit opnieuw bij de Europese nationale staten leggen. De natiestaat is het kader waarin vrijheid en democratie kan bestaan. Dit kan niet binnen een federaal Europa, zo stelt hij. Daarom kan een democratisch Europa alleen een confederatie van onafhankelijke staten zijn.

Hannan had mij uitgenodigd om een voordracht te houden op het congres over de stelling die ik in mijn boek A Throne in Brussels uitwerk, namelijk dat Europese superstaat een “Groot-België” zal worden: een federale constructie met een ondemocratisch sociaal-corporatistisch bestuursmodel.

Hoewel de Tsjechische president Vaclav Klaus wegens ambtsverplichtingen niet aanwezig kon zijn, had hij zijn kabinetschef naar Brussel gestuurd. Klaus wordt de voorzitter van de nieuwe groep. Toen ik Klaus vorige zomer ontmoette, zei hij dat mijn boek aan het lezen was.

Een eerste zeer concreet gevolg van de bijeenkomst in Brussel zal een herschikking van de fracties zijn binnen het Europees Parlement (EP). De Britse conservatieven zijn van plan binnenkort uit de Europese Volkspartij (EVP) te stappen. Hannans vriend, David Cameron, werd vorige week tot voorzitter van de Tories verkozen. De Britse conservatieven zitten vandaag in de EVP samen met de Europese christen-democraten, maar ze voelen zich niet op hun plaats binnen dit gezelschap van overtuigde Europese federalisten die de EU tot een superstaat willen uitbouwen. Ze willen samen met de partij van president Klaus, die thans tot de liberale fractie behoort, en de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid, die thans deel uitmaakt van een kleine rechtse fractie, de kern vormen van een nieuwe conservatief-liberale groep in het EP. Ook Ierse, Zweedse en Baltische politici zouden toetreden.

Momenteel is de EVP de grootste fractie in het EP. Het uittreden van de Britten zal tot gevolg hebben dat de socialisten de grootste fractie zullen worden, terwijl de nieuwe conservatief-liberale groep rond Hannan mogelijk de derde grootste wordt.

Marginaliteit

Hoewel er binnen de nieuwe groep grote sympathie bestaat voor het streven van de Vlamingen naar secessie en een Vlaams kamerlid actief aan de debatten deelnam, is het onwaarschijnlijk dat één van beide Vlaamse secessionistische partijen van de nieuwe formatie deel zal uitmaken.

De N-VA is voorstander van het Europese federalisme, waardoor Vlaanderen van de Belgische regen in de Europese drop zal belanden en het ene Brussel door een ander, nog groter en gevaarlijker, Brussel vervangen wordt.

Het Vlaams Belang ziet zijn heil in een nog te vormen fractie van extreem-rechts, waarin het eerste viool kan spelen in een gezelschap bestaande uit de partij van Le Pen, de vroegere partij van Haider, en een verzameling (echte) anti-semieten uit Oost-Europa waar beschaafde mensen zich ver vandaan houden. Als de keuze moet worden gemaakt tussen baas te mogen spelen over marginalen of een mindere god te moeten zijn tussen de machtigen van de wereld, dan kiest de Vlaamse Beweging keer op keer voor de marginaliteit.

Stroming

Eddy Daniels schrijft in het laatste nummer van Secessie dan ook dat hij geen erg hoge dunk heeft van de Vlaamse Beweging. “Het is duidelijk, ook voor oprechte Vlaamsgezinden, dat een dergelijke traditie niet de wijsheid in zich draagt die tot gezonde natievorming leiden kan,” zegt hij. “Daarom is het niet onlogisch dat de overgrote meerderheid van de Vlamingen het krakkemikkige België verkiest boven een Vlaamse heilstaat.”

Koenraad Elst schrijft in dezelfde Secessie dat “de Vlaamse onafhankelijkheid zeer waarschijnlijk niet het werk van de Vlaamse Beweging zal zijn,” maar het gevolg van een internationale stroming: “Euroscepsis is een aanzwellende macht die een groot verschil zal maken als men deze tegen België en ten gunste van Vlaanderen kan mobiliseren.”

Zowel Daniels en Elst doen de Vlaamse Beweging onrecht aan, omdat de Vlaamse Beweging ook een niet-partijpolitieke vleugel heeft bestaande uit mensen die wijzer zijn dan de beroepspolitici. In kringen van OVV, VVB en Warande weet men dat de onafhankelijkheid nakende is omdat de internationale stroming deze keer ten nadele van België is gekeerd. Daarom komt het er op aan dat Vlaanderen de goede wil die het thans internationaal geniet, niet verspeelt door onverantwoordelijk en dom gedrag van mediageile politici die in het buitenland gaan provoceren.

André Monteyne stelde onlangs in Meervoud dat Vlaanderen geen politici heeft “die visie paren aan realiteitszin.” Men kan alleen maar hopen dat dit gebrek aan staatsmannen het gevolg is van het feit dat wij geen staat vormen, en dat bijgevolg ook aan dit euvel verholpen zal zijn eenmaal Vlaanderen zijn plaats inneemt in een confederaal Europa van natiestaten.

Congres van Brussel

1. Wat is de beste houding in het Europese parlement voor een Vlaamse partij die de onafhankelijkheid van Vlaanderen nastreeft?
Aansluiten bij een machtige fractie waar ze misbruikt wordt om de doelstellingen van de grote leden te helpen verwezenlijken, en ze op feestdagen wat kliekjes krijgt toegeschoven? Ik denk natuurlijk, op Belgisch niveau, aan de vernederende rol van SPIRIT en NVA: bewijzen dat hun kartel een Vlaams takje heeft en op die manier stemmen ronselen voor hun Belgisch-nationalistische meesterpartij.
Of, zoals de “woudloper”, de rebel van Ernst Jünger, uit de tredmolen stappen maar “vastbesloten [zijn] weerstand te bieden, en de strijd [willen] aanbinden ook al bestaat er misschien geen kans op succes”. “Der Waldgang” bezorgt volgens hem het individu een gunstige uitvalspositie. Misschien geldt dat ook voor kleine maar vastbesloten volken en partijen ?
2. Koenraad Elst : “Euroscepsis is een aanzwellende macht”. Bij de burgers zeker, maar bij de politici die aan de macht zijn en ze willen behouden of zelfs uitbreiden? Ik heb daarover mijn gegronde twijfels. Zij hebben drie olympische idealen: hoger, breder, dieper. Zij hebben geen principieel bezwaar tegen een gecentraliseerd en oppermachtig Europa. Alleen moeten zij er voldoende deel aan hebben. Zij doen mij een beetje denken aan de voormannen van de Republikeinse Partij in de VS. Die beweren de macht van Washington te willen inperken. Daar is niets van te merken wanneer de president een van hen is en ze de meerderheid hebben in het Hooggerechtshof.
Als de Euroscepsis alsmaar groeit bij de bevolking en verder verwoed bestreden wordt door de Eurobezetenen, hebben marginale, populistische partijen dan niet de beste kansen als het tot een conflict komt?
Als het ooit zover komt, moet men die “aanzwellende macht” nog “tegen België en ten gunste van Vlaanderen mobiliseren” (K. Elst). Om daarin te slagen zijn staatsmannen met realiteitszin nodig, die bereid zijn voor de toekomst van de mensen die zij als hun etnische evennaasten beschouwen, alle middelen in te zetten, ook de meest verwerpelijke.
Durven de auteur van dit artikel en de publicisten die hij citeert deze conclusie onderschrijven?

3. P.S. “Hoewel er binnen de nieuwe groep grote sympathie bestaat voor het streven van de Vlamingen naar secessie […]. “
Een liefdesverklaring gaat niet iedereen gemakkelijk af. Bij politici wordt ze gedebiteerd met het gemak van een beroepsleugenaar.

Persoonlijk denk ik dat het

Persoonlijk denk ik dat het VB zich zou moeten aansluiten bij de Conservatieve-Liberale vleugel.
Er is natuurlijk de kwestie van 'uitbuiting'; onderdeel van een minderwaardigheidscomplex.

De vraag is ook wat de gevolgen hiervan zouden zijn voor die nieuwe groepsvorming op Europees Niveau & in de keuken van het VB.
-Hetze als VB aansluit = discrediet, of niet.
- Lokaal zou het wel een voordeel bieden voor het VB: Duidelijk afstand maken van die 'antisemitische' elementen maar ook van het Franse FN (wat hier gevoelig ligt).
Voor menig van de zelfverklaarde democraten & dito persmeute zou dit afwijken van hun traditioneel Anti-VB verhaal.

Ik hoop dat er nog een bijeenkomst komt waarbij een breder publiek aanwezig mag/kan zijn, soort van voorstelling tov/h publiek & initiële interactie. In Brussel met de gehele formatie en dan nog eens op nationaal niveau apart. Zullen zien...
Het is tijd om zwaar in te beuken op de Europese & Belgische constructie. Een verschuiving binnen de EP op dit moment zou mogelijk een goede aanzet geven. Nadruk op natie-staten ipv Federalisme; helemaal ingaan tegen de EU Grondwet (terecht overigens).

Staatsmannen

Geachte heer Belien:
Dank voor al uw excellente bijdrages (waar ik al of niet geheel of gedeeltelijk mee akkoord ga, dat doet er niet toe). Ze zijn duidelijk, doordacht, brengen nieuwe gedachten naar voor en verrijken het debat in Vlaanderen.
Het gebrek aan staatsmannen in de Vlaamse politiek is iets dat mij reeds lang opvalt, vooral in vergelijking met het buitenland. Nochtans geloof ik dat dit fenomeen niet beperkt is tot de Vlaamse Beweging, integendeel. Ik denk dat zowel in politieke en niet politieke vleugel van de Vlaamse Beweging de kwaliteit van de mensen juist veel hoger is dan daarbuiten: denk maar aan de mensen van de Warande club, maar ook aan mensen zoals Peter De Roover, Platel, Neckers, Storme, en ook een Annemans, een Laeremans van het Belang, ja ook vroeger Karl Dillen en niet te vergeten uzelf en andere Vlaamse schrijvers op deze blog. Zeg me eens: waar vind je zulke kwaliteit in de andere "bewegingen" en partijen?
Helaas, en dat is wel zo, zijn de Vlamingen vervloekt met een minderwaardigheidscomplex EN een "afgewrongen wringers" complex zodat ze er nooit in slagen aan hetzelfde eind van de zeel te trekken (hetgeen betekent compromissen maken met diegenen die niet 100% hetzelfde denken). Bovendien leven deze kwaliteitsmensen in een Belgisch "China", waar hun job en dus hun levenskwaliteit in gedrang komen zodra ze voor hun ideeen naar buiten komen en dit reeds generatie na generatie. Dat laatste is niet te onderschatten.
Dat het Belang kiest voor de marginaliteit is dan ook niet een gevolg van gebrek aan kwaliteit maar een gevolg van de minderwaardigheidscomplex en ook wel een kwestie van gewoonte. "We" voelen ons beter in zulke groepen, we zijn er thuis omdat we in ons eigen land nog altijd in de catacomben leven. Het voelt zo goed aan om met andere marginalen te spreken en te drinken want die begrijpen tenminste hoe we ons voelen in ons eigen land. De torries en andere conservatieven in andere landen hebben ook wel politieke tegenstand maar hebben geen idee waar "wij" vandaan komen. We voelen ons niet thuis in serieuze groepen die ons niet begrijpen. In die zin deel ik uw hoop, dat eens Vlaanderen onafhankelijk, we die complexen kunnen afschudden en de kwaliteit, die er is, vrij kan worden ontwikkeld.
In ieder geval, ik ben akkoord met u dat het Vlaams Belang hier een verkeerde beslissing neemt, helaas, maar het is niet te wijten aan kwaliteit, of gebrek daaraan. Het is nogmaals een gevolg van de Belgische onderdrukking: de macht der gewoonte zeg maar. Geen gebrek aan kwaliteit, wel aan maturiteit.
Bart