0110, Ook Tegen Corruptie?

De discussie over 0110 is reeds gedeeltelijk overgegaan in een discussie of het Vlaams Belang hier misschien netto stemmen mee zou winnen – Tom Barman in de rol van nuttige idioot voor wat hij eigenlijk probeert te bestrijden dus.

De gemoederen liepen de jongste dagen hoog op, en in het vuur van de strijd vergaten sommigen (zonder namen te willen noemen) dat men op de bal moet spelen, niet op de man. Dit zowel aan de ene als de andere kant overigens. Een vergelijking met een hypothetische 0110 in Charleroi of Luik tegen de corruptie kan helpen om de argumenten wat uit te zuiveren.

Zo zijn er enkelen die argumenteren dat ook artiesten het recht hebben aan politiek te doen op het podium, ja zelfs de plicht. Peter Vandermeersch was alvast die mening toegedaan in zijn commentaarstuk op vrijdag in De Standaard:

Het is geenszins ,,chantage'' (dixit Dewinter) als Adamo, Laïs, of X!nk op een podium gaan staan om hun afkeer van een onverdraagzame samenleving uit te zingen. Het is hun recht en zelfs hun plicht.

Ik vraag me eerlijk gezegd of Peter Vandermeersch een soortgelijke zin uit zijn klavier getokkeld zou krijgen moesten Adamo, Laïs of X!nk op een podium gaan staan om hun afkeer van corrupte politici uit te zingen. De gebeurtenissen van de laatste weken hebben aangetoond dat zoiets uitermate gepast zou zijn in een stad als Charleroi, maar ook in Antwerpen zou zoiets niet helemaal misstaan, denk maar even terug aan niet alleen het VISA-schandaal, maar ook Soma, Telepolis en de aankoop van het sp.a-secretariaat in de Everaertstraat. Ik vraag me echter af of de artiesten daarvoor evenveel applaus zouden oogsten bij de politiek correcte media vandaag, dan wel of hen verweten zou worden in de kaart van extreem-rechts te spelen en dat zij zich beter afzijdig zouden houden.

Maar zou het Vlaams Belang nu stemmen winnen of verliezen door 0110? Laten we dat even opnieuw vanuit een principiële hoek bekijken: stel dat een groepje artiesten een concert zou organiseren tegen een andere partij, dat wil zeggen niet het Vlaams Belang maar de VLD, CD&V, N-VA, sp.a, SPIRIT of Groen!. Wat zou dat eigenlijk zeggen over de democratie in Vlaanderen indien mensen er zouden van afzien voor één van die partijen te stemmen enkel en alleen omdat iemand als een Tom Barman, Dana Winner of Helmut Lotti op een podium staan om hun afkeer tegenover die partij uit te zingen? Ik hoop werkelijk dat de democratie in een West-Europees land als Vlaanderen sterker staat dan dat! Ik zie dan ook niet in waarom dat plots helemaal anders zou zijn wanneer het over het Vlaams Belang gaat, tenzij men werkelijk een soort van emocratie voorstaat waar partijprogramma's geen rol meer spelen, maar wel welke partij de sympathiekste popgroep weet te engageren..

Wat het omgekeerde effect betreft, denk ik dat er wel een potentieel bestaat. Dit concert, dat ondanks alle verklaringen van enkele deelnemende artiesten wel degelijk tegen het Vlaams Belang gericht blijft, kan opnieuw de druppel zijn die bij een aantal kiezers de beker doet overlopen. De analyses van de bewegingen onder kiezers van De Stemmenkampioen in mei en juni tonen dit duidelijk aan, en ook Bruno Valkeniers liet zich in dezelfde zin uit tijdens de voorstelling van zijn toetreding tot het Vlaams Belang. In Vlaanderen heeft men het nu eenmaal voor de underdogs. Vandaar dat Tom Barman het gevaar loopt de rol van nuttige idioot te spelen in een nieuwe overwinning van het Vlaams Belang op 8 oktober. Daar komt nog bij dat het hele concept van het concert in feite zelfs een bevestiging is van een belangrijke stelling van het Vlaams Belang: het maakt niet uit voor welke partij je stemt, als het maar niet het Vlaams Belang is. Vandaar is het slechts kort naar de stelling dat het geen zin heeft voor VLD, CD&V of N-VA te stemmen als je enige verandering wil zien in het Antwerpse stadsbestuur. Wat voor zin heeft het de partijdotaties van het Vlaams Belang af te willen nemen als men vervolgens zelf reclame gaat maken voor die partij? Dan toch liever de mededeling van Kris Wauters van Clouseau.

Mijn voorspelling is dan ook dat het concert een overdonderend succes zal zijn. De timing is daar in ieder geval perfect voor: met wat geluk zit het weer wat mee, en verder is het academiejaar op 1 oktober nog maar net gestart en hebben de studenten tijd zat en eigenlijk zelfs niets beters te doen dan een gratis concertje met enkele topartiesten mee te pikken. Maar zo groot als de zelfvoldoening zal zijn op de avond van 1 oktober, zo groot zal waarschijnlijk ook de kater op 8 oktober zijn wanneer de verkiezingsuitslagen beginnen binnen te lopen. Vooral als die uitslagen vergeleken zullen worden met de uitslag van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, die van oktober 2000, want dan wint het Vlaams Belang naar alle waarschijnlijk gemiddeld maar liefst 10%!

Tot slot nog een doordenkertje aan het adres van Tom Barman: de laatste verkiezingsuitslag en de laatste peilingen geven aan dat minstens een kwart van de Vlaamse bevolking voor het Vlaams Belang stemt. Hoe sterk denkt hij eigenlijk dat het Vlaams Belang ondervertegenwoordigd zou zijn bij de Vlaamse artiesten? Ik zou niet willen beweren dat een kwart van die artiesten die op 1 oktober op het podium van 0110 zullen staan een week later zelf voor het Vlaams Belang zal stemmen, maar dat geen één van hen dat zou doen, dat zou me eerlijk gezegd verbazen.

0110-Concert

Voordat ik de commenaren op TBJ gelezen had, heb ik het volgende briefje naar enkele Vmaamse kranten gestuurd:

"Het 0110-concert is blijkbaar ook gericht tegen het racisme.

Wie wil men daarmee aantrekken buiten de afgerichte progressieve kudde? Toch niet de vele Vlamingen die niet door antiracistische vooroordelen zijn misvormd? Die kan men enkel overtuigen door stevige argumenten, niet door haatslogans.

 

De onverschilligen? Die zullen voor het merendeel afgestoten worden door de extreemlinkse en in sommige gevallen anti-Vlaamse  instelling  van de initiatiefnemers en van hun sympathisanten in de politiek, in de pers en bij de zenders.

 

Toch zal het concert wat  opkomst betreft een succes worden. Alleen al dank zij de jongeren die de drank-, drugs-, lawaai- en spermafestivals afschuimen."

 

De reden waarom het VB zo'n

De reden waarom het VB zo'n succes heeft, is omdat ze de dingen bij hun naam noemen en niet persé voor de oplossingen die zij er al dan niet voor hebben. De andere partijen, met de SPa voorop, steken liever hun kop in de grond en zingen een mooi liedje (over verzuring en zo). Zoveel te meer mooie liedjes er op 0110 gezongen zullen worden, zoveel te meer Vlamingen hun afkeer zullen te kennen geven door op het VB te stemmen.

Maar zoals enige weken terug in de Tijd geschreven werd, dat zal de impasse waarin de Belgische politiek zich nu bevindt, behouden. En wie haalt daar zijn voordeel uit? De democratie in ieder geval niet.

De Vlaming is het beu dat de partijen die de macht in handen hebben en oplossingen voor de problemen moeten aandragen, steeds weer hun geknoei probreren te verbergen door naar het VB te wijzen. D'er is werk aan de winkel. En als er iets is waarin de Vlaming zich in onderscheidt, dan is het zijn werklust. Structurele problemen (bv met bepaalde allochtone jongeren) laten aanmodderen, dat ligt niet in zijn aard. Bovendien naar het VB wijzen als oorzaak, dat maakt de maat helemaal vol.

Stel nu dat die impasse er niet was, waar zou de SPa zijn? Nergens. Stagnatie betekent voor hen overleven. En Belgie dan: een links Wallonie met een meer en meer rechts Vlaanderen dat de dingen (corruptie etc.) bij hun naam wil noemen? Leve de stagnatie, leve de koning, weg met de democratie! Laten we een paar liedjes zingen!