Ongrondwettelijke Terminologie in Koninklijke Kersttoespraak


Ik luister meestal aandachtig naar de Kerst- en 21juli-toespraken van de Koning. Deze keer viel er weinig opmerkelijks te horen. Wat te denken van:

Veelbetekenend is ook de tevredenheid waarvan Gewesten of Gemeenschappen blijk geven wanneer zij in een ander Gewest, successen of inspanningen met het oog op economische relance, vaststellen.

Duidelijk een verwijzing naar het Marshall-plan voor Wallonië, gelanceerd door Elio Di Rupo, en dat door de Vlaamse meerderheidspartijen overwegend positief werd onthaald. Uiteraard kon ook een verwijzing naar de eenheid van de Belgen niet ontbreken. Uitgerekend in het jubileumjaar van 175 jaar separatisme (de afscheiding van Nederland) stelde de Koning vast:

In ieder geval wordt separatisme door de overgrote meerderheid van onze medeburgers verworpen.

Die bewering lijkt alvast in tegenspraak met de recentste uitslag van de Stemmenkampioen, waarin 51% van de ondervraagden zich uitsprak voor een splitsing van het land. 

Verder gebruikte de Koning onterecht en totaal in strijd met de Grondwet de term "Franstalige Gemeenschap", waar hij eigenlijk "Franse Gemeenschap" had moeten zeggen. Het is "Franse Gemeenschap" ("Communauté française") , "Vlaamse Gemeenschap" en "Duitstalige Gemeenschap" ("Deutschsprachigen Gemeinschaft"). Niet "Franstalige Gemeenschap" ("Communauté francophone" staat nergens in de Grondwet). 

Thomas Leys, voorzitter van Prego, wees in een reactie op mijn weblog nog twee andere fouten aan in de toespraak van Albert:

Zo bijvoorbeeld volgende zin: "Onze Federale wetenschappelijke en
culturele instellingen hebben merkwaardige manifestaties georganiseerd
(...)
". Merkwaardig betekent 'vreemd, raar'. In het Frans was het
'remarquable'. Het woord opmerkelijk zou beter zijn geweest. De Koning
sprak ook over de 'KUL', terwijl die universiteit al bijna vijftien
jaar lang consequent 'K.U.Leuven' schrijft.

De Franstalige versie van de toespraak was daarentegen taalkundig en grondwettelijk wèl correct. Dat de taal van de meerderheid van de Belgen ten paleize niet zo belangrijk wordt geacht, is een 175 jaar oude historische continuïteit.