De Teloorgang van de Vlaamse Pers

De Tijd vormde zich deze week van een algemeen dagblad terug om tot een gespecialiseerde financieel-economische krant. Een paar jaar geleden maakte De Tijd een omgekeerde beweging toen de krant zijn oude naam, De Financieel-Economische Tijd (FET), aflegde. Tegelijk met de koerswisseling verhuisde De Tijd van Antwerpen naar Brussel. Die verhuis is contradictorisch omdat het economische zwaartepunt van Vlaanderen zich in Antwerpen bevindt, niet in Brussel. Misschien wil De Tijd dichter aanleunen bij het Belgische establishment. Het valt daarom te vrezen dat waar we vroeger een Vlaamse zakenkrant hadden, we vandaag een Belgische zakenkrant krijgen.

Het is spijtig dat de poging mislukte om van De Tijd een algemeen dagblad te maken. Volgens mij had die poging kunnen slagen indien men bij De Tijd zo verstandig was geweest om een duidelijk conservatieve en/of rechts-liberale krant te maken. Bepaalde opiniemakers bij de krant probeerden echter nog linkser te zijn dan de collega’s bij De Morgen of De Standaard, waardoor het lezen van De Tijd, zeker wat de buitenlandse en culturele analyses betrof, vaak een bron van ergernis was.

Buitenlands

Prof. Matthias Storme liet deze week weten dat hij zijn abonnement op De Tijd niet zal verlengen “omwille van de verenging tot ‘zakenkrant’.” Niet Storme neemt afscheid van de krant, zo beklemtoont hij, maar “De Tijd heeft van mij afscheid genomen omdat de nieuwe eigenaars de laatste algemene kwaliteitskrant van Vlaanderen hebben afgeschaft.”

Prof. Storme zegt dat hij “het voortaan zal houden bij buitenlandse kranten. Uit landen waar er nog kwaliteit is. Nederland bijvoorbeeld. Voor het Vlaamse nieuws zal het internet wel goed genoeg zijn.”

Persoonlijk lees ik al jaren geen Vlaamse kranten meer. Bovendien heb ik ook geen TV, zodat de desinformatie door VRT en VTM me eveneens bespaard blijft. Men kan inderdaad perfect op de hoogte blijven zonder de Vlaamse media. Begin jaren negentig liet een zakenman mij 24 flessen kwaliteitswijn bezorgen die hij had gewonnen in een weddenschap met zijn schoonbroer. De zakenman, die eind jaren tachtig zijn abonnementen op alle Belgische kranten en weekbladen had opgezegd en nog uitsluitend buitenlandse bladen las, had met zijn schoonbroer gewed dat er meer relevant nieuws over België te vinden was in de buitenlandse bladen dan in de regimegetrouwe Belgische pers.

Ik kreeg de inzet van de weddenschap omdat ik in november 1989 in The Wall Street Journal had gemeld dat koning Boudewijn de toppolitici had verteld dat hij de abortuswet niet zou ondertekenen. In april 1990 weigerde Boudewijn die wet inderdaad te tekenen.

Gemis

Men kan dus perfect op de hoogte blijven van wat er in de wereld en zelfs in België gebeurt zonder dat men de Vlaamse pers leest. Toch is het voor Vlaanderen een gemis dat het een kwaliteitskrant moet ontberen. Dit wijst immers op de afwezigheid van een Vlaamse elite en bevestigt de stelling van Joost Ballegeer dat de Vlamingen een volk zijn zonder bovenlaag.

Afgezien van ’t Pallieterke vindt men amper rechtse en conservatieve stemmen in onze pers. Knack speelt in zeer beperkte mate in op dit gemis door wekelijks een forum te bieden aan de conservatieve columnisten Gerard Bodifée en Derk-Jan Eppink. Beiden werkten destijds voor De Standaard, waar men ze liever kwijt was dan rijk. Ik vermoed echter dat Bodifée en Eppink veeleer in Knack aanwezig zijn omdat dit blad een rekening wil vereffenen met De Standaard, dan omdat het de lacune aan de rechterzijde van het media-spectrum beseft. Hoe dan ook, indien men bij De Tijd gewild had, had men van die krant een commercieel leefbaar, algemeen dagblad kunnen maken. Men had zich daarvoor echter rechts-conservatief moeten durven profileren. Het journalistieke talent om zoiets te doen, is aanwezig. Een verstandige hoofdredactie zou ongetwijfeld Bodifée en Eppink hebben aangetrokken.

De mislukking van De Tijd is dan ook te wijten aan een hoofdredactie die zich veeleer spiegelde op De Standaard en De Morgen als na te volgen voorbeelden dan op de taak om Vlaanderen een conservatief kwaliteitsdagblad te geven. Net zoals de politieke partijen vissen de Vlaamse media allemaal bij voorkeur in hetzelfde linkse vijvertje. Dat moet van het Belgische establishment, maar men is daardoor wel de voeling kwijt met de realiteit van het Vlaamse volk.

Cafépraat

Dit gebrek aan voeling met wat er leeft onder het volk bleek vorige week overduidelijk uit een dubbelinterview in Humo met Peter Vandermeersch en Yves Desmet. Vandermeersch is de redactionele directeur van De Morgen, Desmet is zijn collega van De Standaard. Of is het omgekeerd? Het doet er in elk geval niet toe, want beide heren, die het zo goed met elkaar kunnen stellen dat ze elkaar willen “tongzoenen,” gaven in het interview toe dat ze evengoed elkaars krant zouden konden maken. De twee bladen zijn inderdaad klonen van elkaar.

Wanneer men DM en DS vergelijkt met buitenlandse kranten, kan men, samen met Prof. Storme, niet anders dan vaststellen van welk een beschamende kwaliteit de zogenaamde “kwaliteitspers” in Vlaanderen is.

In datzelfde Humo-interview vertelt Vandermeersch dat er die dag in zijn krant een “vreselijk opiniestuk” van Jean-Marie Dedecker is verschenen, “pure toogpraat.” Men vraagt zich daarbij af wat het ergste is: Een hoofdredacteur die in zijn eigen “kwaliteitsblad” stukken publiceert die hijzelf vreselijk vindt, op het niveau van ordinaire cafépraat? Of een hoofdredacteur die niet inziet dat één van de beste opiniestukken die de laatste jaren in zijn krant verschenen, met name het bewuste stuk van Dedecker, de gevoelens weergeeft van de overgrote meerderheid van de Vlamingen, met inbegrip van de meerderheid van de lezers van zijn eigen krant?

Vlaamse media (2)

(vervolg)

Een weekblad dat Paul Belien ten onrechte heeft vergeten te vermelden is Trends: Hoewel het samen met Knack door Roularta wordt uitgegeven, is dit wél - vooralsnog - een kwaliteitsblad. Is zeg wel "vooralsnog", omdat directeur Frans Crols volgend jaar zou vertrekken. En misschien samen met hem ook de Vlaamsgezinde en rechts-liberale gedachtestroom bij Trends?... Wie het boek van Joost Ballegeer heeft gelezen, kan alleszins alleen maar met een visademke afwachten, wanneer hij/zij leest dat Nathalie Van Ypersele - dochter van de kabinetschef van de koning - is binnengeloodst bij de redactie van het Franstalige zusterblad Trends-Tendances... Meer commentaar is niet nodig, vermoed ik.

Maar voorts ben ook ik aangewezen op deze eminente website en de buitenlandse pers. Zo ben ik ook geabonneerd op het Britse weekblad The Economist, en lees ik af en toe - als ik het vind - The European Voice (dat ook door The Economist Group wordt uitgegeven). Zowel The Economist als The European Voice zijn elk kwalitatief stukken beter dan de hele Vlaamse pers - of wat daarvoor moet doorgaan - tezamen.

Tot slot nog een suggestie: Waarom zouden de Vlaamse medewerkers van The Brussels Journal anders eens niet starten met een eigen (Vlaamsgezind en rechts-liberaal) dagblad? Inhoudelijk kan dit met de journalistieke expertise van Paul Belien geen groot probleem zijn, veronderstel ik. Alleen is het vinden van een "politiek incorrecte" uitgever en drukker in dit land geen sinecure...  

Vlaamse media (1)

Zelf ben ik nog wel abonnee van De Tijd gebleven, gezien de weinige artikels algemeen nieuws die erin staan toch nog van een redelijk goede kwaliteit zijn. En inderdaad, de Tijd heeft enkele goede journalisten zoals Stefaan Huysentruyt en Mark Deweerdt, maar daar staan weer figuren à la Jean Vanempten en Kris Van Haver tegenover, die overduidelijk van de redactie van De Morgen zijn komen overgewaaid. De opiniestukken die ik vorig jaar pro-EU-lidmaatschap van Turkije heb moeten lezen waren gewoonweg hilarisch.

Wat betreft de andere tijdschriften in Vlaanderen is het al niet veel beter. 't Pallieterke is inderdaad van het goede conservatieve en Vlaamse hout gesneden, maar kan wegens haar satirisch kader nooit serieus genomen worden (buiten de wekelijkse uitmundende bijdragen van Paul Belien en Jan Neckers natuurlijk). Knack is ronduit een snertblad. Dat hoeft ook niet te verbazen met een hoofdredacteur (Rik Van Cauwelaert) die kickt op de terugkeer naar de CVP-staat van weleer. De anti-Vlaamsgezindheid van Knack is dan ook pertinent, getuige de reportage enkele maanden eerder over de 50ste verjaardag van de VVB, waarin op basis van "geruchten" geïnsinueerd zou zijn dat voorzitster Rita De Bondt zou overstappen naar de partijpolitiek (in concreto het Vlaams Belang). Riooljournalistiek een ernstig weekblad onwaardig! (wordt vervolgd)

Vlaamse pers.

Na meer dan 20 jaar een abonnement te hebben gehad op De Standaard, ondertussen al enkele jaren getwijfeld te hebben om dit abonnement op te zeggen, is het er eindelijk van gekomen.

Want ik heb sinds kort ontdekt dat ik heel wat kan leren en lezen op webstekken zoals The Brussels Journal.

Voor goed achtergrondnieuws en gedegen artikels heb ik De Standaard dus niet meer nodig.

Trouwens de druppel die de emmer deed overlopen was de ongelooflijke hypocrisie van De Standaard i.v.m. de Mohammed-cartoons. Plots was de vrije meningsuiting het hoogste goed voor die krant.

Want, net zoals Bart Dewever in de Kamer opmerkte, wat had ik van vrije meningsuiting in De Standaard mogen vernemen als niet een Deense krant maar Het Vlaams Belang deze zou hebben gepubliceerd?

En juist, ik zie dus ook niet in welke andere krant ik zou moeten lezen.

Ik ben spijtig genoeg geen vreemde talen machtig en vind het juist daarom zo fantastisch dat ik mijn kijk op de wereld o.a. hier kan verrijken.

Proficiat en bedankt daarvoor.

Linkse vijvertje

"Net zoals de politieke partijen vissen de Vlaamse media allemaal bij voorkeur in hetzelfde linkse vijvertje. Dat moet van het Belgische establishment [...]."

Ter illustratie van deze uitspraak leze men het interview met VUM-baas Thomas Leysen in Humo van 9 april 2002.  Daarin zegt hij dat hij geen rechts weekblad op de markt zou willen brengen, zelfs niet als hij daar veel geld zou kunnen aan verdienen.  Merk op dat het hier niet eens over extreem-rechts gaat, maar over gewoon rechts. 

 

 

 

Linkse bias in Vlaamse pers

jammer dat De Tijd het roer omgooit, hiermee zijn we inderdaad terug naar af...

of het Belgische establishment iets van doen heeft met de progressieve koers van de grote Vlaamse kranten lijkt me twijfelachtig - dit lijkt me eerder gerelateerd aan het gegeven dat het journaille gewoon door de band genomen progressiever dan de gemiddelde Vlaming is. Zolang de lezer de krant koopt, zal hier geen verandering in komen. De klant beslist, niet het "establisment".

Het gat in de markt.

Ik moet altijd mijn wenkbrauwen fronsen als ik lees over de "linkse bias" van de Vlaamse pers. Langs de ene kant wordt er gezegd dat de grote meerderheid van Vlaanderen rechts is, en langs de andere kant dat de pers zo links is dat nog enkel een doorwinterde PvdA'er er geen aanstoot aan neemt.
Daar kan maar één conclusie uit getrokken worden: Er zit een gat van hier tot in Tokyo in de Vlaamse pers markt. En toch geen gehaaide persmagnaat die daar op springt. Raar is dat!
Misschien leest rechts niet? Of vermoorden de doodseskaders van "le Roi Albert" zonder pardon iedere rechtsgeaarde persjongen die zich roert?

Ik moet zeggen dat de

Ik moet zeggen dat de persartikels van DS ivm defensie wel degelijk zijn...voor de rest bestaat het Internet. Hmm, spreken we hier dan niet over een gat in de markt...een leegte die men zou moeten opvullen?...

Vandermeersch

Ik moest de commentaar van Vandermeersch over het artikel van J.-M. Dedecker tweemaal lezen, èn even knipperen met de ogen, alvorens te geloven wat er geschreven stond. Even twijfelde ik zelfs aan mijn eigen beoordelingsvermogen: ben ook ik dan zonder het te beseffen populistisch?  Het getuigde van een ongelooflijke arrogantie zo smalend te spreken over een zo uit het hart gegrepen artikel. Ik moest me bijna afvragen of hij en ik wel hetzelfde artikel hadden gelezen.

Maar wat anders verwachten van een man die op de VRT doodleuk verklaarde te geloven in de "maakbaarheid van de mens". Dit is namelijk codetaal voor "linkse indoctrinatie". Er zijn zo een paar landen waar men deze "nieuwe" mens heeft proberen te vormen: de USSR, Noord-Korea, China... En het moet gezegd worden: heel succesvol!