Bij de Koning
From the desk of The Brussels Journal on Tue, 2007-06-12 23:03
Een citaat van Gerolf Annemans op zijn website, 12 juni 2007
[Jean-Marie De Decker] is vandaag bij de koning ontvangen. Hij ziet dat als “een erkenning” van zijn partij. Dat klopt al niet, natuurlijk. Daar in Laken worden geen partijen erkend. Daar worden partijen erkend waar ze zaakjes mee denken te kunnen doen. Van het Vlaams Belang is nooit iemand ontvangen. Misschien zullen we een dezer eens – ter blokkering van de af- en aanrijdende limousines – een sit-in gaan doen daar met zestig parlementsleden die nog nooit erkend zijn. Niet omdat ze geen partij zijn maar omdat ze daar door de kliek niet vertrouwd worden.
adelijke titels
Submitted by George2 on Sat, 2007-06-16 07:54.
Het mogen dragen van een adelijke titel (inclusief die van koning en prins) zou moeten afhangen van een bepaald gedrag, bepaalde verwezenlijkingen en bepaalde intellectuele capaciteiten. Indien een adelijke familie zijn titel wil behouden dan moet het er ook iets voor doen. De verdwaasdheid die men echter nu aantreft bij zekere 'adelijke' families spreekt boekdeeltjes uit de ode aan de koeienblik.
Het feit dat een bepaalde spermatozoide een bepaalde eicel heeft ontmoet, is een onvoldoende reden voor een adelijke titel. Het is pure discriminatie: waarom zou Delphine Boël de titel van prinses niet mogen dragen? Toch niet vanwege wat genetisch materiaal? Iemand geen job willen geven vanwege wat genetisch materiaal wordt vervolgd. Maar iemand die zijn dochter niet wil erkennen vanwege wat genetisch materiaal dat is ok. Hoe adelijk. Spijtig voor Delphine dat het deel erfelijk materiaal dat ze van haar moeder heeft gekregen niet het kenmerk 'negroide' bevat. Ze zou een veel groter slachtoffer geweest zijn en dus meer uit de brand kunnen slepen, wie weet zelfs een adelijke titel.
Vlaanderen
Submitted by MBR nerd on Sat, 2007-06-16 10:09.
Als Vlaanderen onafhankelijk wordt mogen wat mij betreft prinses Astrid en prins Lorentz koningin en koning worden. Rudy Aernoudt kan misschien eens uitrekenen hoeveel dat waard is.
werken voor loon
Submitted by George2 on Fri, 2007-06-15 16:39.
De koning moet gewoon doen waarvoor hij betaald wordt. En dat is dus niet aan politiek doen.
Koning en politiek
Submitted by MBR nerd on Sat, 2007-06-16 01:32.
Koning en politiek, Marc Platel heeft er een boekje over geschreven. Alle respect voor respectabele koningshuizen, zoals de Windsors en de Habsburgers, en de von Liechtensteiners, en de van Nassaus, maar de Coburgs, die horen compleet niet in het rijtje thuis. Dat zo'n hoerepoepers de titel van koning kunnen ontsieren.
Albert
Submitted by MBR nerd on Sat, 2007-06-16 01:39.
Een niet zo ver familielid van mij was André Kempinaire. Het zou me niks verbazen dat de koning een zeer grote doos condomen meenam op buitenlandse missies.
Dillen is inmiddels
Submitted by Brigands on Thu, 2007-06-14 17:51.
Dillen is inmiddels overleden, dus kan hij moeilijk nog een uitnodiging ontvangen. In alle geval moet de koninklijke familie het Vlaams Belang ook uitnodigen, politieke neutraliteit. Of staat de koning niet langer boven de politiek?
LVB: Betekent dit dan dat JMDD geen republikein meer is en 'zijn' Vlaamse standpunten verloochent omdat hij toch naar de koning ging?
@Brigant: "betekent dit
Submitted by Luc Van Braekel on Thu, 2007-06-14 20:05.
@Brigant: "betekent dit dan..."
Uit welk deel van mijn tussenkomst denkt u die conclusie te kunnen afleiden?
Nederland
Submitted by MBR nerd on Fri, 2007-06-15 01:15.
De CD&V blijkt nu ook al de beste relaties met Nederland te hebben. Benieuwd wat de VLD gaat doen : zweren bij Parijs met de MR kalverliefde? Het begin van het einde, die jongens van de VLD missen toch de aansluiting bij de jongere generatie. Ik zou toch niet zo op mijn gemak meer zijn als koning van het koninkrijk België. Een verlies aan populariteit van 1% per jaar, dat kan tellen, maar dat was dan ook weer niet het beste vak van prins Filip.
Dat is juist het verschil
Submitted by EDJ on Thu, 2007-06-14 14:51.
Bert Bibber vergelijken met een bedrijfsleider doet me het ergste vrezen.
Geachte heer Luc Van Braekel, ziet u het "koninkrijk België" dan als het privé speeltuintje van de allochtone familie uit Duitsland? Uw visie omtrent democratie lijkt me terug te gaan tot de roemruchte burchten uit de middeleeuwen.
Uw vergelijking loopt al mank in uw intro: "naar analogie in het normale maatschappelijke verkeer".
Kan u mij AUB eens uitleggen wat er normaal aan het kunstmatig en onder druk van Frankrijk en Engeland geconstrueerd België is?
Angeltjes
De hamvraag na het lezen van
Submitted by Luc Van Braekel on Wed, 2007-06-13 20:00.
De hamvraag na het lezen van dit citaat en de twee reacties is dus: als de Koning iemand van het Vlaams Belang zou uitnodigen op audiëntie, zou het Vlaams Belang deze uitnodiging dan aanvaarden? Als het antwoord ja is, dan is dat groot nieuws en een nieuw politiek feit. Als het antwoord neen is, dan moet er ook niet geklaagd worden dat er geen uitnodiging kwam.
Vanuit de weigering van Dillen destijds, vind ik het begrijpelijk dat er geen uitnodiging meer komt, tot er een duidelijk signaal komt vanuit het VB dat de uitnodiging wel zou aanvaard worden, hetgeen neerkomt op een koerswijziging, hoe klein deze ook moge zijn.
Ik ben het niet eens met
Submitted by Paul Belien on Wed, 2007-06-13 20:10.
Ik ben het niet eens met Luc. De koning is het vanuit zijn functie verplicht om alle partijen uit te nodigen die door de burgers (=de belastingbetalers die de vorst van een royaal inkomen voorzien) worden verkozen. Die verkozenen hebben echter, net als alle burgers, het recht te weigeren op die uitnodiging in te gaan. En ook als ze dat doen, is de koning na een volgende verkiezing verplicht hen opnieuw uit te nodigen. Het zijn immers de nieuwe wetgevers waarvan de vorst in een constitutionele monarchie de onderdaan en dienaar hoort te zijn.
In Groot-Brittannie weigeren de verkozenen van Sinn Fein steevast om in Westminster te zetelen. Toch mogen ze elke keer opnieuw deelnemen aan de verkiezingen voor een zitje in Westminster. In ons land zou men wellicht tot een partij die zou weigeren om in het parlement te zetelen omdat ze dit parlement niet erkent, zeggen dat ze nadien niet meer mogen meedoen omdat ze toch weigeren te zetelen.
"Of dat nu wel of niet
Submitted by Luc Van Braekel on Wed, 2007-06-13 23:43.
"Of dat nu wel of niet elders gebeurt doet niks ter zake: het is wat hier in de grondwet van dit land [...] staat wat telt."
Volledig akkoord, ik ben dan ook niet over "elders" begonnen. Het verschil met het voorbeeld van Sinn Fein is dat zetelen in het parlement een wettelijk geregelde aangelegenheid is, en de raadplegingen van de Koning niet.
De Koning benoemt de ministers, zo zegt de Grondwet, maar hoe hij dat doet en hoe hij dat voorbereidt is een kwestie van traditie en van het aanvoelen door hemzelf en zijn raadgevers. Zelfs het aanstellen van een informateur en een formateur is een kwestie van traditie, daar bestaat geen enkele wet over.
Er bestaat dus geen enkel wettelijk geregeld "recht" om door de Koning uitgenodigd te worden. Daarom is het een kwestie van traditie, billijkheid en gezond verstand.
Analogie in het normale maatschappelijke verkeer: als een bedrijfsleider jaarlijks een tuinfeest geeft, maar één van de vakbondsdélégués kondigt vooraf via het personeelsblad aan dat hij van zijn leven niet zal ingaan op zo'n uitnodiging, en dat hij bovendien niks met de vuile kapitalisten te maken wil hebben, dan moet die délégué niet verwonderd zijn als hij daarna nooit meer een uitnodiging krijgt. En keer desnoods de rollen om: als de baas vooraf aankondigt dat hij nooit van zijn leven naar een tuinfeest van een vakbondsdélégué zal gaan, moet hij niet verwonderd zijn dat er geen uitnodiging komt.
Ik ben het niet eens met je
Submitted by Paul Belien on Thu, 2007-06-14 07:18.
Ik ben het niet eens met je analogie, Luc. De bedrijfsleider die de vakbondsman niet uitnodigt is baas over een prive-onderneming. Albert II leidt geen prive-onderneming, al denken de Coburgs vermoedelijk van wel. En ook de verwijzing naar de traditie overtuigt mij niet. De Coburgs hebben Belgie altijd ondemocratisch bestuurd. Dat is de traditie en daaraan moet maar eens een eind komen.
En wat weigeren betreft: mijn vrouw heeft al twee keer uitdrukkelijk NIET geweigerd om de koninklijke eer te ontvangen die elk parlementslid te beurt valt na een aantal jaren parlementair mandaat: een ridderschap in de Leopoldsorde. Traditioneel weigeren de VB-ers altijd vooraf, en dus krijgen ze dat ridderschap nooit. Alexandra liet weten dat ze zou aanvaarden. And guess what? Ze heeft, als enige parlementslid die niet weigerde, toch de benoeming in de Leopoldsorde niet gekregen. De officiele reden, zoals meegedeeld door minister Patrick Dewael: leden van "ondemocratische partijen" zijn uitgesloten. Overigens was die beslissing van het Hof gedekt door de regering.
Is ook de weigering van Albert om het VB uit te nodigen na de verkiezingen gedekt door de regering?
Uitnodiging
Submitted by MBR nerd on Thu, 2007-06-14 01:25.
Blijft het feit : Dillen wilde niet gaan en nu is er een nieuwe partij.
Helemaal mee eens
Submitted by EDJ on Wed, 2007-06-13 22:37.
Gezien het Vlaams Belang niet wordt gevraagd doet de koning hier niet omfloerst maar expliciet aan politiek. Of dat nu wel of niet elders gebeurt doet niks ter zake: het is wat hier in de grondwet van dit land met zijn poppenkast staat wat telt.
Al zijn er ieder jaar verkiezingen en al weigert het Vlaams Belang telkens weer om op visite te gaan: de neutraliteit van het hof gebiedt ze de volgende keer, en telkens weer, uit te nodigen.
Dat LVB dat niet ziet geloof ik niet.
Angeltjes
Vlaams Blok
Submitted by MBR nerd on Wed, 2007-06-13 19:02.
Het Vlaams Blok bestaat niet meer.
Even een correctie.
Submitted by circe on Wed, 2007-06-13 11:59.
De waarheid heeft zijn rechten.
Op de site van Vlaams Belang: http://www.vlaamsbelang.be/0/1422/
staat:
Zo’n 25 jaar geleden kreeg ook toenmalig Vlaams Blok-voorzitter Karel Dillen een uitnodiging om bij de koning op audiëntie te gaan. Dillen weigerde resoluut.