Een Uitweg uit de Crisis: Vijf Minuten Politieke Moed
From the desk of Luc Van Braekel on Fri, 2007-08-24 14:41
Yves Leterme is mislukt in zijn formatie-opdracht door de onwil van de Franstalige partijen in het algemeen en van de CDH in het bijzonder om te onderhandelen over een diepgaande staatshervorming. De VRT slaagde er donderdagavond in om in twee en een halve minuut de oorzaak van de mislukking samen te vatten in een beeldmontage met CDH-voorzitster Joëlle Milquet in de hoofdrol en met een soundtrack van Michel Polnareff uit 1965: La poupée qui fait non.
Bron: VRTnieuws.net
Mijns inziens kan de politieke crisis worden opgelost indien de Vlaamse partijen bereid zijn om in plaats van te praten, in actie te treden en een paar eenvoudige handelingen te stellen. Op 6 september komen in de Kamer Vlaamse wetsvoorstellen (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) aan bod over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. De Vlamingen kunnen deze splitsing met een eenvoudige meerderheid goedkeuren, meerderheid tegen minderheid, Nederlandstaligen tegen Franstaligen. Deze wetsvoorstellen voorzien geen enkele tegemoetkoming (zoals een inschrijvingsrecht in Brussel) aan de Franstalige inwoners van Halle-Vilvoorde.
Na de goedkeuring van zo'n wetsvoorstel kunnen de Vlaamse oranjeblauwe partijen rustig afwachten. De Franstaligen zullen de eenzijdige splitsing ongetwijfeld een rotstreek vinden, en ze zullen minstens tegemoetkomingen eisen voor de Franstalige inwoners van Halle-Vilvoorde. Van Vlaamse kant kan daar onder bepaalde voorwaarden over gepraat worden, ja. Als, en alléén als, er ook over een staatshervorming met een tweederde meerderheid kan gepraat worden. Anders niet.
Dit scenario zou ook gunstig zijn voor de Franstalige oranjeblauwe partijen. Zij hebben een excuus voor hun achterban. 'BHV is gesplitst, maar wij zitten er voor niks tussen. Wij hebben niet toegegeven, het zijn de stoute Vlamingen geweest die hun wil hebben doorgedrukt! Maar nu gaan we uit alle macht proberen toch iets uit de brand te slepen voor de Franstalige inwoners van Halle-Vilvoorde. Een inschrijvingsrechtje hier, een Franstalig ombudsmannetje daar. We zullen ons best doen'. U dacht toch niet dat de Franstaligen na zo'n eenzijdige splitsing van BHV het land zullen opblazen?
Kortom, als de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde in oktober gerealiseerd wordt via het democratische meerderheidsprincipe in plaats van via de aloude Belgische compromismethode (een beetje zoals met het gemeentelijk stemrecht voor migranten, dat ook door een parlementaire meerderheid werd goedgekeurd, terwijl een meerderheid van Vlaamse kamerleden tegen was), dan kan de onvermijdelijke situatie die daaruit zal voortvloeien meteen de oplossing voor de regeringsformatie dichterbij brengen. De eenzijdige splitsing van BHV zal een psychologische ommekeer veroorzaken: van één vragende partij (de Vlamingen, voor een staatshervorming) naar twee vragende partijen (de Franstaligen zullen vragende partij zijn voor corrigerende maatregelen voor de Franstalige inwoners van Halle-Vilvoorde). Deze zet zal de Franstaligen er ook aan herinneren dat zij in België een minderheid zijn, en dat aanhoudend verzet tegen de wil van de meerderheid het land ondermijnt, waarvan zij beweren dat het hen zo dierbaar is.
Op 15 juni 2004 verklaarde Yves Leterme dat vijf minuten politieke moed voldoende zouden zijn om BHV te splitsen. Straks krijgt zijn partij samen met de andere Vlaamse partijen de kans om dat ook te bewijzen. Vijf minuten politieke moed graag, bij de start van het nieuwe parlementaire jaar. En voor alle duidelijkheid: whishful thinking over het einde van België, de proclamatie van de Vlaame onafhankelijkheid of een samengaan met Nederland is voorbarig en niet relevant, en leidt ons alleen maar af van de hoofdzaak: het uitoefenen van Vlaamse macht op basis van een numerieke meerderheid binnen het reële Belgische staatsverband. Vlaamse macht, uiteraard niet als doel op zich, maar ten bate van een slanke en efficiënt werkende overheid die de tering naar de nering zet.
Tenslotte nog dit: tot aan de behandeling van de splitsing van BHV in de Kamer, weigeren de Vlaamse toppolitici best elke informatie- of formatie-opdracht waarmee het staatshoofd hen eventueel zou belasten. Laat een Franstalig formateur nu maar een paar weken zweten, ploeteren en aanmodderen, tot aan het catharsismoment. En als de Franstaligen filibusteren in de Kamer, zoals Louis Tobback voorspelt, laat de Vlaamse onderhandelaars dan maar wat filibusterenaan de formatietafel.
Ik kan maar moeilijk geloven
Submitted by Jos Verhulst on Sat, 2007-08-25 21:57.
Ik kan maar moeilijk geloven dat enkel BHV de crisis veroorzaakt. Deze crisis is niet weg met de splitsing van BHV. Een direct-democratische uitweg lijkt me het meest aangewezen. Een stemming over de splitsing van België dus, zoals door Di Rupo en Dewinter is voorgesteld.
http://www.standaard.be/partners/index.asp?articleID=DMF26022005_009
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_559931.html?wt.bron=hlnMatrix
Als eerste stap een referendum in Vlaanderen. In heel België kan niet, want Thielemans zal dit verbieden, met het oog op de handhaving van de orde en de beschutting van de democratie. Het referendum leidt tot splitsing indien hiervoor een meerderheid in Vlaanderen is.
Ik denk dat dit, tenminste indien een meerderheid in Vlaanderen voor splitsing blijkt te opteren, moet gevolgd worden door een tweede direct-democratische stap, min of meer geïnspireerd op het voorbeeld van de opsplitsing van het kanton Bern in Zwitserland (afscheiding Jura). In alle Belgische gemeentes/deelgemeentes/wijken waar dit door een zeker aantal bewoners (bv. 50 of 100) wordt gevraagd, dient een referendum te worden ingericht over toetreding tot/uittreding uit Vlaanderen. Dit tweede referenduminitiatief gaat enkel door indien het in alle landsgedeelten op gelijke wijze kan plaatsvinden en op gelijke wijze als bindend geldt. Uit dit tweede referendum volgen dan de staatsgrenzen; faciliteiten en dergelijke worden definitief opgeheven. Indien Brussel en Wallonië het tweede referendum weigeren, dan geldt de bestaande deelstaatsgrens als staatsgrens.
BHV
Submitted by Harald on Fri, 2007-08-24 21:14.
Zonder oplossing voor het 'probleem' BHV zijn federale verkiezingen niet grondwettelijk en wordt België feitelijk gesplitst.
Vraag de franstaligen welke prijs ze bereid zijn te betalen om dit te voorkomen.
Goede reactie Luc. En voor
Submitted by mstorme on Fri, 2007-08-24 18:43.
Goede reactie Luc.
En voor alle duidelijkheid: ook een regering van lopende zaken kan en moet door het parlement goedgekeurde wetten helpen bekrachtigen en afkondigen. Of liever: formeel is het de Koning die dat moet doen, maar er moet wel altijd minstens één minister mee tekenen.
Dat zou trouwens het voordeel hebben dat de wetgevende macht voor één keer een beetje terugschuift naar waar hij volgens de grondwet moet liggen: bij het parlement. Het parlement is nooit zo machtig dan wanneer het de regering niet kan doen vallen. Dat zie je aan Zwitserland en Amerika: twee landen waar het parlement nog iets te zeggen heeft, maar de regerging niet kan doen vallen. Op gewestelijk vlak zijn we al een stapje die richting uitgegaan dankzij het systeem van de constructieve motie van wantrouwen, maar jammer genoeg zijn onze Vlaamse parlementsleden meestal niet mans genoeg om met de macht die ze daardoor hebben iets te doen.
Ceterum censeo natuurlijk dat nadenken over Vlaamse onafhankelijkheid en toenadering met Staats-NEderland vanzelfsprkend niet voorbarig is; die reflectie is zelfs urgent.