Moskee en Subsidie: Een Gearrangeerd Huwelijk Tegen Beter Weten In
From the desk of Marij Uijt den Bogaard on Tue, 2007-07-03 17:26
Het rommelt, als we de kranten mogen geloven, achter de muren van het Antwerps stadhuis, naar aanleiding van de erkenning van drie Antwerpse moskees. Politiek ‘links’ roept vrolijk, “goedkeuren die subsidieaanvraag” en ‘rechts’ wil de zaak nader bekijken.
Wat erkennen we nu precies? Dat is geen overbodige vraag. Uiteindelijk is er binnen de islam geen hiërarchie zoals het christendom kent. Het is dus niet steeds duidelijk waar islam nu precies voor staat. Zonder die duidelijkheid hoe een moskee dit invult, zit veel ruimte, richting samenleving in alle diversiteit maar evengoed richting segregatie, een nieuwe “apartheid” van gelovigen en ongelovigen, mannen en vrouwen, moslims en “de rest.”
Natuurlijk is daar over nagedacht. Er zijn toetsingscriteria ingesteld waaraan een moskee moet voldoen voor er subsidie wordt toegekend. Een daarvan is de Nederlandse taal. Natuurlijk is het goed als er binnen een moskee Nederlands gesproken zou worden, maar langs de andere kant zijn er stromingen, zoals het salafisme, die juist vooral de Nederlandse taal gebruiken om de jonge generatie moslims te bereiken, juist omdat jongeren vaak helemaal geen Arabisch verstaan. Die stromingen krijgen vat binnen een aantal moskees die voorzien van website in het Nederlands ineens progressief ogen, maar dit daarom nog niet zijn.
Wie aangesloten is bij een integratiedienst maakt in zekere zin deel uit van een stedelijk weefsel. Maar is integratie of de toekenning van subsidie vanuit de integratiesector naar moskees en verenigingen de drijfveer? En wat betekent betrokkenheid binnen een ruime samenleving? Is dit voor een moskee het inrichten van een open-deur-dag voor de buurt, of is integratie ook te bepalen aan de belangstelling en ruimte voor de wijk, lokale partners op beleidsmatig gebied en bijbehorende samenleving? Het is aan te moedigen dat Antwerpenaren de stap over de drempel van moskees zetten, maar zetten moslims ook de stap over de drempel van een kerk voor een tegenbezoek?
En gaan gelovigen in de toekomst soepel om met Vlaamse gebruiken, zoals een glas wijn bij een multiculturele avond? En gemengd sociaal verkeer, kan dat wel of niet? Welke rol gaan moskees opnemen bij deze en andere maatschappelijke vraagstukken?
En dan zijn er vragen over imams en moskees zelf. Ziet de moskee het enkel als wenselijk om een gebedsplaats aan te bieden, omdat voor een gelovige niets anders nodig is. Of willen ze een ruimere invulling zoeken? Indien het laatste het geval is, wat is dan de motivatie? Is de invulling gericht op de wijk, of enkel op gelovigen, en is dit aansluiten bij een seculiere en op levensbeschouwelijk gebied, pluralistische samenleving?
Wat met de teksten uit de Koran die voor segregatie staan, voor ongelijkheid tussen man en vrouw en discriminatie van minderheden die hier wettelijke rechten hebben omdat zij volwaardig deel uitmaken van de samenleving? Kunnen die wel of niet binnen moskees die subsidie ontvangen en wie houdt hier zicht op? Overschrijden we dan niet als samenleving de scheiding tussen kerk of in dit geval moskee en staat?
En hoe zit het nu met imams? De meeste die ik sprak beheersten het Nederlands slecht of helemaal niet en hadden geen idee over het reilen en zeilen van de omringende samenleving. En imams die wel Nederlands spreken, gaven soms blijk de basisprincipes van de samenleving niet te delen, want uitspraken zoals “Westerse vrouwen dumpen hun kinderen bij de opvang” kan ik moeilijk interpreteren als een visie die vrouwen recht op zelfontplooiing geeft, en opvoeding als gedeelde verantwoordelijkheid tussen mannen en vrouwen ziet. Dus opnieuw: is werkelijk ten gronde onderzocht wie en wat nu eigenlijk subsidie ontvangt? En waar is dan het rapport hierover? Volgens de media alvast niet in het dossier wat flinterdun is!
In werkelijkheid schitterden volgens mij juist vaak welzijnswerkers, politici en ambtenaren door hun afwezigheid binnen de Antwerpse moskees. Dus kun je de vraag stellen wie, op basis waarvan, nu eigenlijk advies geeft over moskees. Niet alleen binnen de ambtenarij is er een groot verschil in zienswijze tussen medewerkers van uiteenlopende diensten die mogelijk toch enige informatie zouden moeten kunnen geven. Maar hoe “neutraal” is dat advies? Zijn bijvoorbeeld lokale partners ondervraagd naar hun ervaring wat samenwerking betreft met de verschillende moskees? Het lijkt me evident dat mogelijk een gelovige moslim of moslima, ook al is hij of zij ambtenaar, vooral rekening houdt met het standpunt van eigen overtuiging en van de doelgroep waarvan hij of zij deel van uitmaakt Maar dat is niet als vanzelfsprekend gelijk aan het belang van een diverse samenleving of het standpunt vanuit het Antwerps bestuur, als dat standpunt er al is, natuurlijk.
Bovendien, gezien de dossiers toch werden goedgekeurd, zijn deze vragen over de stand van zaken dan naar behoren beantwoord? Of nam de Antwerpse gemeenteraad voldoening met dossiers waarbij geen spoor te vinden is van een goed onderzoek naar de achtergrond en visie van Antwerpse moskees? Indien dit zo is, zijn we dan wel “goe bezig” binnen een weloverwogen multicultureel en levensbeschouwelijk divers beleid? En vooral: mogen er wel kritische vragen gesteld worden? En zijn er dan ook nog mensen die dit nog durven?
Zie over de ongevraagde
Submitted by Chelly on Sat, 2007-07-14 00:20.
Zie over de ongevraagde verspilling van belastinggeld aan mohammedanen in Nederland de netelige kwestie rond het beoogde islamitische centrum Marhabe, speeltje van de socialistische Amsterdamse burgemeester Job Cohen:
http://tinyurl.com/2pe2d2
en over de nagel aan de Amsterdamse doodskist, de met 2 miljoen gesubsidieerde 'Westermoskee', geïnfiltreerd door de in Duitsland verboden organisatie Milli Görüs:
http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/artnr/153304/weblogid/59/index....
en oplossingen?
Submitted by Nataraja on Fri, 2007-07-06 08:17.
absoluut, de angst is terecht....de eisen die Keulen (Marino, niet de stad) heeft opgelegd zijn dan ook niet uit de lucht gegrepen...ik weet alleen niet of erkenning weigeren veel oplossing gaat brengen, dan verdwijnen die bebaarde gekken nog meer naar hun intenetcafees en achterkamertjes, en dan valt controle helemaal weg...als ze zich registreren en daarmee zichtbaarder maken komt er misschien terug wat meer controle en druk op?
eigen volk eerst
Submitted by George2 on Wed, 2007-07-04 12:53.
Een partij die zegt 'eigen volk eerst' en 'zij die zich niet integreren eruit' wordt zijn geld afgenomen. Een godsdienst die zegt 'dood aan de ongelovigen' en 'iedereen moet zich aan ons aanpassen' die wordt gesubsidieerd. Zolang het maar stemmen oplevert. Correct redeneren speelt daarbij geen rol.
Het is zonder meer
Submitted by Jos Verhulst on Wed, 2007-07-04 10:21.
Het is zonder meer schandelijk dat de politieke kaste alle burgers dwingt (via de fiscus) om een religie te subsidiëren, die de vervolging en onderdrukking van niet gelovigen in haar heilige teksten staan heeft, terwijl diezelfde politieke kaste tegelijk diezelfde burgers dwingt om de belastering te betalen (via het IACSSO) van religieuze bewegingen, die dat soort principes niet huldigen.
De enige treffelijke regeling is de stopzetting van alle subsidies aan alle kerken en loge-organisaties, de opheffing van het IACSSO, en de invoering van de scheiding van kerk en staat.
http://www.sahajayoga.be/article92.html
http://www.senaat.be/www/?MIval=/publications/viewPubDoc&TID=50350634&LA...
(Noteer dat Oncelinx over IACSSO verklaart: " ik heb geen controle over de werkmethode van het centrum noch over de inhoud die het aan zijn opdracht geeft." Eigenlijk is zo'n centrum niets anders dan een private - want 'onafhankelijke' - actiegroep, die evenwel iedereen dwangmatig moet meefinancieren).
Gerommel
Submitted by oxbow on Tue, 2007-07-03 20:58.
"Indien dit zo is, zijn we dan wel “goe bezig”"
Die vraag stellen ze zich ook in Keulen