Christmas Tree Jump
From the desk of Jos Verhulst on Wed, 2006-12-27 08:52
Ondertussen werd het youtube-filmpje ‘Christmas Tree Jump’ bijna een miljoen maal bekeken. Ik weet niet waarom die kerstboom-met-pakjes in die Amerikaanse ‘public school’ stond, en al evenmin waarom leerling Dennis hem neerhaalde.
Maar één zaak valt sterk op. Talrijke leerlingen stonden klaar, kwansuis toevallig, om ooggetuige te zijn van de aanslag op de boom. Vanuit minstens drie punten stonden ze klaar om het evenement te filmen. Op het ogenblik dat Dennis gaat springen, weerklinken van alle kanten de aanmoedigingen. Nadat de boom tegen de vlakte ging, hoort men gejuich en applaus. Men ziet tevreden en grijnzende gezichten: ‘He got it’.
En de leraren en surveillanten? Die wisten blijkbaar van niets. Zij werden compleet verrast.
Dit aspect van het gebeuren illustreert dat je in zo’n school twee gescheiden werelden hebt. Je hebt de leerlingen en je hebt de leraren. Wij en zij. Wat in de leerlingenwereld is geweten, blijft in de parallelle kosmos van de leraren buiten zicht. Dat is ook logisch. Nu meer en meer bajesklanten eigenlijk niet langer voltijds in de cel vertoeven, doch al dan niet met een enkelband gesierd in de vrije natuur rondlopen, vervaagt nog meer het verschil tussen de school en de gevangenis. En in een gevangenis vertoeven cipiers en gevangenen ook in twee aparte werelden. Gary North beschreef het verschil tussen beide staatsinstellingen als volgt: “Criminals are convicted in a court of law before they are sent to jail. Students, in contrast, are innocent. Some prisoners can get parole. The average term in prison for murder is under ten years. Students are put into the school system for twelve years. There is no parole.”
Persoonlijk vermoed ik dat genoemde tweespalt grotendeels verantwoordelijk is voor het feit, dat leerlingen op staatsgecontroleerde scholen zo ongelooflijk langzaam leren. Goed begaafde kinderen die niet met één of andere leerstoornis zijn behept, leren met passende individuele begeleiding pakweg vijf tot tien maal sneller dan in een schoolomgeving. Een recente PISA-opvolgingstudie toonde dat ongeveer 40% van de Duitse leerlingen na een bijkomend jaar lesvolgen inzake wiskunde totaal niets hadden bijgeleerd. Een deel had zelfs achteruitgang geboekt. Voor de wetenschapsvakken was het nog erger. De probleemleerlingen werden bij deze studie buiten beschouwing gelaten.
Hoe komt dat? Hoe is dat mogelijk? Het filmpje ‘Christmas Tree Jump’ biedt een deel van het antwoord.
Reactie van 'de springer' + Wie bezit de macht?
Submitted by Tuur Demeester on Thu, 2006-12-28 01:51.
De 'springer' heeft ondertussen een video-antwoord gepost op de vele vragen en reacties die er kwamen naar aanleiding van het filmpje dat hij postte:
https://www.youtube.com/watch?v=mBSL3Zjplyw&watch_response
Het is duidelijk dat hij erg fier is op zijn daad. Hij beschouwt het ook als een erezaak dat hij niet is weggevlucht, maar de gevolgen van zijn sprong ten volle wilde ondergaan. Hij is veroordeeld wegens 'insubordination' en merkt daarbij op 'alsof het ergens stond neergeschreven dat dat verboden was'. Een maand na de feiten mocht hij alweer terug naar school komen.
Het is duidelijk dat er een ordeprobleem is als studenten dergelijk gevaarlijk en onrespectvol gedrag vertonen. Ik denk dat dit probleem inherent is aan de manier waarop traditionele scholen zijn georganiseerd: de 'rule of law' is er vrijwel onbestaand, leerkrachten krijgen er erg veel vrijheid om de orde te handhaven en ervoor te zorgen dat studenten die dingen leren die in het curriculum staan. Leerkrachten zijn volledig zelf verantwoordelijk voor de beslissing of, wanneer en hoe straffen gepast is. In deze vrijheid kunnen ze enkel beperkt worden door de directie. Die directie vaardigt een klein aantal regels uit die dan als richtsnoer moeten dienen voor de leerkrachten. Studenten hebben geen enkele inspraak in de regels en procedures waaraan ze worden onderwordpen.
Gelijkheid voor de wet, een grondregel in elke samenleving die zichzelf als democratisch wil beschouwen, is voor zover ik weet volstrekt afwezig in de context van het onderwijs. In een situatie waarbij mensen elke mogelijkheid van verantwoordelijkheid nemen wordt ontzegd, is het volgens mij onvermijdelijk dat je roekeloos gedrag zult terugvinden. Rebellie en agressie is een toevluchtsoord voor mensen die ervaren en geloven zeer weinig impact te hebben op de structuren waarbinnen ze functioneren.
Ik werk in een school waar de regels per meerderheidsstem worden vastgelegd. Net zoals iedereen mede-verantwoordelijk is voor het opstellen van goede regels, is iedereen mede-verantwoordelijk voor het toezicht op het goede naleven ervan. Studenten die getuige zijn van een overtreding en dit achterhouden, worden als medeplichtige veroordeeld door het juridisch comité. Regels zijn immers geen verordeningen van bovenaf, ze zijn de formele neerslag van wat de meerderheid van de schoolgemeenschap belangrijk vindt. Dergelijk roekeloos gedrag in mijn school zou op felle afkeuring en onbegrip van zowel stafleden als studenten kunnen rekenen - het is immers gedrag dat de veiligheid van de hele school in hoge mate ondermijnt.
@Tuur
Submitted by Jos Verhulst on Thu, 2006-12-28 10:41.
@Tuur
Ik weet niet in welke school de sprong heeft plaatsgevonden, maar het is duidelijk dat in die instelling leraren en leerlingen leven in gescheiden werelden. Ik vind het hallucinant dat die hele hall gevuld is met leerlingen die uitkijken naar de aanslag, terwijl geen enkele leraar iets in de gaten heeft. Dat wijst erop, dat de leerlingen in een andere wereld vertoeven. Maatschappelijk gezien heb je niet één doch twee scholen: de officiële school, vertegenwoordigd door de staatsdienaars die daar hun brood verdienen, en de leerlingenschool. Fysiek doordringen beide scholen elkaar, maar mentaal zijn ze verregaand gescheiden. De staatsschool oefent macht uit, fysiek en ideologisch, over de leerlingenschool, en binnen die leerlingenschool leeft een ongeordende vorm van weerstand (ongeordend, want niet enkel fysiek doch ook ideologisch zitten de jongeren onder de knoet). Het leren gebeurt ergens op de raakpunten tussen die twee werelden, waar tegelijk ook macht wordt uitgeoefend. Die macht wordt vrij stringent aangewend: wie in een klas zit, mag bv. niet zomaar spreken of opstaan of zomaar naar het toilet gaan. Ook de aandacht is niet vrij, maar moet gericht worden op het onderwerp dat in leerprogramma’s en uurroosters is vastgelegd. Mijn vermoeden is, dat dit een buitengewoon ongunstige constellatie is voor leeractiviteit. Leren onder dwang, het is bijna een contradictie. Ik heb verscheidene keren tijdsbudgetten opgemaakt voor leerlingen die onder individuele begeleiding studeerden (voor de centrale examencommissie), en dit vergeleken met het aantal lesuren dat in scholen aan eenzelfde hoeveelheid leerstof werd gewijd. Het resultaat lag altijd binnen de vork 1:5 en 1:12 ; de zelfstandig lerenden verwerkten de leerstof 5 à 12 maal sneller. Dit spectaculaire verschil wordt doorgaans niet opgemerkt, omdat bijna iedereen in het schoolsysteem zit en ook internationale vergelijkingen (bv PISA) enkel op schoolse situaties betrekking hebben. De verklaring dient, voor zover ik kan zien, grotendeels gezocht te worden in de dwangsituatie waarin leerlingen in een school vertoeven.
Ik weet niet of democratie in een school de beste oplossing is. Cruciaal lijkt mij te zijn, dat een leerling uit vrije wil in een klas hoort te zitten, en niet omdat ie moét. Indien leerlingen zich vrij per vak konden inschrijven (zoals dat tegenwoordig kan op de unief), en voor ieder vak de optie zouden hebben om (a) klassiek de lessen te volgen en examens af te leggen, (b) geen les te volgen doch de leraar als externe coach te nemen (in te roepen indien er problemen zijn), (c) compleet zelfstandig leren, en enkel aan de examens deel te nemen, dan zou je weinig of geen lln meer hebben die tegen heug & meug achter hun bank zitten. Scholen zouden beter associaties zijn van zelfstandige leraren die op zo’n manier werken, dan de uniformiserende staatsapparaten die ze nu de facto zijn. Volgens mij kan het huidige schoolsysteem zich enkel overeind houden doordat de staat dit systeem via de subsidies geweldig bevoordeligt tov zelfstandig leren (scholen krijgen 6000 euro per jaar en per aso-leerling; wie zelfstandig leert krijgt niets).
interessant idee
Submitted by Kenny on Fri, 2006-12-29 12:35.
"Indien leerlingen zich vrij per vak konden inschrijven (zoals dat tegenwoordig kan op de unief), en voor ieder vak de optie zouden hebben om (a) klassiek de lessen te volgen en examens af te leggen, (b) geen les te volgen doch de leraar als externe coach te nemen (in te roepen indien er problemen zijn), (c) compleet zelfstandig leren, en enkel aan de examens deel te nemen "
Dat lijkt mij een goed idee voor middelbaar onderwijs, allezins.
@ jos
Submitted by Tuur Demeester on Thu, 2006-12-28 17:17.
Het schoolsysteem dat je beschrijft bestaat reeds, onder meer in de Summerhill School (UK) en in de democratic school of Hadera (Israël). Wereldwijd zouden er ongeveer 200 dergelijke scholen bestaan. In Summerhill en Hadera wordt het lessenaanbod jaarlijks door de leerlingen gestemd, en het staat ze ook vrij te kiezen welke vakken ze gaan volgen. Afhankelijk van de wettelijke context zijn examens al dan niet verplicht. Ik ken bijna geen scholen waar studenten vrij kunnen kiezen wat ze willen leren waar niet op democratische wijze beslist wordt over het beleid van de school. Er zijn een aantal kleine schooltjes die werken volgens een consensusmodel, maar die hebben meestal minder dan 25 studenten.
Ik denk dat het geen toeval is dat men zo vaak op democratie uitkomt: het biedt een rationele grond om te beslissen over de aanwending van de middelen die ter beschikking van de school staan: financiën, stafleden, materialen, ruimtes... Wat ik bovendien fantastisch vind aan democratie, boven alle andere mogelijke beleidsstructuren binnen een school, is dat enkel zijzelf gemachtigd is om te beslissen hoever haar macht reikt. In een democratisch systeem krijg je dus automatisch een hoge mate van individuele vrijheid. In mijn ogen wordt de idee van zelfstandige wilsbeschikking en democratie het meest consequent doorgetrokken in het sudbury model, waar ook klassen, lessen en opgelegde testen niet meer als premisse aangenomen worden - ze komen er enkel op nadrukkelijke vraag van individuele studenten. In sudbury scholen beslist de schoolmeeting ook over de aanname van stafleden, juridische procedures, en stelt ze ook het schoolbudget samen.
De vrijheid om te kiezen wat men onderneemt - met respect voor de vrijheid van de ander - vind ik iets essentieel om aan jonge mensen mee te kunnen geven, omdat het ze in staat stelt zich ten volle bewust te worden van hun wilsvrijheid - wat hen dan weer doet inzien dat ze steeds zelf de volledige verantwoordelijkheid dragen voor hun handelen.
Ik denk niet dat het sudbury-model een model is dat altijd en overal de beste manier voor mensen om te leren een hun leven op een effectieve manier vorm te geven. In de loop van de geschiedenis bood het dagdagelijkse leven voortdurend mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen in de richting van je keuze. Maar ik denk dat in de huidige context, waar kinderen niet mogen werken, en moeten kiezen tussen school of thuis - het een waardevol alternatief biedt.
Wat je zegt over schoolkosten is inderdaad waar. Onze school kost, alles incluis, 3000 euro per jaar per student. Hiermee kunnen we de stafleden een gemiddeld Nederlands lerarenloon uitbetalen.
Een antwoord?
Submitted by A.N. on Wed, 2006-12-27 12:12.
Ik zou graag eens een antwoord willen hebben op de laatste vraag.
Zover ik zie kunnen de leerlingen de beest uithangen zoveel als ze willen, en dan nog wel het gebeuren filmen. Orde - essentieel voor een gestructureerde en goed georganiseerde maatschappij - wordt totaal niet gehandhaaft in scholen de laatste tijd. En dan is men verwonderd dat zulke kinderen later mislukken?