Ridderschap
From the desk of Paul Belien on Thu, 2005-12-22 18:51
De atheist C.S. Lewis (1898-1963) werd bekeerd via gesprekken met zijn katholieke vriend J.R.R. Tolkien (1892-1973). Beide mannen, professoren in Oxford, waren beroepsmatig geïnteresseerd in oude sagen en mythen. Die bevatten, zo besefte Lewis, diepe waarheden over de menselijke natuur. Toen Tolkien op een dag repliceerde dat Lewis naar het Christus-verhaal moest kijken als naar een mythe – met dit verschil dat deze mythe echt gebeurd was – viel de penny van Lewis.
De Engelse journalist en katholieke bekeerling G.K. Chesterton (1874-1936) was een generatie ouder dan Lewis en Tolkien. Ook hij beschreef het geloof als een waargebeurde mythe over een God die in een grot (in Bethlehem) geboren wordt.
De drie mannen hadden nog iets gemeen. Ze hielden van ridders en ridderlijkheid. Chesterton schreef dat de Kerk felle kleuren naast elkaar zet, zoals rood en wit op het schild van de ridder, omdat zowel rood en wit het waard zijn om voor te sterven. Zo heeft de Kerk heiligen zoals Jeanne d’Arc, die met het zwaard streed, maar ook heiligen zoals Franciscus van Assisi, die volledige geweldloosheid predikte. Wat verwerpelijk is, zei Chesterton, is roze, omdat het een vermenging van de kleuren is, waarin rood zowel als wit hun ziel verliezen. Volgens de bijbelse profetie zullen het lam en de leeuw ooit naast elkaar liggen. Chesterton schreef dat het mirakel daarbij is dat de leeuw ten volle leeuw zal blijven zonder “door het lam geannexeerd te worden.”
Nieuwe werelden
Chesterton, Lewis en Tolkien probeerden mensen via hun geschriften dichter bij God te brengen. Chesterton en Lewis schreven heel wat vlot leestbare theologie. Net als Tolkien schreven ze eveneens verhalen waarin ze de waarden van het christelijke geloof verkondigden door middel van fictie. Chesterton schreef detectiveverhalen over Father Brown en gedichten over ridders. Hij beschrijft zijn eigen bekering als het avontuur van een ontdekkingsreiziger die vertrekt om een nieuwe wereld te vinden. Door een berekeningsfout belandt hij terug in Engeland dat hij aanziet als een nieuw continent, om pas veel later te ontdekken dat hij terug thuis is en eigenlijk nooit is weggeweest.
Tolkien schreef “The Lord of the Rings”, een epos over een ring die iedereen die hem draagt oppermachtig maakt en tegelijk perverteert en vernietigt. Lewis schreef science fiction en sprookjes over het magische land Narnia. In zowel Midden-Aarde, het land dat Tolkien creëerde, als in Narnia strijden ridders voor het goede en offeren zich op om de wereld te redden.
Na het fenomenale succes van de verfilming van Tolkiens Ring-trilogie, is momenteel in onze bioscopen het eerste deel van de “Kronieken van Narnia” te zien. Wie gaat kijken in de verwachting dat hij een soort vervolg op de Ring krijgt, wacht wellicht een ontgoocheling. De Narnia-boeken zijn kinderboeken. Afgezien van de Witte Heks en de Kerstman, loopt er in Narnia geen volwassen mens rond, maar wel sprekende dieren, faunen, centauren, eenhoorns, dwergen, reuzen, en zelfs de Minotaurus als generaal van de legerscharen van de Heks.
Kruisvaart
In Amerika is de Narnia-film een mega-succes. Dat is ook het geval in Groot-Brittannië, waar de Narnia-boeken al een halve eeuw tot de meest populaire kinderliteratuur behoren. Of de film ook bij ons zal aanslaan, weet ik niet. Veel hangt af van de houding van de pers. Die lijkt niet al te enthousiast om een film te promoten waarin conservatieve waarden verdedigd worden, waarin offers gevraagd worden voor wit en rood, en roze wordt verafschuwd, waarin ridders ten strijde trekken om te beletten dat leeuwen geannexeerd worden door schapen, en waarin, zonder dat het gezegd wordt, toch heel expliciet het traditionele christendom wordt verdedigd. Dergelijke boodschap strookt niet met de hedonistische, seculiere, multiculturele agenda van de media.
In Focus Knack wordt de film binnenin weggestopt en krijgt een nul als quotatie wegens zijn “pedante gemoraliseer (…) voor christelijk-conservatieve zeden.” Had je iets anders verwacht van dit snertblad dat je elke week bij Knack toegestopt krijgt omdat het wegens zijn pedant links geleuter op zijn eentje niet verkoopt?
De Morgen hekelt eveneens de “kruisvaartstijl” en de “heiligeoorlogretoriek” van de Narnia-film, maar voegt er wel aan toe dat wie de religieuze verwijzingen niet wil zien, “gewoon een avontuurlijke fantasyfilm voor de hele familie voorgeschoteld krijgt.”
Gereedschap
Het is DM wel opgevallen dat de vier kinderen, die de helden van het Narnia-verhaal zijn, geen speelgoed krijgen wanneer ze de Kerstman ontmoeten, maar wel wapens: “No toys, but tools” (“geen speelgoed, maar gereedschap”).
Kinderen krijgen in werkelijkheid ook graag speelgoedwapens, zoals pistolen, geweren en zwaarden. Pedante progressievelingen keuren dit af. Ze zeggen dat wapens slecht zijn omdat zij door slechte mensen gebruikt worden, terwijl wapens evenzeer, zoals de conservatieve Lewis schreef, gereedschap zijn ter verdediging van het goede. Zo hebben ridders dat ook steeds gezien.
Misschien is het juist deze hunkering naar verdediging van het goede, die kinderen van alle tijden zo aantrok in ridderverhalen, zoals de Rode Ridder-boeken. Met deze verhalen van de vorige week overleden Leopold Vermeiren, groeide de Vlaamse jeugd drie decennia geleden op. Dat was een tijd toen “pedant gemoraliseer over christelijk-conservatieve zeden” nog niet uit de mode was. Mij verheugt het dat dit “pedante gemoraliseer” stilaan terug “in” wordt. Hopelijk komen er nog vele Narnia-films, en hopelijk zal dat bij Focus Knack nog tot veel tandengeknars leiden.
zeer juist
Submitted by Tom Potoms on Sun, 2006-10-15 09:39.
Ik sluit mij volledig aan bij Paul Belien, die weer eens zeer krachtig de linkse mediatieke dictatuur op de korrel neemt, op een zeer schitterende bewoording; ik lees vaak Knack en in het blad vind je altijd de twee richtingen: Derk Jan Eppink en soms Rik van Cauwelaert(zelfverklaarde conservatief) die een rechtse en een conservatieve stem laten horen, anderzijds een Jan Depoortere(VRT-reporter V.S.) die de conservatieve beweging in de V.S. afdoet als "corrupt, hypocriet en extreem-rechts", Focus Knack is een echt uitgesproken links blaadje, zo interviewde ze een aantal filmmakers van '+18j.' films die Amerika "preuts en hypocriet" achtten, die linkse media is een totalitair gegeven en steunt de zgn. 'Eurreligie', zoals ook Matthias Storme al heeft aangegeven, waarom eens niet een rechts geluid?
Tom Potoms
Dialoog
Submitted by Johan B on Mon, 2005-12-26 21:32.
Dialoog tussen Lewis en Tolkien:
Lewis: Dat Christus-verhaal met die onbevlekte ontvangenis en dat veranderen van water in wijn en al die andere bizarre mirakels, daar geloof ik geen bal van.
Tolkien: Jamaar Lewis, je moet daar naar kijken als naar een mythe!
Lewis: Ach, nu je het zegt! Ik zag het niet direct omwille van de belabberde stijl, maar inderdaad, je kan het zien als een mythe.
Tolkien: P.S.: deze mythe is echt gebeurd.
-- Tingelingeling --
Lewis: Hé, mijn penny is gevallen! Dat Christus-verhaal is inderdaad echt gebeurd.
Wat de logica achter het vallen van die penny is zullen we, vrees ik, nooit te weten komen. Misschien moeten we ook daar naar kijken als naar een mythe?
Volledig mee akkoord
Submitted by Nicolas Raemdonck on Sun, 2005-12-25 22:38.
Paul Beliën was me voor want ik had er ook aangedacht om hier eens kort een artikel over te schrijven. Ook de standaard en radio 1 waren op het zelfde stramien bezig als de Morgen. Gewoon het feit dat de film verband hield met religie was voor de standaard en radio 1 al verdacht. Ik zie persoonlijk niet in wat in hemelsnaam het probleem kan zijn. Zo vond men het "erg" en "toch wel overdreven" dat er verwijzingen naar de parabel van de verloren zoon en van de talenten in bevonden. Ik zie, als twijfelend agnost, werkelijk nu niet in wat er slecht aan deze waarden of richtlijnen kan zijn.
Is de strijd van goed tegen kwaad, af te keuren?
Daarbij, het is niet dat je naar de film gaat kijken en plots overtuigd katholiek gaat worden. Waar halen ze het. Maar ja, het is weer typerend dat een staatsradio weer eens aan indoctrinatie gaat doen. Een overheid moet iedereen gelijk behandelen.
Disney (de producent) mag toch steunen wat zij willen. Standaard mag kritiek geven en hun eigen mening verkondigen maar dan niet onder het mom van objectiviteit.
Er is net zo veel (of zelfs
Submitted by Anonymous (not verified) on Sat, 2005-12-24 13:52.
Er is net zo veel (of zelfs nog minder) bewijs dat de Jezus mythe echt gebeurd is als dat de LotR mythes echt gebeurd zijn.
Overigens was Lewis protestants opgevoed dus bekend met religie en nooit echt een serieuze atheist geweest die de onwaarschijnlijkheid van het bestaan van een god (ik laat in het midden of dat de christelijke, joodse, mohammedaanse of een van de andere 2 miljoen+ godheden is die de mensheid heeft bedacht).
Overigens
Submitted by Bart Vanhauwaert on Sat, 2005-12-24 13:41.
is het niet duidelijk of de auteur de film zelf heeft gezien en wat hij ervan vond?
Nog veel Narnia-films? Mogelijk
Submitted by A.N. on Sat, 2005-12-24 01:53.
Het is verfrissend dat zulke films terug 'in' worden. Er bestaat zeker in de USA hiervoor een groeiend publiek. Het staat vast dat de grote filmproducers dit publiek hebben ontdekt.
Er is ook nog een andere factor. Philip Anschutz, een diepgelovige katholieke biljonair. Hij is de eigenaar van de productiemaatschappij die de film heeft geproduceert: Walden Media. Weinig mensen weten ook dat deze man een tweede bedrijf heeft, genaamd "Regal Entertainment Group". Deze groep is met 6000 schermen de grootste bioscoopketen in Amerika.
We kunnen dus gerust zeggen dat het de goeie kant opgaat.