Geen Militairen voor Het Vlaams Belang

De meerderheidspartijen zijn het eens geworden over een voorstel tot wetswijziging zodat ook militairen op de kieslijsten kunnen staan voor de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen. Behalve voor partijen die hun overheidsdotatie verliezen, uiteraard tot luid protest van het Vlaams Belang.

In haar motivatie zegt Hilde Vautmans waarom het verbod dat vroeger bestond vandaag achterhaald is:

Met dit wetsvoorstel wil ze het mogelijk maken voor militairen om een mandaat uit te oefenen van gemeenteraadslid, OCMW-raadslid, lid van een binnengemeentelijk territoriaal orgaan, deskundige, raadgever of lid van een studiecentrum. Nu is dit verboden voor militairen met het oog op het ‘vrijwaren van de samenhang en onafhankelijkheid van het leger’. Hilde is er echter, samen met haar mede-indieners, van overtuigd dat het volledig uitsluiten van de militairen een beperking is van hun politieke rechten. De indieners zijn echter van mening dat het een fundamenteel recht is voor iedereen, ook van de militairen om zich verkiesbaar te stellen. […] De verruiming die ze vragen gaat dan ook volgens de indieners niet in tegen de originele beweegredenen van de wetgevers.

Maar zoals reeds gezegd worden partijen die hun overheidsdotatie verloren hebben uitgesloten van deze regeling. De vraag is daarom: waarom is dit nodig? Het is immers duidelijk wat dit wél een beperking is van de politieke rechten van de militairen. Het fundamentele recht voor iedereen om zich verkiesbaar te stellen is blijkbaar niet zo fundamenteel dat men ook zelf mag kiezen voor welke partij men zich verkiesbaar wil stellen. Of menen de indieners van dit voorstel dat in dit speciale geval de samenhang en de onafhankelijkheid van het leger dan toch in gevaar komt? We hebben er het raden naar, want een motivatie van die uitsluiting heb ik niet gevonden.

In de praktijk is er hoe dan ook een probleem. Ik zie niet in hoe een Minister van Defensie à la André Flahaut toestemming zou geven aan zelfs nog maar een simpele piot om op een lijst van het Vlaams Belang te mogen staan. Ik kan me trouwens ook geen efficiëntere manier inbeelden om als militair je carrière volledig om zeep te helpen dan zo een aanvraag in te dienen, want je kan er gif op innemen dat tegelijk met de formele weigering door de minister ook een blanco besluit tot oneervol ontslag ondertekend zal worden, waarin alleen nog maar de concrete reden voor dat oneervol ontslag dient ingevuld te worden.

Hoe dan ook licht de VLD hier zichzelf een voetje. Niet één kiezer die niet snapt wat hier werkelijk aan de hand is, namelijk een goedkoop rondje Vlaams Belang-pesten op bevel van de PS en bijhuis sp.a. Zoiets brengt overigens het Vlaams Belang alleen maar electorale winst op, ten koste van CD&V-N-VA en, inderdaad, de VLD. De VLD zou daarom zulke sotternijen beter overlaten aan Geert Lambert en Elio di Rupo. En dat Hilde Vautmans zich in De Standaard dan nog wil profileren als een soort Pontius Pilatus die het probleem niet goed snapt («Vlaams Belang moet maar niet in overtreding zijn»), maakt de zaak voor de VLD ongetwijfeld alleen maar erger.

Partijverbod en Beroepsverbod.

Dit komt niet enkel neer op een partijverbod maar op een beroepsverbod. Is dit de vrijheid die men nastreeft bij de VLD? Dit is discriminatie van het ergste soort aangezet door een corrupte partij - aangezien ze veroordeeld zijn voor corruptie mag ik dit dus tot vervelens toe herhalen - tegen een democratisch verkozen partij. Je kan niet anders dan verzuurd te worden om dergelijke zaken nog te aanvaarden.

Beroepsverbod is bij mijn

Beroepsverbod is bij mijn weten grondwettelijk niet toegestaan...artikel 23GW?
Weet het niet juist meer.

In alle geval valt het te betwijfelen ofdat het leger 'onafhankelijk' & 'Neutraal' is.

Logisch gevolg

Nu is dit verboden voor militairen met het oog
op het ‘vrijwaren van de samenhang en onafhankelijkheid van het leger’.

Het is merkwaardig dat dit voorstel tot wetswijziging
er nu pas gekomen is en niet veel vroeger al.
In feite is dit niet meer dan het logisch vervolg van een proces
die gestart is toen in 1988 de liberalen uit de coalitie werden
gegooid -onder de nooit aflatende druk op de Koning
van o.a. ene Willy Claes - door Martens ten voordele van de Socialisten.
Het eerste wat Louis Tobback namelijk toen deed als
kersverse minister van Binnenlandse zaken was buiten
het aanhouden van een very low profile
het invoeren van aan de politiek gebonden vakbonden in de tot dan toe
militair gestructureerde rijkswacht en het leger
met hun eigen neutrale korpsgebonden nationale vakbonden.
Actie die de neutraliteit van deze instellingen
van dan af heeft ondergraaft en ondermeer de demilitarisering
van de rijkswacht inluidde.
En met als lokaas de gewijzigde bevorderingsmogelijkheden
voor het officierenkorps binnen deze instellingen.
Tobback en met hem vele linkse protagonisten
in de westerse wereld waren
en zijn nog altijd de mening toegedaan dat de neutraliteit
van een nationaal leger en federale rijkswacht een gevaar
of een rem konden betekenen voor de ontplooiing van het linkse
gedachtengoed en machtsstreven die bij hen meestal uitmondt
in het gekende straatgeweld als chantagemiddel.
Of concreter gezegd de linkse machthebbers zijn er altijd
vanuit gegaan of wilden die indruk wekken dat bij
conflicten tussen links en rechts of tussen links
en een regering het leger en de rijkswacht rechts waren en zijn
in hun optreden.
Dat is voor mij althans de onderliggende reden van
het ontstaan en de evolutie in deze zaak.
Of hiermee de voorgestelde wijzigingen ook een verborgen intentie
inhouden om het VB aan banden te leggen zal de tijd moeten uitwijzen.

Tijdshorizon

Ik stel me toch een paar vragen bij de omschrijving "behalve voor partijen die hun overheidsdotatie verliezen". Betekent dit,

(a) ofwel, dat eens de overheidsdotatie (tijdelijk) verloren, deze partij eeuwig van dit recht verstoken blijft ? Dit zou onevenredig en onbillijk zijn, en ingaan tegen een zeker rechtsprincipe dat inhoudt dat, eens de schuld jegens de maatschappij afgelost, een schuldige of overtreder niet langer moet gestraft blijven;

(b) ofwel, dat het verlies van overheidsdotatie, eenmaal in voege, blijvend is (wat toch ingaat tegen de persberichten omtrent de acties van KefKef en Spirit, waar sprake is van voor drie maand of voor een jaar), wat overigens óók onbillijk is - en kan omzeild worden door een nieuwe partij-makeover (er zijn nog wel woorden denkbaar met als afkorting VB);

(c) ofwel, het verbod enkel actief is gedurende de periode van verlies van overheidsdotatie, wat dan weer een leuke paradox inhoudt voor de professionele VB-bestrijders: zullen ze net tijdens de verkiezingsperiode pogen de overheidsdotatie af te nemen ? Het sluit de militairen uit van deelname (gewild effect) maar is tegelijk elektoraal lonend voor het VB (ongewild effect).