Vlaanderen's Internationale Relaties

Ik sprak vandaag op de Staten-Generaal van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV) in de sessie "Vlaanderen in de wereld." Hier is de tekst van mijn toespraak.

Wanneer we naar buitenlandse politiek kijken, moeten we kijken naar geopolitiek. De belangen van staten worden voor een groot deel bepaald door hun ligging. Zo zit Vlaanderen geprangd tussen Frankrijk en Duitsland, hetgeen impliceert dat deze twee Europese grootmachten in hun onderlinge rivaliteit zullen proberen om ons te domineren.

Van onze twee natuurlijke vijanden is bovendien Frankrijk de gevaarlijkste. Dat komt omdat Vlaanderen ten westen van de Rijn ligt en Frankrijk de Rijn als zijn natuurlijke oostgrens beschouwt. De belangen van Duitsland liggen, omwille van zijn centraal-Europese ligging, toch iets meer in Oost-Europa.

De derde grootmacht in onze regio is Groot-Brittannië. Londen heeft steeds geprobeerd te vermijden dat óf Frankrijk óf Duitsland te sterk zou domineren op het Europese continent. Daarom is Engeland van nature een historische bondgenoot van de Nederlanden.

Deze geopolitieke vaststelling valt af te lezen doorheen onze geschiedenis der tien voorbije eeuwen, en inspireerde Staf De Clercq, de vooroorlogse Vlaams-nationalistische leider, om te verklaren dat “voor de lage landen, Frankrijk altijd een gevaar zal zijn, Duitsland een gevaar kan worden en Engeland nooit een gevaar zal zijn.”

De Clercq kende de realiteit, maar handelde er helaas niet naar. Hoewel de Vlaamse Beweging in mei 1940 had verklaard dat ze zich aan geen “tweede activisme” zou bezondigen, deed ze het toch.

De buitenlandse politiek van de Vlaamse Beweging is niet iets om bijzonder fier op te zijn. Het is een opeenstapeling van flaters. De flaminganten hebben in beide wereldoorlogen de verkeerde keuze gemaakt door met Duitsland te collaboreren. De eerste les die wij uit onze geschiedenis moeten trekken is: Wantrouw Frankrijk, en verwacht geen goeds van Duitsland.

Ook vandaag zet Frankrijk zijn pogingen om ons in te palmen onverminderd voort. Parijs is geleidelijk onze hele economie aan het overnemen. Het doet dat met de hulp van zijn francofone collaborateurs binnen België. Een zeer actueel voorbeeld is de sluiting van Belgonucleaire in de regio Mol-Dessel. De Belgische regering, die in de greep is van de Parti Socialiste, die op haar beurt de belangen van de Fransen dient, maakt de nucleaire sector in Vlaanderen met opzet kapot. Aldus wordt Vlaanderen voor zijn strategische energiebevoorrading in de toekomst volledig afhankelijk van Franse kerncentrales. Parijs maneuvreert zich langzaam in een positie waarin het ons volledig van electriteit kan afsluiten tenzij wij de door Frankrijk gevraagde prijs betalen. Die prijs zou ook een politieke prijs kunnen zijn.

Sommigen menen dat geopolitieke beschouwingen in onze moderne tijd niet meer relevant zijn. Ze zien het project om tot een Europese superstaat te komen als een poging om de geopolitieke tegenstellingen te overbruggen. Ik zie het niet zo. Ik denk dat de Europese Unie in wezen een Frans-Duits project is om Europa onder elkaar te verdelen. Zoals bekend hebben tijdens de voorbije twee eeuwen zowel Frankrijk, onder de Corsicaan Napoleon, als Duitsland, onder de Oostenrijker Hitler, gepoogd om elk op hun eentje Europa te domineren. Die buit bleek echter te groot om alleen te verteren, zeker als men ook Rusland wilde opslokken. Hoewel de Europese Gemeenschap niet werd opgericht als een Frans-Duitse as die zijn wil aan Europa zou opleggen, is het dat vrij vlug geworden. Parijs en Berlijn hebben begrepen dat als zij hun krachten bundelen, zij in staat zijn om heel Europa te domineren. Indien ook Moskou bij deze continentale as wordt betrokken, kunnen Frankrijk, Duitsland en Rusland heel Europa beheersen.

Het is in het belang van Vlaanderen, en trouwens van alle andere kleine en middelgrote naties in Europa, dat Europa zich niet tot een Frans-Duitse, of een Frans-Duits-Russische, as kan ontwikkelen. Europa mag geen continentaal bastion worden, maar moet Atlantisch geöriënteerd blijven. Nederland, Scandinavië, Polen, en de landen van Centraal-Europa behoren daarom tot het Angelsaksisch-gerichte kamp. Dat is geen toeval, maar een gevolg van hun geopolitieke situatie. Vlaanderen hoort ook in dit kamp thuis. Dat is de tweede les die wij moeten trekken.

Spijtig genoeg lijkt het politieke Vlaanderen dit niet in te zien. De afwijzing van de Europese Grondwet en de crisis binnen de EU die daarop volgde, bieden een kans om Europa in de Angelsaksische richting te sturen. De crisis binnen de EU vandaag is een crisis van het Frans-Duitse model. Toch is het een Vlaming, Guy Verhofstadt, die dit Frans-Duitse model vandaag probeert te redden. Verhofstadt is een collaborateur van de Fransen. Maar helaas doet zelfs een Vlaams-nationalist zoals Geert Bourgeois zijn best om de Europese Grondwet door het Vlaams Parlement goedgekeurd te krijgen.

Als Vlaamse independentist zou hij nochtans moeten beseffen dat ons belang alleen gediend is met de dood van het Frans-Duitse model voor Europa en de overwinning van het Britse model. Als Vlaanderen de Europese Grondwet niet goedkeurt, kan België ze niet ratificeren. Dit verzwakt de Frans-Duitse loopjongen Verhofstadt en vergroot de crisis van het Frans-Duitse Europese model.

De Vlaamse Beweging heeft echter, naast de twee collaboraties met Duitsland, nog een andere zware historische flater begaan. Vele flaminganten bepleiten een zogenaamde “verwaseming” van het door Franstaligen gedomineerde koninkrijk België in een federale Europese superstaat. Ze zien niet in dat een dergelijke Europese superstaat in feite een Groot-België is, gedomineerd door Parijs en Berlijn. Aldus dreigen de Vlamingen van de regen in de drop te belanden. Als er één natie zou moeten beseffen wat het betekent om “verwasemd” te zijn in Europa, zouden het nochtans de Vlamingen moeten zijn. Vlaanderen is al 175 jaar “verwasemd” in een artificiële staat waar geen democratie mogelijk is en waar geen respect bestaat voor grondwet en wet.

Indien wij het Belgische Brussel vervangen door het Europese Brussel, verruilen we de ene gevangenis gewoon voor een andere. Vlaanderen moet echter ophouden een gevangene te zijn en een onafhankelijke, souvereine en democratische staat worden. Dat kan alleen in een confederaal Europa. We moeten elk federalisme verwerpen, het Belgische zowel als het Europese. We moeten dit doen omdat wij geen regio of deelstaat zijn, maar een souvereine staat willen worden. Helaas beschouwen velen in de Vlaamse Beweging de Vlamingen als een minderheidsvolk.

Daarom ontwikkelde de Vlaamse Beweging een bizar concept van een zogenaamd heilzaam “volksnationalisme,” tegengesteld aan een zogenaamd verwerpelijk “staatsnationalisme,” terwijl het nochtans een staatsnationalisme, of patriotisme, is wat Vlaanderen – net zoals elke volwassen natie-staat – nodig heeft. Het is ronduit ergelijk om op Vlaamse manifestaties onze vlag steevast te zien hangen naast die van entiteiten zoals Bretagne, Zuid-Tirol, Aosta en zelfs Wallonië. Wij zijn geen nationale minderheid, wij zijn geen regio. Wij zijn de meerderheid, wij zijn een staat. Wij willen een Vlaamse Republiek: laat ons ons dan gedragen alsof die republiek een feit is en onze vlag de plaats geven die haar toekomt.

De Vlaamse Beweging zal pas volwassen zijn wanneer wij op onze manifestaties de Vlaamse Leeuw omringen met enerzijds de vlaggen van Amerika en Groot-Brittannië – om op die manier aan te duiden dat wij beseffen waar onze geopolitieke belangen liggen – en anderzijds die van Nederland, Ierland, Denemarken, Noorwegen, Polen, Tsjechië, en andere onafhankelijke, soevereine staten – om op die manier duidelijk te maken dat wij een volwaardige staat willen zijn, geen provincie van Europa. De doelstellingen van de Vlaamse Beweging verwezenlijken door België te laten “oplossen” in Europa, kan niet. De Europese vluchtweg bestaat (gelukkig) niet. Het wordt tijd dat de Vlaamse Beweging dit beseft.

Dat is, tenslotte, de derde les die wij uit onze geschiedenis moeten trekken. Wie zichzelf laat marginaliseren, zal als een marginaal behandeld worden. Wie zichzelf laat minoriseren, zal als een minderheid behandeld worden. Wie macht wil verwerven, moet machtspolitiek denken. Hij moet niet collaboreren, hij moet zijn eigen nationale belangen vooropstellen.

Ik heb, spijtig genoeg, wat dit betreft weinig vertrouwen in de partijpolitieke vertegenwoordigers van het Vlaams-nationalisme. De N-VA is voorstander van het Europese federalisme, waardoor het ene Brussel door een ander, nog groter en gevaarlijker, Brussel vervangen wordt. In het Europees Parlement zoekt N-VA aansluiting bij de regionalisten die van Vlaanderen een Europese provincie willen maken. Europeanisten zijn echter niets anders dan neo-Belgicisten – voorstanders van een neo-België dat Europa heet.

Het Vlaams Belang droomt van een nationalistisch, continentaal-georiënteerd Europa. Het marginaliseert Vlaanderen letterlijk door internationaal op te trekken met Jean-Marie Le Pen, de Oostenrijkse Duits-nationalistische FPÖ, en anti-Amerikaanse, anti-semitische en pro-Russische groepen uit landen zoals Bulgarije.

Nergens geeft de Vlaamse Beweging meer blijk van Vlaamse kneuterigheid en onvolwassenheid dan in zijn buitenlandse contacten. De geschiedenis leert nochtans dat het belangrijkste wat een volk nodig heeft om zijn doelstellingen bereiken is de juiste vrienden te hebben. Als Vlaanderen niet beseft dat buitenlandse goodwill zijn belangrijkste wapen tegen België is, zal onze strijd voor vrijheid en democratie bitter weinig opleveren. Het is immers het buitenland dat onze eventuele onafhankelijkheid moet erkennen. Zonder deze erkenning, die niet van Frankrijk noch Duitsland zal komen, betekent die onafhankelijkheid niets. Het is daarom dringend tijd om een Vlaams-nationale denktank voor internationale relaties op te richten – en nogmaals, het zijn niet de Basken en de Bretoenen, noch Le Pen en de opvolger van Haider, die wij moeten overtuigen. Het is in Londen en Washington dat wij aanwezig moeten zijn.

Thatcher (2)

@ Luc: Jammer dat ik zes jaar geleden nog niet politiek geëngageerd was, laat staan me bevond in Wielsbeke...

Voorts moet ik de illustere onbekende 'mvd' eveneens gelijk geven: Als Vlaams-nationalist enerzijds, maar economisch liberaal anderzijds, vond ik bijvoorbeeld de overname van Electrabel door het Franse Suez op zich geen slechte zaak. Dit was niet meer of niet minder dan een gevolg van de vrije mondiale handel. En het toeval wou nu eenmaal dat het een Frans bedrijf wilt. Persoonlijk had ik wat schrik dat Belien in zijn toespraak in zekere zin de socialistische filosofie van de "strategische nutssectoren" volgde, waaronder ook de energiemarkt geïmpliceerd wordt. En natuurlijk kan men zich de vraag stellen waarom het Belgische apparaat zich destijds zo heftig verzette tegen een overname van Sabena door het Nederlandse (!) KLM, maar dat wil niet zeggen dat Vlaanderen dezelfde anti-markthouding moet aannemen als Wallonië

Om het over hetzelfde thema te hebben, zijnde de manier waarop zelfs de meest Angelsaksisch-conservatieve en liberale Vlaams-nationalisten onder toch nog via een corporatistisch overheidsapparaat de Vlaamse identiteit proberen overeind te houden, wou ik toch ook nog even verwijzen naar diezelfde dag, de slottoespraak van Boudewijn Bouckaert. Oké, hij sprak dan wel als OVV-voorzitter, maar ik vraag me toch nog steeds af of datgene wat hij toen gezegd had niet regelrecht indruiste tegen zijn nochtans doorgaans rechtlijnig liberale principes die hij als Nova Civitas-voorzitter hanteert. In zijn slotrede verwees Bouckaert namelijk naar een recent besluit van de lokale overheid van de Vlaams-Brabantse gemeente Merchtem om goederen op markten verplicht in het Nederlands uit te laten stallen en te prijzen. Hoogstwaarschijnlijk zal ik de enige Vlaams-nationalist zijn die hier radicaal tegen is. Het gaat hier tenslotte om de persoonlijke goederen van een verkoper, die hij of zij zou moeten kunnen aanbieden in de taal die hij of zij wenst. Indien men de problematiek van de verfransing en vermagrebijning, niet alleen in Vlaams-Brabant, maar in heel Vlaanderen, wenst op te lossen, dan is de rol van de overheid terzake beperkt tot het stimuleren van de burgerzin door niet via snel-Belg-wetten, faciliteitengemeenten, migrantenstemrechten en dergelijke meer de nieuwkomers proberen te paaien; maar wel door een actief inburgeringsbeleid in te voeren. Wat er op die markt gebeurt, is iets wat de burgers zelf onderling moeten oplossen. Maatschappelijke betrekking wordt namelijk niet alleen gecreëerd door de overheid, maar voornamelijk door de burgers (het individu) zelf. Dat betekent dat de inwoners uit Merchtem bijvoorbeeld de Franstalige markt kunnen boycotten door er geen producten meer te kopen. Het zal vlug over zijn met die vervreemdingsgolf!

Geopolitiek vs economie

Ik zou normaal gezien de principes van de vrije markt laten primeren op de geopolitieke belangen.
De Franse bedrijven die ons overnemen (bv in de energiesector) zijn echter geen privé-bedrijven, maar staatsgecontroleerde bedrijven die een strategie volgen die niet gebaseerd is op economische overwegingen maar op geopolitieke. In dergelijke gevallen vind ik dat men politiek moet bedrijven ipv economie.
Geen enkel bezwaar dus tegen het feit dat Carrefour GB overneemt. Maar zodra bedrijven zich op onze markt begeven die geen privé-bedrijven zijn maar staatsbedrijven, vind ik wel dat onze overheid mag/moet tussenkomen om nationale belangen te verdedigen.
Ik heb er ook geen probleem mee dat een marktkramer zijn zaken in het Frans komt afhandelen op de markt in Vlaanderen. Maar ik zou er een delegatie van 20 TAK-leden rond zetten om te beginnen zingen telkens hij zijn mond opendoet. Als hij de gemeentepolitie vervolgens ter hulp roept, zal hij het in het Nederlands moeten doen.

Margaret Thatcher

@ Nickonomics:

Je vergist je. Margareth Thatcher heeft onlangs nog op haar 80ste verjaardag op 13 oktober laatstleden een toespraak aan haar genodigden gegeven, en dit tegen het doktersadvies in. Ze is dus nog wel degelijk eloquent genoeg om haar publiek te boeien.

Ik denk persoonlijk dan ook niet dat haar een toespraak laten houden slecht is voor haar gezondheid; maar daarentegen vrees ik dat een bezoek aan deze neofascistische overheidsgecontroleerde staat haar gezondheid weinig deugd zal doen. En als ze in Brussel nog eens een PS'er tegen het lijf mocht lopen - Philippe Moureaux, Freddy Thielemans of zo... - krijgt ze helemaal een beroerte...

Neen, we kunnen het het arme mens toch niet aandoen zich op zulk een respectabele leeftijd naar dit socialistische snertland te laten overkomen? Dat is gewoonweg puur saddisme!

twee opmerkingen bij de tekst over Vlaamse onafhankelijkheid

Ik ben het grotendeels eens met wat Paul Beliën zegt zowel over wat fout ging in het verleden, als over wenselijke ontwikkelingen in de toekomst. Toch twee opmerkingen.
Vooreerst hebben we over de voorbije decennia zoveel bevoegdheden overgedragen aan supranationale entiteiten, in de eerste plaats de EG, dat een beslissing over onafhankelijkheid niet langer de onze zal blijken te zijn. En een aantal andere grote staten (Frankrijk, Spanje, Italië ...) zullen nooit dulden dat Vlaanderen het slechte voorbeeld geeft. Ze hebben zelf teveel te verliezen. M.a.w. binnen het huidige Europa is Vlaamse onafhankelijkheid m.i. ondenkbaar.
Ten tweede frappeert de opmerking over de Franse macht over onze energiebevoorrading me. Laat me eerst duidelijk maken dat ik het ermee eens ben. Maar het is een vreemde opmerking vanwege iemand die zich als een economisch libertariër omschrijft. Natuurlijk kan je argumenteren "ik ben libertariër en wil die dingen aan de markt overlaten, maar de Fransen hebben het zo niet begrepen", maar dit soort redenering maakt het econ. lib. tot een zeer theoretische oefening: in de imperfecte wereld waarin we leven is het dan geen operationele leidraad. Trouwens, waarom de redenering over het belang van economische zelfstandigheid wel maken over energie, en bv niet over landbouw (dit dan natuurlijk op Europees, niet op Vlaams niveau)?
Dit brengt me tot een meer algemene vraag -en de vraag strellen betekent niet dat ik het antwoord heb, of me op een antwoord wil vastpinnen: is het werkelijk zo eenvoudig als soms in BJ wordt gesuggereerd om tegelijk economisch libertariër en ethisch-maatschappelijk conservatief te zijn?

Belien sprak wel in termen

Belien sprak wel in termen van geopolitieke strategie. Als je uw eigen geopolitieke positie ondergraaft & afhankelijk maakt dan heb je een zwakkere economische positie. Heeft, bij mijn weten, niet meteen iets te maken met een econ libertarisch standpunt.
Gaat hier om strategisch gezond verstand. Vlaamse onafhankelijkheid binnen Europa, ondenkbaar?
Ik vrees ervoor dat Europa zal dwarsliggen; geeft hen zeker niet het recht om tegendraads te beslissen. Europa heeft niets te beslissen over de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Voor mij is de Europese unie geen verplichting...wat gaan ze doen, muurtje bouwen? De EU heeft weinig keuze; heeft ook niet de bevoegdheid om de beslissing in ons plaats te nemen.

Goed, dat betekent dan dat

Goed, dat betekent dan dat als men zegt economisch "libertariër" te zijn, men meteen een uitzondering maakt voor het geval er "geo-politieke" belangen op het spel staan. Twee opmerkingen: vooreerst dat de veronderstellingen die de economische theorie maakt wanneer ze de optimaliteit van de vrije marktmechanismes afleidt, het bestaan van geo-politieke beschouwingen uitsluit. Dat heeft onvermijdelijk gevolgen voor de praktische relevantie. Ten tweede, dat meteen de vraag rijst waar de grenzen liggen aan die geo-politieke uitzondering. Enkel energie? Ook voedselzekerheid? Immigratie?
Wat betreft Europa, ik ben geen jurist, maar ik moet vaststellen dat de "internationale gemeenschap" over veel middelen beschikt om een kleine natie in de pas te doen lopen.

MVD: En jij gaat hen nog

MVD: En jij gaat hen nog meer middelen geven door uw geopolitieke sfeer niet te controleren & domineren. Sorry, maar voor mij is er één aspect die de hoogste prioriteit heeft: geopolitieke integriteit & nationale veiligheid.

Ik weet niet wat Belien's positie hieromtrent is; maar bij mij is het economische aspect ondergeschikt aan geopolitieke integriteit.
Economisch libertarisme of niet; ik ga mijzelf niet in een -redelijk- potentieel gevaarlijke positie plaatsen. Het gaat hier over een Franse infiltratie van belangrijke economische takken waardoor onze afhankelijkheid -tov Franstaligen & ERFVIJANDEN- toeneemt...dat is een realiteit. Als u bereid bent om in naam van economisch libertarisme dat toe te laten...dan doet u maar.
Kom dan wel niet zagen & klagen als die Franse afhankelijkheid een probleem vormt.

geopolitiek en economie etc

Mr Brigands: ik zou mezelf een conservatief noemen eerder dan een libertariër. Ik was verwonderd iemand die zich een economisch libertariër noemt (Paul Belien) een conservatief standpunt te zien verdedigen. Ik vind ook dat de toon van de discussie wat uit de hand loopt, en zal het hierbij laten.

Toon van de discussie loopt

Toon van de discussie loopt niet echt uit de hand. Uw verwondering is niet de mijne; men moet iedere context/situatie grondig analyseren om een stelling te kunnen nemen. Ideologisch vastpinnen is niet altijd realistisch, noch haalbaar/hanteerbaar. Belien haalt het feit aan dat het hier over Staatsbedrijven gaat; in mijn geval richt ik mij tot bepaalde industrietakken: energievoorziening; defensie; e.a. . Historisch gezien is Frankrijk altijd de primaire tegenstander geweest (ook een punt van het artikel); vandaag zijn het taalgenoten van hen die problematisch zijn...dus ben ik extra op mijn hoede.
Daarmee ook dat mijn reactie krachtig verwoord was. MvG

Europa ja, alleen niet dit.

De assertiviteit waarmee Beliën het Vlaamse Stockholm-syndroom te lijf gaat is natuurlijk verfrissend. Maar in zijn aanval op "Europa" gooit hij imho het kind met het badwater weg. Europa is een vrij sterk autarkisch blok, net zoals de VS. Dat betekent dat de intra-Europese handel nog altijd stukken belangrijker is dan de externe. De eenheidsmunt en de harmonisatie van fiscaliteit en welvaart eisen natuurlijk een convergentie die het niveau van een pure vrijhandelszone ver te boven gaat. De munt kan immers niet meer worden gebruikt om competitiviteitsverschillen op te vangen. Dat eist ook een uniforme stem naar buitenuit, geen Jnuskop waarvan de ene mond de VS in Iraq steunt en de andere boe roept.

Als we de Europese (con)federatie opgeven, dan geven we ook een stuk economie en handel op. De vraag is dus niet of we "Europa" moeten opgeven, maar wel of we *dit* (Frans-Duits) Europa moeten ontlopen. Het leek 5 jaar geleden wel politieke SF maar het ondenkbare van toen lijkt nu al wat minder absurd. En dat is een splitsing in de EU. De motors van de EU *zelf* leven hun stabiliteitspakt niet na. Griekenland met een hoog Wallonie-gehalte en Italie worden een blok aan het Euro-been. Belgie ook, maar alleen gemiddeld door de onzalige unie met de Walen.

Een eigen Vlaamse munt schept heel wat merkantiele bezwaren in een open economie als de onze. Maar een gemeenschappelijke munt kan niet worden volgehouden zonder een gemeenschappelijk politiek, fiscaal en economisch project. Het zou in een "buitenlands" perspectief daarom voordelig zijn dat de EU wordt gesplitst in een noordelijke en zuidelijke zone. De Mediterane EU kan de Lire terug invoeren, en de Atlantische EU... het Europond. Dat wordt weer vreemde muntjes meenemen op weg naar de Provence.

Als iemand er in slaagt

Als iemand er in slaagt Thatcher uit te nodigen in België zou ik zeker komen maar ik denk helaas dat wegens haar huidige toestand ze geen toespraken meer houdt.

Daarnaast: ik heb liever op de eerste plaats een anti-staat partij. En inderdaad, die vind je tegenwoordig nergens.

Libertarische partij

Nicko, ik ben ook van dat idee. Maar met een libertarische partij haal je 3 kandidaten op je lijst en word je in de verkiezingsshow geklasseerd onder 'anderen', met minder dan 1 % stemmen.
Een naar angelsaksisch model conservatieve partij heeft wellicht een potentieel van 10-20-30%. Tevens kan dat een voortrekker zijn voor andere Europese landen, waaronder zeer zeker Nederland, waar voor zulke, qua gedachtengoed stevig onderbouwde conservatieve partij ook een potentieel van tientallen procenten bestaat.
Ook in Oost-europa is zulk project leefbaar, en dan hebben de Engelse tories meteen een reden temeer om de EVP links te laten liggen...

Toespraak

Helaas, zijnde in het buitenland kon ik niet aanwezig zijn.
HELEMAAL akkoord met de heer Beliën's tekst.
Twee opmerkingen:
1. Zijn vlaggen opmerking: ik ben er zeker van dat Paul niet bedoelt dat een Corsikaanse vlag minder waard is dan een Engelse. Hij spreekt over STRATEGIE en ZELFRESPECT. Daarom moeten we beginnnen onze vlag te hangen naast vlaggen die hij opnoemt. Niet omdat het ene of andere volk of diens vlag meer of minder waard zou zijn.
2. Cogito's opmerking: ik vraag me ook af of hier niet de kiemen worden gelegd van een nieuwe partij. Ik weet, nog maar eens een nieuwe partij, maar hoevelen zouden zich niet thuisvoelen in een pro-vrije markt, anti Belgische, anti-EU, Vlaamsgezinden en conservatieve waardenpartij? Ik in ieder geval wel.
Eddy

Cogito

Denk jij daarbij aan VLOTT ? Of heb je een andere politieke constellatie in zicht ?

Verder:
Het Verenigd Koninrijk samen met Nederland vormen de nucleus-bondgenoten. Zij zijn het dichst bij. Rusland aanschou ik ook als een mogelijke bondgenoot; hoewel men hier effe de macchiavellistische toer op moet met Putin. Griekenland zou mogelijk nog een leuke bondgenoot kunnen vormen; denk dat zij nog steeds beseffen wat Turkse/Ottomaanse dominantie betekende. Hopelijk kunnen ze dan de lijn min of meer doortrekken naar Belgische dominantie.

We missen wel 1 belangrijk punt. Hoewel men zich zou moeten gedragen alsof een onafhankelijke republiek reeds bestaat (is dat niet in de genre Michael Collins?) is er één belangrijk intern aspect dat men moet oplossen voordat men buitenlandse steun gaat opzoeken. Probleem Brussel.
Het moet eens duidelijk worden wat men van plan is met Brussel. Houden of dumpen.
Mijn positie staat vast: geen splitsing BHV; Brussel heeft geen andere keuze dan Vlaanderen want A) Omsloten door Vlaanderen; B) Financieel afhankelijk v Vlaanderen; C) Historisch Nederlandstalige/Dietstalig; D) vooral economisch afhankelijk van Vlaamse regio; E) intern Franstalig eiland is onaanvaardbaar; F) Bescherming van de Nederlandstalige minderheid die eruit werd gejaagd in 100 jaar. Ik denk eerder aan een samenvoeging van de 19 gemeenten met een lokaal gecentraliseerd bestuur & vertegenwoordiging, geïntegreerd in het structuur van de Vlaamse 'regering' & onder hoede van het Vlaams Gewest. Territoriaal beperkte Franstalige politieke vertegenwoordiging; 50 jaar gegarandeerde taalfaciliteiten uitdovend.

Maggie

Waarom nodigen we, na Hans Herman Hoppe - wat volgens mij een geniale zet was, gezien het belang dat de Vlaming klaarblijkelijk hecht aan het argument van de economische leefbaarheid van een 'klein' land als Vlaanderen, zoals we met de reacties op het Warande-essay nog eens hebben kunnen zien - Margaret Thatcher niet uit om Vlaamse politiekers te adviseren over het vormen van de eerste echte continentale conservatieve partij naar Angelsaksisch model? Het zouden twee vliegen in één klap zijn, één in eigen land, waar de pers niet naast kan, en één in de Angelsaksische wereld, waar de aandacht op het bestaan van Vlaanderen en het voordeel van een onafhankelijk Vlaanderen voor de Angelsaksische conservatieven in één klap in de verf wordt gezet bij de juiste mensen.

Vlaanderen en andere EU-regio's

Ikzelf was ook aanwezig op de OVV-bijeenkomst afgelopen zaterdag, en heb eveneens met veel bewondering en eensgezindheid de redevoering van Paul Belien opgeluisterd (de eerlijkheid gebied me overigens te zeggen dat dit zowat de beste interventie van alle sprekers was)

Maar met één zaak was ik het toch echt wel fundamenteel oneens. U zei namelijk dat het 'ronduit ergerlijk' is de Vlaamse Leeuw steevast te zien hangen naast vlaggen zoals die van Bretagne, Catalonië, Zuid-Tirol, Wallonië enzomeer. Van waar die afkeer? U suggereerde namelijk dat door de Vlaamse leeuw gelijk te stellen aan de vlaggen van hoger genoemde regio's, Vlaanderen gebagateliseerd wordt tot een loutere provincie in Europa. En wie zegt dan dat die andere regio's een Europese provincie willen vormen? Het is tenslotte toch evenzeer het recht van de Catalanen, de Basken, de Bretoenen en dergelijke meer om zich van hun respectievelijke 'moederlanden' af te scheiden, indien hiervoor een democratische meerderheid te vinden is. Net zoals er in Vlaanderen een meerderheid zou moeten zijn om zich van België af te keren.

En inderdaad, het Vlaams Belang - om het beestje ineens maar bij naam te noemen - is vurig pleitbezorger van een 'Europa der volkeren' waarin Vlaanderen mee zou opgaan, als een corporatistische en anglofobe natiestaat annex provincie. Iets waar ik het totaal mee oneens ben. Ikzelf ben daar niet geheel voor te vinden, omdat een volk niet per definitie door een aantal objectief waarneembare parameters zoals religie of taal gedefiniërd hoeft te worden (zie Zwitserland, dan ondanks linguïstieke verscheidenheid toch ook wel een volk/natie genoemd kan worden) , maar ik blijf natuurlijk wel bij mijn hoger genoemd standpunt dat ieder volk wel het recht zou moeten behouden zelf een staat te vormen. (Mochten de Italiaans sprekende Zwitsers bijvoorbeeld ooit tot het besluit komen een onafhankelijke staat te komen, dan is dit hun volste recht. Maar dit zal in praktijk natuurlijk niet gebeuren)

Bovendien kan een los Europees verband waarin Catalonië, Baskenland, Bretagne, Vlaanderen enzovoort opereert, perfect passen in het gedroomde Angelsaksische Europees model: Zijnde een, zoals eerder gezegd los, verband dat vooral zou moeten dienen als vrijhandelszone en (relatief beperkte) bevoegdheden inzake justitie, terrorismebestrijding en defensie. Kortom, voor mij is de vlag van het Verenigd Koninkrijk of de VSA zeker niet meer of minder waard als die van Zuid-Tirol of Padanië.

Ik vind Paul Belien’s

Ik vind Paul Belien’s analyse van onze geopolitieke omgeving uiterst waardevol en het wordt inderdaad tijd dat Vlaanderen zich profileert als een natiestaat en het Vlaams Belang zich zonder complexen, in het buitenland, aandient als de grootste Vlaamse (en overigens ook Belgische) politieke partij. Het Vlaams Belang moet gaan praten met beleidspartijnen in de andere Europese landen en niet met partijen die spectakel opvoeren in de marge.
We begrijpen heel goed dat die weg moeilijk is zowel voor de politieke als de niet politieke Vlaamse Beweging. Een voorbeeld: de Bilderberggroep is een belangrijk geopolitiek forum. Tot die club behoren, wat België betreft: Etienne Davignon, Jan Huyghebaert, Maurice Lippens en Daniël Janssen, allemaal topfiguren van het Brussels Belgisistisch establishment, die, stuk voor stuk, niet zullen nalaten, in internationaal gezelschap, de Vlaamse aspiraties te ridiculiseren.
Maar die Brusselse salons zijn ook doodsbang voor een goede verstandhouding tussen Nederland en Vlaanderen en ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de recente beledigende uitlatingen van een paar “Vlaamse” ministers aan het Nederlandse adres geïnspireerd zijn door anti- ederlands gestook in die Brusselse salons. Vlaanderen zou er de Nederlanders kunnen op wijzen dat dit Belgisistisch anti-Nederlands gestook:
· Een samenwerking tussen KLM en SABENA onmogelijk gemaakt heeft;
· Er voor gezorgd heeft dat ABN-AMRO naast de Generale Bank greep;
· De Vlaamse post en telecommarkt afgeblokt wordt voor KPN,
en dat, met een onafhankelijk Vlaanderen, dat niet waar zou zijn.

Frans-Duitse As ten dode opgeschreven

Het gevecht van alle 'continentalen' en van Chirac en Merkel voor hun Frans-Duitse as is maar de prelude van hun ondergang. Als je de geschiedenis van EGKS tem. EU bekijkt dan maakte de Frans-Duitse as nog 52 % van het BBP van de EG uit in 1980 maar viel dit al terug tot minder dan de helft (46 %) in 1986 met de toetrede van Griekenland, Spanje & Portugal. In 2004, met de laatste 'grote' uitbreiding maakte het Frans-Duitse BBP nog maar 37 % uit van dat van de ganse Unie !

De enige reden waarom er voorlopig geen nieuwe constellatie te bespeuren valt is dat - vooralsnog - niemand zich wenst te profileren als nieuw alternatief én omdat het Europa van de komende 10 jaar er wellicht één zal worden met minder duidelijkheid doordat er minder vaste combinaties maar meer ad hoc allianties gesmeed zullen worden.

Tussen haakjes, een Noordzee-Gemenebest (zie mijn post op lvb.net) van het Ver. Koninkrijk, Ierland, België, Nederland & Denemarken maakt nu al 27 % van het BBP van de EU uit. Hoewel niet even dominant als de Frans-Duitse As zou dit Noordzee-Gemenebest zeer goed kunnen functioneren als een cruciale onderhandelingspartner in een wereld van wisselende, ad hoc allianties...

Bron cijfermateriaal : www.econstats.com, GDP in current prices and US $

Leo Belgicus

Zou een andere overwegenswaardig idee niet dit kunnen zijn: Vlaanderen wordt eerst onafhankelijk. Daarna zoekt het eerst toenadering en later vereniging met (Noord)-Nederland? Ik meen dat alleen op die wijze 175 jaar separatisme teniet kan gedaan worden. Voor mijn part mag Frans-Vlaanderen er ook nog bij. Die hereniging met (Noord)-Nederland is toch niet zo gek als het voor sommigen lijkt: wij spreken dezelfde taal, behoren tot dezelfde economische regio in de delta van de grote rivieren. Godsdienst (protestantisme versus katholicisme) kan in de huidige maatschappelijke realiteit geen splijtzwam meer zijn tussen noord en zuid. Gelijk vallen ook alle bezwaren weg tegen een "te klein" onafhankelijk Vlaanderen.

Toekomstige Vlaamse collaboratie

1. “De flaminganten hebben in beide wereldoorlogen de verkeerde keuze gemaakt door met Duitsland te collaboreren.”
Die keuze was op zich geen vergissing.
In Wereldoorlog I ondervonden de flaminganten dat ze in oorlogstijd evenmin iets van België te verwachten hadden als in vredestijd. Ze wisten bovendien dat Frankrijk zou blijven pogen Vlaanderen te overheersen. Het streefde niet noodzakelijk naar een regelrechte aanhechting, maar minstens toch naar een veralgemeende verfransing (of verwaalsing), op cultureel, politiek, diplomatiek en industrieel gebied. Zij kozen dus de kant van de erfvijand van Frankrijk.
Na Wereldoorlog I meenden de Duitsers, volgens mij met reden, dat zij het recht hadden de onrechtvaardigheden van het Verdrag van Versailles te herstellen. De flaminganten hadden hun eigen grieven. De verbeteringen die de Duitse bezetter aan het statuut van de Vlamingen had aangebracht, waren teniet gedaan of afgezwakt. Ze gingen dus opnieuw met Duitsland samenwerken, omdat ze geen steun verwachtten van om het even welke andere Europese staat.
Hun twee keuzes waren dus alleen retrospectief verkeerd. Niemand kan bewijzen dat het bij een Duitse overwinning voor Vlaanderen niet helemaal anders was geworden.

2. “Ook vandaag zet Frankrijk zijn pogingen om ons in te palmen onverminderd voort.”
Mij moet u daarvan niet overtuigen. Een verdere verfransing (verwaalsing) van Vlaanderen kan in de huidige omstandigheden nog ergere gevolgen hebben dan voorheen. Ze zou tot een verregaande afrikanisering leiden.
Wie kan Vlaanderen daarvan vrijwaren, met andere woorden Vlaanderen helpen zijn onafhankelijkheid te verwerven? De grote continentale machten Duitsland en Frankrijk? Dat laatste land zelfs maar vermelden is natuurlijk absurd. Daarbij zegt u zelf dat die twee kornuiten de Europese Unie aan hun controle willen onderwerpen. Wat kan hen dus het lot van enkele miljoenen Vlamingen schelen? Italië, Portugal en Spanje zullen uit cultureel racisme elke medewerking weigeren aan een achterlijk zootje dat in eigen land en in Europa het Romaanse overwicht tegenwerkt. Nederland en de Scandinavische landen? Die zijn, ondanks enkele sporadische tekenen van heropleving, zo grondig aangevreten door het rot van het moderne humanisme dat ze niets meer gemeen hebben met een klein Europees volkje dat zeurt over het behoud van zijn taal en droomt van een eigen staat. De Centraal-Europese landen? We hebben weinig invloed op het verdelen van de Europese subsidies, dus zijn we “quantité negligeable”.
Het meest dramatische is dat Vlaanderen zelf niets kan bekomen, nationaal noch internationaal. Alle regerende Belgische Vlaamse partijen, en als men de federale en de Vlaamse regering optelt, zijn ze dat allemaal, zijn volledig verknecht aan België en het internationalisme. Zij zullen de Vlaamse onafhankelijkheid eerder tegenwerken.
Wat blijft er dan over? U ziet een oplossing in steun van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, dus in een nieuwe collaboratie. Zij zullen Vlaanderen misschien beloftes doen, maar die zullen niet ingelost worden. Voor de meeste Britse politici is Vlaanderen waarschijnlijk een uitgebreid akkerland ten Noorden van de Europese hoofdstad, bewoond door kinkels die koppig de verfijnende invloed die uitgaat van hun Franstalige landgenoten, afwijzen. De aanhang van de Verenigde Staten loopt wereldwijd en almaar sneller terug. Indien niet bij de omgekochte regeerders, dan toch bij hun onderdanen. Op een bepaald ogenblik zal de VS tegenover het vijandige Europa opnieuw zoete broodjes moeten bakken. België, inclusief Vlaanderen, zal dan één van de geschenkjes zijn om Frankrijk te vertederen.

Hoewel de zelfstandigheid van Vlaanderen voor mij een verloren zaak is, ben ik het met uw conclusie eens : we kunnen het niet zelf, laat ons dus collaboreren. Wat kunnen we in godsnaam anders doen? Maar zoals u wil ik de Vlaamse Beweging helpen bevrijden uit haar “kneuterigheid”. Mijn collaboratiebereidheid reikt namelijk verder dan de Angelsaksische wereld. Zij betreft iedereen die een acceptabel aanbod doet, ook Russen, Chinezen, Turken, Arabieren.

Voor de individuele Vlaming blijft er natuurlijk nog een andere oplossing: hij kan emigreren. Maar waar kan een verstokte behoudsgezinde naartoe? Misschien naar Singapore, waar o.a. drugsmokkelaars nog fluks worden opgeknoopt.

Continental Tories

Worden stilaan in het politieke landschap de juiste ingrediënten verzameld voor een volwaardige continentale conservatieve partij naar Angelsaksisch model, bestaande uit die delen van het Vlaams Belang, VLD, CD&V en N-VA die het schoentje past?

Deze toespraak mag alvast gelden als het aroma, dat de aandacht trekt voor de smaak van het gerecht.

Belien weet waar het om gaat.

Vanmorgen heb ik op de Staten Generaal van het OVV heel erg genoten van deze toespraak. Opvallend was het hoeveel bijval deze toespraak kreeg van het publiek, dit in tegenstelling tot het gemor tijdens sommige andere toespraken. Belien weet wat de basis van de Vlaamse beweging echt wil. Duidelijkheid, geen halfslachtigheid of eerloze compromissen. Ook Bruno Valkeniers heeft tijdens zijn korte tussenkomst daarop gehamerd.
Weten wat we willen en er voor gaan. Met een natuurlijke flair en uitstraling van macht, niet in, onder of naast het belgisch systeem, maar er boven. Hoe lang moeten we nog wachten voor onze politici dit gaan beseffen ? Moeten we echt 3 generaties van uinversitair opgeleide Vlamingen hebben (zoals Joost Ballegeer schrijft) voor Vlaanderen onbevangen en in brede kring onafhankelijkheid durft eisen ?

Vlaams-Britse coalitie...heeft zeker zin & klinkt logisch.

De analyse die Belien maakt is correct, hopelijk zullen de nodige mensen deze tekst ook lezen & daarop ageren. 3 generaties van universitairen...maakt geen verschil uit; het probleem ligt hem erin dat iedereen op de vlakte blijft. Universitairen - zoals mijzelf- ambiëren een carrière.
Om carrière te maken moet je uw kansen gaaf houden; moet je soms uw ergste vijand te vriend houden. In Belgique kan je nauwelijks carrière maken als je voor een onafhankelijke republiek Vlaanderen bent. Verder heb ik last met vele universitairen die leven in Lala-land.
Slachtoffers van het onderwijssysteem; nooit hebben ze geleerd om zelfstandig te denken. Kritisch denken is ook zo’n zwak punt. Bij nogal wat studenten is de notie ‘Vlaamse onafhankelijkheid’ een stap te ver; het druist teveel in tegen ‘solidariteit’ = egoïsme = racisme = fascisten. Klakkeloos nemen zij de Belgische standpunten over; maar wees gerust binnen 10 jaar zal het verstand komen…of anders is het er nooit geweest. Het manifest van ‘In de Warande’ zou daar verandering kunnen inbrengen maar dat vereist een massale informatiecampagne. Een documentaire op DVD gericht aan studenten zou een bredere verspreiding geven & debat aanwakkeren. Ik kan enkel vaststellen dat ik blijkbaar de enige ben (van mijn jaar) die het manifest heeft gelezen.

Persoonlijk zie ik Duitsland eerder als een bondgenoot dan Frankrijk; waarom weet ik niet.
De vijand van mijn vijand is mijn bondgenoot; misschien daarmee.
Onbewust misschien ook een gevoel van verbondenheid dmv taal.
Het Verenigd koninkrijk is altijd een bondgenoot geweest; hoewel ik het gevoel heb dat zij faalden in 1830 (mogelijk onterecht), verder is er geen landmassa tussen ons beiden.
Nederland mag men in dit opzicht ook niet vergeten, hoewel men voorheen onderling ook wel problemen gehad heeft. De Nederlanders hebben wel één belangrijk voorsprong: zij hebben het VK te vriend…werken o.a. samen op vlak van defensie: amfibische eenheid.

De contacten tussen VB & Le Pen stoort mij; zoals de contacten in Bulgarije mij ook storen.
Contacten met het FPÖ, weet ik zo nog niet.

Onderschrijven

De Europese top van dit weekend heeft nogmaals aangetoond dat Paul Belien gelijk heeft wanneer hij stelt dat er een Frans-Duitse as is en dat de EU hierop gericht is en wordt. Hij heeft eveneens gelijk wanneer hij stelt dat de Vlaamse Beweging enerzijds en NV-A en VB anderzijds niet de juiste visie hebben als het gaat om Vlaanderen in Europa en de wereld. Ik onderschrijf dan ook de optie die Paul Belien maakt dat Vlaanderen zich als (toekomstige) natiestaat aan de wereld moet presenteren en niet als een regio. Dat zij die streven naar Vlaamse autonomie dringend op de juiste plaats en bij de juiste mensen in de wereld aan PR moeten gaan doen, is bijgevolg een logisch gegeven. Het lijkt mij inderdaad de enige manier om op het moment dat het zal nodig zijn de nodige internationale steun te krijgen voor Vlaamse onafhankelijkheid. Ik hoop van harte dat dit besef mag groeien bij allen die Vlaamse onafhakelijkheid nastreven.