Wilfried Martens ook al Orangist?
From the desk of Filip van Laenen on Sat, 2007-06-30 18:09
Is na Siegfried Bracke nu ook Wilfried Martens orangist geworden? Tenzij ik hem totaal verkeerd begrepen heb, wil hij vandaag in Het Laatste Nieuws de klok 180 jaar terugdraaien in de tijd.
Voor alle zekerheid citeren we hem letterlijk:
Je kunt hier, in het centrum van Europa, toch geen drie ministaatjes maken. Ik ben geen separatist.
Ten gronde heeft Wilfried Martens natuurlijk gelijk: het soortelijk gewicht in de Europese Unie van een Koninkrijk der Nederlanden met 27 miljoen inwoners dat met één stem zou spreken zou ontegensprekelijk een pak zwaarder wegen dan dat van de drie ministaatjes Nederland, België en Luxemburg elk apart, of, als het eens wil meezitten, samen. Maar hij had wel een iets beter moment kunnen uitkiezen dan de huidige eerder problematische post-electorale periode, met tot overmaat van ramp een Albert II die nog aan het herstellen is van een heupoperatie en pas vandaag voor het eerst op krukken heeft kunnen stappen.
Of zou hij soms denken dat het België van vandaag geen ministaatje is, en heeft hij nog nooit van Luxemburg gehoord?
Benelux
Submitted by MBR nerd on Mon, 2007-07-02 16:34.
Ik ben het idee van een confederale Benelux-staat zeker niet ongenegen. Een miniregering zou een beperkt aantal bevoegdheden kunnen uitoefenen waarbij schaalvoordeel wel degelijk een rol speelt, zoals buitenlands beleid, een stukje cultuur, samenwerking in onderwijs en onderzoek. Zo zou VITO een onderdeel van TNO kunnen worden. Maar verder dan dat mag het niet gaan. Een staat die beperkte bevoegdheden heeft, en voor de rest de deelstaten hun gang laat gaan. Dit kan ook leerzaam zijn voor elkaar. In Vlaanderen doet gezondheidszorg en onderwijs het goed, en daarvan kunnen de Nederlanders leren. Vlaanderen moet dan weer wat van zijn " onder de kerktoren" mentaliteit afraken en een meer rationeel overheidsbeleid leren voeren, zeker inzake milieu en ruimtelijke ordening.
Ik vond die uitspraak van
Submitted by Jos Verhulst on Sun, 2007-07-01 19:13.
Ik vond die uitspraak van Martens nogal raar, vooral met het oog op de Luxemburgers. Zelfs indien men België in drie splitst, is ieder van die stukken nog altijd (inzake inwoners) vele malen groter dan Luxemburg. Het is net alsof Martens het bestaan van Luxemburg in vraag stelt of toch minstens onaangenaam vindt. Ik deel zijn mening niet. Luxemburg lijkt mij eerder een illustratie te zijn van het algemene principe, dat mini-staatjes voor de bevolking véél voordeliger zijn dan grotere staten. Ik zou zeggen: hoe meer ministaatjes, en hoe minder EU, hoe beter voor de burgers.
soortelijk gewicht
Submitted by George2 on Sun, 2007-07-01 09:43.
"het soortelijk gewicht in de Europese Unie van een Koninkrijk der Nederlanden met 27 miljoen inwoners dat met één stem zou spreken zou ontegensprekelijk een pak zwaarder wegen dan dat van de drie ministaatjes Nederland, België en Luxemburg elk apart, of, als het eens wil meezitten, samen."
Een volk dat zijn eigen weg gaat, dat dingen doet ipv zijn politiekers eindeloos te laten lullen en procastineren, heeft een nog vele grotere impact in het luldom van de EU. Gewoon enkele dingen doen en realiseren ipv het nastreven van de illusies en dromen van de (EU) politiekers. Illusies die recht evenredig zijn met hun ego's.
Twee naburige landen die al lullend samengaan hebben veel minder impact dan twee landen die samen dingen doen.