De Vele Gezichten van het Belgische Fascisme

Hierna volgt een Nederlandse vertaling van een opinie-artikel van Bret Stephens in The Wall Street Journal van 22 augustus. Het Engelstalige orgineel kunt u zonder abonnement nog tot 29 augustus via deze link lezen. Update 28-08-2006: En nu ook bij OpinionJournal.com.


De vele gezichten van het Belgische fascisme
Door Bret Stephens

BRUSSEL - België is de geboorteplaats van René Magritte. Daarom is het wellicht niet verwonderlijk dat in de politiek zelfs het fascisme er surrealistisch is.

Neem nu de Belgische socialisten, de Vlaamse of de Waalse. Het kenmerk van bijna elke Europese socialistische partij is al lange tijd de vijandigheid tegen religie. De jongste jaren heeft België's regerende socialistisch-liberale coalitie de katholieken op stang gejaagd door het legaliseren van het homohuwelijk en euthanasie, het bannen van kruisbeelden uit overheidsgebouwen en het afschaffen van het traditionele Te Deum die vroeger door de regering werd gehouden ter nagedachtenis van de kroning van Leopold I, de eerste koning der Belgen.


Bret Stephens

Maar dan begonnen de socialisten de ongeveer half miljoen moslims op te merken in België. Zoals Joël Rubinfield van de Brusselse denktankt Atlantis Institute opmerkt, bestaat de helft van de 26 leden tellende socialistische fractie in het 75-koppige parlement van de stad uit moslims. In de gemeente Molenbeek heeft de socialistische burgemeester Philippe Moureaux voor halal-maaltijden gezorgd in alle scholen; politiemensen mogen tijdens de Ramadan niet eten of drinken op straat. De socialistische partij was ook, onwaarschijnlijk, de belangrijkste tegenstander van een wet die het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar zou maken. Ook dit is een product van de groeiende alliantie tussen moslims en socialisten, net zoals de routinematige afkeuringen van de partij aan het adres van Israël.

Neem nu het Vlaams Belang (Flemish Interest), de secessionistische Vlaamse partij, voorheen bekend als het Vlaams Blok, tot een gerechtelijke uitspraak de partij buiten de wet stelde in 2004. Het Blok heeft historische banden met nazi-collaborateurs. Eén van de stichtende leden van de partij is Karel Dillen, die in 1951 een Frans essay in het Nederlands vertaalde dat de Holocaust ontkent (misschien de enige Franse tekst waarvoor een lid van het Vlaams Blok ooit sympathie getoond heeft). Vele jaren lang was de belangrijkste leuze van de partij haar oproep om immigranten die weigerden om zich aan te passen, onder dwang te deporteren. De partij maakte ook geen geheim van haar banden met andere extreem-rechtse Europese partijen, zoals het Front National van Jean-Marie Le Pen in Frankrijk.

Maar dat is aan het veranderen. Jongere partijleiders realiseerden zich dat hun anti-semitische trekjes vergif waren, en begonnen pro-Israëlische standpunten te vertolken. De harde standpunten van de partij over criminaliteit en moslims begonnen een aanzienlijk deel van de Joodse stemmen aan te trekken, in het bijzonder bij de orthodoxe Antwerpse Joden, die zich steeds kwetsbaarder begonnen te voelen tegenover de vijandige moslimgemeenschap in de stad. Vandaag is Vlaams Belang de grootste partij van het land.

En dan is er het eigenlijke beleid van het land. In april waren de Belgen geschokt door de moord op een tiener, Joe Van Holsbeeck, die door twee zigeuners neergestoken werd in het Brusselse centraal station tijdens de avondspits, terwijl tientallen voorbijgangers toekeken (blijkbaar wilden de moordenaars zijn MP3-speler).

Te midden van een groeiend besef van wetteloosheid - het aantal moorden per inwoner ligt in België met 9,1 per 100.000 dubbel zo hoog als in de VS - werd de moord een aanleiding tot een nationaal gewetensonderzoek. Toen Jean-Marie Dedecker, een senator van de liberale partij, in een opiniestuk schreef dat "politiemensen de andere kant opkijken om te vermijden dat men hen van racisme beschuldigt", werd hij teruggefloten door eerste minister Guy Verhofstadt wegens het "aansporen tot vijandigheid".

En dan is er ook het merkwaardige geval van journalist Paul Belien, die hoofdredacteur is van The Brussels Journal, een pro-Amerikaanse, euroskeptische, anti-islamistische weblog. In februari was de blog één van de weinige nieuwsbronnen die de beruchte Deense cartoons van de profeet Mohammed, wat twee miljoen unieke bezoekers opleverde. Het leidde ook tot een buitengewoon onderzoek van het Vlaamse weekblad Knack. Opmerkend dat de blog van Belien geciteerd was door Midden-Oosten-kenner Daniel Pipes, beschreef Knack die connectie als "geen toeval", maar eerder "een bewuste provocatie door de neocons", waarvan het uiteindelijke doel was om Amerikanen en Europeanen te laten geloven dat "alle moslims gewelddadig en gevaarlijk zijn, waarna het conflict in Palestina, Iran en Syrië echt van start kan gaan".

Maar dat was nog niets vergeleken met de reactie die Belien uitlokte met een artikel na de moord op Van Holsbeeck, waarin hij de moordenaars beschreef als "roofdieren" en België opriep om het bezit van zelfverdedigingswapens uit het strafrecht te halen (hij had vooral pepperspray in gedachten). Twee weken na de publicatie van het artikel ontving Belien een brief van het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding, een organisatie in dienst van de overheid die als taak heeft om "slachtoffers van discriminatie bij te staan" en "het grote publiek bewust te maken van anti-discriminatie". (België heeft één van de strengste antidiscriminatieregimes ter wereld). Het artikel van Belien kwam volgens het CGKR neer op "aanzetten tot geweld", en hij kreeg het bevel om het artikel te verwijderen van zijn blog op straffe van vervolging door de staat. Hij stemde toe. Intussen kreeg hij naar eigen zeggen emails met beelden van verbrande lichamen en boodschappen met "dit is wat er met u zal gebeuren".

Belien werd sindsdien ondervraagd door de politie wegens het verstrekken van thuisonderwijs aan zijn vijf kinderen, waarvan er intussen vier aan de universiteit studeren of al afgestudeerd zijn. Een deel van Belien's probleem is ongetwijfeld dat zijn vrouw parlementslid is voor Vlaams Belang. Maar wat haar politieke strekking ook is, Belien zelf is geen lid van de partij, en niets in The Brussels Journal suggereert dat het een partijpublicatie is. Zijn belangrijkste misdaad lijkt te zijn dat hij voor een Engelstalig publiek de minder bekende charmes van de Belgische staat heeft blootgelegd.

Intussen winnen de echte fascisten in België aan kracht, en zij worden grotendeels beschermd door de anti-racismewetgeving van het land. In de Brusselse Imam Reza-moskee herdacht een geestelijke de zeventiende verjaardag van het overlijden van Ayatollah Khomeini: "De vijand kan het licht van de Islamitische Revolutie niet doven". En in Molenbeek publiceerde de krant het Volk een studie over de plaatselijke moslimbevolking. Redacteur Gunther Vanpraet beschreef de gemeente als "een kweekvijver voor duizenden kandidaten voor de jihad".

De Belgische regering kan ervoor kiezen om er geen aandacht aan te besteden. Maar zoals Magritte zou gezegd hebben: ceci n'est pas une pipe.

@ Futta

Ik neem aan dat uw cijfers kloppen. Stelt dit de rest van het artikel in een ander daglicht?

moordfeiten

Volgende klopt ook niet;"het aantal moorden per inwoner ligt in België met 9,1 per 100.000 dubbel zo hoog als in de VS"

De 9,1 is ongetwijfeld gebaseerd op de 910 moorden die op http://statbel.fgov.be/figures/d352_nl.asp terug te vinden zijn voor 2005. in de hoofding van de tabel staat echter wel:


"voltooide misdrijven en pogingen"


Wie de moeite neemt om de brongegevens bij de federale politie te raadplegen (http://www.polfed-fedpol.be/crim/crim_statistieken/2005/reports/nl/2005/nat/nl_staten_2005_nationaal.pdf), komt uit op 174 'geslaagde' moorden. Het aantal moorden per 100.000 inwoners komt zo op 1,7. Datzelfde cijfer is overigens ook terug te vinden in een rapport van de VN over 1996 (waarnaar gerefereerd wordt op http://www.haciendapub.com/stolinsky.html). En 1,7 op 100.000 is niet dubbel zoveel, maar 3 keer minder (!) moorden dan in de USA (waar de ratio op 5,5 ligt - cfr. http://www.disastercenter.com/crime/uscrime.htm). En die verhouding plaatst het "groeiend besef van wetteloosheid" toch al in een ander daglicht, niet?

"voltooide misdrijven en

"voltooide misdrijven en pogingen"
Da ik daar heb kunnen overlezen! Bedankt futtta voor deze rechtzetting. Overigens hebben we hier weer een reactie op het "engelstalig" deel. Raar dat die journalisten niet verder dan hun neus lang is, kunnen kijken. In het Nederlandstalig artikel worden niet de moordenaars maar de volledige mslimgemeenschap met daarvoor speciaal opgeleide roofdieren vergeleken.
Dat Belien er langzaam in slaagt de "Harts and minds" van de Angelsaksen te winnen staat buiten kijf. We moeten stoppen met hem steeds opnieuw in het daglicht te stellen, door halfslachtige, meestal tot niets leidende veroordlingen.

LEUGENS

PVDH: "In het Nederlandstalig artikel worden niet de moordenaars maar de volledige mslimgemeenschap met daarvoor speciaal opgeleide roofdieren vergeleken."

Dat is nu straf: eerst wordt er gevraagd om het desbetreffende artikel te verwijderen en daarna gaat men natuurlijk leugens over het artikel schrijven omdat het niet kan gecontroleerd worden. De moordenaars, en niet de moslimgemeenschap, werden vergeleken met roofdieren.

Dit is een mooi voorbeeld hoe links racisme 'ensceneert' om zichzelf dan als nobele ridder ten tonele te kunnen voeren. Als men leugens nodig heeft om het eigen bestaan te kunnen rechtvaardigen, dan is het erg gesteld (zie Nazi-Duitsland; en hiermee komen we weer bij de eigenlijke titel van het artikel: de vele gezichten van het Belgische Fascisme).

PS: PVDH, waar zijn al die fameuze voorbeelden van racisme op het nederlandstalig gedeelte van deze cite? Ben je gehersenspoeld? Kun je nog onafhankelijk denken? Of schiet je automatisch in je linkse verdediging vanaf rechts iets beweert?

deconstructie

Het is inderdaad moeilijk om over een tekst te praten die werd verwijderd. Overigens vind ik dit uiterst dom om deze verwijdering te vragen. Net zoals de vervolgingen werkt het contraproductief. Als we aan pure deconstructie van de tekst gaan doen, heft u gelijk. De moordenaars worden als roofdieren bestempeld. Alleen gaat de tekst daarna naadloos over op het beschimpen van de totale moslimgemeenschap en hoe deze wordt getraind om moordlustig te worden. Ofwel is de tekst dus bedoeld als een dadaïstische grap van het genre "de staart van de duivel is een fiets" met stukken die niets met elkaar te maken hebben en louter toevallig bij elkaar zijn gevoegd, en dan herleiden we PB tot een knoeiende kleuter. Ofwel was het zo gewild, en dan wordt hij een haatzaaiende racist.
U mag zelf kiezen.