Jan Neckers

Personal information

Bio

Jan Neckers werd geboren te Mechelen in 1944. Studies: Atheneum Mechelen 1962; regent Nederlands-Engels-Economie Rijksmiddelbare School Lier 1964; licenciaat Geschiedenis VUB Brussel 1976.

Van 1965 tot 1977 werkte hij iedere dag tegen zijn zin als afdelingshoofd Boekhouding bij de toenmalige VRT. Van 1977 tot 1998 was hij iedere dag met zijn zin producer/journalist Radio en TV bij de openbare omroep. Gezien hij weigerde zich aan te sluiten bij een partij of een politieke partij diensten te bewijzen ging hij uiteraard op pensioen met dezelfde rang waarmee hij begon.

Hij produceerde vooral reeksen historische TV-programma’s die hij zelf researchte, schreef en soms presenteerde. Voorbeelden: "Geschiedenis van de kleine man"; "Geschiedenis en Instellingen van de VS en van Rusland en de Sovjetunie", "De Bevrijding" (Bert Leyssenprijs voor beste documentaire, tezamen met zijn regisseur Fred de Waele); "Als een wereld zo groot waar uw vlag staat geplant" (Geschiedenis van de Belgische kolonisatie) (Grote Prijs van de Radio en TV-critici voor het beste tv-programma; tezamen met zijn regisseur Pieter Raes); De Verbeulemansing van Brussel enz. Hij schreef meestal ook een flink deel van de boeken die bij deze reeksen gepubliceerd werden.

Hij startte het wekelijks historisch programma Boulevard, leidde gedurende jaren de redactie en produceerde zelf verder historische programma’s in deze reeks waarbij hij vooral naar originele invalshoeken zocht zoals "De geschiedenis van Suske en Wiske, gepresenteerd door Lambik", "Hitler wint de oorlog" of een reconstructie van de zaak Freddy Horion. Boulevard werd tenslotte omgevormd tot het huidige Histories op Canvas. Daarbuiten schreef hij nog drie boeken over Mechelse Geschiedenis: “Mechelen zoals J.B. de Noter het zag” en “De Bevrijding”. Hij was voorzitter van de Bond van Radio-en TV-producers.

Jan Neckers heeft waarschijnlijk de grootste opera- en belcantoverzameling van Vlaanderen en is al 15 jaar criticus en medewerkers van het Duitse operablad Orpheus. Hij werkt mee aan het Britse The Record Collector en schrijft tegenwoordig zeer veel artikels over klassieke zangers benevens reviews van CD’s, DVD’s en opera-voorstellingen voor de grootste Amerikaanse operasite: www.operatoday.com. En sedert een paar jaar schrijft hij een wekelijkse column voor ’t Pallieterke over alle mogelijke en zelfs onmogelijke onderwerpen. Hij geeft voordrachten en lezingen maar is vooral gelukkig getrouwd met Maria.

History

Member for
18 years 21 weeks
Blog
View recent blog entries