Passie in de Kamer

Rik Daems was een uitstekende fractieleider toen de VLD nog in de oppositie zat. In de jaren 1995-1999 slaagde hij erin om het de regering-Dehaene, en vooral de Franstalige socialisten van de PS, lastiger te maken dan “pitbull” De Crem het sindsdien ooit lukte bij paars. Velen herinneren zich de woordenwisseling waarbij PS-fractieleider Claude Eerdekens riep dat de VLD maar moest oppassen of Wallonië zou naar Frankrijk gaan, waarop Daems hem toebeet: “Si vous voulez la France, allez à la France!

Daems werd in die tijd zodanig gehaat door de Parti Socialiste dat de PS zijn bloed kon drinken en er niemand op de PS-banken verliefd naar Rik zat te kijken. Indien dat toch gebeurd zou zijn, dan hadden we in België werkelijk een “Romeo en Julia”-romance beleefd, maar zo’n liefdesrelatie tussen twee leden van een vijandig kamp bestaat alleen in de literatuur.

Rik dankt zijn huidige relatie met PS-kamerlid Sophie Pécriaux dan ook aan de kippen van 1999. Als de kippencrisis van ’99 er niet was geweest, dan had Rooms-rood voortgeregeerd, was Daems de pitbull gebleven, en was Pieter De Crem misschien in het bed van Sophie Pécriaux beland.

De affaire Daems-Pécriaux bewijst onomstotelijk dat België uit twee verschillende landen bestaat. Vlamingen en Walen leven zozeer naast elkaar dat ze elkaars babes niet kennen. Tot vorige week had geen enkele Vlaming ooit van kamerlid Pécriaux gehoord. De Vlamingen kennen Freya, Kathleen, Inge, Mia, Maya, Hilde 1 (uit Limburg) en Hilde 2 (ook uit Limburg), Patricia, Anke, en Marie-Rose. Sommigen kennen zelfs Marijke, maar Sophie? Nooit van gehoord, tot Rik ermee op de proppen kwam. Geef echter toe, heren (en Margriet), dat deze pronte Waalse moeiteloos alle hogergenoemde Vlaamse babes de broek afdoet. Zonder Rik zouden we dat nooit geweten hebben, hetgeen inderdaad bewijst dat Vlamingen en Walen in twee gescheiden werelden leven.

Nationale drift

België mag Rik Daems dan ook dankbaar zijn. Ondanks zijn gevleugelde woorden acht jaar geleden dat de Walen het maar bij la France moeten gaan zoeken, brengt Daems Vlaanderen en Wallonië op een concrete manier bij elkaar. Door bij Sophie een baby te verwekken, uitgerekend in de septemberdagen van 2005, toen het edel land der Belgen zijn 175ste verjaardag vierde, zorgt Rik voor de nodige symboliek. Deze baby is dan ook de vrucht die niet alleen de intieme vriendschap tussen paars bezegelt, maar ook de Belgische eenheid. Het is Daems, en niemand anders, die deze vrucht heeft geplant.

Hoe zou men wensen dat Leopold I dit had mogen beleven, de Coburger die zich zulke zorgen baarde over het gebrek aan gevoelens van oprechte Belgische eenheid dat hij er soms letterlijk ziek van was. De spruit van Rik wordt geboren uit de drift van een Vlaams, liberaal en democratisch kamerlid – tevens welvarend wijnboer en kunsthandelaar – voor een Waals, kaviaar-socialistisch kamerlid uit een regio met 40% werklozen, waar Vlaams manna meer dan welkom is. De spruit van Rik, eveneens kleinkind van een voormalige Vlaamse minister en een Waalse senator en partijbons, symboliseert België op een manier waarop zelfs de nazaten van de Coburger dat niet kunnen.

Als symbool van België bestaat er bovendien geen twijfel over dat het kind van Daems méér in het Frans zal opgevoed worden dan in het Nederlands – net zoals de twee tortelduifjes ongetwijfeld méér in het Frans converseren dan in het Nederlands. Uit Sophie’s mond heeft niemand immers ooit een gebenedijd woord Nederlands gehoord, terwijl het hele land weet dat Rik minstens in staat is om haar in haar moedertaal te vertellen dat ze naar la douce France mag.

Primeur

Hoewel passionele relaties in de politiek wel vaker voorkomen, zorgde Rik Daems, aldus politicoloog Carl Devos, voor een politieke primeur met deze “eerste relatie over de partijgrenzen, en de taalgrens, heen.”

Als Daems en Pécriaux enig eergevoel hadden, was minstens één van beide kamerleden dadelijk na het bekendmaken van de affaire afgetreden. Volgens de wet mogen gehuwde koppels niet tegelijkertijd parlementslid zijn. Naar de letter van de wet zijn Daems en Pécriaux wel niet gehuwd, maar, aangezien zij een koppel vormen, zijn zij dat wel degelijk naar de geest van de wet. Naar verluidt wil Daems zijn zetel alleen opgeven in ruil voor een lucratief, door de belastingbetaler te spijzen, postje. De man bevindt zich in een positie waarin hij eisen kan stellen. In België ondervinden immers alleen formeel gehuwde koppels de nadelen van het huwelijk, terwijl ongehuwde koppels vandaag, dankzij de wetten van de voorbije decennia, van álle voordelen van het huwelijk kunnen genieten.

Door de waarde en de betekenis van het huwelijk te ondermijnen, hebben politici een situatie geschapen waarbij mensen die wettelijk gehuwd zijn gediscrimineerd worden. In België is men blind voor deze problematiek. Terwijl men momenteel elders het huwelijk opnieuw wil waarderen, gaat bij ons de afbraak voort. In de Angelsaksische wereld wordt erover gedebateerd of men echtscheidingen niet opnieuw moet bemoeilijken. De overheid kan immers niet toelaten dat wanneer mensen elkaar vrijwillig trouw hebben beloofd, ze deze vrijwillig afgelegde belofte zomaar schenden. Eén van de fundamentele taken van de staat (zelfs een minimale staat) is de taak om te garanderen dat mensen hun vrijwillig aangegane contracten naleven en zich hier niet zomaar vanaf kunnen maken zonder een schadevergoeding te betalen aan de gekrenkte partij. Bij ons ligt echter een wet klaar om elke scheiding schuldloos te maken en de alimentatieverplichting drastisch te beperken, zodat lieden zoals Rik Daems, met nog groter gemak van hun tweede vrouw kunnen afgeraken dan van hun eerste. Men zegt dat het privéleven van politici ons niet aangaat, omdat het niet relevant is. Maar dikwijls is het privéleven van politici wel degelijk relevant.

Volgens Adam Smith, de grote liberale filosoof, wordt het algemeen belang erdoor gediend dat iedereen zijn persoonlijk belang nastreeft. Maar men mag daarvoor alleen zijn eigen middelen gebruiken, en niet die van anderen of van de staat. Uitgerekend dat laatste doen onze politici nochtans. Ze maken wetten om hun eigen persoonlijke belangen te dienen, terwijl die wetten ook gevolgen hebben voor anderen. Ze willen zelf gemakkelijk kunnen scheiden, ze willen niet schuldig verklaard worden, ook al zijn ze schuldig, en ze willen zelf zo weinig mogelijk alimentatie betalen. De kamerleden Daems en Pécriaux verkiezen op hun plaats in de Kamer te blijven zitten. Het is daarom wel degelijk relevant om te zien hoe ze beiden straks voor de nieuwe echtscheidingswet zullen stemmen. Het koppel mag dan al de paarse en de Belgische verzoening symboliseren, het symboliseert er ook de immoraliteit van.

Ik kan met de teneur van dit

Ik kan met de teneur van dit artikel totaal niet akkoord gaan.

Ten eerste is de volgende quote niet juist:

In België ondervinden immers alleen formeel gehuwde koppels de nadelen van het huwelijk, terwijl ongehuwde koppels vandaag, dankzij de wetten van de voorbije decennia, van álle voordelen van het huwelijk kunnen genieten.

Het is de paarse regering onder meer geweest die de fiscale discriminatie geweest tussen gehuwden en niet-gehuwden heeft afgeschaft, terwijl jaren met CVP-regeringen (de partij van het gezin) er nooit iets aan gedaan heeft.

Bovendien, denk je nu werkelijk dat door het huwelijk moeilijker te doen ontbinden, plotseling alle huwelijken perfect zullen zijn. Mensen opsluiten in een WETTELIJK kader waar ze moeilijk uit raken en hen dan eeuwig achtervolgen voor hun fouten lijkt me ook niet echt de ideale oplossing. In vroegere tijden kon men moeilijk scheiden wat leidde tot miserable situaties, waarbij man en vrouw toch apart leefden en nieuwe relaties begonnen, ofwel bij elkaar bleven en voor de rest van hun leven miserie genoten.

Daarnaast het is je goed recht om afkeurend te staan tegen de relatie van Daems (wat ik dan op mijn beurt afkeurendswaardig vind) maar deze relaties van oudere mannen met jongere vrouwen zijn al eeuwen oud en als de religie dan zou verbieden of afkeuren dan is ze verstikkend op dat punt. Persoonlijke relaties zijn persoonlijk. Het is dus geen punt van "waar gaat onze cultuur toch naar toe"...

Bovendien had Daems evengoed een relatie met die Waalse kunnen beginnen als ze in de oppositie zaten. Waarom zouden ze nu plots omdat ze in de regering zitten in de armen vallen. Elio schildert namelijk nog steeds de liberalen als het grootste kwaad ter wereld af en Daems klopt nog steeds op het profitariaat. Liefde kan ook gescheiden leven van politiek, naar dat ik dacht.

Tot conclusie kom ik dan ook het probleem van het huwelijk veel complexer is dan het louter naleven van uw contractsverplichtingen. Wanneer men namelijk nu trouwt krijgt men een heel wettelijk kader, zowel vermogensrechterlijk en familiaalrechterlijk erbij. Je kan dan ook niet beweren dat de normale contractsverhoudingen daar werken. Het beste is het huwelijk dan ook delegaliseren. Voorstellen om het huwelijk te verstrengen is gewoon een middel om via de overheid weer een opvatting van een bepaalde groep in het systeem te krijgen.

(PS: in de USA is het echtscheidingsrecht enorm soepel, in België enorm streng. Men kan dus moeilijk de twee met elkaar vergelijken. En als je pleit voor contractsvrijheid moet het ook als partijen mogelijk zijn om in het contract een kosteloze opzeggingsclausule op te nemen. Dit via een wet verbieden omdat je de huwelijken minder snel wil laten ontbinden is dan weer tegen de contractsvrijheid)

Paul, Helaas niet jouw beste

Paul,

Helaas niet jouw beste stuk. Ik ben een fan, maar dit is in mijn ogen wel heel zwak.

Je had het kunnen hebben over hoe de afwezigheid van een set ethische regels voor het eigen gedrag ervoor zorgt dat mannen vrij spel geven aan dierlijke instincten. (Maximale verspreiding van eigen genen bij vruchtbare -dus jonge- vrouwen.)

Vrij spel geven aan deze instincten heeft vreselijke gevolgen voor het geluk van partner, kinderen, familie, de maatschappij en ook het eigen geluk !

Een gebrek aan 'good old' christelijke waarden als (huwelijks)trouw vernietigt zo cultureel -of zo je wil 'beschaafd' gedrag-in een samenleving ten voordele van instincten. Daarom hebben we met het privé-leven van politici, maar ook van bv's, wel 'affaire'. Zag onlangs de zestiger Jan Decleir nog met een meid in haar twintig.

Wat Van Hecke, Dewael, Martens, Daems... of Clinton for that matter, hebben geflikt zegt iets over henzelf als leiders en als dragers van de dominerende hedendaagse cultuur.

Het interesseert mij geen bal dat die Waalse babe onze Vlaamse babes de broek afdoet en het doet niet ter zake hoe het frisse koppel zal stemmen over de echtscheidingswet. Hoe ze zullen stemmen ? Zoals de partijtop (VLD, PS) zal voorschrijven. Of niet soms ?

Plat op de buik

De Vlaamse liberalen zijn zeer goed in het verkondigen van de heilige partijstandpunten op partijcongressen, op oppositiebanken of in verkiezings-propaganda, maar als het erop aan komt gaan ze zonder verpinken plat op de buik voor de Waalse socialisten. Nu is bewezen dat dit ook letterlijk gebeurt!

De Vlaamse grootvader van de spruit is volgens mij nooit minister geweest. Wel was hij senator en een tijdje staatssecretaris van de PTT. Dat was in de tijd dat je 2 jaar moest wachten op een telefoonaansluiting bij het befaamde staatsbedrijf. Wie echter bij PVV'er Jos Daems aanklopte kon zijn wachttijd tot enkele weken inkorten. Verder was Jos Daems een fervent voorstander van het staatsonderwijs, hetgeen hij in de gemeente waar hij burgemeester was dan ook sterk uitbouwde. Kortom, hij was een socialist in hart en nieren. Rik heeft zijn liefde voor het socialisme dus van geen vreemden.

Ik ben het volledig eens met wat je schrijft over het niet-aftreden, de teloorgang van het huwelijk en de tendens naar het vergemakkelijken van echtscheidingen. Het doet me denken aan wat de Bolsjevieken in Rusland geprobeerd hebben. Anderzijds verbaast het me wel dat je geen positief woord over hebt voor het produceren van deze nieuwe Belg. Je zeurt ons de oren van het hoofd over de achteruitgang van de voortplanting, en àls er dan al eens twee seculieren het goede voorbeeld geven ben je weeral niet tevreden!

Voorkeur voor roomsblauw

@Johan B: Rik Daems was één van de weinige VLD'ers die er nooit een geheim van maakte dat zijn voorkeur uitging naar een roomsblauwe coalitie, en dat 'paars' dus niet de keuze van zijn hart was. Dat zei hij bijvoorbeeld telkens wanneer hij in debat ging met Herman Van Rompuy.

Deze liefdesaffaire beschouwen als "plat op de buik gaan voor de socialisten" is weer een typisch voorbeeld van Vlaams défaitisme. Dit is nu net een opportuniteit: de al wat oudere, rijpe en artistiek onderlegde Daems zal deze jonge, blonde, onervaren socialiste ongetwijfeld dag in dag uit de geneugten van de vrije markt inpeperen! De liberale revival in Wallonië moet toch érgens beginnen hé...

Voorkeur voor paars boven centrum-rechts

@Luc Van Braekel:
"Rik Daems was één van de weinige VLD'ers die er nooit een geheim van maakte dat zijn voorkeur uitging naar een roomsblauwe coalitie, en dat 'paars' dus niet de keuze van zijn hart was. Dat zei hij bijvoorbeeld telkens wanneer hij in debat ging met Herman Van Rompuy."

Boudewijn Boeckaert beschouwde Rik Daems vroeger ook als een goeie liberaal. Sinds Daems hem in De Morgen de mantel uitveegde heeft Boeckaert zijn mening moeten bijstellen. Daems nam afstand van centrum-rechts, verdedigde Paars I en II, leuterde wat over 'de mens boven de structuren plaatsen' (let op het zacht-marxistische taalgebruik) en verdedigde het cordon sanitaire (de levensverzekering van de socialisten).

"Deze liefdesaffaire beschouwen als "plat op de buik gaan voor de socialisten" is weer een typisch voorbeeld van Vlaams défaitisme."

Ik wordt niet moedeloos van deze liefdesrelatie. Ik wordt moedeloos van het feit dat geen enkele Vlaamse partij de overheid drastisch wil afslanken en dat de Vlaamse meerderheid wordt verkwanseld door de collaboratie van Vlaamse politici met de Franstaligen. De discrepantie tussen de verkiezingsbeloftes en het beleid is zo groot geworden dat er van democratie voor Vlamingen geen sprake meer is. Neem als voorbeeld maar de klucht rond BHV.

"Dit is nu net een opportuniteit: de al wat oudere, rijpe en artistiek onderlegde Daems zal deze jonge, blonde, onervaren socialiste ongetwijfeld dag in dag uit de geneugten van de vrije markt inpeperen! De liberale revival in Wallonië moet toch érgens beginnen hé..."

Dat hij artistiek onderlegd is laat ik voor jouw rekening. En hoe rijp een 46-jarige politicus is die op een jaar tijd tweemaal van voornaam verandert is ook nog maar de vraag. Ik vrees echter dat hij vooral zal opscheppen over de geneugten van de macht. Bijvoorbeeld hoe hij erin geslaagd is een bouwvergunning te bemachtigen voor het oprichten van een illegale villa (op een lap grond bestemd voor openbaar nut), of hoe hij een beschermd monument liet declasseren en afbreken om op kosten van de belastingbetaler een parking te kunnen aanleggen voor een bevriend dancing-uitbater, enz. Rik zal zich in het PS-milieu heel goed thuisvoelen, denk ik. Soort zoekt soort, nietwaar?

Sophie

... en zelfs geen abortus by Sophie? Tjonge, dat is ook niet erg progressief... :-)

goed punt

@Johan, OK, die zit.
Het had dus erger gekund, maar gelukkig wilde Sophie absoluut een kindje en Daems leverde het (Vlaamse) zaad. Kamerlid Sophie krijgt nu zwangerschapsverlof op kosten van de Kamer. En als het kindje straks geboren wordt, krijgen alle kamerleden (behalve die in het cordon) suikerbonen. Wie weet, in een zakje met een tricolore of paars lintje.