Sjoemelt De Morgen Met Zijn Oplage?

Deze tekst werd ons bezorgd door een lezer die anoniem wenst te blijven (een gerechtvaardigde eis gezien de praktijken die De Morgen erop na houdt) -- PB

 

De wereld van de gedrukte media staat onder druk. Het oprukkende internet met zijn blogs en nieuwssites zorgt ervoor dat burgers rechtstreeks hun informatie kunnen zoeken, en de gedrukte media voelen daarvan de gevolgen. Dalende oplages zijn slecht nieuws, want daardoor zijn adverteerders minder geneigd reclameruimte te kopen – en het zijn de advertentie-inkomsten die een krant leefbaar houden.

In België worden de oplagecijfers van de gedrukte kranten bekend gemaakt door de CIM, een VZW voor informatie over de media. Volgens de cijfers van de CIM is er in Vlaanderen één reusachtige krant Het Laatste Nieuws met 280.000 verkochte exemplaren, dan Het Nieuwsblad/De Gentenaar met 204.000, dan de GVA en Belang van Limburg met elk 100.000, dan De Standaard met 87.000, Het Volk met 70.000, en tenslotte de kleintjes De Tijd met 36.000 en de linkse krant De Morgen met zogezegd 50.000 verkochte exemplaren.

Bij nader inzien blijken deze cijfers echter te berusten op een ‘verklaring op eer’ van de kranten zelf. Die verklaringen worden dan wel nagekeken door een ‘commissie’, maar men mag aannemen dat dit via steekproeven gaat; men kan natuurlijk moeilijk een dag in alle krantenwinkels van Vlaanderen een controleur zetten om te zien hoeveel exemplaren van een krant verkocht worden. In de commissie zetelt ook een vertegenwoordiger van De Persgroep die De Morgen uitgeeft; de kans dat men daar de verklaring op eer van De Morgen naar de prullenmand stuurt is dus allicht eerder klein.

Sinds enkele jaren is er echter door het CIM via Metriweb ook een meting van het aantal bezoekers van de websites van de diverse kranten. Een dergelijke meting zal allicht gebeuren via een stuk software op de betrokken site, en manipulatie zal hier heel wat moeilijker zijn; hier komt geen verklaring op eer meer aan te pas. En dat levert toch wel eigenaardige vaststellingen op.

Neem nu de situatie vandaag, 14 augustus. Bij de grootste krant, Het Laatste Nieuws, zijn er 260.000 dagelijkse bezoekers, dat is maar net iets minder dan de verkochte exemplaren. Eenzelfde beeld bij Het Nieuwsblad, met 186.000 bezoekers. Ook Gazet van Antwerpen krijgt 58.000 bezoekers, het Belang van Limburg 40.000.  Bij De Standaard zijn er zelfs 108.000 bezoekers, dat is meer dan het aantal verkochte exemplaren;  eenzelfde beeld bij De Tijd met 61.000 bezoekers.  Globale conclusie: bij de populaire kranten Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad zijn er bijna evenveel sitebezoekers als verkochte kranten, bij Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg die wellicht een iets ouder publiek bekoren ligt dat cijfer wat lager, maar bij kwaliteitskranten De Standaard en De Tijd (waarvan wordt aangenomen dat zij een wat hoger opgeleid publiek bereiken dat met internet overweg kan) ligt het aantal sitebezoekers zelfs boven het aantal verkocht exemplaren.

Maar dan De Morgen. Volgens Metriweb krijgt de website van De Morgen dagelijks nauwelijks 28.000 bezoekers over de vloer. En dat met een beweerd verkocht aantal kranten van meer dan 50.000… Dat is bijzonder merkwaardig, want compleet in strijd met het beeld bij de kwaliteitskranten die doorgaans als rechtstreekse concurrent beschouwd worden, De Standaard en De Tijd. Zonder enige beschuldiging (we zouden niet durven) toch een paar hypotheses.

Hypothese 1: De Morgen beweert graag dat het op een jonger publiek mikt, maar men bereikt vooral een ouder links publiek dat niet met het net overweg kan.
Hypothese 2: De Morgen beweert een kwaliteitskrant te zijn voor hoger opgeleiden, maar bereikt die doelgroep niet.
Hypothese 3: het opgegeven aantal verkochte kranten is overdreven, en strookt niet met de werkelijkheid; de verklaringen op eer van De Morgen zijn gewoon vals…

De Morgen (2)

Het is te hopen voor "De Morgen" dat de sp.a nog een tijdje de kiesdrempel haalt. Anders heeft de eigenaar van "De Morgen" deze niet meer nodig. TBJ kan misschien eens een geschenkje opsturen naar "De Morgen" : een bordje waarop staat : "Geld stinkt niet".

De Morgen

Waarom zou de eigenaar van "De Morgen" die krant eigenlijk verder geld blijven toestoppen? Die zal daar wel enig belang bij hebben. Dat "linkse rakkers" toch zo diep kunnen vallen.

Vierde hypothese

De site van De Morgen is jarenlang zeer slecht geweest qua lay-out en inhoud (nu is hij iets beter).  De andere kranten en nieuwssites hebben in die tijd een voorsprong qua on-line lezers kunnen opbouwen die DM nu nog moet inhalen.

Conclusies i.v.m. oplage aan

Conclusies i.v.m. oplage aan de hand van websitebezoek lijken me voorbarig.

De websites van ALLE kranten gebruiken identiek dezelfde bron. De artikels zijn identiek, tot de schrijf- en taalfouten toe, zowel bij De standaard, Het Laatste Nieuws, De Morgen,.....

Er is dus geen enkele reden om voorkeur te geven aan de een of de ander.

Vlaamse kwaliteitskranten

Ik lees al lang geen zogenaamde, al dan niet zelf uitgeroepen, Vlaamse kwaliteitskranten meer, afgezien van "De Tijd", heel af en toe, mijn vader heeft een abonnement en ik heb zijn paswoord. Waar maak je u nu druk over? Over het verschil tussen "politiek correcter" en "politiek correctst"?

Vlaamse pers

Ik lees evenmin de Vlaamse pers. Tot een jaar geleden had ik een abonnement op Knack, maar dat heb ik niet hernieuwd sinds Karl Van den Brouck er de plak zwaait en de Knack-berichtgeving onbetrouwbaar is gebleken. Ik zou een abonnement willen nemen op Het Laatste Nieuws, maar doe dat niet omdat ik daarmee indirect De Morgen steun.

Morgen vragen

Ik ga morgen eens aan mijn kranteboer vragen hoe dat zit. "welke krant verkoopt U het meest, De Tijd of De Morgen?" lijkt mij de beste vraag.

Kans zit er toch wel dik in dat ie meer morgens dan tijden verkoopt? Ben benieuwd.

 

Op een andere webstek las ik

Op een andere webstek las ik dat de kranten gratis verdeeld worden op festivalweides en andere evenementen (aan een ongeïnteresseerd publiek?) om de oplagecijfers te manipuleren.